Inför frukostmötet: Björn Hellberg

Omtänksam Hellberg tacksam för omväxlande arbete

Flit, disciplin, noggrannhet och en kronisk kunskapstörst är fundament som utgör själva grunden för Björn Hellbergs långa och framgångsrika karriär som författare och journalist. Men viktigast av allt är plikttrogenheten – den starka drivkraften att ALLTID leverera i tid.
– Allt jag gör utgår från respekten för deadlines, säger På Spåret-legendaren och tennisoraklet i en öppenhjärtig hemma hos-intervju för Nätverket Österlen.

Ett tunt lager av nyfallen pudersnö ligger som ett vitt täcke över Hallands äldsta stad, tillika staden i vilken Björn Hellberg växte upp och fortfarande är bosatt. Det är fläckvis halt på gatorna och den snart 80-årige mångsysslaren iakttar därför en viss försiktighet när han rör sig bland Laholms pittoreska men för dagen ganska tomt gapande gränder. Kommunens för detta, men allt jämnt omtalade och synnerligen underfundiga slogan ”Laholm – The Gateway to Europe”, framstår som dråpligt ironisk i ljuset av det allt annat än myllrande folklivet.

Danskar inventerade
– När danskarna härjade i södra Sverige åkte de runt till alla städer och inventerade. Sedan upprättades en klassificering som baserades på hur mycket städerna påminde om Danmark. Laholm hamnade på första plats. Jag tror att Ystad var tvåa eller trea på listan.
Underhållande kuriosa är en av Björn Hellbergs specialiteter, en begåvning som svenska folket haft förmånen att njuta av under alla år han som parhäst till Ingvar Oldsberg förgyllde frågesportprogrammet På Spåret.

Osannolik Wimbledon-svit
Vid Nätverket Österlens besök hemma hos Björn Hellberg, blir vi bjudna på en kort rundtur i staden han med undantag av tvåa kortare sejourer i Kristianstad respektive Sydney varit trogen sedan ettårsåldern. Vi korsar Stortorget, passerar kyrkan där Björn och hjärtevännen Inger planerar att gifta om sig och blickar an Stadshotellet som med anor från 1882 bara är fem år yngre än Wimbledon – tennisturneringen han utan att missa en enda dag bevakade i 53 (!) raka år innan pandemin 2020 satte stopp för den osannolika sviten. Plötsligt pekar Björn – som förvisso föddes i Borås men som kom till Laholm i ettårsåldern – mot ett stenhus med vitputsad fasad, vilken pryds av en skylt med texten ”Hellbakken”.

Hedersmedborgare i Laholm
Bakom skylten med det norskklingande namnet – som sitter på huset där han bodde som barn – döljer sig naturligtvis en till Björn Hellberg relaterad historia. Året var 1992 och Björn jobbade som TV-kommentator tillsammans med radarpartnern Ingvar Oldsberg under Vinter-OS i Albertville. Norrmännen tyckte att svenskduon var så snäll mot Norges deltagare att de ärades med var sitt norskt hedersnamn; ”Hellbakken” och ”Oldsmo”.
– Visst är det trevligt att få en gata uppkallad efter sig, men mest stolt är jag över att vara en av endast två (bortgångne Johannes Brost är den andra) personer som tilldelats epitetet hedersmedborgare i Laholm. Det är jag väldigt glad för, säger Björn som för övrigt även fått ge namn åt en pralin och som på stadens bibliotek förärats med en ståtlig ”hövdingstol” .

Ömsesidig kärlek
Ingen blir profet i sin egen hemstad hävdar talesättet, men det är uppenbarligen en sanning med viss modifikation. Björn Hellberg älskar Laholm och Laholm älskar Björn Hellberg och den eviga och ömsesidiga kärleken är len som sammet. Trots att Björn i rollen som journalist färdats till platser i både när och fjärran och trots att han genom sin ovan nämnda tjänstgöring vid världens största tennisturnering känner till London som om den pulserande världsstaden vore hans egen ficka, är det alltså lilla Laholm som är hemma. Det är och förblir staden vid Lagan som ligger den trevliga och ödmjuka språkkonstnären närmast om hjärtat.

Bornholm ett paradis
När samtalet glider in på det kommande framträdandet hos Nätverket Österlen visar det sig emellertid att även Ystad och Österlen åtnjuter en inte så ringa grad av beundran hos Björn.
– Ystad och Laholm har många gemensamma drag, båda städerna är exempelvis oerhört välbevarade. Vi stannar oftast till i Ystad när vi åker till Bornholm, som är mitt favoritresmål nummer ett och ett paradis på jorden för Inger och mig, säger Björn som även berättar att han som inbjuden till Bokens dag i Skillinge fattade tycke för det gamla ”lejet” på Österlen.
– Även Håkan Nesser och Herman Lindqvist var på plats och jag minns att Herman var oerhört fascinerad av omgivningarna. ”Det påminner mycket om Provence, bara tjurarna saknas” sade han. Vi har även åkt ångtåget uppe i Brösarp och där är också sagolikt vackert.

