Frukostmöte: Albin Tingsvall
“Elitidrotten har inget slut”
Stora scener är inget som skrämmer psykologen och den före detta handbollsstjärnan Albin Tingsvall.
Oavsett om de ligger i Flensburg, Kiel eller på teatern i Ystad.
På Skärtorsdagens morgon bjöd han på ett spännande, tankeväckande och oerhört proffsigt föredrag om elitidrottens okända och delvis tabubelagda baksida …
Den 14 april 2015 gjorde den dåvarande Lugi-spelaren Albin Tingsvall sin sista match som professionell handbollsspelare. Platsen var Österporthallen och han lämnade den som en förlorare, i alla fall med resultatet i den avgörande SM-kvartsfinalen mot YIF som parameter.
På Skärtorsdagen, nästan exakt fyra år senare år senare, var Albin tillbaka på en annan av stadens klassiska kulturarenor (ja, vi anser att idrott är kultur) när han gästade Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
Och den här gången lämnade han Ystad som en vinnare i alla avseenden.
Utbildad psykolog
Albin – som är utbildad psykolog – levererade en föreläsning som nog fick många av åhörarna att bege sig ut i solskenet med en delvis ny och förhoppningsvis bättre nyanserad bild av elitidrottarens vardag. Den före detta Hammarby- och Lugi-spelaren gjorde oss uppmärksamma på frågor som tidigare sällan berörts utanför omklädningsrummet och som satte en ganska djup och probleminriktad prägel på årets andra frukostmöte. Albin Tingsvall inledde dock med att visa sin tacksamhet för det vänliga och proffsiga bemötande han fick av av Nätverket Österlen och dess medlemmar.
– Jag har ju spelat många matcher i Ystad men av förklarliga skäl aldrig fått ett så här varmt välkomnande, sade Albin med ett leende.
Välskriven bok
Att Albin Tingsvall är en synnerligen begåvad man och att hans bok ”Allt jag förlorade genom att vinna” är den högst troligt mest välskrivna bok som någonsin författats av en elitidrottare, råder det ingen som helst tvekan om. Den i föredraget inkluderade “minilektionen” i sannolikhetslära (hur troligt är det egentligen att en elitsatsande tjej eller kille verkligen når den absoluta toppen i sin idrott?) och reflektioner över det ofta militäriskt präglade språkbruket inom idrotten – indikerade dessutom att det i Albins kapacitet som föreläsare finns fler växlar och ytterligare nivåer att klättra till.
Att han själv strävar dit är dock inte på något sätt självklart. Ty en av kärnorna i Albin Tingsvalls så viktiga bok och historia, är just problemet att elitidrottarens värde ofta grundar sig enbart på resultaten.
Destruktiv rundgång
– Resultaten måste dessutom hela tiden försvaras i framtiden. Det blir en rundgång som jag tror kan vara väldigt destruktiv. Elitidrotten har så att säga inget slut, sade Albin som fått mycket positiv respons på boken.
Under sin dryga halvtimme i rampljuset uppmärksammade han en rad olika missförhållanden inom elitidrotten. Obalansen i hur fysiologiska och psykologiska faktorer prioriteras var ett av dem.
– Här finns ett stort kunskapsglapp som måste korrigeras. Under min karriär hade ledarna järnkoll på mina fysiska värden men bara en enda gång frågade någon av dem hur jag mådde. Det faktum att Frankrike är det enda land som systematisk genomför psykiatriska bedömningar av sina spelare i samband med hälsoundersökningar, betraktar Albin Tinsgvall som ”helt galet”.
– Som elitidrottare förväntas du vara stark och tåla hur mycket smärta som helst. Du ska däremot inte känna efter, inte tänka, inte visa svaghet.
Tackade nej till EM
När Albin Tingsvall chockade Handbollssverige med att avsluta karriären innebar det också att han tackade nej till EM-spel med landslaget. Ett beslut som i rådande elitidrottskultur kan väcka både anstöt och förvåning.
– Det är utan tvekan kontroversiellt att tacka nej till landslaget eftersom det är oförenligt med den allmänna bilden av att en elitidrottare ska älska sin sport mer än allt annat. Har du brutit benet är det okej att tacka nej till landslaget, men inte för att du är trött eller inte har lust.
En uppfattning som enligt Albin hänger samman med det tysta krav på total hängivenhet som en framgångsrik idrottare har över sig,
– Vi ska äta, sova och utöva idrott under hela vår vakna tid. När vi inte tränar eller spelar matcher förväntas vi sitta framför datorn och analysera motståndare. Samma krav ställs sällan på andra yrkesgrupper, det är till exempel knappast någon som tror att en sjuksköterska utvärderar kanyler hemma vid köksbordet …
Orimliga krav
Kravet på gränslöst engagemang är emellertid ett problem som även kan förekomma i näringslivet. Och som enligt Albin Tingsvall är i längden är både osunt och oprofessionellt.
– Vi bör förändra bilden av att man måste vara hundra procent passionerad och älska varje ögonblick. Du kan vara professionell och göra ett bra jobb men ha din vardag utanför idrotten och tycka att det som är viktigt i livet är något helt annat, sade Albin som en passning till de unga elitsatsande idrottstalangerna i Team Nätverket.
Ett koncept som Skärtorsdagens gästpratare för övrigt uttryckte sin beundran över.
– Jag blev glad när jag hörde om Nätverket Österlens satsning på idrottsungdomarna. Det är superviktigt att de har någon att vända sig till med frågor och tankar. Överhuvudtaget tycker jag att nätverk är ett kanonbra verktyg både för idrottare och företagare.
Ny häst
Under morgonen fick vi träffa en av stipendiaterna i ovan nämnda talanggrupp. Team Nätverkets ridsportlöfte Emma Elgemark berättade om sin satsning och visade att hon utvecklats enormt i konsten att prata inför större grupper.
Lika säkert som hon sitter i sadeln hanterar Emma numera mikrofonen på scenen, där Team Nätverkets manager Elin Jeppsson tillsammans med Lars Fredell och Jessica Jönsson i vanlig ordning var tryggheten själva i sina roller som moderatorer.
– Jag har köpt en ny häst som heter Gulliver och som jag tror väldigt mycket på. Han är stor, svår men väldigt lovande. I år siktar jag på att komma med i världscupen med min häst Chill och att kvala in till Göteborg Horse Show 2020 med Gulliver. Det är tuffa mål men jag tror på mig själv, sade Emma som startat säsongen på strålande sätt.
Viktigt stöd
Emma berättade också hur mycket uppbackningen från Nätverket Österlen betyder för hennes möjligheter att satsat fullt ut på sin sport.
– Ridning är en dyr sport och Nätverkets stöd är verkligen en stor hjälp på vägen.
Skärtorsdagens frukostmöte hos Nätverket Österlen gick som synes i sportens tecken och även nästa träff bär en stark idrottslig prägel.
Den 24 maj ses vi på Tomelilla Golfklubb för att lyssna till den före detta storstjärnan Annika Sörenstams personlige tränare Henri Reis. Efteråt kliver vi ut på en av landets vackraste golfbanor och kämpar om heder, ära och ett riktigt attraktivt förstapris i den årliga scrambletävlingen Nätverket Open. Mer information om dessa evenemang levereras inom kort till en mejlbox nära dig
Glad påsk – vi ses igen i maj!
Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.