Inför frukostmötet: Klas Friberg
Den tidigare Säpochefen Klas Friberg är gästtalare på Nätverket Österlens första frukostmöte 2022. Den 18 mars berättar han bland annat om sina många år inom polisyrket när medlemmarna träffas, denna gång på Ystad Saltsjöbad.
Foto: Pressbild.
Säpochef blir Nätverkets första ”hemliga” gäst
Kända personer från näringsliv, idrott och kulturliv, det är sådana gästföreläsare vi har vant oss vid att träffa på Nätverkets frukostmöten. Därför är det extra spännande att presentera vår första ”hemliga” gäst. På årspremiären i Ystad den 18 mars är den tidigare Säpochefen Klas Friberg gästtalare.
När det gäller jobbet inom Säkerhetspolisen tänker han fortsätta att hålla på konfidentialiteten, men om annat från hans rika yrkesliv kan han berätta desto mer. Modernt ledarskap, den nya civila karriären och ungdomsårens satsning på idrott är några exempel på tänkbara ämnen. Det finns med andra ord flera ämnen där Klas Fribergs erfarenheter och kunskaper anknyter till de intressen som medlemmarna i Nätverket Österlen har.
En spikrak poliskarriär
Med tanke på hans sekretessomgärdade år i rollen som Säpochef kan det vara på plats att presentera Klas Friberg i några viktiga årtal (se faktarutan). Det är närmast en spikrak karriär, men den kunde ha tagit en annan vändning.
- Efter juridikstudierna praktiserade jag en kort period på en advokatbyrå, men den banan kändes inte rätt för mig. Intresset för demokratiska grundvärden och bredare samhällsfrågor gjorde att jag drogs till polisyrket i stället och det visade sig vara rätt väg för mig att gå, säger Klas Friberg.
Under sina nästan tre decennier inom polisväsendet har han varit med om stora förändringar både inom kåren och samhället.
- När jag började som polis fanns det 119 polismyndigheter i landet, idag är det bara en enda – indelad i sju regioner – för hela Sverige.
En förändrad omvärld
Inte bara polisväsendet har förändrats. Omvärlden har också gjort det, både inom och utanför landets gränser, och med den utvecklingen polisens arbetsuppgifter
- Polisens roll i samhället har påverkats en hel del. Den organiserade brottsligheten känner inga gränser, vilket innebär nya utmaningar. Då är det också viktigt att fler aktörer engagerar sig. Det behövs insatser både från näringslivet och samhället i stort för att utmana brottslingarna.
Klas Friberg tänker bidra med sina kunskaper i en helt ny roll som styrelseledamot i företaget Ansvar Säkerhet. Drivande där är entreprenören Jessica Löfström, som startade bemanningsföretaget ExpanderaMera år 2000 och genom åren ägnat stor kraft åt att bekämpa fusk och brottslighet i byggsektorn. Det berättade hon för övrigt själv om som gästföreläsare hos Nätverket hösten 2020.
Kriminaliteten i byggbranschen har uppenbara internationella kopplingar. Precis som den allt mer förfinade underrättelseverksamhet som säkerhetspolisen har som en av sina huvuduppgifter.
- Man ska veta att Säpo har stor bredd på sina arbetsuppgifter. För att det ska fungera är de internationella samarbetena helt avgörande. Kampen mot terrorism och annan kriminalitet kräver goda relationer, säger Klas Friberg.
Tillitsbaserat ledarskap
Det är heller inte oväsentligt att Säpo har en stor organisation. 1.400 medarbetare arbetar med spaning, hemlig avlyssning, övervakning av elektronisk kommunikation, informationsinsamling från fysiska källor (alltså människor), kontakter med utländska underrättelsetjänster och samarbeten med andra myndigheter och med organisationer.
Klas Friberg blev uppskattad bland medarbetarna för att han införde ett tydligt ledarskap i Säpos organisation. Det gav honom respekt som chef och positiva eftermälen som att ”han har bidragit mycket till resan mot en positiv kulturförändring och gett förutsättningarna till ett fortsatt framgångsrikt arbete för Säkerhetspolisen”.
Föreläsningar och träning
Synen på ett gott och tillitsbaserat ledarskap delar han sedan en tid tillbaka med sig av på föreläsningar och utbildningar i egen regi, ibland också tillsammans med andra ledarskapsutvecklare. Intresserad publik finns både i privat och offentlig sektor.
- Behoven är desamma oavsett om man är ledare i ett företag eller i en offentlig verksamhet. Vill man förenkla bilden av ett tillitsbaserat ledarskap går det ut på att vara tydlig och leva som man lär. Den som ställer krav på andra måste också leva upp till kraven själv, säger Klas Friberg, som räknar med att utbildningarna ska motsvara ungefär en halvtidstjänst i år.
Målet är att det nya jobbet inte ska ta all hans tid.
- Numera har jag en klar strategi som innebär att jag prioriterar den egna hälsan, familjen och jobbet – i den ordningen, säger han./p>
Den egna hälsan vårdar han bland annat genom att han har tagit upp ett tennisspelande som han ägnade sig mycket åt i unga år samt rehabträning för att korrigera en del kroppsliga åkommor. Däremot kommer han inte att skriva några memoarer eller andra böcker heller för den delen.
- Jag har visserligen haft funderingar i den riktningen, men jag kom snabbt fram till att risken var för stor att jag direkt eller indirekt skulle röja arbetsmetoder och personer som jag arbetat tillsammans med, säger han.
Bra och dålig polislitteratur
Däremot läser han gärna böcker med anknytning till polisiärt arbete. Dock inte allt.
- Ren polislitteratur känner jag inte igen mig i. Men författare med egna erfarenheter från verkligheten uppskattar jag. John Le Carré är ett bra exempel. Hans böcker känns trovärdiga och han visade att han hade goda kunskaper både om hur långsiktigt och tidskrävande underrättelsearbete i verkligheten är.
Litteraturen har sin plats, men som sagt också idrottandet – och intresset för att fler ska kunna utöva idrott. Han tycker att den har för liten plats i samhället.
- Det gäller inte minst i det vi kallar ”särskilt utsatta områden”. Det spelas för lite fotboll där och det i sin tur gör att ungdomarna i stället dras till de dåliga alternativen. Det är inte deras fel utan beror i grunden på att det finns alltför få frivilliga som vill jobba ideellt. Här vill jag gärna vara med och stimulera initiativ till bättre tillgång till idrott och att fler unga kan sporta.
Personligt om Klas Friberg 1960: Född i Karlstad, men i unga år avflyttad med sin familj till Göteborg, där han bor även nu. |
Nätverket Österlens första frukostmöte 2022 hålls på Ystad Saltsjöbad.
Foto: Pressbild
Text: Lars Fredell
lars.f@natverketosterlen.se