Inför frukostmötet: Camilla Ahlgren
Från livet som lärare till succé i filmbranschen
Camilla Ahlgren är kvinnan bakom internationella supersuccén Bron och svenska storserier som Rederiet och Störst av allt. Den 6:e april gästar hon Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
– Nätverk är viktiga även för mig. Författaryrket är ganska ensamt och då är det stimulerande att ibland träffa och utbyta erfarenheter med andra i branschen, säger Camilla inför sitt framträdande på Skärtorsdagen.
Efter årspremiären med lunchmöte i stället för frukostsammankomst återgår vi nu till det normala. Tidigt på Skärtorsdagens morgon träffas vi återigen på Ystads Teater för att mingla, avnjuta en härlig, påskinspirerad frukost och lyssna på ett spännande föredrag.
Meriterad gäst
För det sistnämnda svarar en kvinna som trots ett oerhört meriterande CV är lite av en doldis som sällan blir igenkänd på stan eller förekommer särskild ofta i offentliga sammanhang. Camilla Ahlgren är kvinnan som sadlade om från gymnasielärare till manusförfattare och som det senaste decenniet etablerat sig i en del av filmbranschen som inte får samma uppmärksamhet som den skådespelarna åtnjuter (eller drabbas av …).
Bor i Snårestad
– Jag halkade in i branschen lite på ett bananskal när jag under lärarstrejken 1990 sökte jobb som guvernant på Sveriges Television. De ville ha en utbildad lärare till en såpa som hette Storstad och jag fick uppdraget. Sedan blev jag kvar och jag har aldrig ångrat det vägvalet, säger Camilla som inte behöver resa långt för frukostmötet hos Nätverket.
Med bopålarna på en 1800-talsgård i Snårestad, drygt två kilometer från stranden, är hon en flitig besökare i Ystad där hon gärna shoppar på 3Magasin eller äter på Le Petit Bistrot.
Intressant resa
Som manusförfattare ligger Camilla Ahlgren bakom berättelser och miljöer som många av oss befunnit sig i och fascinerats av hemma i tv-soffan. Förutom de i ingressen nämnda har hon jobbat med bland annat Beck, Gåsamman, Vargasommar och Morden i Sandhamn.
– På frukostmötet kommer jag att berätta om den resa jag gjort i branschen och hur jag har gjort för att komma dit. Jag berättar lite om hur man blir manusförfattare och hur det brukar det gå till att skriva serier, vad som gör att det blir succé eller inte.
Viktiga nätverk
Trots att maken Martin också jobbar inom filmbranschen, som regissör och manusförfattare, menar Camilla att det ibland blir lite ensamt att sitta hemma i Snårestad och skriva. Här kommer vi i intervjun in på betydelsen av att hitta ett bra nätverk.
– Det är viktigt att träffa folk som man kan jobba vidare med och fortsätta att utvecklas tillsammans med. Sen gäller det ju alltid att synas och höras för att förbättra sin position. Här är nätverk ovärderliga. För mig känns det bra att ibland utbyta erfarenheter med andra som kanske har liknande problem, då känner man sig mindre ensam.
Gillar att skapa
En annan aspekt i det sammanhanget är att inspelningar är ett teamwork med många inblandade som det gäller att kunna samverka med.
– Det bästa med mitt jobb är att jobba med andra som man skapar historier och karaktärer tillsammans med. Det känns stort och värdefullt att att berätta något som är viktigt samtidigt som vi underhåller en publik, säger Camilla som har ett intensivt år med många spännande produktioner bakom sig
Ny Netflix-serie
I år släpps Netflix-serien Barracuda Queens som den flitiga 58-åringen skapat tillsammans med två andra kollegor. Engelska serien The Burning Girls och Cmores storsatsning Sanningen är andra aktuella projekt där Camilla har mer än ett finger med i spelet. Mycket att se längta till framöver för svenska film- och serieälskare alltså. Hett emotsett lär också nästa frukostmöte hos Nätverket Österlens bli – då vi förutom Camilla Ahlgren även får träffa en av Team Nätverkets elitsatsande idrottstipendiater Hannes Lidén Isaksson och ta del av intressanta presentationer från ett par av våra medlemmar JL Fysiocenter och Vollsjö Tryck. Väl mött!
Text: Kostas Foussianis
Bild: Jesper Ek