Flyttade ifjol
Vi slår oss ner i köket i lägenheten på Torggränd dit Björn och Inger flyttade förra året. Efter 40 år i huset på ”Hellbakken” var den geografiskt sett korta (300 meter) flytten förstås en stor, men delvis på grund av Ingers hälsotillstånd, också nödvändig omställning.
– Det kommer att bli bra här när allt väl är på plats och i ordning, säger Björn lite ursäktande och pekar på alla ouppackade kartonger och travar av böcker som ännu inte tilldelats sina positioner i hyllorna, samtidigt som Inger ställer fram juice och kokosbollar på bordet.
”Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ” lär en viss Cicero en gång ha yppat men den romerske kejsarens bevingade ord kan knappast appliceras på parets Hellbergs nya bostad.

”Tråkig utveckling”
För en som skrivit över 60 fack- och skönlitterära böcker ter sig rapporterna om att yngre generationer läser allt mindre, naturligt nog både skrämmande och märklig.
– Det är en väldigt tråkig utveckling. Framför allt tycker jag synd om alla som utestänger sig från böckernas fascinerande värld. En minskad konsumtion av böcker får också konsekvenser för ordförråd, språkbruk och kunskapsanskaffning, säger Björn medan han omsorgsfullt signerar ett exemplar av sin näst senaste kriminalroman Vena Amoris (2022), i vilken den rundmagade men listige poliskommissarie Sten Wall ställs inför ännu ett svårlöst fall.

Läsglada föräldrar
I Björn Hellbergs eget barndomshem rådde ingen brist på böcker. Precis som journalisten Erik Niva – som menar att just närvaron av böcker i hans akademikerhem var en starkt bidragande orsak till karriärvalet och till att han lyckades fly det lilla borttynande gruvsamhället Malmberget i nordligaste Norrland – upptäckte Björn tidigt böckernas magi.
– Jag växte upp i ett arbetarklasshem men både mamma och pappa läste mycket. Min mor plöjde enorma mängder deckare medan min pappa, som hade en förkärlek för klassisk litteratur, tog mer tid på sig. Han kunde hålla på i en hel månad med en och samma bok.

Bokdebut som 15-åring
Björn själv är still going strong och produktivitetens lampa lyser fortfarande starkt över mannen som skrev sin första roman som 15-åring. Debutboken refuserades visserligen men Björn Hellberg följde sitt motto att aldrig någonsin ge upp utan fortsatte att skriva böcker, parallellt med en snabbt uppväxlande karriär som journalist. Han levererade sitt första alster som 14-åring på Laholms Tidning och resten är som det brukar heta historia. Tre kvarts sekel senare har Björn Hellberg trollbundit svenska bokälskare och tevetittare såväl i tal som skrift med sina djupgående kunskaper sprungna ur en aldrig sinande nyfikenhet och presenterade med en alltid lika träffsäker språklig precision.

Respekt för deadline
Björn kan numera titulera sig både tennisorakel, en etikett han dock inte är helt bekväm med, och inofficiell svensk mästare i boksignering. Faktum är att Björn sätter sin namnteckning på i runda tal 9000 böcker om året under sina turnéer runt om i landet.
– När jag är hemma och skriver är jag disciplinerad men följer inget strikt schema. Allt jag gör utgår från en enda sak – respekten för deadline. Hur jag når målet är inte så viktigt. Jag har inte missat en enda deadline sedan 1959 och det är jag glad och stolt över. Samtidigt är jag tacksam för att jag fått vara frisk, vilket bidragit till att jag lyckats upprätthålla sviten, säger Björn vars till synes osläckbara kunskapstörst varit och är en drivkraft i arbetet.
– Jag känner samma nyfikenhet idag som i tonåren. Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur lite jag kan. Genom nyfikenheten kan nya kunskaper tas i besittning varje dag.

Röd tråd
Jakten på kunskap löper, sida vid sida med kärleken till språket, som en röd tråd genom Björn Hellbergs långa karriär. Men även om den nu inte har reducerats i styrka så har insamlandet av fakta delvis ändrat karaktär. Digitaliseringen underlättar, även Björn Hellberg ”googlar” …
– Jag välkomnar ny teknik men är inte så bra på att använda den även om jag var relativt tidig med att överge skrivmaskinen till förmån för datorn, säger Björn som under Kattis Ahlströms ledning i teveprogrammet Seniorsurfarna för några år sedan, fick hjälp med att vässa sin digitala verktygslåda.

Inte på Facebook
Några sociala medier använder han emellertid inte. Kontakten med familj och vänner sköter Björn fortfarande genom telefonsamtal och fysiska besök. Ett faktum som har det goda med sig att han undslipper det hat och hot som många andra offentliga och digitalt exponerade personer tvingas utstå. Vem som nu skulle vilja helyllekillen Björn Hellberg något ont …
– Jag har varit förskonad från allt sådant, även via mejl. Men så är jag väl en ganska okontroversiell figur som inte lägger mig i andras angelägenheter så mycket.
Lika svårt som Björn Hellberg har att reta upp folk, lika lätt tycks han ha för att sprida värme och glädje omkring sig. Ödmjukheten är inte bara en dygd utan ett livssnöre och trots allt Björn uppnått och åstadkommit finns i honom inte ett embryo till kaxighet.

