Frukostmöte: Eva-Lena Frick
Mycket mer än ett skidlopp
Vasaloppets succékoncept i fokus på golfbanan
Fyra minuter.
Längre än så dröjde det inte förrän platserna till Vasaloppet 2017 tog slut efter att anmälningen öppnat.
Om det var nytt rekord? Icke. Året innan tog det bara 83 sekunder (!) innan de 15 800 platserna var uppbokade.
– Det finns en oerhörd kraft i varumärket, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick som gästade Nätverket Österlens frukostmöte i Tomelilla.
Frukostmöte på Tomelilla Golfklubb brukar betyda vackert väder och den här morgonen utgjorde inget undantag från den regeln.
Och det var just en riktig solskenshistoria som stod i fokus under årets fjärde frukostmöte i Nätverket Österlens regi.
Gästpratare för dagen var nämligen Vasaloppets vd Eva-Lena Frick, som fanns på plats för att berätta om vilka värden och faktorer som bidragit till evenemangets fantastiska utveckling under framför allt det senaste decenniet.
16 olika lopp
Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Men det är faktiskt mycket mer än ”bara” ett skidlopp. I dag finns sexton olika lopp inom disciplinerna cykling, löpning och längdskidåkning. Totalt attraherar detta gigantiska idrottsevenemang närmare 100 000 deltagare varje år.
– Jag får ofta frågan ”vad gör ni under de andra 50 veckorna om året” efter Vasaloppet? Men faktum är ju att vi jobbar hårt med Vasaloppet året runt. Sommarevenemangen blir större och större och det är oerhört mycket som ska förberedas, säger Eva-Lena Frick som tillträdde sin vd-position vid årsskiftet.
Det råder ingen tvekan om att Eva-Lena – vars imponerande CV bland annat inkluderar vd-tjänsten på Vätternrundan – trivs fantastiskt bra med sitt nya jobb.
Mäktig syn
– Det är världens bästa jobb! Jag brinner oerhört för Vasaloppet och känner att jag kommit hem. Skidåkningen har varit en stor del av mitt liv och jag var själv aktiv på elitnivå (landslagsåkare med OS-meriter, reds anm). Dessutom är det inte alla förunnat att få jobba med evenemang där man blir glad av att folk gråter, säger Eva-Lena och förklarar i nästa andetag vad hon menar.
– Förra helgen gick Ultravasan av stapeln. Det är en oerhört tuff utmaning för deltagarna och synen när de närmar sig målgången är mäktig. Då släpper allt, då kommer alla känslor på samma gång och många brister ut i gråt när de känner att de är på väg att uppnå ett högt uppsatt mål.
Eva-Lena citerade även Vasaloppsikonen Mora-Nisse som en gång sa att ”det är en ynnest att få jobba med något som betyder så mycket för så många.”
Nya rekord
Det första Vasaloppet 1922 lockade 136 personer att anmäla sig. 1973 passerades 10 000 anmälda och 2008 nåddes 50 000 anmälda. I dag är den magiska gränsen på 100 000 väldigt nära. I vintras slog Vasaloppets vintervecka nytt anmälningsrekord och nu i augusti gjorde även sommarveckan det. Men Eva–Lena betonar också Vasaloppets betydelse för samhället.
– Vasaloppet ska vara en motor för folkhälsan. Vi ska hjälpa och vara en motivator för personer som vill förbättra sin fysiska livskvalitet, men även för föreningslivet som vi varje år tillför över 20 miljoner kronor till. Den siffran är jag mäkta stolt över.
– Dessutom genererar våra arrangemang 300 000 kronor till det lokala näringslivet. Det är mycket pengar. Mycket skulle inte finnas om inte Vasaloppet fanns.
Många utländska deltagare
Vasaloppets internationella status är inte heller att förringa. De olika loppen lockar totalt cirka 65 000 skidåkare från 50 länder.
– Vi inspirerar till träning och bättre hälsa långt utanför Sveriges gränser. Det känns häftigt, säger Eva-Lena som i sitt övertygande framförande även pratade om respekten för den traditionsfyllda kranskullan, om betydelsen av ett gott värdskap och om vikten av samarbete mellan sponsorer, kommuner och Vasaloppets organisation.
