Frukostmöte: Henri Reis
Henri Reis arbetade tillsammans med Annika Sörenstam i mer än tre decennier – från det att han var hennes golftränare vid Stockholms Golfgymnasium och hela vägen över hennes tio majorsegrar.
Annika Sörenstams tränare skildrade hennes sällsynt framgångsrika karriär
Han var Annika Sörenstams tränare under hennes segertåg på världens golfbanor. På Nätverket Österlens frukostmöte i Tomelilla den 24 maj berättade Henri Reis hur Annika blev världens mest framgångsrika kvinnliga golfspelare och hur hon höll sig fast i världstoppen år efter år.
Henri Reis inledde sin tränarkarriär i början på 1980-talet. Uppdragen han fick – inte minst som tränare för flera svenska proffsspelare – ledde till att han några år senare blev huvudtränare vid Stockholms Golfgymnasium. En av eleverna var Annika Sörenstam.
Det blev också början på ett samarbete som skulle sträcka sig över tre decennier. Det är ingen tvekan om att Henri Reis hade en betydelsefull roll i Annikas utveckling mot att bli Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och en världens främsta golfspelare.
- Hon var inte på något sätt överbegåvad som golfspelare när vi möttes första gången. Men hon hade en vilja att bli bra och att träna på just de saker hon behövde utveckla för att nå sina mål, berättade Henri i sin gästföreläsning på frukostmötet i Tomelilla golfklubbs restaurang.
Annika avskydde bunkrarna
Ett gott exempel på att hon inte var någon träningsnarkoman bär Henri Reis med sig som ett särskilt minne. Det handlade om de för alla golfare lika ångest- som sandfyllda bunkrarna.
- Annika ville inte hamna i några bunkrar. Det löste hon genom att lägga upp sitt spel ute på banorna så att bunkrarna inte kom i spel för henne. Landa kort eller långt om sanden var hennes strategi. Men det lyckades förstås inte alltid.
- På en av de större tävlingarna misslyckades hon med sin strategi och hamnade i en bunker på ett av de sista hålen. Jag följde henne på nära håll och undrade hur hon skulle tackla detta. Jag fick svaret direkt efter tävlingen. ”Nu går vi till övningsområdet, jag ska träna bunkerslag”, sa Annika. Hon höll på i två timmar direkt efter en flera timmar lång tävlingsrunda.
Starkare kropp, längre slag
Det finns fler exempel på hennes målmedvetenhet – den som banade väg för hennes framgångar. Trots all sin talang hade Annika till en början ett litet handikapp. Hon slog inte särskilt långt. Det som saknades var helt enkelt styrka.
- När hon insåg det fick vi lägga upp ett särskilt träningsprogram med sikte på att bygga muskler. För Annika blev fysträningen sedan ett fast inslag i hennes dagliga rutiner. Naturligtvis blev hon starkare och naturligtvis slog hon bollen längre. Det var en förutsättning för att ligga på topp i en allt hårdare konkurrens, konstaterade Henri.
Restaurangen på Tomelilla golfklubb var bokstavligt talat fylld till sista platsen när 110 personer deltog i Nätverkets Österlens frukostmöte med golftränaren Henri Reis som gästtalare.
Mycket golf fortfarande
Efter tävlingskarriären fortsatte samarbetet med Annika Sörenstam i och med att Henri Reis engagerades i Annika Academy i hennes hemstad Orlando. Golfskolan riktade sig till ungdomar och drevs mellan 2007 och 2017. Efter tio år ville Annika få mer tid till sin familj och Henri var också ganska nöjd med att pendla mellan Florida och familjen i Karlstad. Så därför avvecklades golfakademin.
Men golfen finns kvar i Henris liv ändå. Dels anlitas han som tränare för några av världens bästa golfare på tourerna både i USA och Europa, dels utbildar han unga golfare runt om i världen bland annat inom ramen för den internationella satsningen Us Kids.
Och så spelar han förstås golf själv också. Med handikapp 0,8 fick han finna sig i rollen som ankare i Nätverket Österlens lag i tävlingen Nätverket Open, som spelades direkt efter frukostmötet. Där fick han sällskap av två andra, tidigare gästföreläsare - Anders Gärderud och Loa Falkman. Hur det gick i den tävlingen kan du läsa här.
Nätverkets stipendiater
På frukostmötet fick medlemmarna även träffa två av stipendiaterna i Team Nätverket – golfaren Calle Strandberg och karatekillen Fredrik Nilsson. Fredrik är ny stipendiat i teamet och därmed var det också första gången han framträdde på ett frukostmöte. Att det var 110 personer i publiken verkade inte avskräcka den 13-åriga talangen.
I intervjun med teamets ledare Elin Jeppsson Lindén berättade Fredrik både om sin sport och hur han tränar för att bli en bra utövare av den klassiska japanska kampsporten, som för övrigt blir olympisk gren vid OS i Tokyo 2020.
Två av Team Nätverkets elitsatsande idrottsungdomar fick ta emot sina stipendiecheckar av teamledaren Elin Jeppsson Lindén på frukostmötet i Tomelilla. Till vänster Fredrik Nilsson och till höger Calle Strandberg.
Calle Strandberg, som ägnar sig åt den numera likaledes olympiska sporten golf, berättade om ett ganska sparsamt idrottande hittills i år. Orsaken är att han tar studenten i juni och har behövt koncentrera sig på skolarbetet.
- Men sedan blir det en hel del golf igen, sa Calle, som också avslöjade att han närmast siktar på att få ett idrottsstipendium till något av golfuniversiteten i USA.
Direkt till Nätverket Open
Efter frukostmötet slog Calle och Fredrik följe med bordtennistjejen och nätverksstipendiaten Kornelia Jönsson ut på Tomelillas golfbana och spelade hem Nätverket Open 2019. Mer om detta i en egen artikel.
Du kan följa ungdomarnas egna berättelser från träningar och tävlingar på Facebook.
Nästa frukostmöte träffas vi på hotell Svea i Simrishamn. Då är vi framme vid den 30 augusti. Vår gästföreläsare den gången är ingen mindre än den flerfaldiga världsmästaren i simning Therese Alshammar.
Till dess önskar Nätverket Österlen trevlig sommar!
Text och foto: Lars Fredell
Informationsansvarig Nätverket Österlen
lars.f@natverketosterlen.se