Ödmjuk karaktär
När vi efter en snabb fika på det i Laholms Missionshus belägna och fyndigt namngivna kaféet Kaffe & Böner sedermera skiljs åt, lägger han handen på min axel och säger:
– Om du vill kan jag läsa igenom texten så att jag inte har sagt några felaktigheter till dig.
Som om risken för det, med tanke på att Björn Hellberg besitter ett fotografiskt minne och är dokumenterat skicklig på att erinra sig fakta, skulle vara större än sannolikheten att Nätverket Österlens reporter rört ihop saker och ting. Ödmjukhet var ordet.
– Jag vill inte framhålla mig själv. Det är bättre att omgivningen får göra sina bedömningar, säger Björn varpå Inger snabbt flikar in att maken ”hellre kryper och gömmer sig i stället”.

Aldrig slentrian
Tacksamhet är en annan attityd och känsla som Björn idkar i sitt sätt att ta sig an livet. Dels i förhållande till de mindre angenäma händelser han varit med om, dels inför alla de positiva erfarenheter han årens lopp har hunnit samla på sig.
– Jag känner mig starkt privilegierad som kunnat ägna mig åt mer än en sak. Medan många är specialiserade i ett enskilt ämne har jag en oerhörd bredd i verksamheten. Skrivandet har alltid varit viktigast, men även tennisen och de andra delarna har betytt mycket för mig. Det ynnest att få jobba inom många olika områden, vilket bland annat innebär att jag aldrig faller in i slentrian oavsett om det handlar om underhållning, idrott eller kriminologi.

Harmonisk barndom
Även när Björns alkoholiserade pappa kommer på tal – ”han var inte nykter vid en enda stor helgdag under min uppväxt” – är det tacksamhet i stället för bitterhet som präglar minnena.
– Min bild av barndomstiden är i stora drag harmonisk. Pappa skötte alltid sitt arbete oklanderligt mellan sina perioder av intensivt drickande. Den disciplinen inger respekt för alkoholism är en svår sjukdom och att då kunna sköta sitt jobb såsom pappa gjorde kräver enorm styrka, säger Björn som inte heller känner att han ångrar eller saknar något i sitt liv.
Däremot skulle han gärna, om han fick leva om detsamma, lära sig att spela piano …
– Det hade varit trevligt att skriva texter på kända melodier och sitta på någon krog och spela en gång i veckan. Jag lyssnar på allt från Schubert och Bellman till Ove Thörnqvist. Den moderna ”artificiella” musiken har jag svårt för, jag tycker att allt låter ungefär likadant.

40 000 artiklar
Likartade kan ingen anklaga Björn Hellbergs texter för att vara. Han har skrivit över 40 000 artiklar, många av dem om tennis, ett ämne som förstås är svårt att undvika i en intervju med den svenska tennisjournalistikens störste pionjär och mästare.
– Jag bevakade tennisen så intensivt under så många år och har skrivit enorma mängder tennisrelaterade texter. De senaste åren har det blivit betydligt mindre och jag ska inte sticka under stol med att det till en betydande del beror på att svensk tennis inte har varit så svag på 100 år, säger Björn som var 21 år ung när han tog båten (!) till Melbourne för att under ett och ett halvt år jobba som frilans och bland annat bevaka tennis i det fjärran kängurulandet.

Skickade texter med posten
Båtresan med fartyget M/S Kirribilli tog 42 dygn och kostade cirka fem procent av den med flyg ombesörjda hemresan, som Björn för övrigt minns som lika seg. Väl på plats varvade han med frenetisk energi sina tennistexter med artiklar utanför sportens sfär. Björn skrev om hajfaran, intervjuade svenska emigranter, med mera, och levererade artiklarna via post till uppdragsgivaren i Sverige. I motsatt riktning skickades tidningar från kontoret på Hallands-Posten, detta för att Björn i en tid utan internet skulle kunna följa med i nyhetsflödet. Kvinnan som ansvarade för dessa utskick skulle senare komma att bli Björns fru …
– Det var ett av mina första uppdrag efter att jag tagit över Björns tjänst på tidningen när han åkte till Australien. Då kände vi ännu inte varandra, berättar Inger glatt.

Australien världsledande
Under tiden ”Down Under” bevakade Björn Grand Slam-turneringen Australian Open två gånger, detta under en period då Australien var världsledande inom tennisen.
– De australiensiska stjärnorna gjorde ett starkt intryck på mig, säger Björn och nämner ikoner som Rod Laver (11 Grand Slam-titlar i singel), Roy Emerson (12) och Ken Rosewall (8) – en legendarisk trio som tillsammans alltså vann totalt 31 GS-titlar och vars framgångar satte djupa och bestående spår i den unge Hellberg.
– De är utan inbördes ranking mina favoritspelare genom tiderna utanför Sverige. Inte bara för sin skicklighet på banan utan även för sina personligheter.

