Företag i Nätverket: A.Delinder Racing

Annika har fattat galoppen – gillar Nätverket och drömmer om derbyt

Kunskap, passion, hårt arbete och fingertoppskänsla i inköpen har tagit galopptränaren Annika Delinder till toppen. Men det är hennes välvilja och genuina lyhördhet inför omgivningen som gör henne till en skicklig ledare.
– Det är oerhört viktigt för mig att både personalen och hästarna mår bra, säger Annika som är verksam på Jägersro och som nyligen blivit medlem i Nätverket Österlen.

Den lätta morgondimman är på väg att skingras över stallbacken på Jägersro där verksamheten i vanlig ordning varit i full gång sedan en bra bit före tuppen. I stall 29A tar Annika Delinder en välförtjänt paus i arbetet, med fyrbenta hjärtevännen Lily troget och ivrigt tassandes tätt intill sig. Vi slår oss ner på stallets ovanvåning för en pratstund om Annikas resa och satsning inom galoppsporten, den som tagit henne till USA och tillbaka och som påtagligt präglat en stor del av hennes vuxna liv.

Fyra år i USA
Annika växte upp i Trelleborg där hon via vänner till föräldrarna kom i kontakt med hästarna. Som 16-åring började hon rida hos en galopptränare i Skurup för att något år senare ta jobb som arbetsryttare på Jägersro.
– Efter ett tag kände jag att jag stod och stampade och eftersom jag ville utvecklas mer flyttade jag till USA. Det var ett stort steg naturligtvis men jag lärde mig otroligt mycket under den tiden, säger Annika som under sina fyra på andra sidan Atlanten jobbade hos en stor och framgångsrik tränare i Kentucky.

Startade eget
Trots att hon trivdes som fisken i vattnet på andra sidan Atlanten valde Annika att flytta tillbaka till Sverige. Sedan 2008 har hon arbetat för andra men när dåvarande uppdragsgivaren Bodil Hallencreutz slutade ställdes Annika inför valet att antingen jobba någon annanstans eller starta egen rörelse. Valet föll på det sistnämnda.
– Jag hade samlat på mig mycket erfarenhet och redan under den sista tiden hos Bodil var jag väldigt självständigt så det kändes ganska naturligt att satsa på egen verksamhet. Och det beslutet har jag inte ångrat.

Fantastisk personal
Annika Delinder har de senaste åren gått drån klarhet till klarhet som tränare och kan bland annat titulera sig amatörchampion på Jägersro Galopp två år i rad.
– Det har gått väldigt bra. Jag har fina ägare som stöttar mig och en fantastisk personal. Irene är i 60-årsåldern men jobbar som en 20-åring. För mig är det väldigt viktigt för mig att personalen mår bra och jag försöker lyssna på mina medarbetare så mycket som möjligt. Vi ska kunna prata om allt och alla är lika viktiga. Det är en härlig känsla att stå i vinnarcirkeln för första gången och känna att det är jag och mitt team som gjort det, tillsammans och genom att lägga ner mycket hårt arbete.

Irländskt fynd
Bland Annikas framgångar kan nämnas att hon vunnit ett så kallat listedlopp, vilket inte så många amatörtränare kan skryta med. Segern tog hon dessutom med hästen Couples – som kostade i sammanhanget blygsamma 10 000 kronor.
– Det är lite tjusningen med galoppen. Visst är det en fördel att kunna köpa dyra hästar eftersom du får exteriör och stam, men det är samtidigt ingen garanti för framgång och du kan faktiskt hitta riktigt billiga hästar och nå toppen med dem. Jag och Bodil köpte en häst som hette Jazz Explosion på Irland för bara 7000 euro och han vann massor av stora lopp och blev Skandinaviens bästa häst. Man ska ha lite tur men det går att göra fynd och nå resultat.

