Frukostmöte med Nätverket Österlen: Anders Gärderud
Nätverksträff med guld i mun
Anders Gärderud glänste på Skärtorsdagens morgon
”Vänta inte på att andra ska leda utvecklingen – gör det själv!”
Med det huvudbudskapet i färskt minne lämnade medlemmarna i Nätverket Österlen Skärtorsdagens frukostmöte på teatern.
Under vilket löparlegenden Anders Gärderud levererade ett proffsigt framträdande som utan tvekan förtjänar etiketten mästarklass.
Skärtorsdagsmorgonen 2015 hade verkligen guld i mun i flera bemärkelser.
Från det strålande vädret och den härliga atmosfären under mötet till den fantastiska frukostbuffén (visst var det lite eggstra guldkant idag?) och inte minst kvaliteten på Anders Gärderuds föreläsning på teatercaféet – blev årets andra frukostträff i Nätverkets regi en enda stor dundersuccé. Och det var inte bara en imponerande bredd på de branscher som fanns representerade, utan även på gästernas ålder. Spektrat löpte från sjuåriga Bianca till ovan nämnde Anders, som passerar 70-gränsen nästa år.
Betytt mycket
Innan den olympiske mästaren från 1976 släpptes fram i rampljuset fick de närmare 70 gästerna stifta bekantskap med en före detta och en nybliven stipendiat i Team Nätverket.
Den förstnämnda var ridsporttjejen Elin Jeppsson som berättade om sina år i ”Teamet” och om hur mycket stödet från Nätverket Österlen har betytt för henne och karriären. Elin jobbar idag som tränare och fysioterapeut för hästar samtidigt som hon fortfarande tävlar på hög nivå.
– Dessutom är jag mentor för de nuvarande talangerna i Team Nätverket. Det känns bra att kunna ge något tillbaka, säger Elin som i år ska tävla i Grand Prix.
En av dem som Elin kan bidra med hjälp till i sin roll som mentor, är den blott 13-årige friidrottstalangen Bimo Soenarso.
Fyra klubbrekord
Bimo är Team Nätverkets senaste tillskott och ett namn ni lär få höra talas om i många år och sammanhang i framtiden. Ystads IF-löftet slog inte mindre än fyra klubbrekord i YIF förra året då han i maj även utsågs till Månadens talang av Ystads Allehanda.
– Mitt mål är att bli en av de bästa i världen i en av de grenar jag tävlar i. Troligen blir det på 100 meter, säger Bimo som redan nått en bit på vägen.
Han rankas bland de 20 bästa i Europa på 60 meter i sin åldersklass och hans personbästa på distansen är imponerande 7,50. Förebilden heter Usain Bolt och när Bimo inte tränar eller tävlar spelar han gärna cello.
Välkommen till Team Nätverket Bimo!
Hög klass
Usain Bolt i all ära – dagens huvudperson är en av de största idrottsmän Sverige någonsin fått fram. Anders Gärderuds prestation och guldlopp i OS-finalen på 3000 meter hinder i Montreal 1976 är ett gyllene stycke svensk idrottshistoria. Att Anders håller samma höga klass som talare, blev vi varse den här morgonen.
Gärderud inledde med att direkt återkoppla till föregående talare genom att gå fram till Bimo och berätta att han var i precis samma ålder när hans idrottsintresse uppstod i slutet av 1950-talet.
– Sverige arrangerade fotbolls-VM 1958 och samma år avgjordes friidrotts-EM på svensk mark. Dessutom fick vi i ungefär samma veva en svensk världsmästare i boxning (Ingemar Johansson, reds anm) vilket var oerhört stort. Alla barn och ungdomar sysslade med någon form av idrott och för mig betydde idrotten allt, säger Anders Gärderud och betonade i nästa andetag vikten av att Sverige fortsätter att arrangera stora idrottsevenemang.
Mer passivt
– Det skapar förebilder och stimulerar de unga att satsa på sina idrotter. Idag är vi mer passiva än på min tid och därför får man inte samma tidiga muskulära grundförutsättningar som när jag var barn. Då hade vi mer rörelse i skolan och när vi kom hem var det sport för hela slanten.
Den fysiska förmågan är en av de tre grundprinciper för framgång som Anders Gärderud presenterade vid frukostmötet.
