Företag i Nätverket: Kåseberga Gårdshotell & Spa
Sandra Mårtensson driver Kåseberga Gårdshotell & Spa uppe i byn och Kåseberga Café & Bistro i hamnen, där historien om Nätverket Österlen för övrigt en gång började.
Njutning för både kropp och själ
God mat, hög mysfaktor och vidunderligt vackra vyer. Det finns flera skäl att besöka Kåseberga i sommar. Vill du ha ett till? Vad sägs om den fantastiska glassen som utan tvivel är en kandidat till epitetet ”bäst på Österlen”...?
– Det ska smaka lika gott och kännas lika genuint varje gång man kommer hit, säger Sandra Mårtensson som driver gårdshotell med spa och restaurang med glasscafé i byn där historien om Nätverket Österlen en gång började.
Det är en tidig eftermiddag i början av juni 2020 och några ensamma stackmoln sveper förbi på den annars klarblå himlen över den lilla fiskebyn Kåseberga. Nere i den anrika hamnen är det full fart, trots att sommaren ännu är i sin embryofas och att Covid-19 fortfarande påverkar människors rörlighet och turismens frihet.
Hårt tryck
Pandemins effekter på besöksnäringen är emellertid på god väg att skifta från begränsande till stimulerande. Några dagar före Nätverkets visit till Kåseberga har regeringen dragit in restriktionerna för resor inom Sverige och plötsligt andas branschen optimism och framtidstro igen.
– Påsken var en missräkning, men nu är trycket hårdare än någonsin. Hotellet är fullbokat i stort sett hela sommaren och i restaurangen skeppar vi ut 900 portioner om dagen, säger Sandra Mårtensson som tillsammans med sin man Jonas driver Kåseberga Gårdshotell & Spa samt Kåseberga Café & Bistro.
Nöjda gäster
Vi börjar reportagebesöket på gårdshotellet, som invigdes 2018 och som på kort tid blivit ett populärt boendealternativ för såväl långväga turister som lokala ”svemesterfirare”. Allt fler av de gäster som Sandra och hennes kollegor välkomnar till hotellet kan sorteras in i kategorin återkommande.
– Det är det bästa betyget vi kan få, när gästerna kommer tillbaka för att de trivs hos oss. Många uppskattar nog att de kan komma hit och koppla och samtidigt bli lite ompysslade. Vi finns där på ett genuint sätt för gästerna, säger Sandra.
Okonstlat och jordnära, med naturen utanför dörren. Det sistnämnda är förstås en av huvudanledningarna till att många väljer att komma till Kåseberga.
Vackra omgivningar
På kort promenadavstånd från hotellet finns en av Sveriges mest ödesmättade platser – den världsunika kulturklenoden Ale Stenar – och lite längre bort breder några av Nordens bästa stränder ut sig. Det varierade och vidunderligt vackra landskapet inkluderar också vingårdar, böljande kullar och ett pärlband av charmiga små fiskebyar (eller ”lejen” som det hette förr), av vilka Kåseberga är den kanske mest kända.
Under kallare årstider eller dagar då vädrets makter vänder en annan sida till, står gårdshotellets SPA-faciliteter gästerna till förfogande. Många uppskattar att bara sitta och läsa en bok. Annars finns det ett varmt spabad att sjunka ned i samt olika behandlingar eller en bastutunna att njuta av. Och ett gårdshotell med hälsoprofil i Kåseberga vore förstås inte komplett utan ett fiskspa.
Istället för Stonehenge
För den som en gång upptäckt skattkistan Österlen blir det alltmer långsökt och ologiskt att åka till England för att titta på mytomspunna skeppssättningar eller att resa ända till Thailand för att komma åt kritvitvita sandstränder. Ale Stenar och Sandhammaren fyller därmed samma funktion som Stonehenge och Patong Beach. Till en betydligt lägre kostnad och med ett avsevärt mindre slitage på vår redan illa åtgångna planet.
– Vi har frågat oss om det enbart är platsen som gör att hotellet blivit så populärt och att vi har så många nöjda och flitigt återkommande matgäster. Men våra föregångare har inte lyckats på samma sätt så det måste vara något vi gör rätt, säger Sandra som också berättar att det har bott en och annan kändis på hotellet.
Vällagad mat
Kungen och drottningen tillhör inte dessa, däremot sägs det att de faktiskt besökte Kåseberga för ett antal år sedan och att de med hungriga magar knackade på dörren till bykrogen för att få något att äta. Carl XVI Gustaf och hans hustru möttes då av en enträgen dansk som med ett bestämt ”Lukket” avvisade det svenska kungaparet. Kanske återvänder de en dag och då är i alla fall ett av byns matställen redo att leverera.
– Vi har ett enkelt koncept med fisk som tema. Maten är god, lagad från grunden och lokalt präglad. Vi serverar riktigt potatismos som ska vara lika jäkla gott varenda gång! Vi har en stark passion för att laga mat och ge kunderna en äkta upplevelse och det är nyckeln till att det har gått så bra för oss.
Hårt slit
Omsättningen har ökat med 350 procent sedan Sandra och Jonas tog över restaurangen 2013. Verksamheten var då, som antyds ovan, långt ifrån något självspelande piano. Med hårt slit och detaljmedveten noggrannhet vändes den negativa trenden snabbt till succé.
White Guide-klassade Kåseberga Café & Bistro får numera massor av positiva omdömen i olika internetforum och samma sak kan sägas om gårdshotellet. Om platsens historia kan avbildas i smakerna och tillagningssättet på den goda maten, så sitter historien i väggarna på hotellet. De båda sviterna är nämligen döpta efter Jonas Mårtenssons gammelfarmor Maja och hans gammelfar Arthur, som en gång var fiskare i Kåseberga.
Fantastisk glass
Planer finns på att även ge de andra rummen namn som påminner om lokala platser och personer. Vidare kommer nya utemöbler inom kort att ta plats vid restaurangen för att återspegla den goda kvalitet som både mat och miljö i övrigt håller.
– Visionen är att utveckla hotellet ytterligare med pool och ny receptionsdel. Och så satsar vi hårt på vårt glasscafé, där vi nu även erbjuder glasstårtor, säger Sandra entusiastiskt.
Glassen ja … den måste förstås testas innan vi lämnar Kåseberga. Att välja smak är dock inte lätt, allt ser ju så oerhört gott ut! Efter en fem minuter lång överläggning med smaklökarna bestämmer sig undertecknad – som är en inbiten glassälskare – till slut för hallon och passion. Betyget? Tja, låt oss konstatera att det inte bara är caféts omtyckta pizzor som gör anspråk på att få etiketten ”bäst på Österlen” klistrad på sig …
Text och foto: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se
Kåseberga Gårdshotell & Spa
Telefon: 072-555 90 10
E-post: info@kasebergahotell.se
Hemsida: https://kasebergahotell.se
Vägbeskrivning: Klicka här
Övrigt: Konferensmöjligheter med fullservice även för mindre grupper.
Kåseberga Café & Bistro
Telefon: 0411-52 72 20
E-post: info@cafebistro.se
Hemsida: https://cafebistro.se