Frukostmöte: Jessica Löfström
Jessica Löfström har utsetts till en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor. På Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater berättade hon om sina 20 år som framgångsrik och stridbar företagare intervjuad av Nätverkets moderator Jessica Jönsson.
Karismatisk kvinna gästade Nätverket
Hon har utsetts till en av Sveriges mäktigaste och bråkigaste (!) kvinnor, men på scenen utstrålar hon både värme och entusiasm i kalla och bistra coronatider. Jessica Löfström motsvarade de högt förväntningarna när hon gästade Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
I vanliga fall skulle nätverksåret i princip ha varit över vid den här tidpunkten, men 2020 är som bekant inget vanligt år. Således ägde årets första – och av förklarliga skäl hett efterlängtade – fysiska frukostmöte rum så sent som den 23 oktober. Med anpassad frukost, handspritade mikrofoner och ett till 50 gäster begränsat deltagantal kunde medlemmarna i Skånes mest attraktiva företagsnätverk äntligen träffas igen.
Välkomna in i värmen. Nätverket Österlens grundare och allt sedan starten för femton år sedan driftige ledare, Lasse Nilsson, hälsade medlemmar och gäster välkomna till Ystads Teater i arla morgonstund.
Energisk kvinna
Morgonens huvudperson var en kvinna som driftschef Lasse Nilsson under flera år försökt locka som gästpratare till Nätverket Österlen. Och när Jessica Löfström väl kom gjorde hon oss inte besvikna. I samspel med moderatorn och namnen Jessica Jönsson bjöd hon på en intressant inblick i den karriär som började i Botkyrka utanför Stockholm och som inte har varit någon spikrak väg mot toppen.
– Jag har jättemycket energi och älskar att jobba. Men visst har det varit tufft och jag har stött på många utmaningar längs vägen. Till att börja med var jag mer intresserad av hästar än av skolan och hade därför inte så höga betyg, säger hon.
Sålde viltkött
Vilket emellertid Jessica Löfström med mod, passion och uthållighet mer än väl kompenserat för. Att starta ett eget företag var inget svårt beslut eftersom hon då ”blev sin egen chef direkt”, däremot var det långt ifrån givet att Jessica skulle skörda framgångar just inom byggbranschen.
– Efter att bland annat ha sålt viltkött och älgsouvenirer, startade jag kring sekelskiftet ett bemanningsföretag. Snart förstod jag att bemanning passar perfekt inom byggsektorn och att jag hade en fantastisk affärsidé.
Problemet var bara att många andra inte hade samma uppfattning som Jessica. Inte minst Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) kom inledningsvis att av olika skäl motarbeta henne, och det dröjde några år innan företagandet tog fart.
Smittsäkrad frukost. "Vi har tagit bort bord så att det är glesare mellan dem. Dessutom har vi dukat även på övre plan och vi serverar maten på plats istället för i bufféform. Naturligtvis finns det gott om handsprit i lokalen", berättade caféets frukostansvariga Marie Juhlin.
Växte snabbt
Men när det väl skedde gick det undan. ExpanderaMera, som företaget heter, gjorde snart skäl för namnet. Omsättningen gick från 36 miljoner, till 60 miljoner, till 90 miljoner ...
– När Byggnads förstod att vi menade väl växte vi väldigt snabb. Jag kände att vi nästan ägde världen, berättar Jessica Löfström.
Då kom finanskrisen, och så småningom också flyktingvågen.
Nya motgångar genom vilka Jessica och företaget tog sig med sådan kraftfullhet att priser och utmärkelser snart började regna över dem. En av dessa klistrade etiketten ”Sveriges bråkigaste kvinna” på Jessica Löfström, ett epitet hon själv inte sticker under stol med att hon är stolt över.
Mutor och penningtvätt
I samband med flyktingvågen uppmärksammades allvarliga brister i det svenska regelverket kring byggnadsarbeten och här fick Jessicas kampvilja och driftighet en central betydelse.
– Det var mutor, trafficking och penningtvätt och det var väldigt lätt för kriminella att ljuga sig igenom det svenska systemet. Jag blir så arg när svenska skattepengar går till att göda den ryska maffian och deras knarkaffärer, det känns för jävligt rent ut sagt.
