header20250425

Företag i Nätverket: AO Marketing

22 april - 2025
AO Marketing vill växa stort med små steg Han är den idésprutande tekniknörden från Ystad, som skolat om sig från bilmekaniker och älskar att starta nya projekt. Hon är jämtländskan som brinner för att utveckla och förvalta och som håller järnkoll på…

Frukostmöte: SaraClaes

17 april - 2025
Positiv energi på laddat frukostmöte hos Nätverket Österlen Ute blåste det kallt men innanför väggarna till Sveriges vackraste teater värmdes våra hjärtan av ett unikt, personligt och inte minst viktigt föredrag med kärlek som den röda – eller kanske snarare…

Företag i Nätverket: Bilia Xpeng

9 april - 2025
Säljaren Felix Holm har satt sig bekvämt i Xpeng-suven G9 inför satsningen på den intressanta marknaden i sydöstra Skåne. Ny elbil i Sverige hos ny medlem i Nätverket Säg Bilia och de flesta gör kopplingen till Volvo. Det är förstås rätt, men Bilia arbetar…
×

fel

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2013-mff-natverk is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Frukostmöte: SaraClaes

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Positiv energi på laddat frukostmöte hos Nätverket Österlen

Ute blåste det kallt men innanför väggarna till Sveriges vackraste teater värmdes våra hjärtan av ett unikt, personligt och inte minst viktigt föredrag med kärlek som den röda – eller kanske snarare rosa – tråden. SaraClaes inspirerade, berörde och levererade med humorn som verktyg tänkvärda poänger i parti och minut under sitt framträdande hos Nätverket Österlen. Och delade ut en och annan känga till en viss amerikansk president …

Frukostmöte på Skärtorsdagens morgon är en sedan länge djupt inarbetad och bland företagarna i Nätverket Österlen högt uppskattad tradition. Det var således inte första gången den duktiga personalen i teatercaféet dukade upp en välsmakande och estetiskt tilltalande buffé som härlig kulinarisk kickstart på påskfirandet.

Viktiga ämnen
Däremot var det första gången i nämnda nätverks snart 25-åriga historia som en transperson intog scenen i rollen som gästpratare. SaraClaes lyfte under sitt på många sätt unika framförande ämnen som mångfald, respekt, jämställdhet och vikten av att i en grupp ingjuta sunda och positiva värdegrunder. Hen bjöd på en tilltalande mix av fakta och fiktion, allvar och humor, bilder samt sköna men ofta tragikomiska anekdoter från verkligheten.
– Jag hade ett dåligt liv ända fram till 40-årsåldern. Ingen vill ju ha att göra med en transperson och jag tänkte att det var lika bra att ta livet av mig. Då träffade jag plötsligt en kvinna som var intresserad av mig vilket omkullkastade planerna, inledde SaraClaes som redan i femårsåldern förstod att han var en transperson.

Känga till Trump
Sedan 5 november 2020 heter Claes Ove Schmidt ”SaraClaes” Schmidt. Eller bara SaraClaes. I den rollen och med den identiteteten har den 76-årige malmöiten äntligen hittat hem. Och det är som SaraClaes hen nu genom böcker, filmer och framför allt föreläsningar försöker få oss att stanna upp och tänka till över varför vi ofta, avsiktligt eller oavsiktligt, hindrar våra medmänniskor i deras utveckling och möjligheter att nå sin fulla potential.
- När jag började föreläsa existerade inte ordet mångfald och nu är det så vanligt att Donald Trump vill förbjuda det. Vi utsätts hela tiden för påtryckningar från olika håll. TV, politiker, föräldrar, vänner, ovänner och andra Men någonstans handlar det om att själv bestämma sig för vem jag är och vad jag står för och sluta att fokusera på vem andra förväntar sig att jag ska vara. För mig tog det en stund att komma underfund med detta ...

Olikheter berikar
SaraClaes talade också om vikten av att ibland söka sig utanför sin trygghetszon, utmana normerna och våga sticka ut från mängden. För vad är egentligen ”normalt” …?
– Alla är vi olika och det är väl fantastiskt, även om Trump har lite problem med det eftersom han tycker att alla ska vara som honom och tycka som honom. Tänk om vi skulle använda ordet begåvning på dem som har ADHD eller har fått någon annan diagnos klistrad på sig i stället för att se det som en funktionsnedsättning. Alla är bra på något och varje människa har rätt att definiera sig själv. Vem är jag? Vem är du? Vi borde fundera lite mer på de frågorna och strunta i vad andra tycker om oss själva.
– ”Ju roligare desto roligare” är mitt motto. Det är ju så tråkigt att ha tråkigt. Glädje kommer från energi och när du tappar energin så tappar du glädjen, vännerna och till slut livslusten.

Webbinarium 7 maj
Om SaraClaes energiska föreläsning var morgonens stora höjdpunkt så var den långt ifrån den enda. Vi bjöds på spännande företagspresentationer av IKEA för företag, Stellan Sjögrens Måleri, FR Tobak & Spel och yllw. Under vinjetten ”180 sekunder” berättade Jennie Bengtsson från Mindlife om de grundpelare hennes verksamhet vilar på, medan Christer Persson från Zanshin kommunikation bjöd in till det kostnadsfria webbinarium på temat datasäkerhet som han i samarbete med advokatbyrån Gulliksson arrangerar den 7 maj.
– När teknik, juridik och design jobbar tillsammans blir resultatet att magi uppstår. Datasäkerhet handlar om teknik men också om förtroende, kunderna ska känna att de kan lita på företaget. Under webbinariet får ni lära er att skapa en säker och användarvänlig hemsida som med hjälp av smart UX-design genererar fler konverteringar, sade Christer.

Scendebut för Isabelle
Team Nätverket representerades denna gång av simmarlöftet Isabelle Leo som i sitt första officiella framträdande berättade om sin hårda och målmedvetna satsning mot toppen.
– Mina främsta styrkor är att jag är bra på att ta ut mig på träningarna och att jag är snabb i vändningarna. 100 och 200 meter ryggsim är mina specialdistanser. Närmaste målet är ungdoms-SM i sommar och på lång sikt är det att komma med i landslaget. Jag tränar fem simpass och två gympass i veckan och är väldigt glad för stödet från Nätverket som ger mig större möjligheter att köpa ny träningsutrustning och att resa på tävlingar, sade Isabelle vars största merit hittills är USM-guldet på 200 meter ryggsim från 2024.
Nätverket Österlen tror stenhårt på Isabelle och hoppas att vi genom såväl ekonomiskt stöd som värdefull utbildning i olika kring elitidrottandet relevanta delar, kan ge henne bästa möjliga förutsättningar att bli bassängernas drottning.