Wilander överraskade
¬– Annars är Mats Wilanders triumf i Öppna Franska 1982, då han 17 år gammal blev tidernas yngste Grand Slam-segrare, mitt största tennisminne i konkurrens med Sveriges sagolika Davis Cup-seger 1984, när gigantiska favoriten USA betvingades i ett fullsatt Scandinavium.
För svenska tennisnostalgiker, till vilka både undertecknad och Björn kan räknas in, ter sig de ljuvliga minnena från 1980-talets succéer såväl avlägsna som ouppnåeliga. 1988 – det ur svensk perspektiv så fabulösa svenska tennisåret året då Växjö-sonen Mats Wilander i en smått surrealistisk småländsk sannsaga vann tre och Stefan Edberg från Västervik den fjärde av de fyra Grand Slam-turneringarna – var 10 (TIO!) svenska spelare rankade bland de 50 bästa i världen. I skrivande stund parkerar Sveriges bäste spelare (Elias Ymer) på plats 160 …

Kommer tillbaka
– Svensk tennis kommer knappast att på nytt nå den status vi hade då. Sättet våra tennishjältar dominerade världsrankingen på var helt osannolikt! Under en period låg exempelvis Joakim Nyström på topp 10 samtidigt som han inte platsade i DC-laget. Det var otroligt roligt att få jobba med tennis under de åren, säger Björn som visserligen inte tror att Sverige kommer att kunna återerövra positionen som en ledande tennisnation, men däremot att vi även framöver lyckas få fram enstaka superstjärnor med mer eller mindre jämna intervaller.
– Svensk tennis har av tradition en stark klubbverksamhet och tack vare den tror jag att vi kommer att komma tillbaka. Men det kan ta lite tid.

Läser och promenerar
Den egna tiden disponerar Björn Hellberg numera ganska jämnt mellan arbete och privatliv även om den förstnämnda delen tenderar vara i majoritet under större delen av året.
– Om mitt liv vore en tårta skulle tre bitar vara arbete, en bit umgänge med familj och vänner och en bit avkoppling i form av främst läsning och promenader. Inger och jag promenerar i våra stråk här i Laholm men även i de städer jag signerar böcker i, säger Björn som vi tror kommer att finna stor tillfredsställelse i att gå längs havet i Ystad när han och Inger, som under vistelsen kommer att bo på Ystads Saltsjöbad, angör stan under Påsken.

Mix av minnen
Vid sitt framförande på teatern väntas Björn bjuda på en mix av sköna anekdoter och djuplodande insikter från sin långa resa genom journalistiken och författarskapet. Böcker till försäljning – givetvis signerade av Björn – lär också finnas till hands, liksom möjligheten att testa tennisoraklet med utmanande faktafrågor om den vita sporten.
– Jag kommer också att berätta om några av de människor jag haft förmånen att jobba med i min karriär och så blir det lite minnen från På Spåret.
Kanske bjuder Björn Hellberg – som i många sammanhang lyft fram och hyllat sin hustru Inger – även på ett och annat värdefullt tips på hur långsiktig kärlek bäst hålls vid liv.

”Bästa som hänt mig”
När vi i slutet av intervjun glider in på just detta ämne, är det som om Björn antingen får något svårare att hitta formuleringarna eller kanske snarare blir än mer mån om att hitta just de rätta. Han pausar lite och när han sedan tar till orda igen gör han det med ökad andaktsfullhet i både röst och tonläge.
– Inger är det bästa som hänt mig i mitt liv, alla kategorier. Vi har haft så roligt och trevligt ihop under så många år och vi har aldrig haft ett enda stort gräl. Det handlar mycket om ömsesidig respekt och att vi lyssnar på varandra, säger Björn och sänder en kärleksfull blick mot kvinnan han växte upp bara hundra meter ifrån men inte träffade förrän i vuxen ålder.

Till och med för en språkvirtuos som Björn Hellberg kan det alltså vara svårt att ens med tusen ord beskriva hur mycket hans kära hustru betyder för honom. Däremot tvekar inte Nätverket Österlens första gästpratare för året när han vid intervjuns slut får frågan om det finns ett enda ord han tycker mer om än alla andra.
– Omtanke. Det tycker jag är fint.
Det passar honom alldeles förträffligt.

Vid tangenterna: Kostas Foussianis.
Foto: Kostas Foussianis och Mats Andersson.

FAKTA/Björn Hellberg
Född: 4 augusti 1944, i Borås.
Bor: Lägenhet i centrala Laholm.
Familj: hustrun Inger, barn och barnbarn.
Yrken: Författare, journalist och underhållare.
Aktuell: Alltid. Bland annat som gästföreläsare hos Nätverket Österlen den 28:e mars.
Äter helst: ”Äter allt och har inga gastronomiska servitut. Svensk husmanskost är favorit.”
Motto: ”Ge aldrig tappt!”.
Förebild: ”Som deckarförfattare var Astrid Lindgrens Kalle Blomqvist en tidig förebild. Den sinnesrike Stieg Trenter var en annan sådan, han inspirerade mig lite extra.” Utanför litteraturen vill jag lyfta fram moder Teresa, Fridtjof Nansen och Anders Eldeman.
Favoritord: Omtanke.

