Frukostmöte: Katarina Gospic
”Framtiden är redan här!”
Katarina Gospic inspirerade och imponerade i nätverksepilogen
Från jordgubbar och Lucky Luke – till hjärnforskning och New York Times.
Katarina Gospic bjöd på en mycket inspirerande föreläsning när hon på årets sista frukostmöte berättade om sin resa i livet och karriären
– Min nyfikenhet för hur kroppen och hjärnan fungerar har följt mig sedan barnsben, säger den hyllade hjärnforskaren som verkligen förtjänade att efter sitt framförande på Ystads Teater få ta emot applåder till tonerna av Tina Turners ”The Best”.
Förutsättningarna var goda för att Nätverket Österlens avslutande frukostmöte skulle bli något alldeles extra. Och visst motsvarade Katarina Gospic de högt ställda förväntningarna, när hon levererade ett föredrag som fick Nätverkets medlemmar att lämna Ystads Teater rejält taggade inför veckans sista (?) arbetsdag och med en stark känsla av att vilja lära sig mer. Team Nätverkets manager Elin Jeppsson Linden sammanfattade nog vad många tänkte och kände efter morgonens frukostmöte när hon sa:
– Tack Katarina – jag känner mig helt uppfylld av positiva känslor …
Sprudlande energi
Katarina visade under sin dryga halvtimme i rampljuset att hon besitter en alldeles unik berättarstil. Med sitt intensiva kroppsspråk och sin sprudlande energi har hon en förmåga att fängsla sin publik och samtidigt förmedla kunskap på ett begripligt sätt, i ämnen som annars kan kännas invecklade för den som inte kan titulera sig läkare, fysiolog och hjärnforskare.
Och det tillförde onekligen en extra dimension att få komma Katarina Gospic närmare inpå livet genom hennes personliga berättelse om hur motgångar i uppväxten har präglat henne.
Något som för övrigt kan appliceras även på livet som företagare, där vikten av att inte ge upp utan att fortsätta tro på sig själv och sin affärsidé, ofta är en nyckel till framgång.
Förluster stärkte
– Jag hade en äldre bror som alltid var lite bättre än mig på allt, oavsett om det handlade om tennis, löpning eller tv-spel. Men det är inte förlusterna jag burit mig med utan känslorna de få gånger jag lyckades vinna. De fick mig att tänka positivt och känna att jag klarar allt. Kanske inte första, andra eller ens tredje gången, men till slut kommer jag att lyckas, säger Katarina som under barndomsåren var väldigt nyfiken på och upptagen av att förstå vad som styrde och påverkade hennes tankar.
Redan som fyraåring kunde hon exempelvis fundera på varför man kan se två jordgubbar framför sig bara genom att tänka på dem
Jordgubbar och Lucky Luke
– Med slutna ögon brukade jag ligga i badkaret och utforska vilka tankar som kom till mig. Då poppade jordgubbarna upp och det fick mig att undra vad som händer i min hjärna.
Samma nyfikenhet gjorde att Katarina fascinerades av den tecknade serien om den kvickskjutande cowboyen Lucky Luke, känd för att dra snabbare än sin egen skugga.
– Jag ville bli lika snabb i tanken som han var med sin pistol, säger Katarina som garanterat inte var lika imponerad av hjärnkapaciteten hos Lucky Lukes ärkerivaler Bröderna Dalton …
Med tiden utvecklas Katarinas intresse för den mänskliga hjärnan till en passion som fick henne att på ett tidigt stadium staka ut sitt yrkesval – hon skulle jobba som läkare.
Hårt slag
– Jag sökte till läkarutbildningen direkt efter gymnasiet men kom inte in. Att inte lyckas vid första försöket var ett hårt slag för mig och jag började fundera på om livet var kört.
Det var det förstås inte och här fick Katarinas förmåga att hantera förluster och vända motgångar till något positivt ytterligare ett viktigt test. Så istället för att fortsätta gräma sig över den missade platsen på läkarutbildningen började hon läsa fysiologi.
– Det var plan B och jag gillade den inte till en början. Men det är nog det bästa beslut jag någonsin tagit. Jag lärde mig att allt inte alltid blir som man tänkt sig från början, det blir oftast mycket bättre än så.
Intervjuad i NY Times
Efter studierna väntade en framgångsrik tid inom hjärnforskningen där Katarina bland annat fick mycket uppmärksamhet för en särskild studie. Hon blev intervjuad av New York Times och blev allt oftare kontaktad av svenska och internationella journalister.
– Det var en omtumlande period. Att en ung tjej med utländskt påbrå från stockholmsförorten Akalla blev omskriven i New York Times skapade mycket känslor hos många, säger Katarina som alltid varit intresserad av olikheter och av att försöka förstå hur dessa präglar människor.