30

Elbilsmässa efteråt
När frukostmötet var över fortsatte energin BILdligt och bokstavligt talat att flöda ute på Ystads Teaters parkering. Där arrangerades nämligen en mindre elbilsmässa vid vilken Otto Olssons Bil, Michelsens Bil, Toyota Sydost, Bilia och Bil-Månsson visade upp delar av sitt klimatvänliga utbud. Laddade till max av kunskap, glädje och nyvunnen energi gled, simmade eller flög vi sedan vidare på kvastar mot en väntande och välkommen påskledighet. På tal om mångfald, slutligen, så försöker även vi på Nätverket Österlen idka sådan i vår verksamhet. Det gäller även geografiskt. Från Ystad svingar vi oss därför vidare till Tomelilla Golfklubb där nästa frukostmöte äger rum den 23 maj. Redan 25 april finns vi tillsammans med 50 andra utställare emellertid på plats på samma ort i samband med näringslivsdagen. Väl mött x 2!

Text: Kostas Foussianis.
Foto: Susanna Bodnar.

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Lunchmöte: Jonas Von Essen

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Minnesvärd och historisk årspremiär hos Nätverket Österlen

Du behöver inte heta Jonas von Essen och vara bäst i världen på att komma ihåg saker för att memorera Nätverket Österlens historiska premiärträff 2025. Det räcker gott och väl med att ha varit där och upplevt den härliga dynamiken och energin som präglade mötet.

God mat, intressanta företagspresentationer, nya spännande stipendiater och en inspirerande föreläsning av den i ingressen nämnde gästprataren gjorde lunchmötet på Ystads Saltsjöbad den 14:e mars till en bildligt och bokstavligt talat minnesvärd tillställning. Att den också får etiketten historisk klistrad på sig förklaras med att det var nytillträdde Peter Hansen första sammankomst i rollen som driftschef för Nätverket Österlen.

Ny driftschef
Med några korta men väl komponerade meningar inledde Peter lunchmötet med att formulera sina tankar om hur han ska försöka förvalta det arv företrädaren, tillika Nätverket Österlens grundare, Lasse Nilsson lämnade efter sig när han efter nästan två decennier vid rodret i vintras räckte över stafettpinnen till Peter.
– Jag gillar event och mässor och har varit med i Nätverket Österlen i 14-15 år så den här uppgiften passar mig perfekt. Den första tiden har jag bollat mycket med Lasse och fått bra coachning av honom. Nätverket har ett väl inarbetat koncept men jag kommer att göra små förändringar under året som förhoppningsvis höjer värdet ytterligare för medlemmarna. Jag ser fram emot att träffa alla engagerade företagare under året, sade Peter.

Hälsning från Lasse
Lasse, för dagen på travrelaterade uppdrag i Småland, skickade för övrigt ett sms till hela styrelsen dagen före mötet – ett sms som visar vilken stor ledare han är…

Hej, hoppas att allt är toppen med er. Eftersom ni har fått en bra grundträning i hur man jobbar i ett framgångsrikt nätverk är jag ganska lugn inför morgondagen. Jag vet att ni fixar detta med bravur! Själv väljer jag att åka till Kalmar och tävla och är därför inte med på lunchmötet. Jag tycker att Peter skall få en bra start med er. Kanske hade det blivit lite för mycket fokus på mig annars. Ge nu järnet i morgon och visa dem att Nätverket Österlen levererar utan Lasse Nilsson! Kram på er alla och tack för att ni har hört av er!

Proffsigt intryck
Visst levererade Nätverket Österlen även denna gång, med ett upplägg som andades proffsighet rakt igenom. Det sedvanliga frukostmötet ersatts med ett lunchmöte, och vilket lunchmöte det blev! Den läckra buffén lämnade inte mycket i övrigt att önska och samma sak kan hävdas när det gäller framträdandena på scenen. Elin Jeppsson Lindén och Anders Nilsson var i vanlig ordning både pålästa och samspelta i sina roller som moderatorer. Den sistnämndes fingertoppskänsla som intervjuare (Anders är en av landets mest erfarna travjournalister) är tveklöst en stor tillgång för arrangörerna hos vilka kvartetten Catarina Hölting, Christel Cronvall, Bengt ”Mac” Håkansson och Johanna Härd mer i skymundan säkerställde att logistiken under mötet fungerade och att gästerna trivdes. Peter Syrjänen, å sin sida, är en äkta superhjälte som ansvarig för tekniken och fotograf Susanna ”Paparazzi” Bodnar svingade sin systemkamera med briljans.

DSC 0185

Spjutkastande YIF-löfte
Det är inte bara driftschefen som är ny för säsongen hos Nätverket Österlen. Team Nätverket – den lilla och exklusivt utvalda grupp av lokala elitsatsande idrottsungdomar – har fått en helt ny lineup inför 2025. Stipendiaterna kommer att presentera sig löpande under året och först ut var friidrottaren Elin Lindberg. Som spjutspets för ”teamet” fick hon för första gången svara på frågor inför en större publik och det gjorde den unga spjutkastaren galant.
– Jag har hållit på med många grenar tidigare men valde att satsa på spjut i 14-årsåldern. Det är jätteroligt och betyder mycket för mig att vara med i Team Nätverket, sade Elin som redan visat att hon kan häva i väg spjutet längre än alla andra i sin åldersklass.
Elin Lindberg tog guld i Världsungdomsspelen både 2023 och 2024 och blev dessutom svensk mästare ifjol, ett år då den lovande YIF-tjejen även debuterade in landslaget med en meriterande fjärdeplats på U18-EM i Budapest! Vad månne bliva?

Många medlemmar
Att Nätverket Österlen hittat ett framgångsrikt och populärt koncept avspeglas naturligt nog även i den starka tillströmningen av medlemmar. Skånes kanske trevligaste företagsnätverk växer så det knakar och under vintern har en uppsjö nya lokala och regionala näringsidkare anslutit sig. Ett halvdussin av dem fick vi stifta bekantskap med på premiärträffen, där Bilias Felix Holm berättade kort om det välrenommerade företagets tjänster kring allt som rör bilägande. Albin Olsson representerade den digitala fullservicebyrån AO Marketing, medan Sandra Mårtensson från mysiga Kåseberga Gårdshotell bjöd in till sköna övernattningar med varma bad, god mat och service i världsklass på den historiska skånegården. Vidare fick vi träffa Jennie Bengtsson som driver företaget Mindlife genom vilket hon bland annat kommer att hjälpa Team Nätverket med den viktiga mentala träningen. Driftige Tim Nilsson informerade om expansionen i Österlengruppen (som du snart kan läsa mer om i ett reportage på Nätverkets hemsida) och Jessica Olsson från Min Andelshäst levererade spännande detaljer kring andelsägande av trav- och galopphästar. Under vinjetten 180 sekunder presenterade Carina Dillman från värdarna YSB den prisbelönta anläggningen – ”128 år på tre minuter” som hon själv uttryckte det – och vad som är på gång hos dem. §

