Företag i Nätverket: Buhres på Kivik
Buhres – nu med en doft av västerhavet
Efter drygt 30 år helt i lokal regi skrivs ett nytt kapitel i den spännande historien om Buhres på Kivik – nu med nya, fräscha inslag från västkusten. Bröderna Jerker och Jonas Lagnell från Falkenberg är sedan den 1 januari 2016 nya ägare till den anrika anläggningen i Kiviks hamn.
Precis som familjen Buhres har bröderna Lagnell en lång tradition inom den del av fiskenäringen som håller till på land och ägnar sig åt förädling och servering av havets läckerheter. Bröderna kommer från en familj med fiskberedning och restauranger på orter som Falkenberg, Ljungskile och Kungsbacka med en sammanlagd årsomsättning på 80 miljoner kronor.
På västkusten går deras verksamhet under namnet Laxbutiken. På Kivik kommer verksamheten att drivas vidare under det gamla namnet Buhres.
- Buhres är ett väl inarbetat namn både i bygden och runt om i Sverige, så det finns ingen anledning att byta det mot något annat. Det är en ära att få fortsätta i den gamla traditionen, säger Jerker Lagnell.
Blev uppringda av tidigare ägarna
Jerker berättar att han och hans bror blev uppringda av representanter för familjen Buhre förra året med frågan om de var intresserade av att ta över verksamheten, eftersom Buhres bestämt sig för att sälja efter många tuffa år med sitt företag.
Jerker Lagnell, ägare, och Anna Dahl, platschef hos Buhres på Kivik.
Efter att med start 1984 ha uppfört ett fiskrökeri, en fabrik för inläggningar och en restaurarang samt så småningom byggt en helt ny, modern anläggning brann allt upp i en våldsam eldsvåda 2010. Det tog två år att komma tillbaka i en helt ny byggnad på hamnplanen.
Företagsnamnet lever kvar
Det är i den byggnaden som bröderna Lagnell nu fortsätter med sin nya skånska verksamhet. Även om företagsnamnet, byggnaden och stora delar av personalen är desamma som tidigare har bröderna ägnat vintern åt att sätta sin egen prägel på inredning och det som serveras på de nya restaurangborden.
Inredningen går i ljusa kulörer och smälter väl in i det skiftande ljuset från havet utanför de stora fönstren. Inget är lämnat åt slumpen i den mycket genomtänkta utformningen. Till och med en helt ny logotyp ingår i konceptet.
Både den nya, ljusa inredningen och den nya logotypen är ritade av designern Jon Eliasson.
- Vi har haft glädjen att få samarbeta med Jon Eliason, som är en av landets mest erkända designers. Han har skapat en helhet som vi är mycket nöjda med och som vi också tror att våra gäster kommer att uppskatta, säger Jerker.
60 anställda på sommaren
Allt stod inrett, målat och klart till påsken 2016, när nya Buhres öppnade dörrarna för en ny intensiv säsong. En personal på drygt 20 anställda, varav en del nyrekryterade, var också redo att ta emot kunder och gäster i butik och restaurang. Till sommaren blir de ännu fler.
Amanda Månsson, en av flera nyanställda, är redo att ta emot gästerna i restaurangen.
- Jag räknar med att vi kommer att ha ungefär 60 personer anställda under sommaren, säger Jerker.
Verksamheten de tog över vid årsskiftet har de senaste åren haft en omsättning på drygt 20 miljoner kronor. Jerker räknar med att den ska öka.
- Även om Buhres drivs vidare enligt för kunderna kända principer har vi tack vare våra andra verksamheter goda möjligheter att använda oss av en bred, samlad kompetens. Det gör att vi kan utveckla verksamheterna både här nere och på västkusten på ett positivt sätt, säger Jerker.
Allt görs på plats
I planerna för Buhres ingår bland annat att utveckla rökeriet och den övriga lokala produktionen. Alla rätter görs i huset och så ska det förbli, som Jerker säger.
Butiken med allt från inlagt, rökt och färskt till färdiga rätter för exempelvis utflykter.
Butiken, som lagom till påskhelgen fylldes på med inläggningar, rökta och färska fiskar samt färdigrätter för utflykter och hemmamiddagar, är det självklara navet i verksamheten. Men restaurangen med 200 platser inomhus och 250 utomhus är också utomordentlig viktig.
- Vår avsikt är att kunna erbjuda våra restauranggäster smakfulla rätter för olika typer av anledningar och i prislägen som passar alla. Vi har sett över alla priser, så att vi kan möta efterfrågan på allt från lite enklare rätter till exklusiva tallrikar, säger Jerker.
Hus och hustru i Ravlunda
Sillinläggningar och färsk fisk är det som lockar allra mest, men intresset för skaldjur ökar stadigt, berättar Jerker, medan vi står vid en disk med gös och gädda från svenska insjöar och färska ostron från Frankrike.
För Jerkers egen del har köpet av Buhres även inneburit andra förändringar. Han och hans hustru Elisabeth, som är vd i koncernen Lagnell Group, köpte i vintras ett hus i Ravlunda.
- Det är vackert där och bara fem minuter med bil hit till Kiviks hamn. Jag tror det kan vara skönt att komma en bit ifrån det här intensiva arbetet här nere när man är ledig, avslutar Jerker Lagnell.
Buhres på Kivik
Adress: Brogatan 7, Kivik
Telefon: 0414-702 12
E-post: info@buhres.se
Internet: www.buhres.se
Facebook: www.facebook.com/Buhres-116679251712309
Text och foto: Lars Fredell
Nyhetsredaktör på Nätverket Österlen