Tidigare stipendiater: Elin Jeppsson Lindén
Det var via sitt tävlande med hästar som Elin Jepsson Lindén kom in som stipendiat i Team Nätverket och det är med hästar som hon har fortsätt att arbeta - nu som fysioterapeut. Dessutom ansvarar hon för de nuvarande elitsatsande ungdomarna i teamet.
Dressyrtalangen som blev manager för Teamet
Hon peppar, stöttar, utbildar och ser till så att allt fungerar i teamet hon själv tidigare varit en del av. Före detta tävlingsryttaren Elin Jeppsson trivs utmärkt i rollen som team manager för Nätverket Österlens elitsatsande idrottstalanger.
– Det är verkligen kul att se hur stipendiaterna utvecklas, säger hon.
Elin Jeppsson var åtta år när hon följde med sin lillasyster till ridskolan i Borrby för första gången. Sedan den dagen har hästar utgjort en betydande del av hennes liv, både som elitryttare och fysioterapeut. Sporten blev en livsstil som blev ett yrke. Hon kom med i ungdomslandslaget i dressyr, fick tävla på Grand Prix-nivå och togs ut i det talangteam som alltid varit ett viktigt signum hos Nätverket Österlen.
Elin hade fina framgångar som dressyrryttare under sin tid som stipendiat i Nätverket Österlen med silver både i svenska och nordiska mästerskap.
– Nätverket var en av mina första samarbetspartners och betydde väldigt mycket för mig. Som individuell idrottare får man ofta marknadsföra sig själv. Och det är inte alltid så lätt att våga sälja in sig själv, i synnerhet inte i unga år, säger Elin, som i egenskap av manager för Team Nätverket är van att vara den som ställer frågorna snarare än att svara på dem själv.
Men det fick du hjälp med hos Nätverket Österlen …?
– Ja, stödet från Nätverket är inte bara ekonomiskt. Lika viktigt var det att känna att någon trodde på mig, att vara med i Team Nätverket blev en sorts bekräftelse på att jag hade lyckats. Och så öppnade det dörrar till andra samarbetspartners, även om Nätverket Österlen inte var lika känt som det är idag.
Minns du första gången du presenterade dig på ett frukostmöte?
– Ja, det gör jag. Det var Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson som föreläste och hon gjorde ett starkt intryck på mig. Karin är hästtjej och hade jobbat i ridsportförbundet. Jag var väldigt nervös när jag skulle berätta om mig själv. Just träningen i att prata inför större grupper var betydelsefullt och jag lärde mig också att lyfta fram mina kvaliteter.
En hel del skratt och mycket positiv peppning präglar Elins jobb som manager för ungdomarna i Team Nätverket. Här i samband med teamträff 2018, där bordtennisspelaren Kornelia Jönsson och golfaren Calle Strandberg hade extra kul under ett mediaträningspass.
Och så fick du vara en del av ett team trots att du tävlade individuellt …
– Precis! Det gjorde att jag inte kände mig lika ensam som individuell idrottare. Jag fick ju ändå vara med i ett lag på sätt och vis. När de andra i teamet lyckades blev jag inspirerad att prestera och satsa ännu hårdare. Så tror jag att de som är med i teamet idag också känner.
Du fortsatte att satsa efter tiden i Team Nätverket, men trappade sedan ner. Varför?
– Jag släppte elitsatsningen, eftersom jag insåg att det skulle bli svårt att livnära sig enbart på att tävla. Ska man vara med i världstoppen så är det stenhårt jobb som gäller och du kan aldrig vara ledig. Jag kände väl någonstans att jag ville bilda familj, och inte flänga runt så mycket, och då ville jag hitta en annan inriktning på hästlivet.
Hur mycket rider du idag?
– Jag har bara en häst just nu, men den rider jag fem dagar i veckan. Det är härligt och ger mig mycket, att släppa ridningen helt har aldrig varit ett alternativ.
Din elitkarriär är avslutad, men både hästar och Nätverket Österlen är fortfarande viktiga pusselbitar i ditt liv …
– Hästar har alltid varit min stora passion och jag känner mig lyckligt lottad som får jobba med det. Inom dressyren är det framför allt samspelet mellan hästen och människan som fascinerar mig, att bygga förtroende. I dressyr räcker det inte om jag har en bra dag, hästen måste också ha det och det är upp till mig att förbereda hästen optimalt för uppgiften.
Elin umgås fortfarande dagligen med hästar, men nu inte som tävlande utan som hästfysioterapeut i familjeförertaget Hx3 Ystad, som hon driver tillsammans med sin man Magnus (bilden nedan).
Vad tycker du om rollen som Team Manager i Nätverket Österlen?
– Det är roligt att jobba med ungdomarna samtidigt som det är ett bra skyltfönster för mig och familjens företag Hx3 Ystad. Dessutom känns det bra att få ge lite tillbaka till Nätverket Österlen som gjort mycket för mig. Det är så kul att se talangerna utvecklas. Jag tror det känns tryggare för dem att ha mig som bollplank och stöd på scenen.
Vilket är ditt allra största minne från idrotten?
– Jag var med i europamästerskapen i min åldersgrupp och så tävlade jag på Grand Prix-nivå som 22-åring. Då tänkte jag inte så mycket på det för jag var så inne i det och körde liksom bara på, mot nästa tävling. Så här i efterhand förstår jag ju att jag var ganska duktig och presterade på en hög nivå.
Det gör hon för övrigt fortfarande. Elins glada uppsyn och gedigna arbete i styrelsen och för stipendiaterna är ovärderligt och vi hoppas att vi får se Elin på scenen i många år framöver…
Text: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se
Elin Jeppsson Lindén
Född: 31 juli 1983.
Bor: På en gård mellan Ystad och St Herrestad.
Familj: Maken Magnus, barnen Hugo och Ines.
Yrke: Hästfysioterapeut. Är också med i Nätverket Österlens styrelse där hon har rollen som Team Manager för Team Nätverket.
Främsta idrottsmerit: SM-silver och NM-silver i dressyr, tagit tre hästar till GP-nivå.
Äter helst: Jag gillar vegetariskt, gärna en god pasta.
Intressen: Hästar tar mycket plats i mitt liv, men jag tränar också en hel del yoga.