Ännu en världsmästare…
Till slut blev det så dags för lunchmötets huvudperson att kliva in i rampljuset. Jonas Von Essen är förvisso inte den förste världsmästaren att angöra scenen hos Nätverket Österlen som tidigare (för att bara nämna ett fåtal) gästats av stjärnsprakande VM-guldmedaljörer som Kajsa Bergqvist, Therese Alshammar och Armand Krajnc. Däremot är han tveklöst den karaktärsmässigt mest excentriske.
– Superkul att vara här! Jag tänkte bjuda er på en snabbkurs i hur vem helst som kan skaffa ett minne i världsklass, inledde Jonas som rivstartade med att lagra fem för honom tidigare helt okända telefonnummer i sin högpresterande hårddisk till hjärna.
Han fortsatte sedan i ett högt tempo leverera en mix av sköna anekdoter från sina tävlingar med tips och strategier kring hur man kan lägga saker på minnet. Av de mer eller mindre udda tankeexperimenten kan nämnas en fullständigt osammanhängande och spritt språngande galen fantasiberättelse som inkluderade såväl Donald Trump som Vladimir Putin och med vars hjälp Jonas sedan rabblade upp världens 10 mest folkrika länder.

Dåligt minne som barn
Hur man med hjälp av en kycklingklubba kan minnas hur Argentina ser ut och var landet ligger, vad det svenska minneslandslaget (finns det verkligen ett sådant?) roar sig med på sina träffar och att det faktiskt kan vara både stimulerande och roligt att stirra på tusentals slumpmässigt ordnade ettor och nollor, var andra ämnen som Jonas med språklig finurlighet och dramaturgisk precision berörde under föredraget.
– Många tror att jag alltid haft ett bra minne men det är faktiskt tvärtom. Som barn var jag en dagdrömmare som hade svårt att komma ihåg tider och att minnas saker i skolböckerna. Om någon då kommit fram till mig och sagt att jag en gång skulle bli minnesvärldsmästare hade jag nog tyckt att det var lika osannolikt som om vederbörande påstått att jag skulle bli mästare i Bodybuilding, sade Jonas och pekade självironiserande på sin tunna kropp.
Han menar att det är ungefär likadant för flesta andra som är med i minnesmästerskapen.

Olika tekniker
– Ofta har de haft ett dåligt eller medelmåttigt minne för att sedan snubbla över olika sorters minnestekniker, vilket förändrar deras liv. Gemensamt för dessa tekniker är att man ska associera det som ska läggas på minnet med något som är mer minnesvärt, gärna en bild. Jonas, bördig från Skövde men numera boende i Alingsås, blev internationellt känd när han blev minnesvärldsmästare i Kina 2013, detta efter att bland annat ha memorerat 1400 blandade spelkort. Året därpå försvarade han sin titel och var även med i TV-showen ”Superbrain” där uppgiften var att minnas hundratals valnötter.
– Det var en tuff utmaning. Valnötter är ju ganska lika … Men det gick bra det också, skojar Jonas som i Talang 2018 charmade inte bara juryn utan hela Sverige med sin smått otroliga förmåga att minnas 50 000 Pi-decimaler.
På tal om Pi så var det även internationella PI-dagen denna fredag. Vilket Jonas naturligtvis sade sig ha för avsikt att fira stort!

Ny träff på Skärtorsdagen
Efter en knapp timme, massor av sköna poänger och ännu fler smarta tips var Jonas Von Essens show över varpå tillställningens huvudperson överöstes av välförtjänta applåder, delikatesser från Olof Viktors och en vacker bukett från Malvas Blommor. Omkring hundra glada gäster lämnade sedan Sveriges bästa SPA-hotell sannolikt fullproppade av inspiration och energi. Förhoppningsvis och troligen återvänder de flesta av dem till nästa träff i Nätverket Österlens regi, då SaraClaes Schmidt bjuder på en förmodat träffsäker och garanterat underhållande föreläsning om normer och värderingar i det moderna samhället. Ystads Teater, Skärtorsdagen den 17:e april är platsen och tiden ni ska hålla i minnet – och kanske för säkerhets skull även anteckna i kalendern…

FOTNOT: Vi ber innerligt om ursäkt om vi i denna artikel glömt bort att hylla någon som förtjänar att hyllas. Aktuell reporter hänvisar till sitt kroniskt (och Jonas Von Essens eminenta framträdande till trots) hopplöst dåliga kortminne …

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från lunchmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

 

Frukostmöte: Håkan Wifvesson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

”Fånga potentialen i medarbetarnas passion!”

Sällan om ens någonsin har så många goda råd, baserade på så mycket erfarenhet och kunskap, levererats på så kort tid vid en sammankomst hos Nätverket Österlen. Näringslivsproffset och fotbollshöjdaren Håkan Wifvesson gästade årets sista frukostmöte på Ystads Teater – och bjöd på ett föredrag i världsklass!

Störtregn och smålblåst är inte element som normalt sett förknippas med träffar hos Nätverket Österlen, vars driftschef Lasse Nilssons minutiöst noggranna förberedelser även brukar omfatta beställning av vackert väder. Men inte ens Lasse kan förstås alltid pricka rätt på precis allt, i synnerhet inte när det handlar om faktorer som faktiskt ligger utanför hans kontroll. Således droppade det denna morgon in en och annan paraplyförsedd men ändå vattentyngd gäst på teatern.

Bullar från Preem
La Grand Finale, årets sista frukostmöte i Nätverket Österlens regi, blev en ändå en välbesökt och att döma av den härliga stämningen högt uppskattad tillställning – med både bollar och bullar på menyn. Bullarna, för att börja med dem, kom från Preem Ystad vars butikschef Gustav Hansson en vecka före detta folkkära bakverks egna högtidsdag hade den goda smaken att servera färska kanelbullar till kaffet. Pefekt tajming av den alltid lika glada och sympatiske Gustav och ett delikat komplement till den läckra frukostbuffé som Ystads Teaters ambitiösa personal hade dukat upp.

Jacobs succéår
Dagen till ära – och nu kommer vi till bollarna – fick vi lyssna på två i olika bollsporter och på olika sätt framgångsrika herrar. 19-årige beachvolleystjärnan Jacob Hölting Nilsson fanns inte på plats fysiskt men representerade Nätverket Österlens talanggrupp Team Nätverket via en förinspelad video. I denna berättade han om sin satsning i allmänhet och den gångna, succéfyllda, säsongen i synnerhet. 2024 har Jacob bland annat hunnit med att vinna U22-EM, bli svensk mästare för första gången och erövra en silvermedalj vid U20-EM i Polen. Estland, Holland och Italien (där han befinner sig i skrivande stund) är några av de andra länder som Jacob tävlat i under året.

