Frukostmöte: Sandra Carlborg
Siktet är inställt, bollen på plats, målet drygt 300 meter bort längs tians fairway på Tomelillas golfbana. Sandra Carlborg laddar för ett av sina imponerande slag inför frukostmötets publik.
Snabba svingar, långa slag och höga mål på Nätverkets majmöte
Elitidrottares målsättningar handlar ofta om att nå så långt som möjligt. För vissa handlar det även om att SLÅ så långt som möjligt.
Vid årets tredje frukostmöte hos Nätverket Österlen fick vi en spännande inblick i longdriveproffset Sandra Carlborgs vardag inom ”golfens rock n’ roll”.
Högtalarna pumpade ut rockmusik, åskådarna slog ihop händerna i applådåskor och morgonens huvudperson tog i för kung, fosterland och allt vad hon bara kunde och skickade i väg bollen högt och långt över tians fairway. När femfaldiga världsmästarinnan i long drive, 38-åriga Sandra Carlborg, gästade Nätverket Österlen avslutade hon med en häftig show inför den nästintill rekordstora publiken på sagolikt vackert belägna golfbanan i Tomelilla.
God frukost
Dessförinnan hade det ”The sweet swinging swede” levererat ett intressant föredrag inne i restaurangen, där det denna morgon minglades som kanske aldrig förr. Golftermer mixades med affärssamtal och trevligt småprat medan vi avnjöt en alldeles utsökt frukostbuffé. Klubbchefen Kristian Hägglund hälsade oss välkomna till banan som sedan några år tillbaka förtjänar etiketten multisportanläggning, och därefter var det fullt ös hela morgonen.
Tomelilla kommun representerades av kommunalrådet Leif Sandberg (till vänster) och näringslivschefen Henrik Lundblad, som passade på tillfället att berätta om den positiva utvecklingen för företagandet i kommunen.
Uppväxt vid golfbana
Sandra Carlborg, som älskar att resa men som innan dagens tillställning faktiskt aldrig hade varit på Österlen, fick golfen med modersmjölken och växte upp alldeles intill en golfbana. Hon vann sin första tävling som 12-åring, blev proffs som 20-åring och kvalade ganska omgående in på Europatouren.
– Så långt hade det mesta gått lätt för mig men plötsligt började det ta emot och jag undvek att träffa folk på stan för att slippa alla frågor om varför det inte gick så bra, säger Sandra som tidigt lärde sig att inte bry sig om vad andra tyckte och tänkte om henne.
Den snabbsvingande Alingsås-tjejen bjöd på flera sköna anekdoter från sitt liv inom golfen, inklusive möten med legendarer som Arnold Palmer och Annika Sörenstam.
Många minnen
– Jag har många härliga minnen från touren och har spelat golf i 37 olika länder.
När hon sedan började med longdrive fortsatte karriären spikrakt uppåt. Sandra har förutom de fem VM-gulden även slagit världsrekord och etablerat sig som en av världens absolut främsta i en sport som under det senaste decenniet fått ett rejält statusmässigt uppsving, inte minst i USA.
VM-guldet 2017 störst
Trots alla sina framgångar har hon mer än en gång fått höra att hon nog borde skaffa sig ”ett riktigt jobb”.
– Det vände väl lite efter VM-guldet 2017 som är det största jag upplevt. Sporten hade då börjat sändas live i TV och folk hade fått upp ögonen för longdrive. Efter det guldet blev det ordentlig fart på sponsorsidan för mig och jag kunde börja leva på det jag helst vill göra, säger Sandra som utöver tävlandet även åker runt och visar upp sin slagkraft på olika event.
”It is not where you come from, it’s how far you can go”, säger Sandra i en reklamfilm om sin egen passion för longdrive, som populärt kallas för golfens rock n’ roll.
Älskar träning
– Få förstår hur mycket jobb som ligger bakom mina resultat. Oavsett om det handlar om sport eller företagande så krävs det oerhört mycket slit och en hård, dedikerad satsning för att nå sina mål.