Vasaloppets varumärke blir allt starkare vilket Eva-Lena märker av både i tjänsten och privat.
– Om jag sätter mig i en tågkupé med främmande människor och har på mig en tröja med Vasaloppets logga, så tar det ungefär 2,7 sekunder innan diskussionen är igång. Så visst finns det en oerhörd kraft i varumärket.
Samtidigt är Eva-Lena och hennes kollegor i vasaloppsorganisationen ständigt aktiva med att försöka vidareutveckla Vasaloppet och hitta nya koncept.
Nytt nattlopp
– Potentialen finns främst på sommaren. Där kan vi fortfarande växa och det är en av våra utmaningar. En annan sådan är klimatfrågan. Vi är beroende av snö och när den inte faller lika tätt från himlen måste vi lösa det på annat sätt. Vi ligger i framkant när det gäller produktion av konstsnö.
Redan i år presenterades en nyhet till vinterveckorna 2017.
– Nattvasan är ett parlopp som har premiär nästa år. Man tar sig fram i ett mörklagt spår med hjälp av pannlampa och möter endast en kontroll längs vägen. Det finns bara 750 platser och de sålde vi ut på 1 min och 50 sekunder, säger Eva-Lena, som under sitt första år som vd bland annat fått vara med om att lansera det nya loppet, Öppet Spår nio kilometer – ett lopp som bland annat vänder sig till asylsökande.
Eva-Lena avslutade med att bland Nätverkets medlemmar lotta ut en startplats till valfritt lopp 2017. Pierre på Mäklare Ekström blev den lycklige (?) vinnaren som nu har klart för sig vad han ska göra på fritiden under det kommande halvåret …
Calle till final
Under morgonen fick vi också träffa två av stipendiaterna i Team Nätverket. Golflöftet Calle Strandberg berättade att han fick sin första golfklubba när han var ungefär två timmar gammal (!) och att han sedan liksom inte hade något val. Nu är Calle rankad tvåa i Skåne och tolva i Sverige i sin åldersklass.
– Mina mål i år är att gå ner mot 0 i handicap och att kvalificera mig för riskfinalen i Skandia Cup, säger Calle som bor och går i skola i Ystad men spelar för Abbekås GK.
Det sistnämnda målet har Calle redan infriat och det är nog bara en tidsfråga innan han kan checka av handicapnollan också. Calle levererade för övrigt ett klockrent svar på frågan hur man ska göra för att bli en skicklig golfspelare.
– Det är bara att träffa greenerna och sätta puttarna!
Hur enkelt som helst alltså. Återstår att se hur många som lyckas följa Calles direktiv i morgondagens prestigefylla och traditionsenliga tävling Nätverket Open …
Joel i ledning
Vi fick också en rapport från glödhete Joel Eriksson som är på god väg att erövra den europeiska motorscenen. Efter två segrar i det pågående Formel 3-mästerskapet – där han är i sammanlagd ledning – känns det nästan mer motiverat att kalla Joel för stjärna än talang. Men den unge Tomelilla-grabben vet att vägen till målet, Formel 1, fortfarande är lång och att den är kantad av hårt jobb – och tillgång till pengar.
– Förhoppningsvis kan mina föräldrar hjälpa mig lite med den biten. Så jag försöker koncentrera mig på körningen, säger Joel.
Vilket han gjort ganska hyfsat hittills.
Förra helgen tog han en ny meriterande seger, i det anrika loppet Master of Formula på holländska Zandvoort, om två veckor är det dags för action på klassiska Nürburgring i Tyskland.
– Senast 2020 ska jag sitta i en Formel 1-bil, säger Joel som under mötet avslöjade att han redan varit i kontakt med ett av de största och mest kända Formel 1-stallen.
Förhoppningsvis har vi glädjen att rapportera om fler framgångar för Team Nätverket, när vi den 23 september är tillbaka med ett nytt frukostmöte. Mer om den träffen, som är den sista för året, distribueras via nyhetsbrev och på hemsidan inom kort.
Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se
Foto: Hanseric Jonsgården & Kostas Foussianis.
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.