Ordförande x 2
Från volleyboll kastades vi över till fotboll och säsongsepilogens huvudperson, vars bakgrund i allra högsta grad matchar den höga nivå Nätverket Österlen satt upp i fråga om kvaliteten på de föreläsare som anlitats genom åren. Håkan Wifvesson är inte bara en erfaren näringslivshöjdare utan också en av de mäktigaste personerna i svensk fotboll. Håkan har suttit i SvFF:s valberedning i många år och är numera dess ordförande, samma roll som han för övrigt axlar i toppklubben FC Rosengård. Parallellt med fotbollsuppdragen har Wifvesson haft flera höga befattningar inom näringslivet.

”Härlig stämning”
– Jätteroligt att få komma hit och träffa er! Vilken härlig stämning, vilken energi! Ni har verkligen fångat det viktiga inom nätverkande. Hur kan vi hjälpa varandra? Relationer och samarbeten är viktiga i alla sammanhang, men inte minst inom näringslivet. Man kommer ingenstans själv, inledde Håkan innan han på ett rappt och intresseväckande sätt berättade om sin genom livet och karriären. Vi fick höra om tiden som yrkesofficer, om den framgångsrika perioden i byggbranschen och inte minst fick vi veta vilka värdegrunder och motton 61-åringen grundar sin ledarskapsfilosofi på.

Skarp hjärna
Håkan Wifvesson besitter otvivelaktigt en skarp hjärna och han ägnade en del av sitt föredrag med att belysa just hjärnans betydelse för kommunikation och varumärkesbyggande. Hur mycket väger en hjärna? Hur tar vi tillvara potentialen i den tänkande hjärnan? Och hur bygger man ett varumärke utifrån kunskap om den känslomässiga hjärnan? var några av frågorna som Håkan kastade ut och besvarade.
– Ofta glömmer man bort individens värde i ett varumärke. Samma sak när det handlar om uppköp av mindre företag som är stolta över sina befintliga varumärken. Varför inte låta dem ha kvar sina lokala företagsnamn om det betyder mycket för dem?

Stolt över klubben
Håkan – som numera investerar det mesta av sin tid i ovan nämnda uppdrag inom fotbollen – har vunnit nio SM-guld med FC Rosengård. Många är de som vittnat om Håkans Wifvessons egen betydelse i dessa framgångar, som inte bara mäts i titlar och segrar på planen utan i lika höga grad i klubbens starka samhällsengagemang. Själv pratar han som den dokumenterat genuina ledare han är endast i termer av ”vi”.
– FC Rosengård ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Vi har bedrivit verksamhet med utbildning av kvinnliga tränare i Sydafrika 16, vi har 700 barn och unga i föreningen, vi jobbar med integration och mångfald. Kraften i detta är oerhörd och och jag är så stolt över föreningen och vad vi har åstadkommit genom åren.

Bättre samhälle
Vidare pratade Håkan engagerat om vikten av att sätta tydliga målsättningar, om att skapa samsyn i organsationen och om att få varje individ att växa.
– Ta tillvara på potentialen i dina passionerade medarbetare och ha ett mindset där du verkligen utgår från att alla medarbetare faktiskt är passionerade. Om de inte är det – vems fel är det då att vederbörande ändå är med i laget? Det är ju du som är chef. Glöm inte heller att fira framgångar tillsammans. Och ge alla en klapp på axeln så ofta du kan. Då får vi ett bättre samhälle, sade Håkan som avslutade med några ord om Ystad.
– Jag bode på Lilla Norregatan och vaknade upp till ljudet av Lurblåsaren. Ystad är en fantastisk stad som jag har många vänner i och en kärleksfull relation till.

Styrelsemöte efteråt
Gästpratarens tajta agenda uteslöt dock möjligheten till frågestund där det hade varit spännande att exempelvis få Håkan syn på den senaste tidens upprepade hot mot spelare och föreningar i damallsvenskan. Eller en kommentar till magasinet Offsides avslöjande om att flera medarbetare i SvFF mår dåligt och hyser ett lågt förtroende för förbundstopparna. Och kanske mest av allt vad han anser om den medialt uppmärksammade turbulensen kring Ystad-bördige landslagsspelaren och Eintracht Frankfurt-mittfältaren Hugo Larsson. Med datorn under armen och famnen full av blommor och gåvor hastade Håkan Wifvesson istället ut i kulisserna där ett digitalt styrelsemöte omedelbart väntade. Ingen rast, ingen ro. Men väldigt mycket passion ...

Nya medlemmar
I vanlig ordning fick vi på frukostmötet också träffa representanter för några av de sammanlagt hundratalet företag som för tillfället är kloka nog att vara anslutna till gemenskapen i Nätverket Österlen. Konferencier Anders Nilsson presenterade med både finess och fingertoppskänsla de nya medlemmarna Carpro Center i Simrishamn AB, Flexergi, Säkra och Belfor, som du inom en snar framtid kan läsa mer om på vår hemsida. Under vinjetten 180 sekunder stiftade vi bekantskap med företagen Zanshin kommunikation, Michelsens Bil och Olof Viktors – den österlenska kaféinstitutionen som allt sedan 2002 producerar bröd, kakor och andra bakverk från himmelriket.

Säsongsfinal 18 oktober
Det sistnämnda är även vår ambition inom Nätverket Österlen, där fokus alltid ligger på ständig utveckling och förädling av verksamheten. Under hösten och vintern kommer styrelsen därför att jobba intensivt med planeringen inför 2025. Det primära målet är förstås att så småningom kunna presentera en sylvass lineup av föreläsare och utöver det även nya spännande stipendiater i Team Nätverket. Men tro nu för allt i världen inte att nätverksåret 2024 är slut i och med ovan refererade frukostmöte. Den 18 oktober träffas vi igen för en härligt sprakande After work med efterföljande världsshow på Ystads Teater. Mer information om den begivenheten skickas ut via e-post inom kort.

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

 

Frukostmöte: Systrarna Salming

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

IMG 116911 454

Systrarna Salming gästade Nätverket Österlen – tre år efter pappa …

Med samma sprudlande entreprenörsanda och i samma trevliga och avslappnade atmosfär som alltid genomsyrar träffarna, genomfördes fredagen den 23:e augusti ännu ett frukostmöte hos Nätverket Österlen. Det var nummer 85 i ordningen sedan starten 2006 men framför allt var det, högst sannolikt, det viktigaste av dem alla …

För snart tre år sedan charmade den svenske idrottslegendaren Börje Salming publiken vid vårt frukostmöte på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Fredagen den 23:e augusti 2024 gästades vi av den så tragiskt och alltför tidigt bortgångne hockeyikonens döttrar Bianca och Teresa. Cirkeln slöts, kramar utbyttes och en och annan tår fälldes. Nätverket Österlen bidrog med 5000 kronor till Börje Salmings ALS-stiftelse, som var huvudtemat för morgonens träff. Det var fint, kärleksfullt och hoppingivande men framför allt var det betydelsefullt.