Det ihärdiga jobbet mot de utländska företagens metoder gav frukt och fackförbundet Byggnads, till vilka relationen länge varit ansträngd, är de nu bästa vänner med. Vd-rollen på ExpanderaMera tvingades hon emellertid av affärsmässiga skäl att frånsäga sig.
– Jag hade genom konflikterna blivit en belastning för företaget och vi tappade affärer, säger Jessica som istället startade företaget Ansvar.
”Förändra världen”
Huvudfokus ligger på att upprätthålla en rättvis ordning på arbetsmarknaden och här ingår granskande och kontrollerande funktioner.
– Vi jobbar för att göra byggnadsprojekten vita, säkra och rättvisa. Det ska inte löna sig att anlita svart arbetskraft, säger Jessica, som har stora framtidsvisioner och högt flygande planer för sitt nya företag.
– Det är min bestämda uppfattning att vi kan förändra världen!
Med Jessicas karaktär i åtanke känns hennes målbild fullt realistisk snarare än utopisk. Även om det kanske innebär att hon får bråka ännu mer i framtiden …
Stipendiater. Orienteraren Elin Nilsson, till vänster, och simmaren Olivia Hansson, till höger, fick ta emot sina stipendiecheckar på vardera 20 000 kronor för år 2020 och intervjuades av Team Nätverkets samordnare Elin Jeppson Lindén.
DM-guld för Elin och Olivia
Även Team Nätverket representerades av tjejer på frukostmötet. Simmaren Olivia Hansson och orienteraren Elin Nilsson berättade om sina förehavanden under året.
– Det positiva med corona är att jag har kunnat slipa tekniken på ett helt annat sätt än om jag skulle ha tävlat som vanligt. Jag lyckades försvara mitt DM-guld på 800 meter frisim och det är jag väldigt glad för, säger Olivia, som nu har full fokus på att toppa formen till JSM som avgörs i vecka 47.
Även Elin Nilsson kan titulera sig distriktsmästare efter sin DM-triumf på lång distans. I SM gick det inte lika bra, även om hon i kvalet till tävlingen visade vad hon är mäktig att prestera med karta och kompass i händerna.
– Jag är efter omständigheterna ganska nöjd med träningen under året, säger Elin.
Herrar på scenen. Ystads Teaters avgående chef Thomas Lantz, till vänster, tackades av Nätverket för flera härliga år av samarbeten kring våra frukostmöten, medan Peter Hansen från YSTADappen svarade för morgonens enskilda företagspresentation.
Salming till Nätverket
Morgonens medlemspresentation levererades av Peter Hansen, som informerade oss om vad hans företag YSTADappen kan erbjuda företag och privatpersoner. Slutligen avtackades teaterchefen Thomas Lantz, som efter tio år nu kliver åt sidan för att ta sig an en annan utmaning – att arbeta för en ishall till Ystad!
En som under sin karriär har beträtt ganska många sådana, är vår gäst på nästa frukostmöte (som vi planerar till februari 2021). Självaste Börje Salming – i hockeykretsar även känd som ”The King” – kommer nämligen till oss i Ystad och vi vågar utlova en legendarisk tillställning.
Varför är ni med i Nätverket Österlen? "Affärsmässigt tycker vi att det är viktigt för oss att synas i ett av regionens största nätverk. Och så har vi den idrottsliga biten, det känns verkligen jättekul att vara med och stötta lokala sporttalanger", säger Tony Leo, kontorschef Länsförsäkringar Skåne.
Se mötet i efterhand
Du som inte hade möjlighet att vara med på frukostmötet den 23 oktober kan i efterhand se vad som hände på scenen. Frukostmötet sändes nämligen live(tyvärr med lite ljudproblem här och var) på Nätverkets Facebook-kanal. Du hittar hela sändningen här: Frukostmötet på Facebook.
På Facebook kan du också se intervjuerna som gjordes efter frukostmötet med Jessica Löfström och med stipendiaterna Elin Nilsson och Olivia Hansson.
» Intervju med Jessica Löfström.
» Intervju med Elin Nilsson och Olivia Hansson.
Text och foto: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se