Årskrönika 2018 för Nätverket
Fem frukostar – fem fantastiska föredrag!
Det började med en världsmästare och slutade med en börsmiljardär.
Däremellan förgyllde en professor, ett före detta golfproffs och en svensk förbundskapten årets frukostmöten hos Nätverket Österlen. Och i vanlig ordning hann vi även med att svinga golfklubborna och smörja vårt krås med läcker gås …
Vi i Nätverket Österlen räds inte att sätta ribban högt och det gjorde inte heller årets första föreläsare under sin aktiva karriär. Kajsa Bergqvist gästade premiärfrukosten 2018 och levererade i paritet med sitt världsrekord i höjdhopp (inomhus) på 2.08 meter. Och med en världsrekordhållare som gästpratare var det inte så konstigt att vi satte nytt publikrekord för ett frukostmöte i Nätverkets regi.
Mentalt stark
Kajsa bjöd på ett personligt präglat framförande där hon bland annat berättade om sin enorma tävlingshunger, sin orubbliga mentala styrka och om vikten av att sätta höga mål. Vi fick ta del av hennes innersta känslor kring vunna medaljer och missade världsrekordförsök och vi fick höra om hennes liv efter den långa och framgångsrika friidrottskarriären. Nätverket Österlens stipendiater Bimo Soenarso och Emma Elgemark, som var på plats denna morgon, fick också ett och annat värdefullt råd av Kajsa.
Hyllade Nätverket
Den svenska höjdhoppslegenden och före detta världsmästarinnan, som under sin karriär många gånger fick hela arenor att klappa i takt för henne, drog ned applådåskor även på Ystads Teater. Men hon inledde faktiskt sin på många sätt inspirerande föreläsning med att själv utlysa en applåd – för Nätverket!
– Du kan inte bli bäst i världen helt på egen hand. Att få uppbackning i yngre år är jätteviktigt och det ni gör för de elitsatsande ungdomarna här på Österlen är verkligen fantastiskt och beundransvärt. Det är värt en stor applåd tycker jag, sade Kajsa.
Här kan du läsa hela artikeln från frukostmötet med Kajsa Bergqvist.
Simfokus i Simrishamn
Efter den succéartade nätverkspremiären var förväntningarna höga inför frukostmötet i Simrishamn en månad senare. Även denna gång stod idrotten i fokus och med det glittrande vågsvallet från Östersjön precis utanför fönstret passade det ypperligt med simning som tema. Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark fanns på plats liksom Team Nätverkets simmarlöfte Olivia Hansson. Och 15-åringen från Kivik visade inga tecken på premiärnerver under sitt framträdande på anrika Hotel Svea.
Drömmer om OS
Olivia svarade till synes obesvärat på frågorna från Team Manager Elin Jeppssons och det står utom tvivel att hon gör en seriös och målmedveten satsning mot toppen.
– Min dröm är att tävla i OS och det vore fantastiskt om jag kunde vara med redan i Tokyo 2020, även om det ligger ganska nära i tiden, sade Olivia som också betonade hur glad hon är över att ha blivit invald som stipendiat i Team Nätverket.
Den oavsiktliga passningen mottogs och förvaltades väl av förbundskapten Sandmark.
Hund i släptåg
– Det ska bli spännande att följa Olivias fortsätta karriär. Hon har mycket talang och vet vad hon vill. Mitt främsta råd till henne är att inte stirra sig blind på tider och resultat utan att även sätta upp prestationsbaserade mål, sade Ulrika som under sitt väldisponerade och intressanta föredrag gjorde bra reklam för simsporten.
Ulrika berättade om sitt jobb, sin bakgrund och om schäferhunden Diezel som alltid gör henne sällskap på resor såväl till när som fjärran destinationer.
Här kan du läsa hela artikeln om frukostmötet i Simrishamn.
