Jacob Nilsson - Badminton
Jacob Nilsson nu och då. Jacob var den första stipendiaten i Team Nätverket 2009. Sedan dess har han etablerat sig i den översta eliten av svenska badmintonspelare.
Badmintonstjärnan undrar om han valde ”fel” sport
Som 17-åring var han bäst i Sverige och tillhörde europatoppen i sin åldersklass. 10 år senare är den före detta Team Nätverket-stipendiaten Jacob Nilsson både mer motiverad och bättre tränad – än någonsin!
– Jag älskar badminton och vill utvecklas så mycket som möjligt, säger 27-åringen från Tomelilla i en intervju med Nätverket Österlen.
Det var en tidig vårmorgon i maj 2009. Handbollsstjärnan Niclas Ekberg, som vid den tiden just hade bytt klubb i Ystad (från IFK till YIF), var gästföreläsare vid Nätverket Österlens frukostmöte på Sandskogens Värdshus. Vid mötet deltog även en ung badmintontalang vid namn Jacob Nilsson, då tillhörande Ystadklubben BK Bollen …
– Första gången jag pratade hos Nätverket var jag ruskigt nervös. Det var mycket värre än inför en viktig tävling, minns Jacob som var en av de första stipendiaterna i Team Nätverket.
Vid teamträffen 2014 fick ungdomarna i Team Nätverket en lektion i mental träning med en idrottspsykolog. På bilden syns Jacob och en av de andra tidigare stipendiaterna, racerföraren Joel Eriksson.
Den då 15-årige bolltalangen, som redan vid den tidpunkten var bäst i Sverige i sin åldersklass, blev dock snabbt varm i kläderna. Det gick ett sus bland åhörarna på frukostmötet när han berättade om sitt intensiva träningsschema.
Speciell situation
När vi träffar Jacob över en fika i Ystad i mitten av januari 2021 har det gått mer än ett decennium sedan han intog scenen för första gången på ett frukostmöte i Nätverket Österlens regi. En hel del har förändrats, men ganska mycket är sig likt i Jacobs liv och idrottskarriär.
– Just nu är ju situationen väldigt speciell eftersom det på grund av corona inte spelas några tävlingar. Å andra sidan har jag nog tränat mer än någonsin den här vintern, säger Jacob, som numera tillhör Köpenhamns Badmintonklubb men som också spelar matcher för Malmöklubben BMK Aura.
Särskilt mycket av den sistnämnda varan har det som sagt inte blivit det senaste året. Den svenska toppserien startade i höstas men stängdes sedan ner och sedan mars 2020 har det skånska badmintonässet bara spelat en ynka tävling.
Älskar att träna
Några problem med motivationen har Jacob emellertid inte eftersom han älskar att träna.
– Visst har det varit tufft både fysiskt och mentalt att inte ha de naturliga avbrotten från träningen som man får när man spelar tävlingar. Men jag har alltid varit bra på att träna så det är inget problem även om jag kände mig ganska sliten i slutet av förra året.
Stilstudie med Jacob Nilsson i aktion på badmintonbanan.
Jacob Nilsson tränar mellan åtta och tio pass per vecka, fördelade på tre olika platser; hemma – där han styrketränar och cyklar, på akademin i Köpenhamn och med sin ovan nämnda klubb i Danmark, som han för övrigt bytte till inför denna säsong. I samband med klubbskiftet bytte Jacob även tränare. Han tränas numera av den danska storstjärnan Peter Gade, som under 2000-talets första decennium var en av världens absolut bästa spelare.
Högre kvalitet
– Han vill att jag ska träna lite annorlunda än jag gjort tidigare. Jag ska dra ner antalet timmar och istället försöka höja kvaliteten. Det är en omställning för mig eftersom jag alltid tränat väldigt mycket, säger Jacob.
En kille som plockat internationella mästerskapsmedaljer som om han plockade äpplen från ett träd, bör man förstås lyssna på. Med Peter Gade som inspirationskälla och mentor kanske Jacob kan ta det där sista lilla steget och inta tronen som etta på Sverigerankingen.
– Jag ligger tvåa och det är inte mycket som skiljer mig mellan mig och killen som ligger etta. Vi är för övrigt väldigt bra kompisar men jag vill gärna bli etta i Sverige, säger Jacob, som för tre år sedan även tillhörde världens 100 bästa spelare.