 

FRUKOSTMÖTEN

24 Maj - 2024

Frukostmöte: Marlene Hedblom

Den ofrivillige golfaren gästade Nätverket Österlen Strålande solsken, fantastisk atmosfär och massor av taggade företagare som…
30 april - 2024

Inför frukostmötet: Marlene Hedblom

Golftjejen med det starka drivet och den vassa ”driven” Det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet och hon började inte…
26 april - 2024

Frukostmöte: Staffan Olsson

Handbollsikonen Staffan Olsson gästade Nätverket Österlen Morgonen efter att Ystads IF spelat semifinal i handbollens SM-slutspel…
3 april - 2024

Inför frukostmötet: Staffan Olsson

Idrottslegendaren som brygger öl och bygger landslag Vad innebär ett hållbart ledarskap? Vilka personliga egenskaper bör en bra…
29 mars - 2024

Frukostmöte: Björn Hellberg

Sprudlande Hellberg spred glädje i årspremiären Påsk, succé och frukostmöte är tre ord som i många år varit starkt förknippade…
22 februari - 2024

Inför frukostmötet: Björn Hellberg

Omtänksam Hellberg tacksam för omväxlande arbete Flit, disciplin, noggrannhet och en kronisk kunskapstörst är fundament som utgör…
29 september - 2023

Frukostmöte: Bengt Magnusson

TV-legendar fick stående ovationer hos Nätverket Österlen För knappt ett år sedan avslutade han sitt yrkesverksamma liv. Fredagen…
30 augusti - 2023

Inför frukostmötet: Bengt Magnusson

TV4-profilen Bengt Magnusson kommer till Ystad! Han har beskrivits som ”TV4:s pappa”, har jobbat som journalist i 50 år och är en…
25 augusti - 2023

Frukostmöte: Sandra Mårtensson

750 miljoner skäl att vara med i Nätverket Österlen … En är nästan alltid bäst, den andra lägger oftast slantarna på rätt häst.…
12 Maj - 2023

Frukostmöte: Christian Lundin

Spirande golfdrömmar vid Nätverket Österlens frukostmöte Med passion, erfarenhet och kunskap kan man bygga det mesta. Även…
6 april - 2023

Frukostmöte: Camilla Ahlgren

Manusstjärnan gästade Nätverkets påskfrukost Skärtorsdag och frukostmöte på Ystads Teater är en numera starkt inarbetad tradition…
13 mars - 2023

Lunchmöte: Hasse Aro

Storpublik när Aro gästade historisk nätverkspremiär När kriminalexperten Hasse Aro kommer till Wallanders eget rike vallfärdar…
6 februari - 2023

Inför frukostmötet: Hasse Aro

Lunchmöte (!) med Hasse Aro inleder nätverksåret Han är flerfaldigt Kristallen-belönad, har blivit utsedd till "Årets manliga…
30 september - 2022

Frukostmöte: Björn Eriksson

Humorfyllt frukostmöte i rasande tempo Han kom, han såg – och han bjöd på ett alldeles enastående framträdande präglat av humor…
30 augusti - 2022

Inför frukostmötet: Björn Eriksson

Karismatiske Björn Eriksson gästar Nätverket Österlen Vill du äta frukost i världsklass och lyssna på en av landets mäktigaste…
26 augusti - 2022

Frukostmöte: Gustav Antonsson

Härlig höstpremiär hos Nätverket Österlen Förstklassig frukost, fenomenala föreläsare och inte minst – fantastiska företagare…
18 juli - 2022

Inför frukostmötet: Gustav Antonsson

Gustav Antonsson är vår 80:e gästföreläsare den 26 augusti på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Genom att gräva gropar åt andra har…
20 Maj - 2022

Frukostmöte: Sandra Carlborg

Siktet är inställt, bollen på plats, målet drygt 300 meter bort längs tians fairway på Tomelillas golfbana. Sandra Carlborg…
20 april - 2022

Inför frukostmötet: Sandra Carlborg

Långtslående golfaren Sandra Carlborg är femfaldig världsmästare i long drive och dessutom mamma till Ebba, 2,5 år, och Tindra, 8…
14 april - 2022

Frukostmöte: Jonas Bergqvist

Redan innan han blev firad hockeystjärna tog Jonas Bergqvist sina första steg mot en karriär som företagsledare och så småningom…
18 mars - 2022

Frukostmöte: Klas Friberg

Den tidigare Säpochefen Klas Friberg var gästtalare på Nätverket Österlens första frukostmöte 2022 inför en fullsatt konferenssal…
5 februari - 2022

Inför frukostmötet: Klas Friberg

Den tidigare Säpochefen Klas Friberg är gästtalare på Nätverket Österlens första frukostmöte 2022. Den 18 mars berättar han bland…
1 oktober - 2021

Frukostmöte: Åsa Wikforss

Akademiledamoten, forskaren och författaren Åsa Wikforss trivdes på Nätverkets frukostmöte på Ystads teater - och medlemmarna…
6 september - 2021

Inför frukostmötet: Åsa Wikforss

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid universitetet i Stockholm. Hon forskar och skriver böcker till försvar av…
3 september - 2021

Frukostmöte: Börje Salming

Ett signerat exemplar av boken "Salming - Legendaren" var ett måste för flera av gästerna på Nätverket Österlens frukostmöte och…
12 augusti - 2021

Inför frukostmötet: Börje Salming

Börje Salming var den förste svenske superstjärnan i proffshockeyn på andra sidan Atlanten. Det blev totalt 1099 NHL-matcher för…
6 augusti - 2021

Frukostmöte: Oscar Hugoson

Oscar Hugoson,vd för Scanfill och medlem av ledningen för Polykemi, fullföljde en god familjetradition när han gästföreläste på…
7 juli - 2021

Inför frukostmötet: Oscar Hugoson

Oscar Hugoson är nytillträdd vd för Scanfill i Polykemi Group i Ystad. Han är dessutom sonson till Polykemis grundare Hugo…
4 juni - 2021

