Teamträff 2019
Den idrottspsykologiska rådgivaren Tobias Richard berättade hur viktigt det är att skapa balans i livet. Idrottsungdomarna – här Emma Elgemark och Elin Nilsson – fick sedan göra en övning där de fördelade sin egen tid mellan träning, familj, skola och vänner.
Idrottspsykologen besegrade alla ungdomarna i Team Nätverket
En idrottspsykolog bör förstås kunna en hel del om psykologi – och en del om idrott. Tobias Richard från Järrestad visade att han behärskade båda områdena på årets teamträff i Ystad. Avslutningsvis genom att avgå med totalsegern i kvällens tävling.
Men först och främst var han förstås på plats för att prata idrottspsykologi. Det är förvisso ett stort område. Han hade valt att koncentrera sig på hur man hittar en bra balans mellan idrottande och andra delar av livet.
Tobias började med en kort föreläsning på balanstemat och därefter lät han ungdomarna göra en övning, där de själva fick beskriva hur mycket tid de lägger på olika saker och hur de egentligen skulle vilja fördela den tillgängliga tiden.
Hellre träning än sociala medier
Svaren skiljde sig en del, men en sak hade alla gemensamt – ingen lägger särskilt mycket tid på sociala medier. Åtminstone inte i jämförelse med vad andra ungdomar sannolikt gör. Det gick en uppenbar ”skamgräns” vid ungefär en timme per dag.
En satsning på att bli en bra idrottare går inte ihop med att lägga många timmar på sociala medier. Men för den skull tyckte inte Tobias att det ska väljas bort helt och hållet.
Team Nätverkets ledare Elin Jeppsson Lindén tillsammans med fem av teamets stipendiater; Didrik Delfalk (ishockey), Ystad, Calle Strandberg (golf), Ystad, Kornelia Jönsson (bordtennis), Köpingebro, Elin Nilsson (orientering), Eljaröd och Emma Elgemark (ridsport), Öja.
Familjen kommer först
För de elitsatsande ungdomarna i Team Nätverket visade det sig att familjen kommer i första hand. Därefter tävlar idrottandet, vänner, skolan, läsning och en gnutta sociala medier om resten av tiden. Då hör det till saken att flera av ungdomarna i nätverksteamet lägger mellan tre och fem timmar på träning varje dag.
– Om ni lägger så mycket tid på träning och dessutom ska ha tid att umgås med familjen och inte minst gå i skolan, så tycker jag att det är fullt förståeligt om ni kollar på Youtube en stund också. Det är helt enkelt ett sätt för er att koppla av och att skapa just balans, sa Tobias Richard.
Teamkvällen på O´Learys sportbar i Ystad avrundades självklart med en tävling. Bowling, shuffle board och basket stod på mästerskapsmenyn. Idrottspsykologen visade sig vara en riktig talang i alla grenarna och tog hem totalsegern före pingislöftet Kornelia Jönsson.
Träffas en gång om året
Stipendiaterna i Team Nätverket träffas minst en gång om året för att utbyta erfarenheter från sina olika sporter och lära sig mer om livet som elitidrottare.
– Det här är en del av Nätverkets bidrag till att utveckla ungdomarnas sociala kompetens inför deras framtida karriärer. Förra året ägnade vi oss mediaträning och året dessförinnan åt mental träning. Nu var det dags att titta in på det idrottspsykologiska området, säger Lasse Nilsson i Nätverkets styrelse.
Bowling var en av grenarna i samband med teamträffen på O'Learys sportbar i Ystad. Både ungdomarna och styrelsemedlemmarna gick in för att vinna. Istället blev det gästföreläsaren som vann.
Medlemskap och idrottsstöd
Medlemskapet i Nätverket innebär bland annat ett stöd till för närvarande åtta elitsatsande idrottsungdomar från Österlen. Allt överskott från verksamheten går till ett flerårigt engagemang i form av stipendier och utbildning.
För att kunna bli stipendiat ska ungdomarna ha fyllt 13 år och förstås visat sig ha särskild talang. Stipendier kan betalas ut till och med det år de fyller 19 år.
Stödet delas ut i form av stipendier på för närvarande 20 000 kronor per år. Efter stipendieåren övergår flera av ungdomarna till att vara mentorer för nya stipendiater. En av dessa är Elin Jeppsson Lindén, som nu är Team Nätverkets ledare.
Text och foto: Lars Fredell
Informationsansvarig, Nätverket Österlen
lars.f@natverketosterlen.se