Frukostmöte: Therese Sjögran
FC Rosengård – mer än en fotbollsklubb
FC Rosengård har vunnit tio SM-guld och är ett av världens bästa fotbollslag.
Men föreningens verksamhet är och betyder så mycket mer, för så många fler, än vad en meritlista kan berätta.
– Vi har gett damfotbollen en egen identitet i Malmö och satt Rosengård på kartan i positiv bemärkelse, sade sportchefen Therese Sjögran när hon gästade Nätverket Österlens frukostmöte i Simrishamn.
Som vanligt när det vankas frukostmöte med Nätverket Österlen mötte Simrishamn denna morgon upp med ett strålande försommarväder. Anrika Hotel Svea hade dukat upp en eminent och lokalt präglad frukostbuffé i restaurangen som fått sitt namn från regionens författarlegend Fritjof Nilsson Piraten.
När ägg, lax och andra delikatesser mättat våra magar fick vi träffa Team Nätverkets Nikola Boron, som presenterade sig själv och sin sport.
Flyttat till Falun
Triathlon-talangen från Polen bor och tränar numera i Falun, men representerar med stor stolthet Nätverket Österlen.
– Nätverkets stöd betyder jättemycket för mig. Triathlon är ingen billig sport och tack vare Nätverket kan jag investera i bra utrustning och tävla mer än jag annars skulle ha kunnat, sade Nikola, som har tävlingspremiär för säsongen dagen efter frukostmötet in Simrishamn.
Nikola har på de fyra år hon bott i Sverige inte bara lärt sig att prata perfekt svenska utan också utvecklats till ett av Sveriges mest spännande idrottslöften. Hon har ett framgångsrikt år bakom sig och har stora planer för framtiden.
– Mitt långsiktiga mål är att representera Sverige i OS. I år ska jag göra en halv Iron Man och försöka göra bra ifrån mig på SM.
Bättre möjligheter
Flytten till Falun ångrar hon inte en sekund. Tvärtom.
– Att gå på idrottsgymnasium ger mig helt andra träningsmöjligheter. Jag slipper till exempel vakna 4-5 timmar innan skolan börjar för att hinna träna. Nu tränar jag under skoltid istället, sade Nikola, som gillar löpmomentet i triathlon allra bäst.
Innan huvudpersonen Therese Sjögran greppade mikrofonen presenterade Dan Rettmark och Johan Delfalk sitt företag 4x4 Event på 180 långa sekunder. De passade också på att lotta ut en upplevelse utöver det vanliga till två vinnare som får testa att köra jeep i terrängmiljö. Mer om 4x4 Event kan du för övrigt läsa i artikelserien om Nätverkets medlemmar.
Har landskampsrekordet
Therese Sjögran är en av Sveriges största damfotbollsprofiler någonsin och ingen har spelat fler landskamper (214) än hon. Therese, numera sportchef i FC Rosengård, inledde sitt framförande med att berätta om den långa och framgångsrika karriär som började i Harlösa IF när Therese var sex år, och slutade i FC Rosengård efter säsongen 2014/15.
– Fotbollen har styrt och präglat mitt liv i många avseenden. Jag har valt yrke, partners och vänner utifrån fotbollen och jag är väldigt tacksam för allt sporten har gett mig, sade Therese som förstås upplevt motgångar också.
– Skadan som gjorde att jag missade OS i London 2012 är nog min tyngsta motgång. Många trodde nog att jag skulle sluta då men jag ville bestämma själv när den tidpunkten skulle komma.
Tror på Zlatan
Så Therese kämpade sig tillbaka och var med i både hemma-EM och VM 2015, som dock slutade med en ny bitter förlust mot ”hopplösa” Tyskland. Efter den turneringen kände Therese att hon var klar med fotbollen och hoppade på sportchefsjobbet i FC Rosengård. Det är lätt att utifrån Therese Sjögrans resonemang dra en parallell till Zlatans skada och spekulationerna i huruvida han har gjort sitt på fotbollsplanen.
