Frukostmöte: Börje Salming
Ett signerat exemplar av boken "Salming - Legendaren" var ett måste för flera av gästerna på Nätverket Österlens frukostmöte och efter Börje Salmings bejublade framträdande på mötet.
Legendariskt frukostmöte när Salming gästade Nätverket Österlen
Han kom, han sågs, han signerade böcker – och han fick (så klart) stående ovationer av publiken på Nordic Sea Winery i Simrishamn.
Idrottslegendaren, NHL-ikonen och affärsmannen Börje Salming gästade Nätverket Österlen, som därmed alltså kan addera en äkta ”king” till listan över prominenta föreläsare.
Det finns idrottskaraktärer som är så stora att de genom sin blotta närvaro kan lyfta ett helt lag, en hel arena, ja ibland till och med en hel nation. Människor som med en unik kombination av karisma och ödmjukhet lämnar fotspår efter sig vart de än går och sätter avtryck i historien och i minnet hos dem som tittar på.
Börje Salming är en sådan människa.
Fredagen den 3 september 2021, dagen efter att Abba utannonserat att de släpper 10 nya låtar (herregud, vilken nostalgikick till dygn!), intog Börje scenen på Nordic Sea Winery i Simrishamn där Nätverket Österlen denna morgon arrangerade ett hett efterlängtat och starkt emotsett frukostmöte inför ett 80-tal förväntansfulla företagare och gäster.
Personlig researrangör
Men innan den nyligen 70 år fyllda ishockeylegenden klev in i rampljuset på vineriet bjöds vi i vanlig ordning på ett par spännande företagspresentationer. Åkerblom&Hansson i Hammenhög var först ut när de berättade om sin verksamhet inom ekonomi och redovisning, varpå Johan Delfalk presenterade sitt företag Adventura – en personlig researrangör som kan göra konferensresan eller kickoffen till något alldeles extra. Johan är för övrigt pappa till Team Nätverket-stipendiaten Didrik Delfalk, som berättade om sin målmedvetna hockeysatsning i allmänhet och den annalkande säsongen i synnerhet.
Didrik Delfalk är Team Nätverkets hockeystipendiat och därför var hans medverkan på samma frukostmöte som Börje Salming given. Innan han tog emot sitt stipendium intervjuades han av teamets ledare Elin Jeppsson Lindén.
Drömmer om NHL
15-åringen – som hade med sig hockeyklubban till frukostmötet och visade upp några läckra trix – bor i Ystad men spelar för Limhamn Hockey.
– Jag har varit på två olika camps i sommar, en på Ekerö och en i Limhamn. Nu ser jag väldigt mycket fram emot säsongen och att få spela matcher. Nästa år vill jag börja på hockeygymnasium och det lutar åt att det blir i Malmö eller i Småland, säger Didrik vars långsiktiga mål och dröm är att en dag spela i NHL och favoritklubben Toronto Maple Leafs.
Råd från Börje
Didrik fick förstås ett par goda råd med sig på vägen från frukostmötets huvudperson.
– För min del var det viktigt att ha roligt när jag spelade. Jag tyckte alltid det var kul att träna, ja nästan ännu roligare än att spela matcher faktiskt. Givetvis krävs det mycket hårt arbete men det får inte bli för mycket press. Att ha roligt och må bra är nyckeln, sade Börje, vars framförande hade formen av ett samtal som leddes av Nätverket Österlens Kostas Foussianis, och alltså inte var en föreläsning i traditionell mening.
Nätverk viktiga
För Nätverket Österlen var Börjes besök naturligtvis en enorm ära. Men även Börje, som normalt sett gärna undviker offentliga tillställningar, tycktes trivas och må bra i rampljuset på Nordic Sea Winery i Simrishamn.
– Jättekul att vara här, verkligen! Nätverk är och har varit mycket betydelsefullt för mig i mitt liv och min karriär. Genom att nätverka har jag fått en hel del hjälp med mina affärer, säger Börje som exempelvis tackat nej till tv-programmet Mästarnas Mästare flera gånger, men alltså valde att tacka ja när Nätverkets driftschef Lasse Nilsson erbjöd honom att besöka Österlen.
Ödmjuk stjärna
Att tacka nej till svenska landslaget var aldrig aktuellt för Börje som tidigt i karriären tog plats i Tre Kronor och som vid Canada Cup 1976 redan var en etablerad, men osedvanligt ödmjuk, stjärna i världens bästa hockeyliga. Nämnda turnering är en av många milstolpar i Börjes karriär och kanske den som genererat det allra största ögonblicket i karriären.
– Jag kände alltid en enorm stolthet över att representera Sverige. Det är mäktigt att se flaggan hissas innan matchen.
De stående ovationerna han fick i matchen mot USA är så klart oförglömliga för Börje.
– Matchen spelades i min hemmaarena Maple Leafs Garden i Toronto, men jag hade ändå inte kunnat drömma om att bli hyllad på ett sådant sätt, säger Börje och får något vått i blicken.