Bättre spelare
I skrivande stund innehar 27-årige Nilsson plats 160 på världsrankingen, men han tycker själv att han är en betydligt bättre spelare än när han som bäst var rankad på plats 90. Annars är det inte riktigt Jacobs grej att jobba med resultatinriktade målsättningar.
– Jag behöver inte sätta upp som mål att vinna en viss tävling eller att vara med på till exempel OS eller VM. Det behövs inte för jag kan motivera mig ändå och då känns det onödigt att riskera besvikelser för saker jag inte lyckas uppnå. När det gäller rankingen så spelar exempelvis lottningen till tävlingarna stor roll liksom att man anmäler sig till rätt tävlingar rent konkurrensmässigt.
En strategiskt klok inställning förstås, men därmed inte sagt att Jacob saknar drivkraft. Tvärtom.
– Jag vill hela tiden och utvecklas och bli en bättre badmintonspelare. Det räcker för mig.
”Fel" sport
Trots att badminton i grund och botten är en individuell sport ser faktiskt Jacob sig själv mer som en lagspelare.
– Ibland frågar jag mig själv om jag inte valde fel sport. Mina största minnen i karriären är från lagmatcher. Jag älskar att spela för ett lag och gör mina bästa prestationer i de sammanhangen, säger Jacob som två gånger varit snubblande nära att ta medalj i lag-EM.
I samband med de årliga teamträffarna har Jacob fått testa olika aktiviteter, bland annat segway.
På tal om lagspel så skiner Jacob upp när vi kommer in på årets Nätverket Open i golf, en tävling som han varit med och vunnit ett par gånger.
– Men jag har också varit på den förlorande sidan och det gillar jag inte, så jag känner mig väldigt revanschsugen. Så om Nätverket Open blir av 2021 är jag och några kompisar gärna med och spelar.
Värdefullt stöd
Nätverket Österlen ja. Det har gått några år sedan Jacob Nilsson föll för åldersstrecket som medlem i Team Nätverket. Men han kommer aldrig att glömma vad stödet till honom som stipendiat har betytt för hans badmintonkarriär.
– Där och då var förstås den ekonomiska biten väldigt viktig. Men jag sätter även högt värde på att bli uppmärksammad av Nätverket, både som stipendiat och nu i min seniorkarriär, säger Jacob som för övrigt blev väldigt glad när vi hörde av oss för att göra ett reportage.
Som en del av er kanske känner till är Jacobs lillebror Fredrik en av de nuvarande medlemmarna i Team Nätverket. Och visst ser Jacob vissa likheter med sig själv i honom.
– Fredrik kämpar också stenhårt och ger sig aldrig. När han tränar med cykeln tar han till exempel ut sig på samma sätt som jag.
Alltid sitt bästa
På frågan om han vill ge sin bror och andra stipendiater några råd funderar Jacob en stund innan han säger:
– Att alltid, och jag menar verkligen alltid, göra sitt absolut bästa oavsett om det handlar om träning eller tävling. Även om möter någon som jag är överlägsen så ger jag mitt yttersta i varje boll tills matchen är slut. Den inställningen tror jag är väldigt viktig för att nå framgång oavsett vilken sport du håller på med.
Jacob intervjuas av teamkollegan Amanda Lönnqvist i samband med en medieträning 2013.
En sak Jacob emellertid ångrar lite är att han tog klivet upp till seniornivå lite för tidigt.
– Som ungdomsspelare vann jag väldigt mycket men sen hoppade jag nästan över juniornivån och började spela som senior direkt istället. Kontrasten blev för stor och jag tror att det satte sig en del mentalt på mig att plötsligt förlora många matcher.
Detta sagt så gick det ju trots allt ganska bra för Jacob Nilsson i badmintonkarriären. Han har, bland annat, spelat åttondelsfinal i senior-EM och han har aldrig förlorat en singelmatch i ett lagmästerskap för Sverige. Och snart kan han även klistra etiketten ”bäst i Sverige” på sig.
Vi i Nätverket Österlen är i alla fall helt övertygade om att det blir så …
Text: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se
Jacob Nilsson
Bor: Lägenhet i Malmö.
Född: 1 januari 1994.
Familj: mamma Annika, pappa Per-Ola, lillasyster Maia, småbröderna Fredric och Simon samt storasyster Johanna.
Klubb: Köpenhamns BK.
Ranking: Tvåa i Sverige, runt 160 på världsrankingen.
Favoritmat: Varmrökt lax.
Intressen: TV-serier (”Vänner är en favorit”).