Inför frukostmötet: Jessica Löfström
Jessica Löfström har fått driva en envis kamp för att etablera sitt bemanningsföretag i byggbranschen – och belönats med många fina utmärkelser för sina framgångar.
Passion och ilska bakom Jessicas framgångar som företagare
Det krävs passion för att driva eget. Envishet och uthållighet också förstås. När inte det räcker är det bra att kunna bli arg, riktigt arg. För Jessica Löfström har en konstruktiv ilska hjälpt till att skapa ett framgångsrikt bemanningsföretag i en bransch där hon egentligen inte var välkommen.
Jessica Löfström är gästföreläsare på frukostmötet i Ystad den 23 oktober.
Den som bara kastar ett snabbt öga på Wikipedia anar knappast den dramatik som ryms i hennes företagande. Så här lyder den första strikt sakliga meningen: ”Jessica Löfström, född 9 maj 1971, är en kvinnlig entreprenör som grundat och drivit bemanningsföretaget ExpanderaMera sedan år 2000.”
Riktigt svårt i början
Om man däremot får veta att hon utsetts till Årets bråkigaste kvinna (av magasinet Passion for Business), tilldelats utmärkelsen Svenska Dagbladets Affärsbragd och en hel rad andra hedersbetygelser förstår man att det finns betydligt mer att berätta från denna affärskvinnas horisont. Början var självfallet besvärlig.
- Jag hade tagit mig genom skolan, men betygen var för dåliga för att jag skulle kunna studera vidare. Ett ambitiöst försök att läsa upp mina betyg på Komvux stupade på att jag tyckte att det tog för lång tid. Allt slutade med att jag började stå och bjuda på viltkött i livsmedelsbutiker, berättar hon.
Tanken med det var att få fler att äta viltkött och på det viset påverka konsumenterna att välja bort annat kött. Jessica tyckte helt enkelt inte om hur djuren behandlades i köttindustrin. Det gör hon fortfarande inte och därför är hon vegetarian.
Intresset för demonstrationerna var hur som helst så stort att hon behövde fler som hjälpte till. På det viset tog hon det första steget in i bemanningsbranschen. Kompisar stod till en början för den uthyrda arbetskraften.
Helt nytt för byggbranschen
Sedan gav det ena det andra. Arbetsstyrkan fylldes på med fler demonstratriser och så småningom också möbelmontörer och flyttkarlar. En av flyttgubbarna råkade dessutom vara utbildad byggnadsarbetare. Skulle det kanske gå att ge sig in i byggbranschen? Kom ihåg att vi fortfarande är 20 år tillbaka i tiden.
- Bemanningsföretag existerade inte byggbranschen och förklaringen var enkel – vare sig arbetsgivare eller fack ville veta av den formen av anställningar. Men jag såg att det borde finnas en stor marknad för ett seriöst företag som gav byggnadsarbetarna en trygg anställning hos mig istället för osäkra objektanställningar hos det ena byggföretaget efter det andra, säger Jessica Löfström.
Byggbranschen höll inte med. Ett ”sjuårigt krig”, som hon själv kallar det, inleddes med Byggnadsarbetareförbundet som motpart. Hennes nystartade företag ExpanderaMera kunde ha fått en bättre start.
- Det var verkligen tufft. Samtidigt som jag skulle se till att mina anställda fick sysselsättning och lön var min egen ekonomi i botten. Jag hade precis så mycket att jag klarade hyran för en etta Botkyrka. Striden med facket kunde ha knäckt företaget.
Facket på hennes sida
Men med envishet, uthållighet och en orubblig tro på sin affärsidé drev hon verksamheten vidare. Till slut löste sig knutarna med Byggnads. Idag ser hon facket som en vän.
- De blev till slut övertygade om att vårt upplägg hade många fördelar. Vi var helt enkelt en stark part och kunde med vårt upplägg och våra bemanningsavtal bidra till att minska inflödet av svart arbetskraft i byggbranschen. Det gillar facket, säger hon.
Facket uppskattar inte svart arbetskraft och det gör förståeligt nog inte Jessica Löfström heller. Hon tycker att svensk arbetsmarknad borde genomsyras av hennes vision att det ska vara hederligt och rättvist på byggena.
På företagets hemsida förmedlar hon visionen så här:
Ett hållbart byggande handlar lika mycket om hur yrkesarbetarna mår som hur plankorna, spikarna och betongen är tillverkade. Idag är det tyvärr många yrkesarbetare som jobbar helt utan skydd och rättigheter. Det tycker vi är fel. Tillsammans kan vi bidra till ett mer hållbart byggande – för företaget, arbetaren och samhället.
Arbetsgivarna mer svårflörtade
Om facket numera är på hennes sida så är det mer osäkert var arbetsgivarna står. ”Det pratar ofta om att vita jobb krävs för att konkurrensens spelregler ska fungera, men när det kommer till kritan verkar det finnas ett ideologiskt filter som suddar ut gränserna mellan svart och vitt”, konstaterar Jessica Löfström.
- Jag är i högsta grad för att vi ska ha en fri marknad, men samtidigt måste vi acceptera vissa regleringar. Att leva upp till avtal på arbetsmarknaden är ett exempel på det. Det är inte okej att utländsk maffia ska få styra på svenska byggen – eller för den delen i andra lukrativa branscher heller, säger hon.
För två år sedan tilldelades Jessica Löfström Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj, som hon tog emot av prins Daniel.
Rättvisa och
Jessica Löfström talar med den auktoritet hon numera har på svensk arbetsmarknad. Ett starkt rättvisepatos driver henne framåt. Det behöver man inte lyssna särskilt länge på henne för att inse. För att visa allvaret i sin mission har hon startat fonden Stoppa svartjobben. Fondens ändamål är att bekosta metodutveckling och forskning om svart arbetskraft.
Förra året skaffade hon sig lite mer tid för samhällsengagemanget och lobbandet för en rättvisare ordning på arbetsmarknaden i och med att hon efter 20 år lämnade över vd-stolen till Disa Blomfeldt, som då närmast kom från Sveriges Byggindustrier. Själv nöjer sig Jessica Löfström numera med att vara styrelseordförande.
Det ger henne också tid för fler projekt. Hennes senaste är ett helt nytt bolag vars mål är att stoppa kriminalitet i byggsektorn. Bolaget ska hon driva tillsammans med antikorruptionsexperten Louise Brown och med bland andra Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, i styrelsen. Om det skrev bland annat tidningen Dagens Juridik i slutet av september.
Text: Lars Fredell
lars.f@natverketosterlen.se
JESSICA LÖFSTRÖM
Gör: Grundare av och numera styrelseordförande i bemanningsföretaget ExpanderaMera AB
Bor: Stockholm
Familj: Två söner, 8 och 10 år.
Några utmärkelser: En av Sveriges Mäktigaste Kvinnor (Veckans affärer 2019), Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj (2018), Dagens Industris Gasellföretag (2014 och 2016), Årets affärsbragd (2016), Veckans Affärers Superföretag (2015), En av Sveriges bråkigaste kvinnor (2010-2013) och finalist i Entrepreneur of the Year (2009).
Företagets hemsida: www.expanderamera.se