Nikola Boron - Triathlon
Nikola Boron var stipendiat i Team Nätverket från 2015 till 2019. Hennes ansträngning att nå eliten som triathlonatlet blev till slut för hård för hennes kropp och hon valde att avsluta sin elitsatsning. Nu är hennes fokus istället inställt på att utbilda sig till sjuksköterska - och fortsätta träna på "hobbynivå".
Nikola har återfunnit glädjen efter utbrändheten
Hon siktade mot stjärnorna men brände ut sig och nådde inte ens trädtopparna. Nu varnar tidigare Team Nätverket-stipendiaten Nikola Boron andra elitsatsande idrottsungdomar för att glömma bort den mentala träningen.
– Det gäller att agera innan krisen kommer, när allt egentligen är som det ska, säger 23-åringen som efter ett par riktigt tunga år nu mår bra och ser positivt på framtiden igen.
Redan på sitt första frukostmöte med Nätverket Österlen våren 2016 visade triathlonatleten Nikola Boron sin målmedvetenhet och härliga inställning. Siktet var inställt på OS i Tokyo och vägen dit skulle gå via stenhård träning. Och det började bra. Nikola, som är född i Polen men kom till Sverige i början av 2010-talet, blev svensk juniormästare och lyckades teckna sponsorkontrakt vid sidan av stödet från Nätverket Österlen.
Kroppen lade av
Problemen började sommaren 2017 då Nikola drabbades av en hjärtsäcksinflammation. Diagnosen behandlades men Nikolas hälsotillstånd blev inte bättre, snarare tvärtom.
– Jag blev sömnig och kroppen bara la av. Det kändes som att det inte var min kropp, jag hade ingen kontroll över den. Det kändes som om någon tryckte på ”off-knappen”, sade hon i en intervju för Ystads Allehanda i maj 2020.
Uppsökte sjukhus
Hon genomgick noggranna tester både i Polen och Sverige men läkarna hade inga konkreta svar på vad den extrema tröttheten egentligen berodde på. Nikola orkade mindre och mindre och i november 2019 var hon tvungen att uppsöka akuten eftersom hon inte längre kunde gå normalt eller stå upp på jobbet. Den då 19-åriga ystadstjejen led av extremt spända muskler och en krampaktig känsla i benen. Nikola låg tre dagar på sjukhus och en rad tester utfördes.
Hård press
Misstankarna om att hon drabbats av den neurologiska sjukdomen myastenia gravis kunde dock avvisas. Istället fick Nikola veta att hon hamnat i ett så kallat funktionellt tillstånd, något som troligen utlösts av den alltför hårda stressen som Nikola levt med under lång tid.
– Jag pressade mig själv för mycket och satte för höga krav på mig själv. Till slut sade kroppen ifrån. Jag kunde inte träna på nästan två år och det tog nästan lika lång tid innan jag fick min diagnos. Det var en väldigt tuff period för mig men som tur är är det över och jag mår väldigt bra nu, säger hon till Nätverket Österlen.
Flyttat till Lund
Nikola menar att hon har lärt sig mycket av den tuffa tiden. Hon känner sin kropp bättre idag och är mer lyhörd för de signaler den sänder ut.
Fem triathlonmedaljer i junior-SM hann Nikola Boron med att tävla hem.
– Efter att jag la ner min elitsatsning har jag fortsatt träna men nu på en hobbynivå. Jag tränar mindre än vad jag gjorde under min elitsatsning men definitivt mer än genomsnittet. Jag älskar att röra på mig så jag försöker vara aktiv så mycket jag orkar och hinner med. Känslan och lusten får styra hur mycket jag tränar. Vissa veckor blir det bara två pass medan det andra veckor kan bli upp emot tio träningspass, säger Nikola som numera bor i Lund där hon studerar på Universitet.
Vill hjälpa andra
– Förra året började jag plugga till civilingenjör i datateknik. Några månader in på utbildningen insåg jag dock att det är inte riktigt det jag vill hålla på med i resten av mitt liv. Eftersom jag är en aktiv person kändes det inte så bra att sitta framför datorn i flera timmar varje dag. Jag vill ha ett jobb där jag får vara aktiv, där det händer mycket.
– Framför allt vill jag ha ett jobb med där jag kan hjälpa andra. Därför har jag nu börjat på sjuksköterskeprogrammet med målet att bli ambulanssjuksköterska, säger Nikola som under den svåra tiden tappade kärleken till att träna men som nu hittat lusten igen.
Hon fokuserar inte på prestation längre utan tränar bara för skojs skull.
Vill testa ultralöpning
– Jag har hittat tillbaka till den Nikola som älskar att träna. Numera försöker jag vara mer försiktig med att sätta upp för höga mål och krav på mig själv.
Några planer på att återuppta elitsatsningen har hon inte i dagsläget.
– Målet är att fortsätta vara aktiv och hålla mig vältränad i hela livet. Jag skulle också vilja testa ultralöpning men bara på hobbynivå, säger Nikola som trots det tråkiga slutet har en hel del positiva minnen från karriären.
– Genom idrotten har jag träffat många fina människor. Mitt största minne är nog när jag vann Junior-SM på halv ironman-distans. Jag hade väldigt korta förberedelser inför tävlingen men lyckades ändå vinna med stor marginal.
Tacksam för stödet
Nikola är djupt tacksam för den tid hon var stipendiat i Team Nätverket.
På Nätverkets frukostmöten berättade Nikola ingående om hur hennes tränings- och tävlingsupplägg såg ut – även när det var motigt och när hon drabbades av skador.
– Stödet från Nätverket Österlen betydde mycket för mig. Tack vare det kunde jag investera i rätt utrustning och vara med och slåss om medaljerna. Det betydde också mycket att omges av människor som trodde på mig, säger Nikola.
Hennes råd till alla elitsatsande idrottsungdomar är att ta den mentala biten på allvar.
– Oftast fokuserar man bara på den fysiska delen av idrotten. Men för att nå högsta nivå utan att tappa kärleken till sin sport, och utan att riskera att bli utbränd, bör man ha någon form av mental träning. Gärna i tät kontakt med en idrottspsykolog även när det går bra. Man ska se det som prehab och agera innan det blir kris, när allt egentligen är som det ska.
Text: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.e
NIKOLA BORON
Född: 28 december 1998 i Międzyrzecz, Polen.
Bor: Lund.
Familj: Mamma i Ystad, pappa i Polen.
Yrke: Studerar på sjuksköterskeprogrammet.
Idrottsmeriter: 5 JSM-medaljer i triathlon (2 guld, 1 silver och 2 brons) och dubbel polsk juniormästare i modern duathlon (som är en del av modern femkamp).
Med i Team Nätverket: 2015–2019.
Äter helst: Italienskt, allra helst pasta.
Fritid: Tränar löpning, cykling och styrketräning. Gilla också att läsa böcker, lyssna på poddar, vara ute i naturen och att umgås med vänner.