Frukostmöte: Petra Malm

Petra Malm är norrländskan som blev Sveriges första utbildade elitsoldat, därefter mamma och nu också mental coach och…
20 Maj - 2021

Inför frukostmötet: Petra Malm

Petra Malm var den första kvinnan i Sverige (och troligen i världen) att kvalificera sig för ett militärt specialförband. Nu kan…
23 oktober - 2020

Frukostmöte: Jessica Löfström

Jessica Löfström har utsetts till en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor. På Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater…
27 september - 2019

Frukostmöte: Katarina Gospic

”Framtiden är redan här!” Katarina Gospic inspirerade och imponerade i nätverksepilogen Från jordgubbar och Lucky Luke – till…
5 september - 2019

Inför frukostmötet: Katarina Gospic

Hyllad hjärnforskare gästar Nätverket Hon är utbildad läkare, hjärnforskare och fysiolog och känd för sina förstklassiga…
30 augusti - 2019

Frukostmöte: Therese Alshammar

”Vilket fantastiskt nätverk ni har skapat!” Idrottslegendaren Therese Alshammar hyllade Nätverket Österlen En flerfaldig…
30 Maj - 2019

Frukostmöte: Henri Reis

Henri Reis arbetade tillsammans med Annika Sörenstam i mer än tre decennier – från det att han var hennes golftränare vid…
24 april - 2019

Inför frukostmötet: Henri Reis

Annika Sörenstam under ett träningspass tillsammans med Henri Reis inför Solheim Cup mellan Europa och USA på Interlachens…
18 april - 2019

Frukostmöte: Albin Tingsvall

“Elitidrotten har inget slut” Stora scener är inget som skrämmer psykologen och den före detta handbollsstjärnan Albin…
25 mars - 2019

Inför frukostmötet: Albin Tingsvall

Albin Tingsvall är psykolog, före detta handbollsstjärna och författare till en bok om utmaningarna för den som satsar på att bli…
22 mars - 2019

Frukostmöte: Janne Björge

”Jag kommer gärna tillbaka!” Varumärkesproffset hyllade Nätverket Österlen Missade du Nätverket Österlens första frukostmöte på…
20 februari - 2019

Inför frukostmötet: Janne Björge

Janne Björge är marknadsstrategen som vet hur man bygger ett starkt varumärke inifrån. Den 22 mars är han gästföreläsare på…
28 september - 2018

Frukostmöte: Olof Stenhammar

”Jag fick aldrig beröm som barn” Börsmiljardären Olof Stenhammar gästade nätverksepilogen Han var med och skapade den moderna…
5 september - 2018

Inför frukostmötet: Olof Stenhammar

Olof Stenhammar är en av skaparna bakom den moderna börshandeln. Numera titulerar han sig bonde och entreprenör. Han är vår…
31 augusti - 2018

Frukostmöte: Malin Tillmar

Forskning för företagare förgyllde frukosten Två nya företagspresentationer, intervju med en rykande färsk DTM-segrare och en…
15 juli - 2018

Inför frukostmötet: Malin Tillmar

Malin Tillmar är professor i entreprenörskap och vår gästföreläsare på frukostmötet i Ystad den 31 augusti. Foto: Teiksma Buseva,…
1 juni - 2018

Frukostmöte: Joakim Haeggman

”Fantastisk chans för talangerna!” Solen stekte, atmosfären värmde – och golfprofilen Joakim Haeggman var glödhet när han bjöd på…
27 april - 2018

Frukostmöte: Ulrika Sandmark

Simtjejer i fokus i Simrishamn Svenska simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark och Team Nätverkets nya stipendiat Olivia…
29 mars - 2018

Frukostmöte: Kajsa Bergqvist

Idrottslegenden hyllade Nätverket! Kajsa: ”Det ni gör är så stort och viktigt!” Publikrekord, fantastisk stämning och ett…
1 mars - 2018

Inför frukostmötet: Kajsa Bergqvist

En av våra mest framgångsrika idrottsstjärnor inleder nätverksåret Precis som i fjol öppnar Nätverket Österlen det nya året med…
29 september - 2017

Frukostmöte: Lars Axelsson

Näthatet i fokus på sista frukostmötet – Din hora! Ditt äckel! Fy fan vilken vidrig människa du är! Jag vill inte att du ska…
4 september - 2017

Inför frukostmötet: Lars Axelsson

Telia-höjdare avslutar nätverksåret Varumärken, kommunikation, digitalisering och infrastruktur.Där har du några av de ämnen som…
25 augusti - 2017

Frukostmöte: Fanny Sunesson

Rekordpublik hos Nätverket Österlen! Fullsatt när proffscaddien Fanny Sunesson gästade Tomelilla GK Aldrig någonsin tidigare har…
20 juni - 2017

Inför frukostmötet: Fanny Sunesson

”Jag brinner för att coacha andra” Förre stjärncaddien Fanny Sunesson gästar Nätverket Österlen Hon var med och vann både British…
19 Maj - 2017

Frukostmöte: Therese Sjögran

FC Rosengård – mer än en fotbollsklubb FC Rosengård har vunnit tio SM-guld och är ett av världens bästa fotbollslag.Men…
19 april - 2017

