Företag i Nätverket: Österlens Golfklubb
Österlens Golfklubb bildades 1945 sedan golfspel förekommit i flera år på strandängarna kring kustbyn Vik. Sex år senare utvidgades den första banan från sex till nio hål och 1979 fick Lilla Vik sina nuvarande 18 hål. 2001 öppnades 18-hålsbanan på Djupadal.
Klubben som trivs i öppet landskap – och nära havet
Du spelar golf alldeles vid havet, kan plocka ett äpple på vandringen mellan hålen och avsluta med ett gott glas närproducerat vin på klubbens terrass. Låter som Spanien eller möjligen Kalifornien, eller hur? I själva verket är du nästan ”himma”, för beskrivningen gäller Österlens Golfklubb, en av årets nya medlemmar i Nätverket.
Här, precis vid kusten, spelar du på två fantastiska 18-hålsbanor och en korthålsbana, som ger dig stora upplevelser av både golf och natur oavsett årstid. Den ena banan heter Djupadal, den andra Lilla Vik.
– På Djupadal finns vårt klubbhus med reception och restaurang och på Lilla Vik finns klubbrum, reception med en välförsedd shop, restaurangen Lilla Vik och dessutom två padelbanor, berättar klubbchefen Mikael Törnberg.
Mycket Wistrand
På båda banorna finns övnings- och träningsområden. För golflektioner och kurser svarar pro-teamet i Wistrand Golf. Jodå, stipendiaten i Team Nätverket, William Wistrand, har både mamma Ann och pappa Andreas med sig i klubbens verksamhet, Ann i golfshopen och Andreas på träningsområdena.
Djupadal är en hedlandsbana vilande på ren sandjord, som bidrar till att den håller för spel året runt. Från banans högsta punkt är vyerna magiska med sikt ända upp till Blekinge.
Jämförelsen med golfbanor på betydligt varmare breddgrader är som sagt inte helt fel även i andra avseenden. På Österlens Golfklubb spelas det praktiskt taget året runt, åtminstone på den ena av de båda banorna.
– Tack vare vårt läge vid den skånska ostkusten kan vi dessutom erbjuda spel på ordinarie greener på Djupadal förutsatt att det inte är frost eller snö på dem, säger Mikael Törnberg. Vi vet att många väljer att tidigarelägga säsongstarten hos oss eller förlänga säsongen långt in i hösten och det är vi glada över.
Drygt 2 200 medlemmar
I och med att klubben har två 18-hålsbanor kan man också ha betydligt fler medlemmar än golfklubbar med bara en bana. I år är drygt 2 200 spelare i olika åldrar registrerade som medlemmar i Österlens GK.
Det stora antalet medlemmar är även ett tecken på att intresset för golf ökat kraftigt de senaste två åren. Medan pandemin gjorde att många idrottsliga aktiviteter både inomhus och utomhus avstannade upptäckte många att golf var en sport som det faktiskt gick att ägna sig åt på ett smittsäkert sätt.
– Förra året spelades fler än 70 000 rundor på våra banor och vi tog emot över 17 000 greenfeegäster, berättat Mikael Törnberg, som ser fram emot flera positiva år för den här golfsporten på Österlen.
Underhåll och miljö
Ökat intresse betyder inte bara ökat tryck på bokningar och service utan också på underhåll av banor och anläggningar.
– Den gångna vintern har vi lagt mycket tid på att genomföra investeringar på banorna samt ökat detaljrikedomen, vilket vi tror kommer bli mycket uppskattat. För att öka tillgängligheten har vi dessutom köpt in 32 nya golfbilar fullmatade med alla önskvärda tillbehör samt GPS-system, som håller spelarna uppdaterade med information om hinder och avstånd till hålen, säger Mikael Törnberg.
Lilla Vik är en parkbana som har strandbrinken mot Östersjön som närmaste granne i ena väderstrecket och färgsprakande äppelodlingar inom räckhåll i det andra.
Sedan drygt tio år tillbaka sköts banområdena inte bara med tanke på golfspelet utan också på miljön. Klubbens miljökommitté initierades 2011 och är synnerligen aktiv, vilket bland annat resulterat i Österlens GK fått GEO-certifiering (golfens internationella miljöcertifieringssystem).
– Certifieringen följs upp på ett strukturerat sätt tillsammans med klubbens ledning och miljöarbetet positionerar klubben som en medveten och ansvarskännande miljö- och samhällsaktör, säger Mikael Törnberg.
Ett stort antal fågelholkar och insektshotell längs båda banorna är synliga bevis på insatserna, liksom att rara arter som hedblomster trivs i gott antal på Djupadal. För att öka medlemmarnas förståelse och engagemang för ekologi, djur, växter och natur arrangeras också klubbaftnar, vandringar och fotoutställningar.
Österlens Golfklubbs vd Mikael Törnberg ser fram emot en ny strålande golfsäsong. Och då inte "bara" med golf utan också med en fortsättning på miljöarbetet som är viktigt i vardagen på banorna, där bland annat fridlysta hedblomster trivs.
– Restaurangernas utbud och omsättning har ökat kraftig sedan vi tog över driften av dem och nu har vi hittat ett passande koncept. För oss är upplevelsen det som vi brinner för och den består av golf, mat, service, padel, träning och samkväm, säger Mikael Törnberg.
Och så kan vi förstås lägga till alla kontakter som knyts genom medlemskapet i Nätverket Österlen, där närheten till övrig idrott inom ramen för ungdomsverksamheten Team Nätverket är påtaglig.
Text: Lars Fredell, lars.f@natverketosterlen.se
Foto: Österlens Golfklubb
Österlens Golfklubb
Djupadal, Williams väg 20, 272 95 Simrishamn
Lilla Vik, Lilla Viksvägen 9, 272 95 Simrishamn
Telefon: 0414-27000
E-post: info@osterlensgk.com
Hemsida: www.osterlensgk.se