Mathilda Johansson – ny stipendiat
Mathilda Johansson tränar 6-8 timmar i veckan hos Ystads Karateklubb, Det var hennes storasyster Alexandra - med svart bälte - som fick Mathilda att börja utöva karate när hon var åtta år.
Karatetjejen som samlar pokalerna på hög
Hon är bara 13 år men har redan hunnit vinna 36 pokaler. Österlen-tjejen Mathilda Johansson är fast besluten att nå toppen i karate.
– Mitt mål är att komma med i landslaget, säger den nyblivna Team Nätverket-stipendiaten med bestämd röst.
Ordet karate betyder visserligen "tom hand" men när den här artikeln skrivs – i mitten av mars 2022 – har Mathilda Johansson ännu aldrig åkt hem tomhänt från en tävling. På 36 tävlingar har det blivit lika många pokaler, vilket således innebär att den unga tjejen från Sankt Olof varit som sämst trea varje gång hon ställt upp i en tävling. Wow!
Sover i bilen
– Det är den nivån jag försöker upprätthålla genom att ge allt på varje träning. Jag vill fortsätta att utvecklas för att se hur bra jag kan bli, säger Mathilda som bor utanför Sankt Olof, går i skola i Simrishamn och tränar karate i Ystad.
Då förstår ni säkert att det blir en hel del timmar i buss och bil för Mathilda, som dock hittat ett sätt att även utnyttja den tiden.
– Eftersom det är långa skoldagar försöker jag sova i bilen till träningen.
Mathildas fighting face. Hennes tränare säger att hon har haft en fantastisk utveckling det senaste halvåret och han tror väldigt mycket på henne.
Storasyster förebild
Mathilda tränar 6-8 timmar i veckan med Ystads Karateklubb, under mångårige tränaren Azem Barakovics’ skickliga ledning.
– Azem är en jättebra sensei! Han är väldigt tydlig och mycket engagerad, säger Mathilda vars passion för karate får hennes ögon att riktigt lysa under intervjun.
Det var dock storasyster Alexandra, som för övrigt har svart bälte, som fick Mathilda att börja utöva karate när hon var åtta år.
– Ja, hon lärde mig grunderna och har varit en stor förebild för mig. Utan henne hade jag nog inte ens hållit på med karate.
”Fantastisk utveckling”
Nämnde Azem, som i karatekretsar är något av en legend med ett halvt sekels erfarenhet av sporten, har höga tankar om systrarna Johansson.
– Båda två är oerhört arbetsvilliga, disciplinerade och träningsinriktade. När det gäller Mathilda så har hon haft en fantastisk utveckling det senaste halvåret och jag tror väldigt mycket på henne, säger han.
Mathilda själv tycker att hon är bäst på den tekniska biten och säger att hon jobbar hårt för att även utveckla sin fysiska styrka.
– Jag tycker mycket om att träna då jag också får träffa vänner. Karate är en aktiv sport som man kan hålla på med och förbättra sig i livet ut.
Blått bälte
Träning i all ära, Mathilda medger att det är allra roligast att tävla. Och suget efter att få mäta sina krafter med andra talanger i dojon är förstås extra stort efter pandemin.
På 35 tävlingar har det blivit lika många pokaler för Mathilda, här tvåa från vänster tillsammans med jämnåriga karatatjejer efter en tävling.
– Mitt största minne är från en stor tävling i Karlstad, då jag inte hade tävlat på ett tag men vann med bara ett par hundradelar, säger hon.
Mathildas nuvarande bältesgrad är 4 kyu, vilket innebär att hon har det andra blå bältet. Räkna dock med frekventa uppgraderingar på den fronten nu när Mathilda genom att bli stipendiat i Team Nätverket får chansen att satsa ännu hårdare på sin sport. ”Pirrigt men kul” |
Påskrivet och klart. Mathilda signerar stipendiatsavtalet med Team Nätverket. |
Text: Kostas Foussianis kostas@natverketosterlen.se Mathilda Johansson |