Inför frukostmötet: Therese Sjögran

”Vi är så mycket mer än fotboll” Möt sportprofilen Therese Sjögran på nästa frukostmöte Vad har FC Barcelona och FC Rosengård…
13 april - 2017

Frukostmöte: ESS-Group

Hotellproffset: ”Kärlek är viktigast!” Anders Nilsson gästade Nätverket – som föreläsare ... Passion, professionalism och…
22 mars - 2017

Inför frukostmötet: ESS Group

Hotellhöjdare gästar Nätverket Framgångsrika ESS Group vågar gå mot strömmen Mängder av priser.Åtta unika destinationshotell.En…
17 mars - 2017

Frukostmöte: Anette Norberg

Rekordpublik på första frukostmötet! Curlinglegenden Anette Norberg inledde Nätverksåret Att Nätverket Österlen fått tillökning i…
9 februari - 2017

Inför frukostmötet: Anette Norberg

Gulddrömmar och riskhantering Dubbla OS-guldmedaljören Anette Norberg gästar Nätverket Österlen Att vinna ett OS-guld är en…
23 september - 2016

Frukostmöte: Anna Bråkenhielm

Starka tjejer i fokus på sista mötet Passion, magkänsla och en rejäl portion mod. Där har du egenskaperna som, förutom ren…
6 september - 2016

Inför frukostmötet: Anna Bråkenhielm

Från tv-stjärna till hästentreprenör Medieprofilen Anna Bråkenhielm gästar Nätverket Österlen Hon ligger bakom miljonsuccéer som…
26 augusti - 2016

Frukostmöte: Eva-Lena Frick

Mycket mer än ett skidlopp Vasaloppets succékoncept i fokus på golfbanan Fyra minuter. Längre än så dröjde det inte förrän…
27 Maj - 2016

Frukostmöte: Anders Andersson

Pengaproffset slösade med råden Storpublik på Nätverkets frukostmöte i Simrishamn Sitt still i båten och lägg inte alla ägg i…
29 april - 2016

Inför frukostmötet: Anders Andersson

Ekonomiproffset gästar Nätverket Hur sänker man skatten? Vilka nya regler är på gång? Och hur kan man som småföretagare göra för…
22 april - 2016

Frukostmöte: Nadja Casadei

Starka känslor på Nätverkets frukostmöte Friidrottsstjärnan vann mot cancern – nu siktar hon mot OS Vi började med att blunda,…
4 april - 2016

Inför frukostmötet: Nadja Casadei

Hon vann kampen mot cancern Friidrottsstjärnan Nadja Casadei gästar Nätverket En kvinna. En dröm. Och en sjukdom som kunde ha…
24 mars - 2016

Frukostmöte: ESS

Framtiden i fokus i premiären Samtidigt som häxorna enligt sägnen flög till Blåkulla svävade Nätverket Österlen rakt in i…
18 februari - 2016

Inför frukostmötet: ESS

Med Nätverket mot framtiden Forskningsprojektet ESS i fokus på första frukostmötet En sorts jättelikt mikroskop med möjlighet att…
25 september - 2015

Frukostmöte: Daniel Berlin

Från snabbmat till finkrog Superkocken Daniel Berlin gästade Nätverket Österlen Som barn åt han mycket snabbmat och han började…
4 september - 2015

Inför frukostmötet: Daniel Berlin

Prisade mästerkocken avslutar nätverksåret Daniel Berlin gästar Ystads Teater på sista frukostmötet Om du vill äta på Sydsveriges…
28 augusti - 2015

Frukostmöte: Helen Alfredsson

Golfdrottningen håller klassen Helen Alfredsson gästade Nätverkets frukostmöte Solen sken, utsikten förförde – och föreläsaren…
30 augusti - 2013

Malmö FF gästade Nätverket

Himmelsblått på frukostmötet Malmö FF:s Nätverk gästade Nätverket- Hela Skåne ska var ljusblått, med undantag kanske från ett par…
24 Maj - 2013

Tjejerna i centrum i vårepilogen

Tjejerna i centrum i vårepilogenMagdalena och Isabella namnen för dagen på Nätverkets frukostmöte Österlen är en förebild för…
26 april - 2013

Caroline Sundewall

“Fantastisk företagsanda på Österlen!”Styrelseproffset Caroline Sundewall imponerade på andra frukostmötetn Hon var orolig över…
24 augusti - 2012

Elisabet Vinberg Hearn

Bättre engagemang ökar lönsamheten Nöjda medarbetare ger nöjda kunder – och skapar därmed bättre lönsamhet i företaget. Det var…
11 Maj - 2012

Uno Levinsson

Uno Levinsson vägrar växla nerDen förre musteribossen gasar för fullt trots hjärtproblemen Han har drabbats av en massiv…
5 april - 2012

Frukostmöte med Ann Carlsson

Proffsigt och interaktivt när Apoteksbossen talade Vilka är de viktigaste konkurrensmedlen? Blev resultatet av avregleringen det…
9 mars - 2012

Loa Falkman

Världsartisten och superlöftet glänste på Ystads Teater!Loa Falkman och Joel Eriksson i huvudrollerna på årspremiärenAtt Ystads…
1 juli - 2011

Eva Holm

Tal om avtal och bolag på tredje mötet!Eva Holm - Affärskvinna med rätt att (av-)tala Många är av den uppfattningen att advokater…
1 juli - 2011

John Pohlman

Pohlman trivdes i ottan och ovädretI 30 år vägrade han konstant att medverka i morgonsändningar och han har aldrig ställt upp på…
28 Maj - 2011

Tom Prahl: 40 år på 30 minuter

40 år – på 30 minuter!Fotbollstränaren Tom Prahl bjöd på en resa genom karriärenHan har tagit tre SM-guld, lett Trelleborg till…
6 augusti - 2010

Succé när Lundgren inledde säsongen!

