Företag i Nätverket: A.Delinder Racing
Annika har fattat galoppen – gillar Nätverket och drömmer om derbyt
Kunskap, passion, hårt arbete och fingertoppskänsla i inköpen har tagit galopptränaren Annika Delinder till toppen. Men det är hennes välvilja och genuina lyhördhet inför omgivningen som gör henne till en skicklig ledare.
– Det är oerhört viktigt för mig att både personalen och hästarna mår bra, säger Annika som är verksam på Jägersro och som nyligen blivit medlem i Nätverket Österlen.
Den lätta morgondimman är på väg att skingras över stallbacken på Jägersro där verksamheten i vanlig ordning varit i full gång sedan en bra bit före tuppen. I stall 29A tar Annika Delinder en välförtjänt paus i arbetet, med fyrbenta hjärtevännen Lily troget och ivrigt tassandes tätt intill sig. Vi slår oss ner på stallets ovanvåning för en pratstund om Annikas resa och satsning inom galoppsporten, den som tagit henne till USA och tillbaka och som påtagligt präglat en stor del av hennes vuxna liv.
Fyra år i USA
Annika växte upp i Trelleborg där hon via vänner till föräldrarna kom i kontakt med hästarna. Som 16-åring började hon rida hos en galopptränare i Skurup för att något år senare ta jobb som arbetsryttare på Jägersro.
– Efter ett tag kände jag att jag stod och stampade och eftersom jag ville utvecklas mer flyttade jag till USA. Det var ett stort steg naturligtvis men jag lärde mig otroligt mycket under den tiden, säger Annika som under sina fyra på andra sidan Atlanten jobbade hos en stor och framgångsrik tränare i Kentucky.
Startade eget
Trots att hon trivdes som fisken i vattnet på andra sidan Atlanten valde Annika att flytta tillbaka till Sverige. Sedan 2008 har hon arbetat för andra men när dåvarande uppdragsgivaren Bodil Hallencreutz slutade ställdes Annika inför valet att antingen jobba någon annanstans eller starta egen rörelse. Valet föll på det sistnämnda.
– Jag hade samlat på mig mycket erfarenhet och redan under den sista tiden hos Bodil var jag väldigt självständigt så det kändes ganska naturligt att satsa på egen verksamhet. Och det beslutet har jag inte ångrat.
Fantastisk personal
Annika Delinder har de senaste åren gått drån klarhet till klarhet som tränare och kan bland annat titulera sig amatörchampion på Jägersro Galopp två år i rad.
– Det har gått väldigt bra. Jag har fina ägare som stöttar mig och en fantastisk personal. Irene är i 60-årsåldern men jobbar som en 20-åring. För mig är det väldigt viktigt för mig att personalen mår bra och jag försöker lyssna på mina medarbetare så mycket som möjligt. Vi ska kunna prata om allt och alla är lika viktiga. Det är en härlig känsla att stå i vinnarcirkeln för första gången och känna att det är jag och mitt team som gjort det, tillsammans och genom att lägga ner mycket hårt arbete.
Irländskt fynd
Bland Annikas framgångar kan nämnas att hon vunnit ett så kallat listedlopp, vilket inte så många amatörtränare kan skryta med. Segern tog hon dessutom med hästen Couples – som kostade i sammanhanget blygsamma 10 000 kronor.
– Det är lite tjusningen med galoppen. Visst är det en fördel att kunna köpa dyra hästar eftersom du får exteriör och stam, men det är samtidigt ingen garanti för framgång och du kan faktiskt hitta riktigt billiga hästar och nå toppen med dem. Jag och Bodil köpte en häst som hette Jazz Explosion på Irland för bara 7000 euro och han vann massor av stora lopp och blev Skandinaviens bästa häst. Man ska ha lite tur men det går att göra fynd och nå resultat.