Sandra älskar all typ av träning och förutom alla tusentals timmar hon tillbringat på golfbanan, har hon investerat en hel del tid i och lagt mycket fokus på styrketräning.
– Det är nog en viktig anledning till att jag lyckats hålla mig skadefri. Jag har dessutom jobbat mycket med mental träning, säger Sandra som också lyfter fram vikten av att omge sig av rätt sorts människor.
– Jag haft ett litet hängivet team runt omkring mig hela tiden, med min pappa i spetsen, vilket har betytt oerhört mycket för min karriär. Ensam är inte alltid stark.
Fortsätter tävla
Under sin senaste graviditet kände Sandra att inte var klar med tävlandet. Tvärtom känner hon sig mer motiverad än någonsin tidigare.
– Jag vill fortsätta tävla och underhålla publik på event. Målsättningen är att vara i mitt livs form nästa år. 2023 ska jag vara starkare, svinga snabbare och slå längre. Ambitionen är att utmana kilar och inspirera tjejer i så hög utsträckning som möjligt.
Vi betvivlar inte ett ögonblick att Sandra Carlborg med sin proffsiga inställning och positiva attityd kommer att uppnå sina mål.
Från Österlen till VM i Japan. Nätverksstipendiaten William Wistrand kom till frukostmötet med den färska nyheten att han blivit uttagen som en av fyra pojkar i det svenska laget till VM i Japen i slutet av juni. Dessutom fick han ta emot sin stipendiecheck på 20 000 kronor av Nätverket Österlens ekonomiansvarige Lars Hörbo, som också gav honom Team Sportias speciella presentkort till idrottsungdomarna i teamet.
VM för William
På frukostmötet fick vi också träffa en av Team Nätverkets stipendiater, golfspelaren William Wistrand, som berättade om vårens landslagsuppdrag och sina framtida mål.
– Jag har bland annat varit i England och spelat och så vann jag Abbekås Open tidigare i år. Det har varit en ganska intensiv period, men nu blir det lite vila innan nästa tävling som äger rum i Tyskland, säger William som även har ett stort äventyr framför sig när det i juni bär i väg till Japan för VM-spel med pojklandslaget.
Gedigen utbildning
Stödet som William och de andra stipendiaterna åtnjuter genom Team Nätverket omfattar inte bara en frikostig ekonomisk injektion utan också en gedigen utbildning med träning i och rådgivning kring exempelvis hantering av medier och hur balans mellan idrott och skola bäst kan uppnås. Vi i styrelsen är oerhört stolta över våra elitsatsande talanger och den känslan tycker vi att även ni som medlemmar ska ha. Genom att vara med i Nätverket Österlen är ni i högsta grad delaktiga i deras framgångar. Sträck på er!
Tacksam Jacob
På plats denna morgon fanns även badmintonspelaren Jacob Nilsson som faktiskt var den allra första stipendiaten hos Nätverket Österlen, 2009. Han är ett föredöme både på och utanför banan med sin professionella attityd och sin ambitiösa satsning. Jacob levererade även ett värdefullt råd till nuvarande och framtida stipendiater.
– Det är så klart viktigt att träna hårt men glöm inte att ha kul också.
Jacob Nilsson, som länge har varit (och fortfarande är) en av Sveriges bästa badmintonspelare, uttryckte sin tacksamhet för stödet han som medlem i Team Nätverket har fått genom åren.
För morgonens företagspresentation svarade Guldkanalens Susanne Stangenfjord som berättade om radiokanalens utbud och möjligheter. Nätverket Österlen gör nu ett litet uppehåll innan vi är tillbaka med ett nytt frukostmöte i slutet av augusti. Njut av sommaren!
Text: Kostas Foussianis, kostas@natverketosterlen.se
Foto: Johanna Härd, Lars Fredell och Kostas Foussianis
Intervju med Sandra Carlborg efter frukostmötet finns på Youtube »
Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!