Succé när Lundgren inledde säsongen!Rekordmånga på plats för att lyssna till riksgäldschefen Det började med några få personer i…
6 augusti - 2010

Lars-Gunnar Björklund

Lars-Gunnar Börklund är en av våra främsta sportjournalister genom tiderna och en man som kunde prata länge. IDROTTSNOSTALGI MED…
2 juli - 2010

Armand Kranjc

Mästarnas mästare Armand Kranjc samt Rasmus Lundgren överst t h . EN GÅNG MÄSTARE, ALLTID MÄSTARE Fredagen den 2 juli,…
7 Maj - 2010

VM i Handboll 2011

Axel Sjöblad (tv) och Karl Löfmark berättade om kommande VM i handboll i Sverige 2011. MED MÅLSÄTTNING OM DEN BÄSTA VM-TURNERING…
10 juli - 2009

Gudrun Schyman

Kontroversiell feminist med ordets gåva. Bara blommor kunde stoppa Gudrun Schyman när hon gästade oss. MOTOCROSS, REVISION &…
10 juli - 2009

Jonas Jacobbson & Johan Munck

Johan Munck, överst tll vänster och Jonas Jacobsson, överst till höger. OS-MEDALJER OCH HD Fredagen den 7 augusti 2009 kl.…
8 Maj - 2009

Niclas Ekberg

Niclas Ekberg visade sig vara mer än en av Sveriges bästa handbollsspelare. ÅRETS KOMET I SVENSK HANDBOLL 8 maj 2009 kl. 08.00…
9 april - 2009

Roger Kellerman

Profilen Roger Kellerman (t.v) berättade bl a om vilken potenial det finns i Ystad med omnejd. Rasmus Lundgren (sittande i…
5 augusti - 2008

Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark visade att politik inte alls är tråkigt. UTAN OPPOSITION I EU Tisdagen den 5 augusti kl.08.00, 2008Ystads…
9 juli - 2008

Karin Mattsson

Karin Mattsson, och Elin Jeppsson var dagens gäster RIKSIDROTT, HÄSTAR OCH VIN Onsdagen den 8 juli 2008 kl. 08.00Ystads…
5 juni - 2008

Glenn Wish

Glenn Åhstedt, mer känd som Glenn Wish samt Jacob Nilsson berättade om sina framgångar på premiären på "Saltan". GLENN I HÖGFORM…
28 mars - 2008

Roland Andersson

Roland Anderssom som även passade på att fylla år samma dag RUTINERAD TRÄNARE MED FOCUS Fredagen den 28 mars kl.08.00,…
3 augusti - 2007

Stephan Lillis Lundh

Många härliga skratt blev det när Sven Melander var Toastmaster på ålagilles-premiären. GULDTRÄNARE FÖRGYLLDE FRUKOSTMÖTET…
3 augusti - 2007

Basti Rasmussen

Basti Rasmusson berättade om sitt handbollsliv för Nätverkets gäster. YSTADS MR.HANDBOLL Fredagen den 3 augusti, 2007Restaurang…
6 juli - 2007

Rolf Dahlberg

Rolf Dahlberg, VD för Vismas småföretagarsegment MED KÄNSLA FÖR SMÅFÖRETAGARE Fredagen den 6 juli kl.08.00, 2007Restaurang Rätt…
1 juni - 2007

Mats Alhkvist

Mats Ahlkvist, sportchef på Jägerso intruducerade oss i vardagen på banan. ENTUSIAST MED HOBBYS SOM ARBETE Fredagen den 1 juni…
5 april - 2007

Yvonne Ryding

Yvonne Ryding, företagare som en gång blev utsedd till Miss Universum ENTREPENÖR, DANSÖS OCH MISS UNIVERSUM Torsdagen den 4 april…
4 augusti - 2006

Lars-Christer Olsson

Lars-Christer Olsson, med toppnamn i UEFA. BAKOM KULISSERNA PÅ UEFA Fredagen den 4 augusti kl.08.00, 2006Restaurang Rätt Vid…
4 augusti - 2006

Tommy Albelin

Tommy Albelin, hockespelare med nära 1000 matcher i NHL. VÄRLDS- OCH STANLEYCUPMÄSTARE Fredagen den 4 augusti kl.08.00,…
7 juli - 2006

Gun Hellsvik

Gun Hellsvik, PRV, berättade initierat om patent och registreringar EXMINISTER MED PATENTLÖSNINGAR Fredagen den 7 juli…
5 Maj - 2005

Hugo Jönsson

Hugo Jönsson. företagare och förgångare, var premiärfrukosttalare när Nätverket Österlen startade. FÖRSTA FRUKOSTMÖTET - HUGO…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar