Frukostmöte: Petra Malm
Petra Malm är norrländskan som blev Sveriges första utbildade elitsoldat, därefter mamma och nu också mental coach och föreläsare. På årets första frukostmöte i Nätverket Österlen delade hon med sig av sina erfarenheter från ett liv i stridande förband och hur hon själv lärt sig att betvinga sina egna rädslor.
"Samhörighet är grunden till framgång”
Elitsoldaten, officeren, coachen och förhörsledaren Pam. Och så mamman Petra. Nätverket Österlens företagare fick två föreläsare i en vid årets första frukostmöte på Ystads Teater …
– Jag är två olika personer och jag är jättestolt över båda, säger norrbottningen som blev första svenska kvinnan någonsin i Försvarsmaktens hemligaste specialförband.
”I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.” *
De bevingade orden i citatet tillhör frihetskämpen Nelson Mandela, men skulle lika gärna kunna ha yppats av elitsoldaten Petra Malm. Kraften att utmana och övervinna rädslor löpte nämligen som en röd tråd genom hennes otroligt inspirerande framförande vid årets första och hett efterlängtade frukostmöte hos Nätverket Österlen.
Men innan vi belyser Petra Malms spännande föreläsning, några ord om 15-åriga karatelöftet Fredrik Nilsson som denna morgon representerade Team Nätverket på Ystads Teater.
Haft skadeproblem
Fredrik har haft problem med en svullen knäsena, men är på gång igen och förväntas vara i full träning inom ett par månader.
Fredrik Nilsson har precis som de andra elitsatsande idrottsungdomarna i Team Nätverket haft ett nästan helt tävlingsfritt år men har tränat som vanligt. På frukostmötet fick han ta emot checken med sitt stipendium för 2021 av Elin Jeppsson Lindén.
– Det har varit ett konstigt år utan tävlingar men jag har tränat som vanligt. Visst har det varit tuffare att motivera sig när man inte kan tävla, medger Fredrik vars långsiktiga mål inom karaten är att bli svensk seniormästare.
Vi låter det vara osagt om det var oro för att förvärra skadan eller ren och skär ödmjukhet som hindrade Fredrik från att på team manager Elin Jeppsson Lindéns uppmaning att förevisa några karaterörelser på scenen. En sak är i alla fall säker – vi följer med spänd förväntan Fredrik Nilssons fortsatta karriär inom sporten.
Kent Sjöstrand från Eventrace var dagens företagpresentatör och berättade om sitt företag och vad det har att erbjuda.
Uppväxt i Kiruna
Några problem att motivera sig hade inte frukostmötets huvudperson, Petra Malm, när hon efter gymnasiet bestämde sig för att göra karriär inom det militära. Under premiärfrukosten 2021 berättade den från Kiruna bördiga Petra om sin tuffa och allt annat än spikraka väg från en slumrande gruvstad i Norrland, till krigets Afghanistan och livet som elitsoldat i det topphemliga militära elitförbandet SOG (Särskilda Operationsgruppen). En resa hon för övrigt blev första svenska kvinna någonsin att fullborda.
Innan dess hade hon klarat Försvarsmaktens jägarutbildning, som i folkmun anses vara landets tuffaste utbildning alla kategorier. Men Petra nöjde sig inte där. Efter officerhögskolan och tjänstgöring på underrättelseskvadronen K3 i Karlsborg sökte hon sig snabbt mot nya mål och utmaningar.
Ständig hotbild
2007 kom hon för första gången till Afghanistan och resten är en unik och fascinerande historia. Petra fick snabbt lära sig att leva under ständigt hot där hon och hennes kamrater hela tiden tvingades analysera landskapet de var verksamma i. Hon har tydliga minnen av den första tiden i det bergiga och krigshärjade landet.
– Vi måste hela tiden fråga oss; vad skiljer sig från normalbilden? Ska den där cykeln verkligen stå där? Gömmer det sig en taliban bakom det där stenröset? Och den där mannen – som ser ut som han har något innanför jackan – är han en självmordsbombare? berättar Petra med stor inlevelse.
Petra älskade, hur konstigt det än kan låta, sitt nya liv direkt och ville inte åka tillbaka till Sverige för att utbilda värnpliktiga. I stället sökte hon sig alltså till SOG, vars sekretessbelagda operationer hon hade en central roll i under ett helt decennium.
Hatar höjder
Vid uttagningarna till SOG, som för övrigt kallas ”Hell's week", var Petra gång på gång tvungen att tänja sina gränser och utmana sina rädslor. Exempelvis att hoppa fallskärm trots att hon hatar höjder, något som gav henne ångest flera dagar i förväg.
– Testerna till SOG är det jobbigaste jag gjort, det var till och med värre än att föda barn. Nyckeln till att klara det var förstås motivationen. Blir du fullständigt nedbruten så måste du, för att klara av utmaningen, ha ett meningsfullt svar på frågan varför du gör detta. För mig var svaret att jag ville jobba för kungen och överbefälhavaren och för att jag ville bidra till att människor i Sverige ska känna sig tryggare, säger Petra.
90 procent av deltagarna misslyckades. Petra var en av tre personer som klarade proven och hon blev därmed den första svenska kvinnan någonsin i ett militärt specialförband.
Motarbetad av chefen
Som om inte de fysiska påfrestningarna var nog motarbetades Petra under sina första år i SOG av ett befäl som inte tyckte att den blott 158 centimeter långa tjejen passade in.
– Det var förstås diskriminering, men eftersom jag är en oerhört lojal person så tog det mig två år innan jag sade ifrån, detta efter att först ha brutit ihop hos psykologen. Det var en oerhört tuff period men det blev bra till slut och jag fick en ursäkt från chefen.
Att motbevisa andra och utmana sina rädslor i stället för att fly dem, är något som gett Petra en enorm mental styrka i karriären såväl som i privatlivet. Den inställningen har genererat ett CV som förutom elitsoldat och officer numera även inkluderar elittränare, föreläsare, förhörsledare och mental coach.
Frukost av högsta nätverksstandard serverades i Ystads teaters café före frukostmötet i teatersalongen.
Två olika personer
När hon för några år sedan flyttade tillbaka till Norrland ställdes Petra, som i specialstyrkan lystra till smeknamnet Pam, inför en ny fråga; Vem är Petra om hon inte är Pam?
– Jag hade jobbat under sekretess i tio år och plötsligt befann jag mig i en ny och mycket mer kravlös tillvaro. Det fungerade bra ett tag, tills jag en dag var på ett tivoli men min dotter och inte vågade åka en karusell. Jag kände att jag var en svintråkig mamma och fick då plocka fram Pam igen, säger Petra och fortsätter:
– Jag är två olika personer och är jättestolt över båda. Petra är mamman i mig, civilisten, medan Pam är hon som ser till att Petra inte bli slentrian. Hon som säger ”självklart kan jag springa nerför en betongbyggnad eller utför en 60 meter lång klippa i Chile”. Pam är modig och orädd och får mig som Petra att växa.
Samhörighet ger framgång
Som medlem i Nätverket Österlen får du mycket för pengarna. Goda frukostar, värdefulla affärskontakter, roliga event och intressanta frukostmöten. Och ibland alltså två föreläsare i en och samma person, i detta fall genom en tjej som sin ringa storlek till trots är en av de största, bästa och inte minst tuffaste personer som någonsin framträtt på Ystads Teater.
– Var ni än jobbar är samhörighet grunden till att skapa ett framgångsrikt och effektivt team, avslutade Petra Malm, innan hon från de knappt 50 mötesdeltagarna tog emot en applåd som lät som om den kom från minst det dubbla antalet åskådare.
Det var som påbjudet gott om utrymme mellan deltagarna på Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads teater fredagen den 4 juni.
Vem eller vilka som står på scenen nästa gång det beger sig, den 6 augusti, är i skrivande stund inte klart. Mer information om den begivenheten levereras emellertid inom kort i sociala medier, på vår hemsida och – om du är medlem i Skånes mest attraktiva affärsnätverk – via e-post direkt till dig.
Trevlig sommar!
Text: Kostas Foussianis
Foto: Patrik ”Pdyk” Juhlin.
*/ Citat från Nelson Mandela i fri översättning: "Jag lärde mig att mod inte var frånvaron av rädsla, men triumfen över den. Den modige mannen är inte han som inte känner sig rädd, utan han som övervinner den rädslan."
Minienkät: Vad tyckte ni om frukostmötet?
Jonas Edberg, Karlaby Kro: – Mitt första frukostmöte blev en bra upplevelse med en spännande föreläsning. Jag ser fram emot att vara en del av detta fantastiska nätverk.
Anders Nilsson, Ystads Saltsjöbad: – Jag var pansarofficer mellan 1982 och 1990 och därför var det extra roligt och intressant att lyssna på Petra Malm idag. Det hon har genomfört är oerhört imponerande. Jag hade inte vågat möta henne som motståndare ...
Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!