Frukostmöte: Kajsa Bergqvist
Idrottslegenden hyllade Nätverket!
Kajsa: ”Det ni gör är så stort och viktigt!”
Publikrekord, fantastisk stämning och ett uppgraderat möteskoncept. Det var högt i tak under nätverkspremiären och tur var väl det för gästpratare var självaste höjdhoppslegenden Kajsa Bergqvist! Som inledde sitt framförande med att hylla Nätverket Österlen …
– Det ni gör för stipendiaterna är så oerhört viktigt, sade Kajsa under sitt proffsiga framträdande på Ystads Teater.
Hon lyckades under sin långa och framgångsrika karriär aldrig slå världsrekordet utomhus, men inomhus har fortfarande ingen hoppat högre än Kajsa Bergqvist. På Skärtorsdagens morgon var hon delaktig i ytterligare ett rekord – i Ystad!
Aldrig tidigare har nämligen så många, cirka 130 företagare fanns på plats, bevistat ett frukostmöte hos Nätverket Österlen.
Snöstorm avskräckte inte
Det höga deltagarantalet var extra glädjande med tanke på den milt uttryckt ogästvänliga väderleken som morgonen bjöd på. Men medan snön yrde utomhus var atmosfären både varm och uppsluppen innanför väggarna på Ystads anrika teater. Vars kökspersonal nog också satte någon form av rekord genom att duka upp den kanske bästa frukostbuffén som någonsin serverats i samband med ett frukostmöte i Nätverkets regi. Både utbud och presentation var något alldeles eggstra och fick mycket beröm av medlemmar och gäster.
Utvecklat konceptet
Under vintern har Nätverket inte bara växt ytterligare (sex nya medlemmar har tillkommit sedan ifjol) utan också – som nämns i ingressen ovan – utvecklat konceptet och stärkt organisationen kring frukostmötena. En av nyheterna är att vår informationschef Lars Fredell tagit över som moderator, en roll i vilken han assisteras av nytillskottet Jessica Jönsson. Lars och Jessica presenterade såväl morgonens program som nätverksåret 2018, som för övrigt avslutas på ett litet annorlunda sätt än tidigare. Gåsamiddagen är nämligen ersatt med Gåsamingel och vad det innebär återkommer vi till längre fram.
Höjd stipendiesumma
Gåshud fick vi redan på premiärfrukosten när Kajsa Bergqvist i ord, bild och film gav oss en underbar nostalgikick och tillbakablick på några av höjdpunkterna under hennes karriär. Men innan Kajsa släpptes fram i rampljuset fick vi träffa två av stipendiaterna i Team Nätverket, vars manager Elin Jeppsson Lindén först berättade om detta unika stöd som alla medlemmar i Nätverket Österlen är med och bidrar till. Stipendiet har för övrigt höjts från 15 000 till 20 000 inför 2018 – se där, en annan positiv nyhet och ytterligare ett led i vår ambition att bli Sveriges starkaste och mest attraktiva företagsnätverk.
– Det betyder jättemycket att Nätverket satsar på mig. Med hjälp av stipendiet får jag bättre möjligheter att investera i utrustning, träningsläger och resor, sade sprinttalangen Bimo Soenarso, som efter ett skadefyllt 2017 gjort comeback och det i stor stil.
Guld på USM
Bimo satte nytt personligt rekord på 60 meter och tog guld vid USM i början av året och ser med stor tillförsikt fram emot utomhussäsongen, där UEM i Ungern och Finnkampen för ungdomar är de stora målen. För hästhopparlöftet Emma Elgemark väntar en stor omställning med vässad konkurrens eftersom hon i år tar klivet upp till juniornivå. Precis som Bimo är 15-åriga Emma stolt och tacksam över att vara en del av Team Nätverket.
– Förutom att det ekonomiska ger mig bättre möjligheter att satsa på min idrott, så är det kul att träffa andra elitsatsande talanger. Vi lär oss mycket av varandra, sade Emma.
Applåd för Nätverket
Även morgonens självklara huvudperson betonade vikten av stöd tidigt i karriären. Kajsa Bergqvist, som under sin karriär många gånger fick hela arenor att klappa i takt för henne, inledde sin på många sätt inspirerande föreläsning på teatern med att utlysa en applåd – för Nätverket!