– Det är samma sak med Zlatan, jag tror aldrig att han låter något eller någon annan bestämma när han ska sluta. Zlatan är visserligen stor och tung, vilket ligger honom till last men han kompenserar det genom sin enorma mentala och fysiska styrka. Så, ja – jag tror att han kommer tillbaka.
Drömde om Premier League
Under sin dryga halvtimme i rampljuset berättade Therese också om svårigheten att gå från att vara en i laget till att vara chef över sina tidigare lagkamrater, med uppgiften att ”sparka” spelare som inte får förnyat kontrakt. Vidare berörde hon den enorma ekonomiska kontrasten mellan herr- och damfotboll.
– Herrarna får över 99% av kakan när det gäller Champions League. Jag tror inte att UEFA kan motivera detta så länge till, säger Therese som trots den nästan osmakliga snedfördelningen ändå är stolt över att ha fått vara med och etablera damfotbollen i Sverige och världen.
– När jag var barn drömde jag om att spela i Premier League och jag fattade inte att det inte gick bara för att jag var tjej. Nu börjar fler och fler tjejer spela fotboll för att de ser att det går att livnära sig på det. Det känns kul att ha varit med på den resan, att få bidra till att tjejers fotbollsdrömmar förverkligas.
FC Rosengård är den enda damfotbollsföreningen i Sverige där alla spelare kan livnära sig på fotbollen. Det gör Therese Sjögran mäkta stolt och är en stark drivkraft i hennes arbete.
Ännu i skuggan
Damfotbollen lever fortfarande djupt i skuggan av herrfotbollen även när det gäller mediebevakningen. Något Therese Sjögran och hennes kollegor inom svensk damfotboll jobbar för att förändra.
– Vi gör vad vi kan för att öka exponeringen och intresset i medierna. Damallsvenskan tappade ett lukrativt tv-avtal för ett par år sedan, vilket var ett hårt slag. Herrfotbollen tecknade ett nytt avtal där vi står utanför. Varför det är så? Fråga fotbollsförbundet ...
Therese talade också om hur utbrytningen från MFF gav damfotbollen en egen identitet i Malmö. Först bildades LdB FC Malmö, som sedan bytte namn till FC Rosengård. Klubben har satt Rosengård på kartan i en mer positiv bemärkelse än de vanliga rapporterna om gängbråk och annat elände.
Man brukar säga att FC Barcelona är mer än en klubb och på sätt och vis går det att applicera samma epitet även på FC Rosengård.
Mer än fotboll
Här finns eliten men också bredden, i en klubb som parallellt med fotbollssatsningen och med stor framgång driver ett antal sociala projekt.
– Genom Boost har vi till exempel lyckats hjälpa cirka 1000 ungdomar som tidigare stod helt utanför arbetsmarknaden och ibland till och med utanför samhället i stort, berättade Therese som även lyfte fram Football for Life-projektet i Sydafrika, genom vilket unga skoltjejer får chansen att spela fotboll.
– De har startat en liga och byggt ett fotbollscenter, de utbildar spelare, tränare och domare. Det har varit en fantastisk utveckling och det är verkligen häftigt att se vilken skillnad vi kan göra. Vissa av tjejerna går flera mil om dagen till skolan och kanske måste hjälpa till att hugga ved och hämta vatten när de kommer hem. Genom fotbollen har vi gett dem ett annat värde på fritiden och livet.
I en värld där högerextrema rörelser breder ut sig alltmer och ökad segregation skapar problem i världen, fungerar FC Rosengård som ett sammanhållande kitt mellan förening och stad och mellan idrott och samhälle.
Det är sådana framgångshistorier som vi i Nätverket Österlen brinner för att få förmedla. Mer av den varan väntar framöver för dig som är medlem i Skånes mest attraktiva företagsnätverk. Ett nätverk som nu gör ett litet uppehåll, för att sedan vara tillbaka med såväl frukostmöte som Nätverket Open på Tomelilla Golfklubb den 25-26 augusti. Njut av sommaren så ses vi om några månader!
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Foto: Patrik Juhlin och Kostas Foussianis
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.