Frukostmöte: Anna Bråkenhielm
Starka tjejer i fokus på sista mötet
Passion, magkänsla och en rejäl portion mod.
Där har du egenskaperna som, förutom ren kompetens, har gjort Anna Bråkenhielm till en av Sveriges mest framgångsrika medieentreprenörer.
Vid årets sista frukostmöte hos Nätverket Österlen fick vi en inblick i karriären som tog fart på allvar med succéprogrammet Expedition Robinson.
Kornelia Jönsson, Pernilla Svensson och Anna Bråkenhielm.
Tre på olika sätt framgångsrika kvinnor stod i centrum på Ystads Teater, när Nätverket Österlen arrangerade årets sista frukostmöte, men inte evenemang (mer om det nedan). Men det var en rutinerad herre som traditionsenligt tog till orda efter att den delikata frukostbuffén avnjutits i det klassiska teatercaféet.
Bort med konstgräset!
En Stefan Svensson i högform, nyss hemkommen från en semester i Brasilien och möjligen inspirerad av sambalandets rytmer i allmänhet och Rio de Janeiros puls i synnerhet, berättade i vanlig ordning kort om Nätverket Österlens koncept. Efter presentationsrundan, under vilken Skånefrös vd Sven-Olof Bernhoff berättade att alla allsvenska fotbollsmatcher kommer att spelas på gräs senast 2020 (så lyder i alla fall ambitionen), fick vi en utförlig rapport från Team Nätverkets bordtennistalang Kornelia Jönsson. Kornelia, som inte bara har ett gott handlag med pingisbollar utan faktiskt även ingått i de tre senaste årens segrarlag i golfturneringen Nätverket Open, går från klarhet till klarhet och det börjar nästan kännas missvisande att kallade henne för löfte istället för stjärna.
SM-guld målet
– Jag är rankad trea i min åldersklass (tjejer födda 2000) men målet är att besegra ettan och tvåan och att vinna SM-guld i singel så snart som möjligt, säger Kornelia som går första året på pingisgymnasiet i Eslöv.
Köpingebro-tjejen tränar sju pass i veckan och har med framgång redan hunnit testa på hetluften internationellt. Förra säsongen hade hon matchkvoten 23–3 i division 1 och var en starkt bidragande orsak till att Eslövs andralag Team Öresund tog klivet upp i högsta ligan. Samma effekt fick för övrigt hennes fjolårsinsatser i danska Team Hasle, bornholmslaget som Kornelia ibland representerar vid olika tävlingar.
Rio-rapport från förbundskaptenen
Innan Anna Bråkenhielm bildligt och bokstavligt släpptes fram i ljuset – solsken och frukostmöten med Nätverket är numera en regel med ytterst få undantag – berättade ystadsbon Pernilla Svensson, förbundskapten för det svenska parasportlandslaget i skytte, kort om sina i sina upplevelser från en intensiv vecka på Paralympics i Rio.
– Det var en häftig upplevelse och jag är väldigt nöjd med våra resultat. Att prestera på topp i ett OS är inte lätt, det är ett så stort evenemang, sade Pernilla som till skillnad från många andra svenskar inte var särskilt förvånad över att stjärnskytten Jonas Jacobsson inte lyckades den här gången.
– Han tappade känslan redan före spelen och jag hade inte så höga förväntningar.
Passionen viktig
Känsla fanns det emellertid gott om i Anna Bråkenhielms framförande denna morgon. Anna levererade en intressant halvtimme där hon bjöd på en tilltalande mix av Expedition Robinson och personliga reflektioner på sin egen yrkesmässiga bana.
– Jag har inte varit särskilt strategisk i mina vägval genom åren, utan istället litat mycket på intuition och magkänsla. Passionen är viktig, jag presterar alltid bättre när jag gör något jag tycker om, säger Anna som redan på ett tidigt stadium i livet bestämde sig för att bli journalist.
Vi fick följa med på Annars karriärresa, från tiden som vikarie på Smålandsposten och reporter på tidningen Land, via diverse jobb på olika PR-byråer, till TV-jobbet på Strix Television som radikalt skulle förändrade hennes karriär.
Blyg i början
Det var hos Strix som Anna utvecklades till en mästerentreprenör och blev ett nationellt aktat namn inom mediebranschen.
