Inför frukostmötet: Staffan Olsson
Idrottslegendaren som brygger öl och bygger landslag
Vad innebär ett hållbart ledarskap? Vilka personliga egenskaper bör en bra chef ha? Och hur kan man med hjälp av kognitiva hjärtester förbättra sitt spelsinne? Där har du några av de ämnen som handbollslegendaren Staffan Olsson kommer att beröra vid sitt framträdande hos Nätverket Österlen sista fredagen i april.
– Jag kommer framför allt att berätta om min resa inom handbollen och ge min syn på talangutveckling som jag brinner väldigt mycket för, säger Staffan i en intervju inför frukostmötet på Ystad Saltsjöbad.
Börje Salming, Kajsa Bergqvist, Tommy Albelin, Therese Alshammar, Armand Krajnc, Anders Gärderud, Anette Norberg, Jonas Bergqvist, med flera ... Raden av svenska idrottslegendarer som gästat Nätverket Österlen blir allt längre och senast att ansluta sig till denna exklusiva skara är nu – *trumvirvel* – handbollsprofilen Staffan Olsson! Den 26:e april kommer han till Ystad för att prata vid årets andra frukostmöte.
Lång meritlista
Och det är inte vem som helst som efter lite mingel och en god frukost intar stora scenen. Med (bland mycket annat) 358 landskamper och 855 gjorda mål för Sveriges landslag, två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och fyra tyska Bundesliga-guld är Staffan Olsson en av landets tyngst meriterade och mest framgångsrika handbollsspelare genom tiderna. Under tränarkarriären har framgångarna fortsatt med tre SM-guld, tre franska ligaguld och ett OS-silver som förbundskapten för Sverige.
Liten handbollsnation
Sedan 2022 är han förbundskapten för Nederländerna, en i sammanhanget relativt liten nation som dock tagit ganska stora kliv de senaste åren. Med Staffan vid rodret var ”Oranje” faktiskt nära att stjäla poäng av Sverige i det senaste europamästerskapet.
– När jag tog över var målet att successivt närma oss världstoppen. Under de två år jag varit här har vi kommit närmare och närmare. I takt med framgångarna får våra spelare ökad status och mer speltid i sina klubblag vilket ger oss möjlighet att komma ännu närmare de bästa i Europa. Det saknas fortfarande några trappsteg och för varje kliv vi tar blir det lite tuffare, men jag tror väldigt mycket på vårt projekt, säger Staffan som stortrivs i sin roll som förbundskapten.
Härliga utmaningar
Att jobba med små medel innebär härliga utmaningar, menar Staffan, som tycker att positionen som underdog passar honom och organisationen bra.
– Handboll är ju en mindre sport i Nederländerna än i exempelvis Sverige och Danmark, med en betydligt mindre organisation och färre spelare att välja bland. Jag gillar att slå underifrån för det ställer krav på att hantera de resurser vi har med uppfinningsrikedom och påhittighet. Vi är en liten handbollsfamilj men det finns en skön anda och en ömsesidig respekt bland dem som håller på. Alla är hängivna och entusiastiska och det ger mig en härlig energi, säger Staffan som undantaget landslagssamlingar och mästerskap sköter jobbet hemifrån Stockholm, där han följer spelarna via teven.
Paus från handbollen
Just energin och kraften var – i kombination med hans ibland bortglömda men inte desto mindre spektakulära passningsskicklighet – lite av Staffans signum under den aktiva karriären, under vilken han länge var känd som en av världens absolut bästa försvarsspelare. Lite sämre ställt med energin var det emellertid för några år sedan. När Staffans tränarkontrakt med franska storklubben Paris Saint-Germain gick ut valde den svenske idrottslegendaren att ta en paus från handbollen.
– Jag hade en del förfrågningar men intresset från min sida var ganska svalt. Det fanns inget riktigt sug, så jag såg i stället en möjlighet att ta ett sabbatsår för att reflektera och fundera över vad jag verkligen ville göra. Jag är glad för att jag vågade ta det steget.
Stort ölintresse
Nu blev det på grund av pandemin förvisso mer än ett års avbrott från hetluften som handbollstränare, men under denna tid hann Staffan Olsson inte bara börja spela padel utan även utbilda sig till ölsommelier!