”Galet intresse”
Förutom tipsen till Didrik levererade Börje Salming några sköna anekdoter till de bilder som visades från hans liv och karriär – från barndomsåren i Kiruna, via tiden i Brynäs där Börje slog igenom på allvar, till storhetsperioden i NHL och Toronto Maple Leafs ,där han spelade under större delen av sin karriär.
– Hockeyintresset i Toronto är helt galet! Det finns bara hockey. Som spelare i Toronto får man ett fantastiskt stöd från supportrarna, säger Börje som med sin fantastiska inställning banade väg för fler svenskar och andra européer i NHL.
Tuff miljö
Numera hämtar NHL-klubbarna spelare från Sverige som om de plockade äpplen från ett träd, men när Börje blev proffs i början av 1970-talet, bestod ligan nästan uteslutande av kanadensare och amerikaner.
– Vi svenskar klarade oss fint för att vi var bra på att åka skridskor. Men visst var det en tuff miljö att komma till. Philadelphia Flyers var ökända för sitt brutala spel och jag minns att deras kapten Bobby Clark en gång gav sina lagkamrater order om att få bort mig från isen till varje pris. På 1980-talet blev reglerna lite hårdare och ”allt” var inte tillåtet längre, säger Börje vars milt uttryckt oömma spelstil har haft sitt pris i form av en diger skadelista.
Sargad men vältränad
Börje Salming har skadat i princip varenda kroppsdel under sin karriär och bland annat brutit näsbenet fem gånger och fått en klubbspets i ögat med halvering av synen som följd.
– Det värsta var nog när jag fick skridskon över ansiktet. När min fru kom och hämtade mig sa hon att jag måste sluta med hockeyn. ”Varför det, undrade jag, jag klarade ju ögat” …
Punkterade lungor, fem utslagna tänder, sprickor i knäskålen, axlar ur led, brutna fingrar, blödningar, bristningar, lårkakor, krossade revben och totalt mer än 500 (!) stygn är ytterligare konsekvenser på den härdade men ännu häpnadsväckande vältränade kroppen.
– Jag har haft artros och varit hjärtsjuk, men annars mår jag bra. Jag försöker promenera mycket i Nacka Strand där jag bor. Och så spelar jag en del padel och går på gym ibland.
Affärsmannen Salming
Det blev av naturliga skäl en hel del hockeysnack under frukostmötet, men samtalet med den svenske idrottslegendaren berörde också Börjes entreprenörskap och varumärket Salming, som breddats och utvecklats kraftigt genom åren.
– Det började med att ett företag ville göra Salmingkalsonger och tjatade om att få till ett möte med mig. Mitt krav var att vi skulle hålla oss till grått, vitt och svart och på den vägen är det, säger Börje som dock sedermera har fått tumma på sitt kulörmässiga krav.
Visst finns det likheter, menar Börje, mellan livet som hockeyspelare och det som affärsman. "Både i hockeyn och i näringslivet måste man jobba tillsammans. Det är viktigt att vara ödmjuk och respektera varandra. Alla ska må bra och dra åt samma håll. Då växer företaget."
Salming blir tv-serie
Som avslutning på frukostmötet sålde Börje Salming ett trettiotal signerade exemplar av sin senaste självbiografi. Boken är emellertid inte det sista dokumenterande alstret av den 70-årige legendarens innehållsrika liv. Nästa år inleds nämligen produktionen av en tv-serie om Börje, där huvudrollen kommer att spelas av Valter Skarsgård.
– Han tränar som en galning just nu … haha. Det ska bli spännande att se hur serien blir.
Manuset skrivs av Martin Bengtsson som själv är bioaktuell genom en film (Tigrar) om sitt liv som fotbollsproffs i Italien och den psykiska ohälsa han där drabbades av. Ämnet är viktigt att lyfta tycker Börje som emellanåt under karriären påverkades av nedstämdhet och ilska.
– Psykisk ohälsa var dock inget man talade om, man körde liksom bara på. Idag är det en annan öppenhet och så finns det resurser vilket gör det lättare att få hjälp.
Stående ovation
Innan Börje Salming lämnade vineriet med vacker bukett från Malva Blommor&Inredning och en läcker matkorg från Olof Viktors, fick han en välförtjänt stående ovation från publiken. Och även om hyllningarna naturligtvis inte kan mäta sig med de som publiken i Maple Leafs Garden så oväntat levererade den där septemberkvällen 1976, lämnade nog besöket hos Nätverket Österlen ett bestående intryck hos en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.
Hos vilka han från och med nu, för övrigt, är hedersmedlem på livstid ...
Text:
Kostas Foussianis, kostas@natverketosterlen.se
Johanna Härd, johanna@natverketosterlen.se
Foto:
Joachim Orrenius, joachim@natverketosterlen.se
Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!