Stjärnan Rachel
Ett annat exempel är Annikas nuvarande stallstjärna, Miss Rachel Zane som köptes in för endast 4000 pund och som under sin karriär gjort resultat ingen trodde hon var mäktig. Förutom Annika då …
– Rachel ansågs vara alldeles för liten, men stammen var bra så jag chansade och nu är hon min bästa häst. Hon har vunnit hälften av alla sina lopp och planen är att matcha henne lite högre i år. Rachel har gjort en fantastisk resa och jag är så stolt över henne, säger Annika vars passion för galoppen och hästarna kanske inte är unik i branschen men ändå av en grad som vittnar om en oerhörd målmedvetenhet och som står i paritet med hennes höga ambitioner.
Oklar framtid
I skrivande stund har Annika 15 hästar i träning och förhoppningen är att kunna fortsätta utveckla sin verksamhet i Sverige.
– Om det fungerar perfekt här på Jägersro och med den planerade banan i Bara så är siktet inställt på att stanna i Sverige, förutsatt att jag fortfarande har det väl förställt på ägarsidan. Men galoppen och travet är inte överens och det känns osäkert hur det blir i framtiden. Plan B, om jag i så fall får familjen med mig i projektet, är därför att flytta tillbaka till USA och driva rörelsen där. Det skulle jag kunna tänka mig men vi får se hur det blir.
Glädjen viktig
Annika främsta drivkraft är att få följa hästarnas utveckling och se hur mycket hon med sin dokumenterade skicklighet som tränare kan åstadkomma med deras styrka, kondition och livsglädje. Den sistnämnda egenskapen är något Annika brinner särskilt mycket för.
– Enligt mitt sätt att jobba är det, precis som med personalen, väldigt viktigt att varje individ mår bra och känner glädje inför träningen och tävlandet. Mina hästar ska vara glada och älska att träna och tävla. Jag har en skräddarsydd och noggrant utformad plan för varje häst och försöker vara lyhörd för signalerna de sänder ut.
Gillar att resa
Resorna är en annan fördel med yrkesvalet menar Annika som inte minst fattat tycke för brittiska öarna i allmänhet och Irland i synnerhet, som hon med jämna mellanrum besöker tillsammans med någon ur personalen samt befintliga och potentiella ägare.
– Jag mår alltid bra när jag reser dit. Galoppen är jättestor där borta och de som jobbar inom sporten är väldigt engagerade. Vi blir behandlade som kungar och drottningar, med VIP-lounger under tävlingarna och boende på fina hotell. Människorna är dessutom väldigt trevliga, säger Annika.
Ny jockey
Samma vecka som Nätverket Österlen träffar Annika började en ny argentinsk jockey hos henne och planer finns även på att anställa ytterligare en person så att hon åtminstone ska kunna vara ledig på söndagar.
– Visst älskar jag det jag gör men samtidigt har mitt yrkesval sitt pris. Jag jobbar ju jämt. Om jag kan få vara ledig på söndagar så skulle jag i alla fall kunna följa med min son på simskolan, säger Annika samtidigt som hon med Lilly ivrigt tassande efter sig visar upp och låter sig fotograferas med treåriga talangen Velox Victory.
Stora utmaningar
Tidigare i vintras kvitterade Annika ut proffslicensen och nu väntar stora utmaningar på Annika och hennes lilla team. Bland annat tror hon sig ha en potentiell derbyvinnare i just Velox Victory, som kom trea i sin första start i november 2023.
– Jag tror mycket på hästen och visst kan han med rätt matchning och utveckling vara med och kämpa om segern i derbyt, säger Annika som även blivit medlem i Nätverket Österlen.
– Det är inspirerande och roligt att prata med andra företagare och byta erfarenheter med dem. Och vem vet – jag kanske hitta en och annan ny ägare inom Nätverket Österlen.
Text: Kostas Foussianis
Foto: Privat och Kostas Foussianis
FAKTA / ANNIKA DELINDER
Född: 23 januari 1984.
Bor: Hus i Trelleborg.
Familj: Maken Adrian och två söner.
Äter helst: Grytor tillagade enligt egna recept.
Läser: Inte mycket, Racing Post ibland ... haha.
Ser på TV: Inget speciellt men slötittar gärna.
Fritid: Vad är det …?
Drömresa: Filippinerna.