Frukostmöte: ESS
Framtiden i fokus i premiären
Samtidigt som häxorna enligt sägnen flög till Blåkulla svävade Nätverket Österlen rakt in i framtiden, när nätverksåret 2016 inleddes på Skärtorsdagen.
– ESS kommer att förändra vårt sätt att leva, säger Roger Eriksson som är informatör på det gigantiska forskningsprojektet i Lund.
Nätverket Österlen har det senaste decenniet instiftat en egen påsktradition på Ystads teater, där årets första frukostmöte i nätverkets regi äger rum på Skärtorsdagen.
Skånes största och kanske mest attraktiva företagsnätverk har under vintern växt med en handfull nya medlemmar, av vilka de flesta fanns med den här morgonen. Och att döma av de positiva kommentarer som flödade från de inbjudna gästerna, lär Nätverket växa ytterligare den närmaste framtiden.
Bombastic bjöd på reklamskylt
Efter att en Stefan Svensson i högform hälsat hela församlingen välkommen, levererade medlemsföretaget Bombastic Media Group (tidigare Citycan) en uppvisning i hur man på 180 sekunder presenterar sin affärsidé på ett både intresseväckande och kul sätt. Bombastic tävlade dessutom ut en månads gratis exponering på Cityscreen, som är en av företagets kreativa reklamlösningar.
Även Lars Tjärnehov från Treab bjöd på en liten tävling genom att testa besökarnas kunskaper om påsken. De två som svarade rätt belönades med ett av diverse godsaker välfyllt påskägg.
Superb frukost!
Ägg fanns det förstås gott om på den i vanlig ordning generösa frukostbuffén, som idag innehöll allt från salt sill till söta smoothies och delikata pannkakor.
Stor eloge till tjejerna i köket som än en gång gjorde ett kanonjobb med att gång komponera en såväl välsmakande som estetiskt tilltalande frukost. Det enda klagomålet undertecknad tog del av var att tallrikarna var för små för att rymma alla godsaker …
ESS – ett jätteprojekt
Temat för frukostmötet var jätteprojektet European Spallation Source, ESS, som denna morgon representerades av dess Exhibition Manager Roger Eriksson. Han ägnade en knapp timme åt att försöka ge en bild av vad ESS egentligen är och kan komma att betyda för den framtida forskningen. Roger lyckades genom ett i såväl bildlig som bokstavlig bemärkelse strålande föredrag ta ner ett på många sätt komplext och tekniskt forskningsfenomen, till en nivå som för oss oinitierade lekmän framstod som i alla fall någorlunda greppbar.
Tre delar
Med träffsäkra jämförelser och exemplifieringar framkallade Roger till och med en hel del skratt, vilket var lite oväntat med tanke på det tunga ämnet. Han redogjorde också för ESS-projektets tre olika delar (Science, Society och Project/Facility), talade om utmaningen i att få de 15 deltagande nationerna att dra åt samma håll – och gav exempel på de möjligheter som ESS öppnar för världens forskare.
– Ett experiment som idag tar en dag att genomföra kan i framtiden vara klart på några minuter. SS kommer att skapa arbeten och forskningen kommer att utmynna i nya uppfinningar och produkter som förändrar vårt sätt att leva. Men det kommer inte att ske imorgon …
Klart 2026
ESS ska enligt gällande tidsplan gå in i provdrift 2019, öppna forskningsprogrammet 2023 och stå helt färdigt 2026. Därefter lär det sannolikt dröja ytterligare 10-12 år innan frukterna av projektet kan börja skördas.
– 2038 tror vi att det första ESS-relaterade Nobelpriset kommer att delas ut, säger Roger som även ägnade en stund åt att prata om de ekonomiska aspekterna. ESS är ju inte bara ett jättestort projekt utan också en gigantisk ekonomisk investering på totalt hela 1,8 miljarder Euro.
– ESS är den största skandinaviska investeringen i modern tid men faktiskt inte genom tiderna. Danske kungen Fredrik II upplät exempelvis 1% av de danska statsfinanserna till att bygga Tycho Brahe-observatoriet. Varför Fredrik var så intresserad av astronomi? Han ville ha tillgång till bättre horoskop ...
Ny stipendiat
En spännande framtid går sannolikt även ridsportlöftet Emma Elgemark från Ystad till mötes. Emma är det senaste tillskottet i Team Nätverket, som består av elitsatsande idrottstalanger från regionen. Hennes föräldrar mottog på Skärtorsdagen stipendiet på 10 000 kronor och Emma själv svarade på några frågor från Nätverkets eget TV-team.
– Det känns jättebra att bli en del av Team Nätverket och det betyder mycket för mig och min satsning, säger Emma som redan är bäst i landet i sin åldersklass och som under säsongen siktar på att komma med i landslaget. EM på Irland och Baltic Cup är två av årets tävlingsmål för Emma vars långsiktiga dröm är att ta guld i OS 2024.
Det vill säga ungefär samtidigt som European Spallation Source öppnar upp för världens forskare.
Vad var det nu författaren Mark Twain sa en gång i tiden?
”Framtiden intresserar mig för jag ska leva resten av mitt liv i den” …
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Foto: Kostas Foussianis och Hanseric Jonsgården
ESS I KORTHET
Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som är ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC) med medlemsländer i hela Europa. Anläggningen kan liknas vid ett gigantisk mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. ESS kommer att öppna vägen för framtida forskningsgenombrott inom medicin, miljövetenskap, klimat, kommunikation och transport. Tillsammans med den planerade MAX IV-anläggningen kommer ESS att bilda ett nav i den europeiska forskningsinfrastrukturen. De första neutronerna på ESS beräknas bli producerade före 2020.
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.