Golfprofil glänste
Efter nedslaget i Simrishamn fortsatte Nätverkets turné i en av landets vackraste regioner till en av landets vackraste golfbanor, dit vi svingade oss vidare för att lyssna på en svensk golflegend. Joakim Haeggman fyllde emellertid inte bara ett helt scorekort med sköna anekdoter från sin karriär på Europatouren, han bjöd också – i samband med Nätverket Open – på värdefulla tips under en clinic exklusivt för Nätverkets medlemmar på Tomelilla Golfklubb. Vi fick till och med en liten historiklektion om golfsportens mest prestigefyllda tävling Ryder Cup (ett av världens idag största idrottsevenemang började faktiskt som ett litet ”Afternoon Tea party” med 5 pund i förstapris!), som den sympatiske smålänningen för övrigt deltog i både som spelare och kapten.
Visade trofén
Joakim visade stolt upp en av sina två Ryder Cup-troféer och passade på att skoja lite med Team Nätverkets golftalang Calle Strandberg som var på plats för att berätta om sina drömmar och mål.
– Kolla på den här Calle! Det är bra om du kan skaffa en sådan … gärna flera, sade Haeggman och blinkade mot unge Strandberg som log imponerat.
Precis som Kajsa Bergqvist hyllade Joakim Haeggman Nätverket Österlens satsning på unga elitsatsande idrottsungdomar.
– Vilken fantastisk möjlighet och utbildning ni ger dessa ungdomar! Att få prata inför Nätverkets medlemmar är en jättenyttig erfarenhet som kan betyda mycket den dag man för första gången sitter på en presskonferens med kamerorna smattrande runt omkring sig och allas blickar riktade mot sig själv.
Läs hela artikeln om Joakim Haeggmans föredrag på Tomelilla Golfklubb.
Team Nätverket. Från vänster: Calle, Joel, Elin (Team Manager), Kornelia, Emma, Olivia. Nikola saknas på bild.
Proffsigt av professorn
Efter sommaruppehållet var vi tillbaka på Ystads Teater för att på årets tredje frukostmöte njuta av ett proffsigt föredrag signerat forskaren Malin Tillmar. Hon bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv. Vi fick höra ett par roliga anekdoter från små företagare i den stora världen och vi fick ta del av Malins tankar om bristen på global insikt och mångfald i bilden av hur en entreprenör ser ut. Hur man får företag, kommuner, landsting och det civila samhället att samverka på bästa sätt, var en annan fråga som Malin resonerade kring.
Joel tackade
Under morgonen fick också en rapport från motorsportstjärnan (etiketten ”talang” känns faktiskt utgången) Joel Eriksson. Fartfenomenet från Tomelilla, som togs upp i Team Nätverket redan som 13-åring, är numera en internationellt meriterad racingförare som vi i Nätverket Österlen är stolta över att ha fått vara med och lotsa fram till världseliten.
Och Joel själv framförde under morgonen sin djupa tacksamhet över det stöd han under sin tid i ”teamet” erhållit från Nätverket.
– Det har betytt väldigt mycket för mig och min satsning, sa Joel som nu faller för åldersstrecket och därmed lämnar en ledig plats i Team Nätverket.
Joel Eriksson må ha gjort sitt sista framträdande på stora teaterscenen i Ystad (i alla fall som stipendiat) men på världens motorsportscener lär han kunna beskådas flitigt i många år framöver …
Tungt för Nikola
Även Triathlon-talangen Nikola Boron slussas ut från Team Nätverket vid årsskiftet (mer information om de nya stipendiaterna kommer inom kort) men till vår stora glädje har Nikola tackat ja till en roll där hon kommer att jobba med Nätverkets sociala medier. Nikola har haft ett tungt år under vilket hon drabbats av flera motgångar i form av förkylningar och andra sjukdomar. Och som om inte det var nog upptäckte läkarna i höstas att Nikola lider av ett tillfälligt hjärtfel.
– Det är förstås tråkigt att inte kunna träna men jag känner mig mentalt stark och vet att man måste vara förberedd på allt. Jag kommer tillbaka! lovar Nikola.
Klicka här för att läsa mer om frukostmötet med Malin Tillmar.
