Frukostmöte: Fanny Sunesson
Rekordpublik hos Nätverket Österlen!
Fullsatt när proffscaddien Fanny Sunesson gästade Tomelilla GK
Aldrig någonsin tidigare har så många bevistat ett frukostmöte hos Nätverket Österlen, som på Tomelilla Golfklubb fredagen den 25 augusti 2017.
Mellan 80 och 90 företagare fanns på plats för att se och höra den före detta golfcaddien Fanny Sunesson berätta om caddieyrket i allmänhet och sin framgångsrika karriär i synnerhet.
Fint väder - igen
Nätverkets driftschef Lasse Nilsson brukar skoja om att han i sin ambition att tänka på precis allt i förberedelserna inför frukostmötena, till och med beställer bra väder. När det gäller träffarna i Tomelilla behöver han inte oroa sig för den saken, eftersom vädergudarna alltid tycks vara med oss, så även den här morgonen.
En morgon som inleddes med att Stefan Svensson med hjälp av Tomelilla Kommun och golfklubbens chef Kristian Hägglund hälsade rekordpubliken välkommen till en av Sveriges vackraste, bästa och sportigaste (Tomelilla GK satsar som kanske är bekant hårt på att profilera sig som multisportanläggning) golfbanor.
Bäst i Sverige
Därefter berättade Team Manager Elin Jeppsson om Team Nätverket som denna morgon representerades av golftalangen Calle Strandberg. 16-årige Calle är rankad etta i Skåne och sjua i Sverige just nu och han vann tidigare i sommar Karolinercupen i Trelleborg i knivskarp konkurrens.
– Jag har gått under 70 slag vid sex tillfällen i år. Mitt mål är att inom några år få spela kvalet till Europatouren. I höst kommer jag att spela rankingtävlingar i Skåne och i december åker jag till Florida för att vara med i en tävling, säger Calle som onekligen går en spännande framtid till mötes.
25 år som caddie
Kanske fick han av morgonens gästpratare ett och annat råd på vägen mot golftoppen. Fanny Sunesson bjöd på en intressant inblick i caddiens värld med utgångspunkt ur sin egen karriär. Fanny, som själv var en lovande golfspelare i unga år, levererade många roliga anekdoter från sina 25 år som caddie åt spelare som Jose Rivero, Howard Clarke, Henrik Stensson och inte minst Nick Faldo.
– Jag var 19 år när jag bestämde mig för att tillbringa ett år som caddie på touren. En av mina första uppdragsgivare var spanjoren José Rivero. Han lät mig dock inte följa med på Ryder Cup och jag blev så ledsen att jag avbröt samarbetet. Idag känner jag tacksamhet mot José för om inte han hade gjort som han gjorde skulle jag nog inte ha fått uppleva så mycket, säger Fanny som efter att ha brutit med Rivero blev caddie åt lynnige Howard Clarke.
Usel start
Engelsmannen var känd som golfens Dr Jekyll & Mr Hyde och bytte caddie lika ofta som andra bytte klubba.
– Vårt samarbete fick en miserabel start. Det ösregnade under den första rundan och jag halkade två gånger, slog paraplyet i huvudet på honom och fick efter sista hålet höra att jag inte behövde komma till banan nästa morgon.
Fanny tänkte först att hon var ännu ett offer i Clarkes långa rad av avskedade caddies. Men hon misstog sig.
– Clarke menade bara att han skulle dra sig ur tävlingen och sen sa han ”Vi ses i Madrid” och det var som ljuv musik i mina öron. Då förstod jag att han trots allt var nöjd med mitt jobb.
Vann fyra majors
En dag 1989, under en tävling i Australien, kom världens bästa spelare fram till Fanny och frågade om hon ville vara hans caddie. Hon sa ja, och fem månader senare hade Nick Faldo med Fanny Sunesson vid sin sida vunnit både The Masters och The Open.
Och det skulle komma mera. Mycket mera. Fanny Sunesson tillbringade 10 år i rad och sammanlagt 14 år som Faldos caddie. Hon var med om att vinna fyra majors, deltog i sex Ryder Cup och gjorde sig känd som en perfektionist som aldrig lämnade något åt slumpen.
– Jag jobbade extremt mycket och var alltid väl förberedd för att den spelare jag jobbade för skulle vara i ett tillstånd av trygghet på banan. Jag gav aldrig fel klubba, och kom aldrig för sent.
Mental coach
Den som trodde att en caddie bara transporterar bagen runt banan kan inte ha mer fel. Avståndsbedömning, vindjustering och klubbval är viktiga uppgifter i caddierollen.
– Jag fungerade lite som en mental coach också. Och så ska man vara lite butler också och se till att spelaren har tillgång vatten och energi i form av exempelvis bananer. Om det regnar ska man dessutom hålla i paraplyet …
Under den drygt halvtimmeslånga föreläsningen fick vi även en del värdefulla råd och tips från Fanny.
– Förbered för att misslyckas och inte bara för att lyckas. Då har du en bredare bas att stå på och står inte handfallen om ursprungsplanen inte går i lås.
Hatar att förlora
Hon talar även om vikten av att befinna sig i nuet och inte tänka tre hål framåt. Det är betydelsefullt även i andra sporter såväl som i näringslivet.
– Passion är också viktigt. Min drivkraft var att vinna, inte att tjäna pengar. Hade ingen koll på hur mycket jag tjänade. Däremot hatade jag att förlora, säger Fanny som i slutet av karriären jobbade ihop med svenske golfstjärnan Henrik Stensson.
– Jag hade några fantastiskt roliga år med Henrik och det gick väldigt bra för oss, han vann många tävlingar under den tiden.
Roligt hade sannerligen även vi som lyssnade på Fanny denna morgon. Om en månad är vi tillbaka med årets sista frukostmöte i Nätverket Österlens regi. Telias marknadsdirektör Lars Axelsson gästar då Ystads Teater så lita på mycket business och konkreta råd kring företagande och marknadsarbete. Väl mött då!
Text: Kostas Foussianis
Bild: Hanseric Jonsgården
FANNY SUNESSONS 5 SNABBA VAL:
Sommar eller vinter?
– Sommar.
Kött eller fisk?
– Fisk.
Morgon eller kväll?
– Både ock!
Kostym eller mysbyxor?
– Mysbyxor.
Drive eller putt?
– Svårt … jag säger putt.
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.