IMG 5701

Stjärnan Rachel
Ett annat exempel är Annikas nuvarande stallstjärna, Miss Rachel Zane som köptes in för endast 4000 pund och som under sin karriär gjort resultat ingen trodde hon var mäktig. Förutom Annika då …
– Rachel ansågs vara alldeles för liten, men stammen var bra så jag chansade och nu är hon min bästa häst. Hon har vunnit hälften av alla sina lopp och planen är att matcha henne lite högre i år. Rachel har gjort en fantastisk resa och jag är så stolt över henne, säger Annika vars passion för galoppen och hästarna kanske inte är unik i branschen men ändå av en grad som vittnar om en oerhörd målmedvetenhet och som står i paritet med hennes höga ambitioner.

Oklar framtid
I skrivande stund har Annika 15 hästar i träning och förhoppningen är att kunna fortsätta utveckla sin verksamhet i Sverige.
– Om det fungerar perfekt här på Jägersro och med den planerade banan i Bara så är siktet inställt på att stanna i Sverige, förutsatt att jag fortfarande har det väl förställt på ägarsidan. Men galoppen och travet är inte överens och det känns osäkert hur det blir i framtiden. Plan B, om jag i så fall får familjen med mig i projektet, är därför att flytta tillbaka till USA och driva rörelsen där. Det skulle jag kunna tänka mig men vi får se hur det blir.

Glädjen viktig
Annika främsta drivkraft är att få följa hästarnas utveckling och se hur mycket hon med sin dokumenterade skicklighet som tränare kan åstadkomma med deras styrka, kondition och livsglädje. Den sistnämnda egenskapen är något Annika brinner särskilt mycket för.
– Enligt mitt sätt att jobba är det, precis som med personalen, väldigt viktigt att varje individ mår bra och känner glädje inför träningen och tävlandet. Mina hästar ska vara glada och älska att träna och tävla. Jag har en skräddarsydd och noggrant utformad plan för varje häst och försöker vara lyhörd för signalerna de sänder ut.

Gillar att resa
Resorna är en annan fördel med yrkesvalet menar Annika som inte minst fattat tycke för brittiska öarna i allmänhet och Irland i synnerhet, som hon med jämna mellanrum besöker tillsammans med någon ur personalen samt befintliga och potentiella ägare.
– Jag mår alltid bra när jag reser dit. Galoppen är jättestor där borta och de som jobbar inom sporten är väldigt engagerade. Vi blir behandlade som kungar och drottningar, med VIP-lounger under tävlingarna och boende på fina hotell. Människorna är dessutom väldigt trevliga, säger Annika.

Ny jockey
Samma vecka som Nätverket Österlen träffar Annika började en ny argentinsk jockey hos henne och planer finns även på att anställa ytterligare en person så att hon åtminstone ska kunna vara ledig på söndagar.
– Visst älskar jag det jag gör men samtidigt har mitt yrkesval sitt pris. Jag jobbar ju jämt. Om jag kan få vara ledig på söndagar så skulle jag i alla fall kunna följa med min son på simskolan, säger Annika samtidigt som hon med Lilly ivrigt tassande efter sig visar upp och låter sig fotograferas med treåriga talangen Velox Victory.

lily

Stora utmaningar
Tidigare i vintras kvitterade Annika ut proffslicensen och nu väntar stora utmaningar på Annika och hennes lilla team. Bland annat tror hon sig ha en potentiell derbyvinnare i just Velox Victory, som kom trea i sin första start i november 2023.
– Jag tror mycket på hästen och visst kan han med rätt matchning och utveckling vara med och kämpa om segern i derbyt, säger Annika som även blivit medlem i Nätverket Österlen.
– Det är inspirerande och roligt att prata med andra företagare och byta erfarenheter med dem. Och vem vet – jag kanske hitta en och annan ny ägare inom Nätverket Österlen.

 Text: Kostas Foussianis
 Foto: Privat och Kostas Foussianis


FAKTA / ANNIKA DELINDER
Född: 23 januari 1984.
Bor: Hus i Trelleborg.
Familj: Maken Adrian och två söner.
Äter helst: Grytor tillagade enligt egna recept.
Läser: Inte mycket, Racing Post ibland ... haha.
Ser på TV: Inget speciellt men slötittar gärna.
Fritid: Vad är det …?
Drömresa: Filippinerna.

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar