Frukostmöte: Jonas Bergqvist
Redan innan han blev firad hockeystjärna tog Jonas Bergqvist sina första steg mot en karriär som företagsledare och så småningom egen företagare. "Mitt första avlönade jobb fick jag redan som sexåring i pappas kemtvätt", berättade Jonas, som redan där lärde sig att det krävs en rejäl insats för att uppnå sina mål – både inom idrotten och livet i övrigt.
Ledarskapsproffset: ”God laganda nyckeln till framgång”
Proppfulla påskägg, pricksäkra pingislirare och en proffsig och pratglad (före detta) puckvirtuos präglade årets andra frukostmöte hos Nätverket Österlen. Som varken flygande häxor eller tidiga morgonskurar från ovan kunde sätta P för …
Att på Skärtorsdagens morgon rivstarta påskfirandet med frukostmöte på Ystads Teater, är en sedan länge etablerad tradition bland företagarna i Nätverket Österlen. Vädergudarna har genom åren skämt bort oss just på denna dag, men i år åtföljdes den sena nattens ösregn av en dimma som låg tät över Ystads Teater.
Härlig stämning
Inne i densamma var det emellertid högt i tak med ett 90-tal morgonpigga företagare som gästade frukostmötet. Det rådde en härlig stämning som höjdes ytterligare genom gästprataren Jonas Bergqvists inspirerande föredrag.
Den trefaldige världsmästaren och olympiske guldmedaljören i ishockey levererade i paritet med vad han hade för vana att göra på isen – och med samma beundransvärda ödmjukhet inför uppdraget.
– Jag är väldigt tacksam för att få komma till Ystad och hålla föredrag på en av Sveriges äldsta och mest anrika teatrar, sade Jonas i inledningen av sitt framförande.
Diger meritlista
Han berättade sedan om sin långa resa som elithockeyspelare och, därefter, som ledare inom både hockeyn och näringslivet. Hockeykarriären tog fart när han som 16-åring kom in på hockeygymnasiet i Leksand, detta efter att hans mamma varit ute och dansat med ordföranden i Leksands IF:s hockeysektion …
– Egentligen hade jag bara en stor dröm och det var att spela en enda A-lagsmatch för Leksand. Det blev 575 …
Meritlistan inkluderar också tre VM-guld, ett OS-guld och sammanlagt 272 landskamper för Sverige. Den sistnämnda siffran ligger för övrigt bakom namnet på Jonas konsultbolag.
Inspirerande föredrag
Jonas Bergqvist pratar inspirerande om det han har lyckats bäst med i sina olika befattningar, vilket egentligen kan kokas ner och sammanfattas i ett ord; laganda. Han brinner för att få människor att växa genom att skapa en positiv vinnarkänsla med tydliga, gemensamma mål.
– Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj och fick lära mig att jobba i väldigt unga år. Mitt första avlönade jobb fick jag redan som sexåring. Jag monterade pappskivor på pappas kemtvätt och tjänade 1 öre per skiva. På så sätt lärde jag mig tidigt att det krävs en rejäl insats för att uppnå sina mål, en inställning jag haft mycket nytta av i min idrottskarriär.
Civil plattform
Parallellt med denna byggde Jonas upp sin civila plattform, till vilken han vid hockeykarriärens slut omedelbart kunde ta klivet. Jonas blev kvar i Leksand som klubbens marknadschef och vd i sju år, innan han 2006 bytte bransch och intog vd-positionen hos LRF Konsult.
Därefter var han koncernchef på AJ produkter, kontorschef på Swedbank i Halmstad och biträdande regionchef i Mellansverige för samma bank. Utöver det har den sympatiske skåningen varit ledamot i svenska ishockeyförbundets styrelse i elva år. Nu driver han det egna konsultbolaget 272 med inriktning på ledarskaps- och grupputveckling.
Laganda bakom OS-guld
Jonas bjöd under sin dryga halvtimme i rampljuset på personliga berättelser och insikter från både hockeylivet och den civila karriären. En av dessa anekdoter har fått stor betydelse för Jonas syn på och inställning till ledarskap.
