Inför frukostmötet: Albin Tingsvall
Albin Tingsvall är psykolog, före detta handbollsstjärna och författare till en bok om utmaningarna för den som satsar på att bli elitidrottare. Den 18 april är han gästföreläsare på Nätverkets andra frukostmöte för året.
Idrottsnormer i fokus på Skärtorsdagen
Vad händer med en idrottare när drömmen blir vardag? Vad händer när alla älskar din prestation men glömmer din person? Och vad händer med människor som från barnsben tränas att aldrig acceptera gränser?
Om det och mycket mer berättar före detta handbollsstjärnan Albin Tingsvall i årets kanske viktigaste idrottsbok. Den 18 april kommer han till Ystad som gästpratare hos Nätverket Österlen.
”Jag var 25 år och världen låg för mina fötter. Jag hade vunnit SM-guld, spelat Champions League, fått proffsanbud från de bästa ligorna i Europa och precis blivit uttagen till EM med landslaget. Då bestämde jag mig för att det fick vara nog ...”
Orden tillhör 30-årige Albin Tingsvall, handbollsspelaren som chockade idrotts-Sverige genom att sluta när han stod på toppen av sin karriär. I boken ”Allt jag förlorade genom att vinna” avslöjar han varför. Han tar läsaren med in i en sluten värld där kulturen ofta präglas av dåligt ledarskap och ovetenskapliga metoder, där kvävande normer och förbjudna känslor lägger sordin på glädje, gemenskap och drömmar.
”Enögd men härlig”
– Jag har spelat flera tuffa bortamatcher, mot en enögd men härlig publik som verkligen stöttar sitt lag och sluter upp i alla lägen. Både i Hammarby och Lugi hade vi tuffa slutspelsserier mot YIF och det var alltid bra matcher med starka känslor. Båda lagen bars fram av sin hemmapublik och det var en markant skillnad på kaxigheten både hos oss och Ystadspelarna beroende på i vilken stad matcherna spelades, säger Albin, som faktiskt har släktband till självaste Basti Rasmusson.
Det var för övrigt i Österporthallen som Albin Tingsvall spelade sin alla sista handbollsmatch.
Fint avslut
– Vi förlorade en avgörande kvartsfinal och jag var för omotiverad och trött för att bry mig så mycket om resultatet. Men det kändes på något sätt fint att jag fick göra min sista match just i Österporthallen, en kort tid innan hallen revs.
Nu återvänder han alltså till Ystad i ett lite annorlunda sammanhang. På frukostmötet kommer Albin att ta er med på hans resa från en liten by i norra Skåne ut till de stora handbollsarenorna i Europa. Framför allt kommer han att dela med sig av sina erfarenheter och de lärdomar han dragit längs vägen, utifrån det perspektiv som presenteras i boken. Som du för övrigt kommer att kunna köpa signerad och klar för kampanjpriset 200 kronor.
Bra respons
”Allt jag förlorade genom att vinna” är en öppen berättelse från handbollens högsta höjder där Albin med sin djupa kunskap om elitidrottens psykologi har skapat en av årets mest tänkvärda böcker.
– Responsen på boken har varit över alla förväntningar så här långt. Gamla spelarkollegor har hört av sig och berättat att de känt igen sig i mycket av det jag beskriver och börjat tänka annorlunda om sitt eget idrottande. Föräldrar till idrottande barn, tränare och föreningar har hört av sig och tackat för att boken nyanserar och ger nya perspektiv på ett liv som många drömmer om. Och recensionerna i media har varit mycket bättre än jag vågade hoppas på.
Legitimerad psykolog
Albin Tingsdal – som idag är 30 år och legitimerad psykolog – anser att boken är viktig ur flera perspektiv.
– Den är viktig för att den sätter fingret på mycket som tas för givet inom idrotten, för att den synliggör hur mycket som sker ”av gammal vana” snarare än genom ett aktivt utvecklingsarbete där man använder fakta och vetenskap. Den är också viktig för att synliggöra de normer, krav och förväntningar som finns i branschen, och vad som händer när någon bryter mot dessa. Till sist slår den också ett slag för psykologins roll inom sporten, en roll som behöver uppvärderas så att fler kan prestera på ett sätt som är hållbart i längden.
Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
ALBIN TINGSVALL
Ålder: 31 år.
Yrke: Psykolog, författare och tidigare elithandbollspelare (högernia).
Bor: Malmö.
Klubbar som handbollspelare: Åhus Handboll, IFK Kristianstad, Hammarby IF, Lugi och Flensburg-Handewitt.
Meriter: Ett SM-guld med Hammarby.
Möt Team Nätverkets stipendiater
På frukostmötet i Ystad får du även träffa två av våra idrottsungdomar. Hockeyspelaren Didrik Delfalk, en av teamets nya stipendiater, och Emma Elgemark, som sysslar med hästhoppning, berättar för oss om sina satsningar och mål.