– Jag började som blyg redaktör på Strix och slutade som vd 15 år senare. Vägen dit var dock inte spikrak. Mitt första uppdrag i företaget var att i egenskap av utvecklingschef resa runt i världen för att hitta nya idéer och även utveckla egna koncept, berättar Anna.
Det var under en sådan resa, på en mässa i Cannes, som hon hittade embryot till den idé som så småningom utmynnade i succéprogrammet Expedition Robinson.
– Jag fick betala 8000 pund för rättigheterna. Det kändes som mycket pengar, men känslan sa att det var rätt. Flera andra svenska produktionsbolag hade tackat nej till konceptet, men det visste jag inte då.
Ung och modig
Expedition Robinson gjorde braksuccé men faktum är att det var ytterst nära att programmet aldrig hade sett dagens ljus. Det krävdes en hel del mod av Anna för att hon skulle kunna förmå sina kollegor att sluta upp kring idén.
– Jag var ung, tog risker och fattade beslut jag egentligen inte hade mandat att fatta, minns hon och fortsätter:
– När jag kom tillbaka från Cannes och berättade om köpet blev min chef röd om kinderna. ”Hur ska du ta dig ur detta? Det finns inte på kartan att vi betalar de pengarna” sade han ilsket.
Men pengarna betalades och ett program blev det.
Till slut.
Tragisk incident
– Inspelningarna började sommaren 1997 och det var bland det häftigaste och svåraste jag någonsin varit med om.
Då uppenbarade sig nästa hinder.
En av deltagarna i den första säsongen tog livet av sig och det ledde till ett intensivt mediedrev. Sveriges Television beslutade sig i alla fall för att sända och resten är ett stycke gyllene svensk tevehistoria. Robinson blev en enorm succé. Tittarna älskade det och programmet satte igång en dokusåpavåg som drog över hela Norden och vidare ut i Europa.
– Om Svt inte beslutat sig för att sända, så hade det nog fått ganska stora konsekvenser både för mig och mina kollegor och för branschen i allmänhet. Trenden med dokusåpor i teve hade säkert blivit förskjuten flera år, säger Anna.
1000 anställda
Plötsligt var hon högsta hönset för ett bolag med 1000 anställda och mångmiljonomsättning. Under Anna Bråkenhielms tid som vd för Strix ökade företagets omsättning från 40 till 560 miljoner kronor. Resultatmässigt gick man från förlust till en vinst på 125 miljoner kronor 2004.
– Jag är en duktig säljare vilket jag ser som den viktigaste egenskapen för en vd, säger Anna som med ett begär efter nya utmaningar slutade på Strix 2012.
Ytterligare några år, projekt och företagsförvärv/överlåtelser senare, lämnade hon delvis branschen för att istället bli hästbonde på Österlen. I Skillinge driver Anna Bråkenhielm idag en stor hästgård. Hon är väldigt engagerad i svensk ridsport samtidigt som hon bland en hel del annat skriver en bok om sin karriär.
Kanske får vi chansen att distribuera nämnda litterära verk inom Nätverket Österlen, givetvis med Annas signatur som bonus.
Flitig nätverkare
Som beskrevs i förhandsartikeln till frukostmötet har Anna Bråkenhielm själv varit aktiv inom en mängd olika nätverk, flera av dem med internationell förankring.
– Jag väljer nätverk med omsorg och det främsta urvalskriteriet är att det ska vara lustfyllt och trevligt. Det är viktigare än den rena affärsnyttan.
Lustfyllt och trevligt tror vi att många av er medlemmar upplever att ni har på Nätverket Österlens träffar. Och just en sådan atmosfär kan vi även utlova på årets sista sammankomst – den traditionella Gåsamiddagen. Den 28:e oktober är det återigen dags att smörja krås med läcker gås och mer information om det skickas ut inom kort.
Efter Anna Bråkenhielms föredrag riktade Nätverkets driftschef Lasse Nilsson ett välförtjänt tack till teatercaféets frukostvärdinna Annika, som med imponerande kreativitet fortsätter att duka upp välsmakande bufféer i samband med våra frukostmöten. Keep up the good work Annika – och alla ni andra fantastiska medlemmar i Skånes bästa företagsnätverk!
Vid tangenterna: Kostas Foussianis
Foto: Hanseric Jonsgården & Kostas F.
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.