– Inför OS i Lillehammer låg vi på träningsläger på västkusten och 10 dagar innan avresan till Norge frågade vår tränare oss vad vi tyckte att vi skulle vara bäst på. Varför skulle just vi vinna guldet? Vi satte oss i olika grupper och alla grupperna svarade samma sak – laganda! Men vår tränare utmanade oss och ställde följdfrågor om vad det egentligen innebär att ha en god laganda.
Hitta kraften
Diskussionen på OS-lägret lade inte bara grunden till ett historiskt guld. Det har även präglat Jonas genom livet. Vikten av att bry sig om och ställa upp för varandra och att skapa en trygg arbetsmiljö är av yttersta vikt såväl inom idrotten som i näringslivet, menar Jonas.
– Oavsett vilket yrke du har så finns det en människa bakom rollen. Ju bättre vi kan få den människan att må, desto bättre förutsättningar har företaget eller laget att lyckas. Häng inte ut enskilda medarbetare som gjort ett misstag utan lös problemen inom gruppen.
– Kraften sitter i människorna och som ledare gäller att hitta ett forum där denna kraft kan omhändertas och kanaliseras ut i gruppen.
Pingisspelaren Hannes Lidén Isaksson begick sin premiär på frukostscenen och berättade både om sin lovande karriär inom bordtennisen och tog emot sina första stipendiecheck från Nätverket och en klädcheck från Team Sportia. Nätverkets ekonom Lars Hörbo skötte överlämnandet.
Ambitiös pingiskille
Under morgonen fick vi för första gången träffa Team Nätverkets nya stipendiat Hannes Lidén Isaksson som berättade om sin ambitiösa satsning på att nå toppen i bordtennis.
– Det känns bra att komma med i Team Nätverket och stödet betyder mycket för min satsning, sade Hannes som i skrivande stund bara är 16 år men redan rankad på topp 10 i landet i sin åldersklass och är bäst i distriktet för spelare upp till 18 år.
Den gångna helgen spelade Hannes en stor internationell turnering i Stockholm och kom hem med en meriterande bronsmedalj. Lita på att ni kommer att få höra mer om den här unge bolltalangen framöver.
Tre företagspresentationer
Vi bjöds också på inte mindre än tre företagspresentationer under vinjetten 180 sekunder. Malin Brönjemark och Rasmus Persson från Fastighetsbyrån presenterade ett nytt spännande koncept med andelsboende i Thorssons Park, Ystad.
Tre företag höll vart och ett 180 sekunder långa presentationer. Fr v den grafiske formgivaren Peter Syrjänen, mäklaren Malin Brönjemark från Fastighetsbyrån och Bengtåke Wahlberg från evenemanget Ystad Summit i aktion på scenen.
Bengtåke Wahlberg berättade om det kommande evenemanget Ystad Summit, som under två dagar i maj sammanför aktörer inom politik, samhälle och näringsliv för att diskutera viktiga regionala samhällsfrågor. Och så fick vi träffa grafiske formgivaren Peter Syrjänen som nyligen blivit medlem i Skånes mest attraktiva företagsnätverk och som hjälper företag med att stärka deras digitala kraft.
Nominering öppnar
Lägg därtill utlottning av fem välfyllda påskägg, färgsprakande blomster signerade Malvas Blommor och en förstklassig frukost i vanlig ordning väl komponerad och snyggt upplagd av personalen på Ystads Teater, så förstår ni att det blev en minnesvärd skärtorsdag hos Nätverket Österlen även i år.
Glöm nu inte att vara med och nominera kandidater till det nyinstiftade Kulturpriset 13|19, som delas ut i samband med Nätverket Österlens Afterwork i november. Nominerar gör du på Radio Actives eller Nätverket Österlens hemsidor (natverketosterlen.se/aktiviteter/kulturpriset).
Nästa frukostmöte äger rum den 20 maj då vi ses på Tomelilla Golfklubb för att lyssna på flerfaldiga longdrivevärldsmästaren Sandra Carlborg, varpå vi svingar golfklubborna i Nätverket Open.
Text: Kostas Foussianis, kostas@natverketosterlen.se
Foto: Patrik Pdyk Juhlin
Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!