Företag i Nätverket: P-Dyk
En miljökämpe som trivs bäst under ytan
Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de problem som havens ekosystem tampas med är oroväckande lång.
Ljuset i mörkret är de miljöhjältar som lägger ner hela sin själ och investerar en stor del av sin vakna tid i att bekämpa denna pågående misshandel av planetens marina miljöer.
En av dem heter Patrik Juhlin och bor i Ystad …
– Välkommen! Vi är snart klara, ska bara lasta av lite prylar …
Patrik Juhlin har just förtöjt Baltic Explorer vid kajplatsen längs med Båtmansgatan i Ystads hamn. Han försvinner ner i ruffen – den del av båten som används för matlagning, sömn och umgänge – samtidigt som han säger adjö till två lärare från Marietorps naturskola, som den här dagen har anlitat Patrik i sin marinpedagogiska undervisning (Pdyk AB var med och startade den). Guidningen av skolelever är bara en av många insatser som Patrik Juhlin genomför kontinuerligt i sin kamp för det hav som enligt allt frekventare rapporter av alarmerande karaktär, mår sämre och sämre.
– Jag har älskat havet ända sedan jag var en liten grabb och när havet mår dåligt tar jag strid för det, säger han med bestämd röst och brinnande blick.
Magiska morgnar
Ja, faktum var att Patrik Juhlin inte ens hade fyllt en full hand när han för första gången följde med sin farfar ut på havet för att fiska. I hans minne finns bilden av tidiga morgnar med spegelblank havsyta där vartenda årtag hördes i en magisk kuliss där Patrik och hans farfar blev ett med naturens kanske allra mäktigaste element.
– Redan då hände något i mig. Jag mådde verkligen bra när vi var ute med båten. Dessutom var farfar en stor förebild för mig. Vi är en stor släkt så att få åka på fisketur med honom gjorde att jag kände mig utvald, säger Patrik som snabbt utvecklade en stark passion för havet och livet under ytan.
På den vägen, förlåt rutten, är det alltså. Och det är således ingen överraskning att Patrik och hans företag P-Dyk idag har just havet som arbetsplats.
Älskar havet
45 år har förlöpt sedan den då fyraårige Patrik angjorde havet för första gången. Men det råder ingen tvekan om att hans kärlek till havet har förstärkts snarare än avtagit genom åren. Det är en solig men blåsig och lite småkylig eftermiddag mitt i brytningen mellan sensommar och höst, när Nätverket Österlen träffar Patrik för en intervju till hemsidan. Att mörkare och vädermässigt bistrare årstider nalkas, är emellertid inget som nämnvärt sätter ner entusiasmen hos en ”havets riddare” …
– Vädret styr vi ju inte över och på havet kan en kall vinterdag kan vara lika magisk som en ljummen sommarkväll. Ibland blåser det storm på havet och jobbet får ställas in. Då åker jag hem och sätter mig framför brasan med en kopp kaffe.
Efterfrågad kompetens
Uppskattningsvis omkring 100 dagar per år hinner Patrik spendera på havet, vilket garanterat skulle ha varit betydligt fler om inte hans kompetens varit så efterfrågad till uppdrag på torra land. Patriks gedigna CV omfattar såväl certifikat för yrkesdykare som utbildning till fartygsbefäl Klass 7 vid Kalmar sjöfartshögskola. Vidare har han jobbat som dykarinstruktör och samlat på sig oerhört mycket erfarenhet genom olika projekt och arbeten. Allt detta sammantaget har gjort att Patrik blivit flitigt anlitad av organisationer och myndigheter som vill tillgodogöra sig eller sprida kunskap om marina miljöer.
– Att dyka efter och plocka upp näten är det jag helst vill göra. Jag vill ju hjälpa havet genom att jobba i det, inte i första hand genom att prata om det, säger Patrik som dock givetvis inser värdet i att han allt oftare anlitas som föreläsare och expert.
Lär av varandra
– Jag har blivit som en sorts ”hub” för olika aktörer som i likhet med mig kämpar för havet. Och visst är det roligt att jobba i konstellation med välutbildade människor. Vi lär oss av varandra hela tiden men visst, ibland känns det lite overkligt att jag står och undervisar tillsammans med marinbiologer och att jag är delaktig i olika EU-projekt.