Döttrarna på scen
Att Börje för personerna i sin närhet var så mycket mer än en fantastisk hockeyspelare – en snäll, varm, inspirerande och oerhört omtänksam människa – förstod vi, om inte förr, när han besökte oss i september 2021. Men mannen som betytt så mycket för så många under så lång tid, har inte bara efterlämnat ett djupt och bestående avtryck för sin idrottsliga gärning, utan också två dottrar med samma stora och varma hjärta som han själv bar på. Det hjärta som tyvärr upphörde att slå den 24:e november 2022, då Börje 71 år gammal avled i sviterna av sin ALS-sjukdom. Denna augustimorgon hade vi förmånen att få träffa både Bianca och Teresa, som delade upp sin tid på scenen mellan varandra och i två olika teman.

Stiftelse i Börjes anda
Teresa inledde systrarna Salmings dubbelföreläsning (det är bara hos Nätverket Österlen som ni får “2-in-1” … ) med att berätta om hur den i Börjes anda grundade stiftelsen arbetar. Hon delade också med sig av det senaste inom forskningen kring detta monster till sjukdom.
– Forskningen och anslagen till dem är nyckeln till att lösa ALS-gåtan eller som pappa sa ”få stopp på den här skiten”. Pappas sista önskan var att ingen ska behöva gå igenom det han gjorde och det var huvudorsaken till att stiftelsen startades. Vi jobbar också mycket med att skapa initiativ för att ge stöd till de drabbade och deras anhöriga, säger Teresa som tillsammans med bland andra före detta hockeystjärnorna Mats Sundin och Nicklas Lidström ingår i styrelsen på Börje Salming ALS-Stiftelse.

Tuff tid för Bianca
Lillasyster Bianca, friidrottare på elitnivå, gav sedan sin syn på hur det har varit att växa upp och bygga en egen idrottskarriär i skuggan av en pappa som respekteras och beundras av ett helt land och en hel hockeyvärld.
– Det har bara varit positivt faktiskt. Jag har aldrig hört ett ont ord om honom och det känns bra att så många delar den bild av honom som jag själv har, säger Bianca som dock medgav att tiden efter Börjes bortgång varit oerhört tuff på flera olika sätt.
– När jag hör min syster prata om ALS-stiftelsen så kan jag känna att det kommit något gott ur allt. Men det tog väldigt hårt på mig mentalt att finnas till hands publikt och även privat. Jag har inga problem att öppna upp mig och dela med mig av mina känslor men i vissa sammanhang, som när jag är på väg till träningen, är det svårt att hantera.

Inspirerad stipendiat
Frukostmötets idrottsliga prägel förstärktes ytterligare av Team Nätverket-stipendiaten Hannes Lidén Isakssons framträdande. Den 18-årige bordtennistalangen har tränat hårt i sommar och är förstås full av inspiration efter att via teven ha följt de svenska pingisherrarnas framgångar under OS i Paris för en tid sedan.
– Jättekul att det gick så bra för Truls och de andra i OS. Det betyder mycket för sporten eftersom det gör att fler vill börja med bordtennis, säger Hannes som började sin karriär i Österlen-klubben IF Ale men som nu representerar toppklubben Eslövs AI BTK.
Hannes är en av landets mest lovande spelare i sin åldersklass och vi i Nätverket Österlen är förstås stolta över honom. Du vet väl att du kan följa honom och de andra stipendiaterna på vår Facebook-sida där de rapporterar fortlöpande från träning och tävling?

Nya medlemmar
Under morgonen fick vi även stifta bekantskap med några av de näringsidkare som på senare tid haft det goda omdömet att teckna medlemsskap i Nätverket Österlen. För er som inte var på plats i Simrishamn och/eller vill tillgodogöra dig ytterligare kunskap om deras verksamheter så finns det fylliga reportage om Friskis&Svettis, Zanshin kommunikation, Thomas Lydahl och Solid Framtid att ta del av på vår hemsida. Artiklarna där företaget presenteras är en förmån som alla nya medlemmar i Nätverket Österlen åtnjuter. Klicka här för att läsa om hur även du kan ansluta dig till Skånes mest attraktiva företagsnätverk.

Passionerad krögare
På tal om presentationer så bjöds vi på en spännande sådan från Nordic Sea Winerys nye krögare Marcu Juravle som denna sommar har tagit över den gastronomiska verksamheten på vineriet. Marcu driver sedan tidigare populära Smakbruket i Tomelilla och han brinner verkligen för livets goda i allmänhet och för vällagad mat och ädla drycker i synnerhet. Vi gör tummen upp för Marcu, vars matfilosofi vilar på en stark förkärlek till det närproducerade och ekologiska, vilket även genomsyrade den lilla men utsökta frukost som serverades vid årets höstpremiär hos Nätverket Österlen.

Som är tillbaka med ett nytt frukostmöte den 27:e september, då vi träffas på vår ordinarie hemmaplan i Ystad. Mer information om den begivenheten levereras inom kort via e-post till alla medlemmar samt i våra i sociala medier. Vi ses igen på Ystads Teater om en månad!

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Frukostmöte: Marlene Hedblom

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

 

Den ofrivillige golfaren gästade Nätverket Österlen

Strålande solsken, fantastisk atmosfär och massor av taggade företagare som fick lyssna till spännande presentationer och intressanta intervjuer. Om årets tredje frukostmöte hos Nätverket Österlen ska beskrivas med en golfterm finns bara ett alternativ: Hole in one!

Med PGA-mästerskapen blott en vecka bakom om oss passade det utmärkt att angöra Tomelilla Golfklubb för årets tredje frukostmöte hos Nätverket Österlen. Och naturligtvis var även morgonens gästpratare hämtad från golfens underbara värld. Inför (återigen) över hundra medlemmar och gäster och med utsikt över en av landets vackrast belägna banor berättade golftränaren Marlene Hedblom om sin intressanta resa inom sporten.

Ville bli läkare
Trots att Marlene växte upp i en riktig golffamilj var hennes relation till sporten – därav rubriken – ganska sval under barndomen. Gävle-tjejen var en lovande basketspelare och föredrog att kasta bollar i korgar än att putta dem i koppar. Att bli golfspelare fanns länge inte ens på Marlene Hedbloms världskarta.
– Jag ville bli läkare men är dyslektiker så jag insåg att det skulle bli för tufft. Då började jag fundera på vad jag skulle kunna göra i stället. När jag sedan plötsligt vann en tävling hände något i mig. Jag hade aldrig varit bäst på något och att vinna gav mig en otroligt skön känsla. Då bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på golf, säger Marlene som i motsats till filmens ofrivillige golfare (den av Lasse Åberg så briljant skildrade Stig Helmer Olsson) snabbt utvecklade sin talang inom sporten.

