Årskrönika 2016 för Nätverket
Bred repertoar på årets frukostmöten
Forskning, cancer, ekonomi, Vasaloppet och Expedition Robinson. Nätverket Österlen levererade en bred mix av olika ämnen vid årets fem frukostmöten.
God gås och glad golf bjöds det i vanlig ordning också på under nätverksåret 2016.
Som traditionen bjuder inleddes nätverksåret på Skärtorsdagen, då Roger Karlsson från jätteprojektet European Spallation Source (ESS) gästade Ystads Teater för att berätta om den stora forskningsanläggningen som växer fram i Lund.
Roger ägnade en knapp timme åt att försöka ge en bild av vad ESS egentligen är och kan komma att betyda för den framtida forskningen. Han lyckades genom ett i såväl bildlig som bokstavlig bemärkelse strålande föredrag ta ner ett på många sätt komplext och tekniskt forskningsfenomen, till en nivå som för oss oinitierade lekmän framstod som i alla fall någorlunda greppbar.
ESS ska enligt gällande tidsplan gå in i provdrift 2019, öppna forskningsprogrammet 2023 och stå helt färdigt 2026. Därefter lär det sannolikt dröja ytterligare 10-12 år innan frukterna av projektet kan börja skördas.
Nadja berörde
Den tidigare cancersjuka friidrottsstjärnan Nadja Casadeis besökte Ystad för att på en och samma dag hålla två föreläsningar, först hos Nätverket på Ystads Teater och sedan på Biografteatern Scala på kvällen. Hennes föredrag lämnade ingen oberörd. Tjejen som en gång betraktades som Carolina Klüfts arvtagare som svensk friidrotts stora sjukampsstjärna, fick hösten 2013 veta att hon nog kunde glömma allt vad idrottsliga framgångar och internationella mästerskap heter. Cancer i lymfkörtlarna är inget att leka med och det visste förstås även Nadja Casadei.
– Först var jag säker på att cancern inte skulle kunna bryta ner en så stark och vältränad kropp som mig och mentalt fanns inga tvivel, jag skulle bara klara det.
Hon hade rätt – men också fel. För visst bröt cancern ner henne, fysiskt.
Samtidigt höll Nadjas otroliga psyke henne flytande på ett sätt som måste vara om inte unikt så i alla fall väldigt ovanligt.
– Jag bestämde mig för att oavsett vad som hände hålla mina drömmar vid liv. Jag plockade fram allt djävlar anamma jag kunde frambringa, jag lovade mig själv att alltid vara ärlig och säga som det var och jag ställde mig frågan ”vad händer om jag ger upp nu?”, sade Nadja med tårar i ögonen.
Tips från finansproffset
I maj flyttade Nätverket i vanlig ordning till Simrishamn där finansproffset Anders Andersson bjöd på värdefulla tips och tog oss med på en kort resa i sin långa karriär inom ekonomijournalistiken. Han gav oss också sin egen personliga syn på nätverkande.
– Nätverk betyder mer än vad många tror, även för mig. Det går att hitta win-win-samarbete mellan företagare i de mest oanade situationer. Och att ha kul tillsammans med andra företagare har ofta en positiv effekt på humöret, vilket faktiskt kan hjälpa till att öka lönsamheten.
Anders egna humör var det inget fel på denna morgon och han var lyrisk över såväl Nätverkets välkomstservice som den vackra naturen i regionen.
– Nätverket Österlen har ett suveränt PR-tänk och verkar vara ett mönsterexempel på företagsnätverk, sade Anders, som också passade på att berätta om sin nya bok.
Vasaloppets framgångar
Efter sommaruppehållet var det Tomelillas tur att stå som värd för ett frukostmöte, och som vanligt var det på golfklubben vi samlades för att avnjuta en god frukost, prata affärer och lyssna på ett intressant föredrag. Vasaloppets vd Eva-Lena Frick fanns på plats för att berätta om vilka värden och faktorer som bidragit till evenemangets fantastiska utveckling under framför allt det senaste decenniet.
Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Men det är faktiskt mycket mer än ”bara” ett skidlopp. I dag finns sexton olika lopp inom disciplinerna cykling, löpning och längdskidåkning.
– Jag får ofta frågan ”vad gör ni under de andra 50 veckorna om året” efter Vasaloppet? Men faktum är ju att vi jobbar hårt med Vasaloppet året runt, sade Eva-Lena som också betonade Vasaloppets betydelse för samhället.
– Vasaloppet ska vara en motor för folkhälsan, men även för föreningslivet som vi varje år tillför över 20 miljoner kronor till. Den siffran är jag mäkta stolt över.
Att Vasaloppet genererar omkring 300 000 kronor per år till det lokala näringslivet gör förstås inte saken sämre. Här finns mycket att lära för arrangörer av lokala evenemang.
Teamet vann igen
I samband med frukostmötet i Tomelilla, närmare bestämt dagen därpå, spelades traditionsenligt Nätverket Open i golf. 24 lag gjorde upp om det åtråvärda vandringspriset i en scrambletävling. Som vanligt var vädrets makter på vår sida, som vanligt bjöd Tomelilla Golfklubb på en bana i toppskick – och som vanligt var det ungdomarna i Team Nätverket som drog det längsta strået i tävlingen.
Laget bestod till en början av Jakob Nilsson, Kornelia Jönsson och Joel Eriksson. Joel – som gjorde debut på golfbanan – kastade dock in handduken redan efter några hål, när han insåg att det inte var så lätt att hålla bollarna på banan. Tur att han är bättre på att hålla bilen på banan! Trots ett desarmerat lag lyckades Teamet ändå vinna på smått otroliga 54,7 slag! Dagen avslutades med god lunch serverad av Tomelilla Golfkrog och utdelning av det digra prisbordet!
Mod och magkänsla
I nätverksepilogen på Ystads Teater fick vi veta vad passion, mod och lite magkänsla kan betyda för en karriär. Det var nämligen dessa ingredienser, förutom ren kompetens, som gjorde Anna Bråkenhielm till en av Sveriges mest framgångsrika medieentreprenörer.
Anna levererade en intressant halvtimme där hon bjöd på en tilltalande mix av Expedition Robinson och personliga reflektioner på sin egen yrkesmässiga bana. Vi fick följa med på Annars karriärresa, från tiden som vikarie på Smålandsposten och reporter på tidningen Land, via diverse jobb på olika PR-byråer, till TV-jobbet på Strix Television som radikalt skulle förändrade hennes karriär. Det var hos Strix som Anna utvecklades till en mästerentreprenör och blev ett nationellt aktat namn inom mediebranschen.
– Plötsligt var jag högsta hönset för ett bolag med 1000 anställda och mångmiljonomsättning. Under min tid som vd för Strix ökade företagets omsättning från 40 till 560 miljoner kronor.
Expedition Robinson gjorde som bekant braksuccé men faktum är att det var ytterst nära att programmet aldrig hade sett dagens ljus. Det krävdes en hel del mod av Anna för att hon skulle kunna förmå sina kollegor att sluta upp kring idén.
– Jag var ung, tog risker och fattade beslut jag egentligen inte hade mandat att fatta, sade Anna, som gjorde ett starkt intryck på sina åhörare denna morgon.
Nätverket Österlens gåsamiddag på restaurang Litemer blev som vanligt ett arrangemang under lättsamma förhållanden med go mat, härlig stämning och skön musik. Coverbandet Phix levererade den ena gamla godingen efter den andra och tempot var högt ända in mot midnatt denna höstkväll. Carina o Elin bjöd också på en snabb resumé av året som gått i Nätverket och vilka framgångar ungdomarna i Team Nätverket lyckats uppnå under året.
Våra stipendiaters egna årskrönikor kan du för övrigt ta del av via Nätverkets hemsida samt på facebook.
Gott nytt nätverksår – vi ses 2017!
Vid tangenterna: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se