– Om vi kan förstå hur kroppen och hjärnan fungerar kan vi få ut det bästa både av oss själva och våra medmänniskor.
Lovade återkomma
Ett bra exempel på Katarinas pedagogiska kompetens fick vi i slutskedet av hennes framförande, när hon på ett intresseväckande sätt berättade om sitt jobb med Virtual Reality med hjälp av vilket hon utvecklat en hälsoapp och andra tekniska innovationer.
– Framtiden är redan här. Det händer så mycket inom VR- och AR (Augmented Reality / Förstärkt verklighet) just nu. Vi kan skapa kloner av oss själva och med hjälp av digital teleportering mötas i ett virtuellt space oavsett var i den fysiska verkligheten vi befinner oss, säger Katarina som innan hon klev av scenen överraskade med att avge ett löfte om att i den framtid som enligt henne själv redan är här återkomma till Ystad och Nätverket Österlen.
– Nästa gång jag kommer blir det en coolare föreläsning, då ska jag trolla med mina händer!
Rookie i ”teamet”
En vass hjärna och förmågan att fatta snabba beslut behöver man även som bordtennisspelare och hockeylirare. Under morgonen fick vi träffa två av stipendiaterna – en nybliven och en mångårig – från Team Nätverket, som skördar framgångar i just dessa sporter.
Blott 13-årige Didrik Delfalk är ”teamets” rookie men har sin unga ålder till trots redan visat att han besitter såväl talang som träningsflit och målmedvetenhet. Vilket också hans premiärframträdande hos Nätverket Österlen i allra högsta grad underströk.
– Jag tränar med mitt lag i Trelleborg fyra gånger i veckan och så är det match på helgen. Sen kör jag mycket på egen hand också – löpning, rullskridskor och skotträning, säger Didrik som alltså valde hockeyn trots att han är uppväxt i handbollsstaden Ystad och i en region som utan ishallar utgör en vit fläck på den svenska hockeykartan.
Välkänt ansikte
Pingislöftet Kornelia Jönsson är ett mer välbekant ansikte bland Nätverkets medlemmar. Kornelia har tillhört Team Nätverket sedan hösten 2013, det vill säga flera år innan Didrik Delfalk tog sina första skridskoskär. Utvecklingskurvan har pekat stadigt uppåt för Kornelia, inte minst sedan hon inför årskurs 9 blev en del av Eslövs framgångsrika bordtennisakademi. Kommande säsong markerar en milstolpe i Köpingebro-tjejens karriär eftersom hon nu tar klivet upp i Eslövs A-trupp.
– Att spela i den högsta ligan är en dröm som går i uppfyllelse. Men det blir tufft, för motståndet är ju bästa möjliga och det finns bland annat många duktiga kinesiskor och andra utländska spelare i ligan, säger Kornelia vars långsiktiga mål är att spela i seniorlandslaget och att få testa sina vingar som proffs i internationell miljö.
Gåsamingel 24 oktober
Fredagens frukostmöte – där den kreativa kökspersonalen på Ystads Teater i vanlig ordning dukade upp en fantastisk frukostbuffé – var alltså det sista för året hos Nätverket Österlen. Vi har dock fortfarande en gås oplockad med 2019. Den 24 oktober är det nämligen dags för den traditionella gåsamiddagen, eller ”gåsaminglet” som det numera heter. Oavsett vilken etikett vi klistrar på denna populära sammankomst, vågar vi utlova en kväll full av underhållning, god mat och läckra drycker på Hotell Continental och Ystads Teater. Inbjudan till den begivenheten levereras inom kort via e-post – till alla som är medlemmar i Skånes mest attraktiva företagsnätverk …
Text: Kostas Foussianis
Bild: Patrik Juhlin, P-Dyk
press@natverketosterlen.se
Vad tycker du är viktigt med Nätverket Österlens träffar?
”Som näringslivs orienterad och utskott för näringslivet kommunalt ser jag det som en del av mitt åtagande att även deltaga på ett av de största nätverken för företagare, samt att de fantastiska föreläsningarna ger en hel del man kan ta med in i den dagliga verksamheten, sa ja att det är kul med? ”
Daniel Jonsgården, Näringslivschef, Tomelilla Kommun
Medlem
Vad tyckte du nu om nätverksträffen?
”Fantastiskt Kul, vilken grej! Och det med team nätverket var nytt för mig. Fantastiskt att satsa på ungdomar, och det kändes så omhändertagande, verkligen en positiv känsla.”
Bernardica Bröddén, Bernardi House of Style
Gäst
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.