Skicklig tränare
Efter sin relativt korta men framgångsrika proffskarriär med spel på Europatouren inriktar sig Marlene nu på att som en flitigt anlitad och dokumenterat skicklig tränare förädla kunskaper hos andra golfspelare. Jobbet handlar inte bara om att slipa detaljer i svingen eller att nöta inspel och puttar. Dyslexin har lärt henne vikten av att även ha rätt ”mindset”.
– Jag hade inte så bra självförtroende i början av karriären men pappa trodde mig. Idag vet jag vikten av att jobba mentalt och att utnyttja kraften som tanken kan ha på prestationen. Allt är möjligt om du vill det till hundra procent, men du ska vara medveten om att du måste jobba hårt för att uppnå ditt mål.

Älskar sporten
Marlenes dedikation för och kärlek till sporten löper som en röd tråd genom hennes halvtimmes långa framförande.
– Golfen är min bästa kompis och jag har allt att tacka sporten för. Genom golfen har jag lärt mig vikten av att göra saker ordentligt, att sätta upp och jobba strukturerat mot sina mål. Jag har även fått resa över hela över världen och träffat många intressanta människor, vilket gett mig nyttig erfarenhet och många värdefulla kontakter. Och inte minst har jag förmånen att kunna livnära mig på något som jag brinner väldigt mycket för, sade Marlene trots sin bakgrund som proffs gärna lyfter fram golfens mjuka värden.

Social sport
Alla kan njuta av golf, på många olika sätt och alldeles oavsett om du spelar som amatör, på elitnivå eller någonstans däremellan, menar Marlene.
– Golf är en väldigt social sport som kan ge så många så mycket mer än bara själva spelet. Människor som lever ensamma kan finna kamratskap och gemenskap genom golfen. Under en period i mitt liv spelade jag varje fredag scramble på Gävle Golfklubb med mina kompisar. Vi lade en hundring var, drack öl och hade kul och sammanhållningen var fantastisk. Resultaten i tävlingen betydde ingenting, att ha trevligt var allt som räknades.

Rapport från Tova
Om Marlene Hedblom var en ”late bloomer” som spelare, är Team Nätverket-stipendiaten Tova Hatton en supertalang som länge spåtts en fin framtid inom golfen. För Tova var det, i motsats till Marlene, ingen direkt tvekan om vilken sport hon skulle ägna sig åt. Med en professionell golfspelare som pappa väcktes Tovas intresse för golfen i unga år och 18 år gammal är hon nu på god väg att etablera sig på högsta nivå i sin åldersklass.
– Jag tränar varje dag och försöker få med alla delar och träna mångsidigt. Den mentala biten är också viktig. Mitt långsiktiga mål är att spela på LPGA-touren och vara med i de största tävlingarna, sade Tova när hon presenterade sig på frukostmötet i Tomelilla.

Intressanta presentationer
Under morgonen fick vi i sedvanlig ordning även stifta bekantskap med ett par nya medlemsföretag, skickligt presenterade av konferencier Anders Nilsson. Denna gång träffade vi dels Mats Hörgård från Ystads-företaget Dortek – som har över 60 års erfarenhet av dörrtillverkning och som specialiserat sig på tillverkning av stål glasfiberdörrar – och dels Martin Brorsson och Pontus Einevall från Åkerblom & Hansson, som hjälper företag med ett flertal ekonomiska tjänster. Mer om båda dessa företag kan ni inom kort läsa i reportage på vår hemsida. Vidare berättade baristorna Chris och Anna Frisk från kaffeentreprenören Fogarolli om sin verksamhet under vinjetten 180 sekunder.

Nätverket Open
Efter frukostmötet förflyttade sig Marlene och ett antal av gästerna ut i den friska luften för att mäta sina krafter och testa svingarna i den sextonde upplagan av Nätverket Open, som avgörs i spelformen Texas Scramble för 3-mannalag. Hur det gick i tävlingen kan ni läsa om i en annan artikel på vår hemsida, där ni också hittar massor av bilder från dagens aktiviteter. Nu väntar ett kortare sommaruppehåll innan Nätverket Österlen är tillbaka med ett nytt härligt frukostmöte den 23:e augusti, då vi träffas på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Ha en riktigt skön sommar och njut av semestern så ses vi igen om några månader!

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Inför frukostmötet: Marlene Hedblom

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Golftjejen med det starka drivet och den vassa ”driven”

Det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet och hon började inte tävla förrän i övre tonåren. Idag älskar hon golf och kan inte tänka sig ett liv utan den.
– Jag har allt att tacka den här underbara sporten för och jag är så glad för att jag halkade in på det där bananskalet och började jobba med golf, säger Marlene Hedblom inför Nätverket Österlens frukostmöte på Tomelilla Golfklubb den 24 maj.

Med en familj där livet i mångt och mycket handlade om golf och där såväl mamma och pappa som hennes framgångsrike bror tillbringade varje ledig stund på banan, ligger det nära till hands att tillskriva Marlene Hedblom ett naturligt golfintresse. Så enkelt är det dock inte. Medan storebror Peter – som vunnit bland annat tre tävlingar på Europatouren och varit långt framme i flera “majors” – redan i unga år satsade hårt och målinriktat, hade Marlene under större delen av sin uppväxt en ganska intetsägande relation till sporten.

Började sent
– Som barn tyckte jag inte alls att golf var särskilt roligt och jag spelade ytterst sällan. I stället höll jag på med andra sporter, bland annat gillade jag basket där jag senare nådde division 1, säger Marlene som i övre tonåren ändå ställde upp i en golftävling – och vann!
Triumfen blev vändpunkten och starten på en satsning och ett yrkesval Marlene Hedblom aldrig ångrat ett ögonblick utan idag är innerligt tacksam för.
– Jag är dyslektiker och tyckte under barndomen att jag inte var bra på så mycket. Så när jag vann den där tävlingen fick nog mitt självförtroende en skjuts i rätt riktning och det föddes en hunger hos mig. Idag känner jag att jag har golfen att tacka för allt.

Hård satsning
Marlene bestämde mig att för att satsa på golf och att försöka försörja sig på sporten. 27 år senare driver hon med stor framgång egen verksamhet med sin stora passion som produkt. Efter sin relativt korta period som professionell golfspelare, under vilken Marlene som bäst nådde en sammanlagd 12:e plats på Europatouren (2003), fortsatte hon att jobba med golf på heltid. Marlene – vars initialt svala intresse till sporten successivt utvecklats till en livslång kärlek – ger lektioner, ordnar golfresor och håller i kurser tillsammans med andra tränare.
– Som tränare hos Värmdö-klubben Fågelbro GK har jag privilegiet att jobba i en otroligt vacker arbetsmiljö varje dag. Jag har allt att tack den här underbara sporten för och jag är så tacksam att jag trots allt började jobba med golf, säger hon.