Ödmjuk börsmiljardär
På årets sista frukostmöte gästades vi av en riktig höjdare. Miljardären Olof Stenhammar var med och skapade den moderna börshandeln och är en av världens historiskt sett mest betydelsefulla finansmän. Men inte ens ett embryo till högfärdighet kunde skönjas hos 77-åringen under hans till synes helt manusbefriade men ändå eminent och med mycket humor kryddade föredrag. Tvärtom så inledde Stenhammar med ett skämt som visar på stor ödmjukhet …
– Jag gör det här gratis. Det är bäst så. För om ni inte blir nöjda kan jag alltid hävda att ”you get what you pay for…”, skojade Olof som emellertid knappast behövde oroa sig för att Nätverkets företagare skulle lämna den anrika teatern missnöjda.
Relegerad i Lund
Vi fick lära sig en hel del nytt om Olof Stenhammar denna septembermorgon. De flesta av oss kände till exempel inte till att den framgångsrika finansmannen som 13-åring blev relegerad från Katedralskolan i Lund, eller att han fick sparken från Bonnier som 42-åring. Knappast någon hade väl heller kunnat ana att Olof brottas med ett konstant dåligt självförtroende, vilket bottnar i att han som barn aldrig fick beröm och därför utvecklade ett mycket starkt bekräftelsebehov. Att Olof Stenhammar ledde den kommitté som jobbade för att få sommar-OS 2004 till Stockholm är mer känt och han är även med och stöttar Sveriges satsning på att bli värd för vinterspelen 2026.
Kärt återseende
Förutom Stenhammars härliga framträdande fick vi träffa pingislöftet Kornelia Jönsson som lämnade en intressant rapport från sin säsong. Köpingebro-tjejen har ett kämpigt år bakom sig men är nu tillbaka i full träning, fast besluten att fortsätta sin elitsatsning. Ett kärt återseende fick vi av motocrossföraren Filip Bengtsson, som efter några år i Holland flyttat hem till St Olof på Österlen. Att den före detta Team Nätverket-stipendiaten fortfarande håller hög klass råder det ingen tvekan om. Bara en vecka innan återbesöket hos Nätverket Österlen blev han nämligen svensk motocrossmästare i sprint.
Läs hela artikeln från frukostmötet med Olof Stenhammar.
Gås med twist
Efter Olof Stenhammars förstklassiga show satte vi punkt för nätverksåret med den traditionsenliga gåsamiddagen, denna gång i något modifierad form. Skepparps Vingård och kocken Manuel Diaz hade skapat en meny som togs emot med både nyfikenhet och positiv överraskning. Vi fick smaka svartsoppa i form av en korv med en touch av äpple och plommon, spränggås med pepparrotsgrädde och stekt gås med tillbehör som picklad rödkål, brysselkål och äppelkompott.
Perikles showade
Desserten var en krämig skånsk äppelkaka under ett täcke av grädde. Allt lika vackert presenterat och välsmakande! Underhållningen lämnade heller inget i övrigt att önska – klassiska Perikles uppträdde i en fullsatt teatersalong! Och som grädde på moset toppades showen av rutinerade Elvis-tolkaren Glenn Wish och en av Österlens mest lovande scenartister, Anna Hanna Rosengren.
Nu laddar vi för ett nytt nätverksår – med minst lika spännande föreläsare och (tro det eller ej) ännu fler roliga evenemang! Redan innan det första frukostmötet bjuder Nätverket Österlen nämligen på två kul nyheter – Hockeyfest i Malmö Arena och Nätverket Open i bowling. Mer information om den förstnämnda aktiviteten har levererats i ett nyhetsbrev och finns också på vår hemsida.
Gott nytt år, bästa medlemmar!
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Frukostmöten 2019:
22 mars
18 april
24 maj
30 augusti
27 september
Övriga aktiviteter:
26 januari: Hockeyfest i Malmö.
28 februari Nätverket Open Bowling Ystad
24 maj Nätverket Open Golf Tomelilla
24 okt Gåsamiddag