Frukostmöte: Anette Norberg
Rekordpublik på första frukostmötet!
Curlinglegenden Anette Norberg inledde Nätverksåret
Att Nätverket Österlen fått tillökning i familjen under vintern märktes tydligt när årets frukostmöte ägde rum på fredagen.
Aldrig någonsin tidigare har så många gästat Ystads Teater för ett möte i Nätverkets regi.
Men så har vi heller aldrig gästats av en dubbel olympisk mästarinna ...
Siffran ETT spelade en central roll vid premiärfrukosten på Ystads Teater. Det var inte bara första mötet för året och första gången själva föreläsningen ägde rum i Stora Salen. De var också första gången som morgonens huvudperson Anette Norberg (vi återkommer till henne) var i Ystad och första – eller möjligen andra (därom tvista de lärde) – gången som det faktiskt regnade i samband med ett frukostmöte hos Nätverket Österlen.
Kaféet för litet
Det sistnämnda var emellertid inget som i negativ riktning påverkade varken intresset för eller stämningen på Ystads Teater.
Tvärtom så var vi – med undantag av rekordfrukosten med Erik Hamrén i Simrishamn för ett par år sedan – fler än vi någonsin varit tidigare.
Ja, faktum var att uppslutningen var så stor att utrymmet i teaterkaféet helt enkelt inte räckte till. Därmed fick plan B sättas i verket och stora salen tas i bruk för första gången sedan Nätverket Österlen flyttade in i själva hjärtat av det kulturella Ystad.
Trav på 180+ sekunder!
Två framgångsrika idrottstjejer – en världsmästarinna i curling och en supertalang i bordtennis – stod i centrum för uppmärksamheten denna morgon. Innan de släpptes upp på scenen där så många kulturella storheter tidigare framträtt, hälsade Stefan Svensson i vanlig ordning såväl gamla som nya medlemmar välkomna. Teaterboss Thomas drog en Lantz för det aktuella utbudet på Ystads Teater och Lars Holst från Jägersro berättade om vilka möjligheter som finns att kombinera affärer med actionfylld travsport. Han lottade också ut en lyxig travkväll med sport, spel, stallbacksvisning och förstklassig (?) mat.
Diger buffé
För att fortsätta på det i inledningen inslagna temat så var det för övrigt också första gången för den nya frukostpersonalen och de hade komponerat ihop en diger buffé som inte lämnade mycket, om ens något, i övrigt att önska. Första klass helt enkelt ...
En etikett man också, i allra högsta grad, kan klistra på det framförande Anette Norberg levererade. Under sin halvtimme i rampljuset visade Norberg att hon inte bara är en folkkär idrottsprofil och en mästerlig curlingspelare, utan också en föreläsare av – du gissade det säkert – första klass!
Intressant föredrag
Hur gick det till när Anette byggde ett lag som under en gyllene tioårsperiod samlade medaljer som om de plockade äpplen från ett träd och samtidigt gjorde curling till en folksport i Sverige? Vilka paralleller kan dras mellan ett vinnande koncept i curling och en företagsledares ambitioner att skapa lönsamhet och framgång inom näringslivet? Och vad kände och tänkte egentligen Anette när hon skulle spela den sista avgörande stenen i OS-finalen mot Schweiz i Turin 2006? Vi fick svar på alla dessa frågor – och många fler. Anette Norbergs föredrag måste vara bland de absolut bästa som hållits i Ystad. Någonsin.
Samma mål
– Det som hände när vi 2001 började vinna var att vi för första gången fick ihop ett lag där alla fyra individer hade samma målsättning och vilja att nå toppen. Alla var villiga att betala priset för att bli bäst. För det kostar att nå toppen, man får offra mycket för att vinna mästerskapsmedaljer, sade Anette som under sin aktiva bana ofta fick sätta familjen i andra rummet.
Men istället för att låta samvetet gnaga tag i det starka psyke hon så väl behövde på isen, valde Anette att försöka se fördelarna med den begränsade familjetiden.
– Jag tror att man måste må bra själv för att vara en bra förälder. Om jag gör något jag inte vill göra skulle jag nog vara en sämre mamma. När jag väl träffade familjen så hade vi kvalitetstid och eftersom jag var borta så mycket så blev jag ju ingen curlingförälder precis, skojade Anette.
Att bygga det starkaste laget, för att återgå till ämnet, var en process som tog tid. Väl investerad sådan skulle det emellertid visa sig.
Kommunikation viktigt
– Vi var inte de fyra bästa individuella curlingspelarna och vi var fyra relativt olika individer vilket gjorde lagbygget ännu svårare. Ändå blev vi det bästa laget.
