Inför frukostmötet: ESS
Med Nätverket mot framtiden
Forskningsprojektet ESS i fokus på första frukostmötet
En sorts jättelikt mikroskop med möjlighet att se rakt in i materialet.
Som kan skapa ett svenskt Silicon Valley med högteknologisk forskning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla.
Där har ni en kortfattad beskrivning av European Spallation Source i Lund.
En djupare insikt i jätteprojektet ESS får ni på Nätverket Österlens årspremiär den 24:e mars.
Tussilago, nyckelpigor och fågelkvitter i all ära – för företagare i sydöstra Skåne är årets första frukostmöte med Nätverket Österlen det kanske allra säkraste vårtecknet.
Som ni vet har vi genom åren placerat ribban ganska högt för våra frukostträffar, inte minst när det gäller kvaliteten på de föreläsare som förärat oss med sin medverkan.
Rekord med Hamrén
Svenska fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén drog fullt hus och lockade rekordmånga gäster i Simrishamn i maj 2015, ett år under vilket även skoentreprenören Emmy Blixt, mästerkocken Daniel Berlin, golfdrottningen Helen Alfredsson och löparlegendaren Anders Gärderud gästade Nätverket Österlen.
Den superfemman blir inte lätt att matcha men vi vågar lova att vår lineup för 2016 är något alldeles extra även den.
Premiär på Skärtorsdagen
Mötesåret i Nätverket Österlen inleds traditionsenligt på Skärtorsdagen och först ut i rampljuset är en man som heter Roger Eriksson. Inte hört talas om honom? Kanske låter European Spallation Source mer bekant? Vi snackar här om ett internationellt jätteprojekt som är under upprättande i Lund och som ska öppna 2023.
European Spallation Source, ESS, är en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen ägs och kommer att drivas av ett konsortium med flera europeiska länder som medlemmar.
”Som ett jättelikt mikroskop”
På ESS kommer forskarna att kunna studera olika typer av material, från plast och proteiner till mediciner och batterier, för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
– Man kan likna det vid ett jättelikt mikroskop, med skillnaden att man kan titta in i materialet, inte bara studera ytan, säger Roger Eriksson som är informatör på ESS.
Rogers beskrivning av ESS är både spännande och träffsäker. ESS kommer att öppna vägen för framtida forskningsgenombrott inom ämnen som medicin, miljövetenskap, klimat, kommunikation och transport.
Sverige och Danmark värdar
Tillsammans med den planerade MAX IV-anläggningen kommer ESS att bilda ett nav i europeisk forskningsinfrastruktur. Det är ganska anmärkningsvärt att två små länder som Sverige och Danmark tillsammans lyckats få värdskapet för en forskningsanläggning av denna kaliber.
– Personligen hoppas jag att den omgivande världen, Skånes kommuner, näringsliv och regionen tillsammans ska kunna nyttja detta till att skapa något stort för framtiden, säger Roger Eriksson som räknar med att provdriften inleds under 2019
ESS är alltså först ut på Nätverksåret 2016 men lita på att vi har fler ESS i rockärmen.
Klockan 7.30 den 24:e mars ses vi igen. Välkommen till Ystads Teater och ett nytt år med Nätverket Österlen!
Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se
Foto: ESS