– Teknisk och fysisk utveckling är en förutsättning för att lyckas men det handlar inte bara om träning. Man ska tänka på sin idrott 24 timmar om dygnet. Hur ska jag undvika sjukdomar inför tävlingarna? Hur vilar jag på bästa sätt? Hur hittar jag den bästa balansen mellan återhämtning och träning? Frågor som dessa måste du fundera kring och skapa en strategi för. Det är förresten samma sak i näringslivet – balansen mellan vila och arbete är oerhört viktig.
Bana 2 spökade
Att visa rätt inställning är den andra grundprincipen …
– Detta innebär att du måste lägga ner det arbete som krävs för att nå ett visst mål, men också att du känner glädje inför det du håller på med. Om du till varje tävling eller träning kan känna att du är lyckligt lottad som får utöva din sport så har du rätt mentala förutsättningar, säger Anders Gärderud.
Han lyfter fram den före detta svenska löpardrottningen Ann-Louise Skoglund som exempel på bristfällig inställning.
– Inför en stor final hade Ann-Louise varit ganska överlägsen i tävlingarna innan mästerskapet. Men hon hämmades mentalt av att springa på bana 3 och det gjorde att hon misslyckades. Det visade sig att oron bottnade i att hon vid ett enda tillfälle, i en liten ungdomstävling, haft bana 3 och sprungit dåligt …
Motsatsen till Ann-Louise Skoglund var den finske storlöparen och dubble europamästaren (vann både 5000 och 10 000 meter i EM 1971) Juha Väätäinen som Anders Gärderud under en period hade förmånen att träna med.
Proffsig finne
– Väätäinen var väldigt proffsig och hade en fantastisk inställning till sitt idrottande. Han tränade oerhört hårt flera gånger om dagen och jag minns vår konversation när han vid ett tillfälle kom hem sent på kvällen efter ett träningspass. Juha såg eländig ut och jag frågade honom vad han höll på med. Han svarade med en motfråga:
”Anders”, sa han, ”vad tror du att världsrekordet på 10 000 meter ligger på om 20 år?”
– Under 27 minuter skulle jag tippa på, svarade jag varpå han blixtsnabbt replikerade: ”Det tror jag också. Men varför vänta i 20 år när jag kan göra det i år…?”
Trots att expertisen ofta hävdar att utvecklingen nått så långt det är möjligt, visar historien att det går att hoppa lite högre, springa lite fortare, eller kasta lite längre.
– Och det är DU som ska leda den utvecklingen, inte någon annan. Men det gäller att skapa strategi för detta och en teori som du sedan kan omsätta i praktiken. Som företagare måste du försöka förutse hur branschen kommer att se ut om exempelvis 5 år och sedan vidta åtgärder för att möta den utvecklingen.
Negativa hormoner
Med den träffsäkra parallellen mellan idrott och näringsliv gick Gärderud in på sin tredje grundprincip; emotionellt tillstånd.
– Störningar mellan människor har väldigt stor betydelse för resultatet. Vetenskapliga undersökningar visar att kroppen vid vissa relationer eller händelser producerar för mycket av ett hormon som inverkar negativt på prestationsförmågan, säger Anders Gärderud och tar den före detta stjärntravaren Ina Scot som exempel.
– Ina Scot gjorde sällan bra ifrån sig när hon tävlade utomlands medan hon i Sverige var lysande i var och varannan start. Detta kartlades och det visade sig att Ina Scot saknade sin stallkompis, en liten ponny som alltid var med henne på hemmaplan men inte vid tävlingarna utomlands. När detta åtgärdades började Ina Scot prestera även utanför Sveriges gränser.
Hamrén på tur!
– Det är i alla sammanhang viktigt att prata om känslor. Om du till exempel får en sur blick av någon så bör du kommunicera med personen direkt. Annars går du och grubblar över vad orsaken till blicken kan vara och det påverkar dig negativt.
Gärderud anser att de före detta förbundskaptenerna Bengt ”Bengan” Johansson (handboll) och Tommy Söderberg (fotboll) är utmärkta exempel på ledare som var skickliga på att skapa harmoni och dynamik i sina lag.
Huruvida det omdömet gäller även den nuvarande svenska fotbollskaptenen berördes aldrig under Skärtorsdagens frukostmöte. Det ges dock tillfälle att undersöka den saken när vi ses igen om en dryg månad.
Den 8 maj gästar nämligen självaste Erik Hamrén Nätverket Österlen.
Platsen är Hotell Svea i Simrishamn och tiden som vanligt 7.30.
Väl mött då och Glad påsk nu!
Text: Kostas Foussianis
Foto: Kostas Foussianis och Hanseric Jonsgården
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.