– Ni vet väl att team betyder Together Everyone Achieves More? frågade Anette retoriskt innan hon gick vidare med att berätta om det mödosamma men så småningom ytterst fruktsamma lagbygget.
– Det handlade mycket om kommunikation, om att förstå hur ens eget beteende påverkar andra, sade Anette och tog sig själv som exempel.
– Jag är ju matematiker (parallellt med curlingkarriären har hon jobbat på ett försäkringsbolag) i grunden och betraktar mig inte som särskilt emotionell. I laget fanns en tjej som var min raka motsats och vi hade det inte lätt med varandra i början. Idag är vi bästa vänner. Den energi jag känner när jag träffar henne och de andra i laget har jag aldrig upplevt någon annanstans.
Acceptera svagheter
Anette tror att ett framgångsrikt lagbygge även i företagsvärlden handlar mycket om just kommunikation och självinsikt.
– Man måste acceptera svagheter och inte gömma sig för dem. Kanske måste man också vara beredd att för lagets bästa förändra sig själv till viss del, säger Anette som dock betonar att det i detta sammanhang finns vissa ofrånkomliga skillnader mellan idrott och företagande.
– På en arbetsplats kommer jobbet alltid att vara olika viktigt för olika individer eftersom man befinner sig på olika stadier i livet. Och så måste det få vara.
Det viktigaste, menar Anette, är att fokusera mer på själva resan och inte målet.
– Det ska vara kul att jobba mot ett mål, och eftersom den tiden är så mycket längre än själva tävlingen, om det handlar om idrott, gäller det att njuta av den, sade Anette och förde tankarna till Karin Boyes bevingade ord om att det är vägen, i högre utsträckning än målet, som är mödan värd.
Vågade ta risker
Modiga beslut var en annan avgörande framgångsfaktor på vägen mot de två OS-gulden och närmare dubbla dussinet medaljer som Anette Norberg och hennes lagkamrater erövrade under de gyllene åren från 2001 till 2010.
– Vi vågade ta risker och spela ett svårare spel än våra konkurrenter. Det var ett medvetet vägval vi gjorde. För att bli bäst måste man våga ta risker.
Ett motto hon själv på curlingbanan så många gånger gett ett ansikte genom sitt mästerliga spel i avgörande ögonblick.
Vem minns exempelvis inte den nästan osannolikt spännande upplösningen av OS-finalen i Turin 2006, ett finaldrama som – åtminstone för oss idrottsfantaster – får Henning Mankells allra tätaste Wallander-thriller att framstå som en mysig romantisk komedi i jämförelse?
På väg mot nytt OS
Anette Norberg slog ut två schweiziska stenar, spelade hem guldet till Sverige och bjöd samtidigt på ett av de största ögonblicken i den svenska idrottshistorien.
Det skulle sedan bli ytterligare ett olympiskt guld, i Vancouver 2010, innan laget splittrades. Drömmen om en gyllene OS-trippel lever dock fortfarande. Numera spelar Anette nämligen mixed dubbel curling som är ny gren vid spelen i Pyeongchang 2018.
– Målet är att vara med i OS, så varför inte? sade Anette på frågan om svenska folket vågar drömma om en ny ”norbergsk” triumf i Sydkorea nästa år.
Oavsett hur det blir med den saken så är och kommer Anette Norberg att förbli en av Sveriges främsta idrottskvinnor genom tiderna.
Succé i England
Kanske kan vi någon gång i framtiden stolt säga samma sak om Team Nätverkets unga pingislöfte Kornelia Jönsson. Kornelia har i alla fall haft en stark utveckling de senaste åren, och inte bara som bordtennisspelare. Av den nervositet hon visade vid sitt första framträdande som stipendiat i Nätverket, syntes nämligen intet när Köpingebro-tjejen denna morgon berättade om såväl genomförda som framtida tävlingar.
– Jag har spelat för London Academy i England under vintern. Vi vann serien och jag hade 14–1 i kvot, sade Kornelia som förra året också förde upp sitt danska lag Hasle till Elitserien.
På svensk mark representerar Kornelia Eslöv med vilka hon spelar i Pingisligan B. Ett av årets stora mål är junior-SM men innan dess ska den träningsflitiga 16-åringen också hinna med lite semester på Cypern.
Någon semester finns däremot inte i kalendern för Nätverket Österlen som redan på Skärtorsdagen den 13:e april är tillbaka med ett nytt spännande frukostmöte.
Mer information om den tillställningen blir inom kort tillgänglig i olika kanaler.
Tack slutligen för att DU kom och bidrog till den dynamik som är svår att hitta i andra forum än på Nätverkets frukostmöten. Vi ses snart igen!
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Foto: Hanseric Jonsgården och Kostas.
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.