För även om det är arbetet med spökgarn – det vill säga att rensa havet från fiskeredskap som fastnat på gamla vrak och ger fiskar och andra havsdjur en plågsam död – som tillsammans med yrkesdykningen är kärnan i P-Dyks verksamhet, så innehåller Patriks agenda många andra marint relaterade uppdrag. Han kör passagerarfärjor till Ven, utför bogseringsarbeten, anordnar fisketurer på vraken, utbildar skolever och är i högsta grad delaktig i utbyggnaden av hamnen i Ystad. Med mera …
Gillar Nätverket
En av Patriks framtidsdrömmar, förutom att rädda havet undan fortsatt förstörelse, är att någon gång ta med turister på kanalkryssning genom Europa. Kanske hittar han i så fall några av sina kunder på Nätverket Österlens frukostmöten, som han hjälper till att dokumentera med sin kamera och som han bara har gott att säga om.
– Jag har varit med i flera olika nätverk men inget i samma klass som detta. Här finns en bra bredd med många olika branscher representerade och jag upplever att det är lätt att genom Nätverket Österlen få tag på det man är i behov av. Träffarna är väl arrangerade och föreläsarna håller hög klass rakt igenom. Det känns också bra att vi gynnar den lokala ungdomsidrotten och jag vill även lyfta fram den goda och fantasifulla frukostbuffén, säger Patrik och gör tummen upp.
Stark vilja
Trots hans hårda och engagerade arbete för haven finns det hos Patrik en gnagande oro för att framtida generationer inte ska kunna njuta av dem på samma sätt som han har gjort. Haven har gett Patrik Juhlin så mycket och han själv är uppfylld av en stark vilja att ge tillbaka, att rädda det som räddas kan. För ingen kan längre neka till den globala miljöförstöring som präglar såväl den dagliga medierapporteringen som den politiska agendan. Men Patrik behöver inte titta på nyheterna för att inse hur illa ställt det är – han ser det med egna ögon från sin älskade båt eller när han med dykarutrustningen på sig utforskar miljöer långt under ytan.
– Det finns många problem med miljön. Alla kan inte vara en Greta, hon är verkligen en enastående och på många sätt fantastisk tjej, men alla kan göra något, säger han.
”Inte ge upp”
Om alla bidrog så mycket de kunde, menar Patrik, skulle vi ha en helt annan värld.
– Ett första steg är att sluta skylla på alla andra och istället börja agera själv. Man får ofta höra folk som säger att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör när länder i andra delar av världen fortsätter att agera hänsynslöst mot miljön. Men det spelar visst roll, man får inte ge upp. Man måste tänka att förändringen börjar hos sig själv.
Det finns för övrigt flera likheter (märk väl att denna betraktelse inte är Patriks egen) mellan Patrik Juhlin och landets för tillfället i särklass mest omtalade 15-åring. I likhet med Greta är Patrik inte rädd för att lyfta problem och föra fram sin åsikt även om det innebär att han i vissa kretsar kan uppfattas som obekväm. Och precis som Greta är han noga med att betona vikten av att lyssna på forskningen och att förhålla sig till fakta.
Fått pris
Patrik Juhlins kamp har inte på något sätt gått obemärkt förbi – han har bland annat nominerats till Ystads miljöpris och tilldelats pris av Sydkustens vattenvårdsförbund. Ändå känns det som om den uppmärksamhet Patrik fått inte står i proportion till alla insatser han gjort för haven. Ty när dessa fylls av plast, när fiskar fastnar och dör i spökgarn och när utsläppen av olja och andra miljöutgifter bildligt och bokstavligt svärtar ner våra kuster – ja, då behöver vi alla Gretor och P-dykare som finns.
Annars blir det nog tyvärr så att den där känslan av vanmakt och apati – som Patrik nämner och som en viss Uno Svenningsson sjunger om i sin hit med den i sammanhanget så passande titeln Under Ytan – vinner till slut …
Jag ser att ingen verkar bry sig, och inte heller jag.
Rädslan är för stor och stark, för att göra något alls.
Under ytan – skäms jag för mig själv.
Under ytan …
Reporter: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
P-DYK
Telefon: 0707-908 907
E-post: info@pdyk.se
Hemsida: http://pdyk.se
www.facebook.com/PdykYstad