Vill utvecklas
Vid sidan av ovan nämnda verksamhetsroller håller Marlene Hedblom även i föredrag samtidigt som hon vidareutbildar sig inom golfens värld.
– Det är viktigt för mig att fortsätta utvecklas hela tiden så jag försöker tillgodogöra mig kunskap om golf i olika kanaler. Man blir aldrig fullärd och trots att jag hållit på med detta varje dag i 19 år så känner jag att jag lär mig nya saker hela tiden, även om människor. Det kan till exempel handla om nya kunskaper som ger mig insikt i hur jag ska få en viss individ att förstå full svingsättning. Den biten är oerhört rolig och utmanande.
På Svensk Golfs hemsida finns för övrigt en digital golfskola med Marlene som instruktör, för dig som inte kan vänta till frukostmötet med att ta del av hennes goda råd.

Jobbar målmedvetet
Genom åren har Marlene givetvis samlat på sig en hel del värdefull erfarenhet som hon dragit lärdom av. Som exempelvis hur viktigt det är att planera och strukturera sin tillvaro och att jobba målmedvetet både på kort och lång sikt.
– Framför allt har jag lärt mig vikten av att göra jobbet varje dag. Jag påminner mig själv om vad jag vill både med den enskilda dagen och med livet i stort. Du behöver inte nödvändigtvis slita stenhårt varje dag men det ska alltid finnas en plan att förhålla sig till, säger Marlene som under sammankomsten på Tomelilla Golfklubb i slutet av maj kommer att vidareutveckla dessa tankar och applicera dem på företagande och affärsmässighet.
Några exklusiva golftekniska tips och råd lär hon också leverera så missa inte att anmäla dig till årets tredje frukostträff!

Nätverk betydelsefullt
Även för Marlenes karriär har det haft stor betydelse att nätverka med kollegor i branschen.
– Jag jobbar oftast ensam på Fågelbro i vardagen så att få komma ut och träffa andra människor och höra hur de gör i sina verksamheter är oerhört värdefullt, ja rentav en nödvändighet för min vidareutveckling. Man behöver ju inte uppfinna hjulet varje gång man ska genomföra en förändring utan kan ta hjälp av andras kunskaper.
Om Marlene har en nära relation till begreppet nätverkande, är hennes anknytning till regionen Österlen desto svagare.
– Jag vet att det är väldigt vackert där nere men kan inte minnas att jag varit på Österlen tidigare. Så det ska bli trevligt att få komma dit och att få uppleva golfklubben i Tomelilla.

 Reporter: Kostas Foussianis
 press@natverketosterlen.se


 

MARLENE HEDBLOM
Född: 13 november 1972.
Bor: Hus i Kummelnäs, Stockholm.
Familj: Sambo och två barn.
Yrke: Golftränare och före detta professionell golfspelare.
Främsta golfmeriter: 12:a på Europatouren 2003.
Favoritslag: Driver.
Äter helst: Sallad.
Läser: ”Just nu David Sinclairs `Livslängd´. Annars mycket om kost och hälsa – och Kepler.”
Fritid: Målar, slipar och gör om antika möbler.

 

Frukostmöte: Staffan Olsson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Handbollsikonen Staffan Olsson gästade Nätverket Österlen

Morgonen efter att Ystads IF spelat semifinal i handbollens SM-slutspel gästade en av sportens bildligt och bokstavligt allra största staden. 199 centimeter höga och flerfaldigt världs- och europamästerskapsvinnande Staffan Olsson förgyllde Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Saltsjöbad. Och levererade ett guldtips som gladde åtminstone de flest i publiken …
– Jag tror att YIF blir mästare efter finalseger mot Sävehof, sa Staffan som i övrigt bjöd på kul anekdoter och intressanta tankar om talangutveckling och ledarskap.

Med en av Sveriges främsta handbollsspelare genom tiderna som föreläsare på ett av norra Europas bästa spahotell fanns goda utsikter för en lyckad sammankomst när Nätverket Österlen och dess medlemmar träffades på årets andra företagarträff. En vackert uppdukad och synnerligen välsmakande frukostbuffé försämrade förstås inte förutsättningarna till en trevlig morgon för den omkring 120 personer stora gästskaran.

Lång meritlista
Det var en milt uttryckt välmeriterad herre som gästade Nätverket Österlens frukostmöte i Ystad den 26:e april. Eller vad sägs om 358 landskamper och 855 gjorda mål för Sveriges landslag, två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och fyra tyska Bundesliga-guld som spelare ovanpå tre SM-guld, tre franska ligaguld och ett OS-silver som tränare? Med mera … Idrottslegendaren Staffan Olsson är en av Sveriges mest framgångsrika handbollsspelare genom tiderna och han levererade förstklassigt även som gästpratare på Ystads

Saltsjöbad denna morgon.
– Jättekul att vara här igen. Jag var 18 år när jag var i Ystad för första gången, i samband med ett landslagsläger. Det jag minns mest är en otäck vaccinationsspruta vi skulle ta inför en turné till Asien, sa Staffan som sedan tog oss med på sin långa handbollsresa.

Berömd straff
Vi fick bland annat höra om den i hans tidiga karriär så omtalade snurrstraffen, om proffstiden i Tyskland, om framgångarna med landslaget och om brevet från svenska handbollsförbundet där han inför en samling uppmanades att kapa håret (!) för att bli mer representativ. Staffan Olsson var som spelare känd för ofta visa starka känslor på planen. Även i sin nuvarande roll vid sidan av planen uttrycker sig den nyblivne 60-åringen emotionellt, men Staffan är i allra högsta grad än tänkande ledare som hela tiden strävar efter att utveckla sig och laget. I det sammanhanget lyfter han gärna fram samarbetet med företaget Capacio som utvecklar neurokognitiva tester på hjärnan.
– Metoden kan bland annat bidra till utveckla spelsinnet. Jag har använt mig av det på landslaget i Nederländerna och det är verkligen ett intressant område. Verktyget ger mig större möjlighet att coacha varje spelare utifrån hans individuella förutsättningar.