– Jag har länge haft ett stort intresse för öl och det är mitt hobbyprojekt. Just nu har jag tre olika ölsorter som finns att köpa på Systembolaget. Jag håller även i ölprovningar då och då, säger Staffan vars lilla men enligt uppgifter naggande goda kollektion innehåller ölsorter med fyndiga namn som Gurburk, Vete-ranöl och Kul-lager.
Han jobbar med att försöka sälja in ölsorterna till olika restauranger och har inför sitt kommande besök hos Nätverket Österlen bland annat haft kontakt med Daniel Müllern.
– Jag ser fram emot att testa hans senaste krog Tumült när jag är i Ystad.
Vänner i Ystad
Kanske blir det också en visit till det handbollstempel Staffan under sin spelarkarriär aldrig hann stifta bekantskap men som den 26:e april möjligen står som värd för en av de till detta datum schemalagda semifinalerna i herrarnas SM-slutspel.
– Det vore absolut häftigt om det blir så! Handbollen har ju ett starkt fäste i staden och jag har därför många vänner i staden, säger Staffan och nämner tränarkollegan Mats Engblom, Per Carlén och (framför allt) legitimerade sjukgymnasten Jesper Lindgren.
– Jag och Jesper jobbade väldigt tajt ihop när jag var förbundskapten för Sverige och jag är ambassadör för hans företag (som för övrigt är medlem i Nätverket Österlen, reds anm) i Stockholm. Jesper har lovat att visa mig lite utanför Ystad eftersom jag tidigare bara kört igenom Österlen och gärna ser lite mer av regionen, säger Staffan exalterat.
Kognitiva tester
Förutom redan nämnda uppdrag och sidosysslor jobbar Staffan även med företaget Capacio, som utvecklat neurokognitiva tester på hjärnan.
– Det är superspännande! Metoden kan bland annat bidra till att förstå och utveckla spelsinnet. Jag har använt mig av det på landslaget I Nederländerna och kommer att berätta mer om det på frukostmötet.
Vid vilket den nyligen fyllda men lugnt firande 60-åringen också kommer att ge sin syn på ledarskap samt sannolikt även bjuda på en och annan anekdot från sin långa karriär. Kanske får vi veta storyn bakom den sexsiffriga (!) telefonräkningen vid EM 1994 eller om skoltiden då handbollen blev en tillflyktsort eftersom Staffan Olsson periodvis betraktades som ett problembarn.
Fantastisk finalmatch
Den föga smickrande etiketten till trots gick det ju ganska bra för Staffan Olsson, både inom handbollen och i livet i allmänhet. När undertecknad ber honom att bland alla medaljer och titlar plocka ut sina två största höjdpunkter ur karriären – en med tanke på den digra meritförteckningen inte alltför enkel uppgift – lyfter Staffan fram två mästerskapsguld med landslaget.
– Det första VM-guldet 1990 är kanske det allra starkaste minnet. Ruset som gick genom kroppen när slutsignalen gick och vi insåg att vi var världsmästare … Men även EM-guldet 1992 och hela den fantastiska finalmatchen. Trycket i Globen var helt otroligt! Det var första gången jag sett en svensk handbollspublik släppa loss på det sättet.
Gyllene ögonblick i den svenska idrottshistorien såsom som en av våra allra största sporthjältar erinrar sig dem. Morgonen den 26:e april har Du chansen att träffa honom.
Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
FAKTA / Staffan Olsson
Född: 26:e mars 1964 i Uppsala.
Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Familj: Hustrun Marie, barnen Hanna 34 och Henrik 30.
Yrke: Handbollstränare, förbundskapten för Nederländernas handbollslandslag.
Fritid: Brygger öl och spelar padel.
Äter helst: Det mesta, men en fin köttbit uppskattar jag särskilt mycket.
Bästa resa: San Francisco / San Diego med hela familjen.
Förebild: Joakim Thåström.
Aktuell: Gästpratare hos Nätverket Österlen i april 2024.
Den som redan nu vill få en djupare inblick i Staffan Olssons tankar om ledarskap hittar en del matnyttigt i den här videon. Men framför allt – missa inte att anmäla dig till frukostmötet den 26/4!