– Du kan inte bli bäst i världen helt på egen hand. Att få uppbackning i yngre år är jätteviktigt och det ni gör för de elitsatsande ungdomarna här på Österlen är verkligen fantastiskt och beundransvärt. Det är värt en stor applåd tycker jag, sade Kajsa innan hon övergick i att prata om det som kanske mer än allt annat präglat hennes karriär och varit nyckeln till alla de framgångar hon uppnått – nämligen mål och motivation.
Besatt av att tävla
– En absolut förutsättning för att bli bäst är att du tror att du kan bli det. Du måste sätta ett tydligt och högt mål och upprepa det för dig själv tills du kan se det framför dig innan det har hänt. Lyckas du med har du en chans, annars är det ingen idé att ens försöka. Men poängen är inte att man måste uppnå de enskilda målen utan att de ska ge dig motivation.
Kajsa berättade att hon som barn var besatt av att tävla men att fotbollsmatcherna inte räckte till för att mätta tävlingshungern och tillfredsställa vinnarinstinkten.
– Jag började jonglera med bollen mellan träning och matcher för att hela tiden kunna sätta nya mål. Först klarade jag fem tillslag, sedan 20, 100 och 500. Jag blev helt besatt av att ”dutta” som jag kallade det.
Från sämst till bäst
Efter en tid insåg emellertid Kajsa att lagsporter inte var hennes grej. Att vara beroende av andra personer som inte hade samma motivation och högt ställda mål som henne själv var inget som tilltalade den unga sporttjejen. Kajsa ville bli bäst men friidrottskarriären började minst sagt illa …
– På mitt första USM var jag tävlingens i särklass sämsta deltagare. Nu är det slut, och jag får börja med blockflöjt istället, tänkte jag.
Men Kajsa vände besvikelsen till revanschlust och några år senare stod hon överst på pallen vid junior-VM i Lissabon.
– Ögonblicket när jag tog emot guldmedaljen och hörde den svenska nationalsången spelas är nog det som betytt allra mest för min karriär. Där och då bestämde jag mig för att bli bäst i världen i höjdhopp.
Siktade på världsrekordet
Så blev det också. Men redan innan meritlistan förärades med ett VM-guld både inomhus och utomhus skulle Kajsa modifiera sin redan skyhögt ställda målsättning.
– Jag bestämde mig för att inte bara bli bäst i världen utan också bäst genom tiderna. Det är bland det smartaste jag gjort.
Kajsa tog sikte på världsrekordet och ville bli den första kvinnan någonsin som klarade 2.10. Dit nådde hon aldrig – det var oerhört nära några gånger – men å andra sidan har ingen annan heller gjort det. Och bara genom att sätta upp målet lyfte Kajsa sig själv, bildligt och bokstavligt till höjder hon troligen annars aldrig hade nått.
– Med hjälp av min mentala styrka blev jag nog en bättre höjdhoppare än jag egentligen hade kapacitet för. Talang är bra men det räcker inte. Det viktigaste sitter här inne, sade Kajsa och pekade på sin vinnarskalle, den som hjälpte henne att vinna tre VM-guld, två EM-guld, OS-brons och ett helt dussin SM-medaljer – de flesta av dem av ädlaste valör.
Rekordsemla på gång?
För att inte tala om världsrekordet inomhus (2.08) som hon satte i tyska Arnstadt den 4 februari 2006. Rekordhoppet markerar på något sätt både kulmen och slutet på Kajsas sagolika karriär. Ett par år senare lade hon höjdhoppskarriären på hyllan, utbildade sig till sommelier, började föreläsa och jobba som ambassadör både för UNICEF och IAAF.
Igår trollband hon en hel teatersalong i Ystad. Och fick en av Nätverket Österlens färskaste medlemmar att ge ett offentligt löfte …
– Tack för en oerhört inspirerande föreläsning, Kajsa! Du uppmanar oss att sätta höga mål och det tänker jag göra nu. Nästa gång du kommer till Ystad ska vi baka världens godaste semla och bjuda dig på, sade Olof Viktors vd Janne Simoes när han överlämnade en presentkorg full av läckra delikatesser till Kajsa.
Nätverket Österlen är tillbaka med en ny inspirerande föreläsning redan den 27:e april, då simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark gästar oss på Hotel Svea i Simrishamn. Mer om den godbiten levereras via nyhetsbrev och på hemsidan inom kort.
Glad påsk!
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Foto: Patrik Juhlin
Se den filmade intervjun med Kajsa på Youtube
3 nycklar till framgång enligt Kajsa Bergqvist:
1. Våga tro på dig själv!
2. Våga förändra om det behövs!
3. Våga sätta höga mål!
Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.