Hållbart ledarskap
Den karismatiske handbollsprofilen har även en hel del intressanta tankar och (förstås) gedigen kompetens inom talangutveckling och ledarskap ur ett djupare perspektiv. Staffa – som under sin dryga halvtimme i rampljuset också berättade om sitt stora ölintresse och de egna sorter han tagit fram – menar att tiden i Tyskland och Frankrike förvisso har präglat hans syn på hur ett lag ska byggas och förädlas, men att han med dessa erfarenheter som grund hittat en egen väg som passar bäst för just honom.
– För mig är det viktigt att ledarskapet är hållbart. Det ska kännas bra för mig och jag ska trivas i min roll men även spelarna ska känna sig trygga. Ärlighet och förtroende är viktiga parametrar i mitt ledarskap. Även om det ibland kan vara jobbiga saker som ska redas ut så tjänar man på att ha en ärlig relation till varandra, sa Staffan som jobbar utifrån de fyra ledorden ansvar, engagemang, helhet och kunskap.

Sprudlande Mathilda
Staffan var inte den ende idrottaren som visade upp sig den här morgonen. Den alltid lika sprudlande Team Nätverket-stipendiaten Mathilda Johansson var på plats och berättade om sin friska och målmedvetna satsning på att nå eliten i karate. Mathilda, som representerar Ystads Karateklubb, har tävlat intensivt under vinter och våren.
– Jag har testat andra sporter också men min syster, som också är min förebild, tränade karate och då testade jag också. Karate blev min sport och den passar mig perfekt, jag tycker det är jätteroligt både att träna och tävla. Mina långsiktiga mål är att komma med i landslaget och att ta medalj (”helst guld”) på ett VM eller EM, sa Mathilda som även bjöd åhörarna på en kort men ingående lektion i sportens olika discipliner och metoder.

Spännnade presentationer
De företag som blir medlemmar i Nätverket Österlen åtnjuter en rad olika förmåner och en av dem är möjligheten att under vinjetten 180 sekunder presentera sin verksamhet under ett frukostmöte. Denna gång var det värdföretaget för kommande frukostmöte, Tomelilla Golf, som berättade om sin multisportanläggning och de fantastiska faciliteter som erbjuds hos dem. Därutöver fick vi via intervjuer ledda av rutinerade konferencier Anders Nilssons stifta bekantskap med Bilmånsson – som du kan läsa mer om i det här reportaget – och RoomExpo, som allt sedan 2011 köper och säljer begagnade kontorsmöbler och hjälper företag med inredning. Kontakta oss om även du vill presentera ditt företag på ett frukostmöte!

Nästa frukostmöte
Ytterligare ett frukostmöte står på programmet innan Nätverket Österlen gör ett kortare sommaruppehåll. 24:e maj ses vi på Tomelilla Golfklubb där vi bland annat får träffa det före detta golfproffset och nuvarande tränaren Marlene Hedblom. Traditionsenligt kombineras mötet med scrambletävlingen Nätverket Open i golf där det förutom heder och ära i vanlig ordninbg finns ett digert prisbord att kämpa för. Inbjudan till nämnda tillställning skickas ut inom kort i alla Nätveket Österlens kanaler.

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Inför frukostmötet: Staffan Olsson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Idrottslegendaren som brygger öl och bygger landslag

Vad innebär ett hållbart ledarskap? Vilka personliga egenskaper bör en bra chef ha? Och hur kan man med hjälp av kognitiva hjärtester förbättra sitt spelsinne? Där har du några av de ämnen som handbollslegendaren Staffan Olsson kommer att beröra vid sitt framträdande hos Nätverket Österlen sista fredagen i april.
– Jag kommer framför allt att berätta om min resa inom handbollen och ge min syn på talangutveckling som jag brinner väldigt mycket för, säger Staffan i en intervju inför frukostmötet på Ystad Saltsjöbad.

Börje Salming, Kajsa Bergqvist, Tommy Albelin, Therese Alshammar, Armand Krajnc, Anders Gärderud, Anette Norberg, Jonas Bergqvist, med flera ... Raden av svenska idrottslegendarer som gästat Nätverket Österlen blir allt längre och senast att ansluta sig till denna exklusiva skara är nu – *trumvirvel* – handbollsprofilen Staffan Olsson! Den 26:e april kommer han till Ystad för att prata vid årets andra frukostmöte.

Lång meritlista
Och det är inte vem som helst som efter lite mingel och en god frukost intar stora scenen. Med (bland mycket annat) 358 landskamper och 855 gjorda mål för Sveriges landslag, två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver och fyra tyska Bundesliga-guld är Staffan Olsson en av landets tyngst meriterade och mest framgångsrika handbollsspelare genom tiderna. Under tränarkarriären har framgångarna fortsatt med tre SM-guld, tre franska ligaguld och ett OS-silver som förbundskapten för Sverige.

Liten handbollsnation
Sedan 2022 är han förbundskapten för Nederländerna, en i sammanhanget relativt liten nation som dock tagit ganska stora kliv de senaste åren. Med Staffan vid rodret var ”Oranje” faktiskt nära att stjäla poäng av Sverige i det senaste europamästerskapet.
– När jag tog över var målet att successivt närma oss världstoppen. Under de två år jag varit här har vi kommit närmare och närmare. I takt med framgångarna får våra spelare ökad status och mer speltid i sina klubblag vilket ger oss möjlighet att komma ännu närmare de bästa i Europa. Det saknas fortfarande några trappsteg och för varje kliv vi tar blir det lite tuffare, men jag tror väldigt mycket på vårt projekt, säger Staffan som stortrivs i sin roll som förbundskapten.

Härliga utmaningar
Att jobba med små medel innebär härliga utmaningar, menar Staffan, som tycker att positionen som underdog passar honom och organisationen bra.
– Handboll är ju en mindre sport i Nederländerna än i exempelvis Sverige och Danmark, med en betydligt mindre organisation och färre spelare att välja bland. Jag gillar att slå underifrån för det ställer krav på att hantera de resurser vi har med uppfinningsrikedom och påhittighet. Vi är en liten handbollsfamilj men det finns en skön anda och en ömsesidig respekt bland dem som håller på. Alla är hängivna och entusiastiska och det ger mig en härlig energi, säger Staffan som undantaget landslagssamlingar och mästerskap sköter jobbet hemifrån Stockholm, där han följer spelarna via teven.

Paus från handbollen
Just energin och kraften var – i kombination med hans ibland bortglömda men inte desto mindre spektakulära passningsskicklighet – lite av Staffans signum under den aktiva karriären, under vilken han länge var känd som en av världens absolut bästa försvarsspelare. Lite sämre ställt med energin var det emellertid för några år sedan. När Staffans tränarkontrakt med franska storklubben Paris Saint-Germain gick ut valde den svenske idrottslegendaren att ta en paus från handbollen.
– Jag hade en del förfrågningar men intresset från min sida var ganska svalt. Det fanns inget riktigt sug, så jag såg i stället en möjlighet att ta ett sabbatsår för att reflektera och fundera över vad jag verkligen ville göra. Jag är glad för att jag vågade ta det steget.

Stort ölintresse
Nu blev det på grund av pandemin förvisso mer än ett års avbrott från hetluften som handbollstränare, men under denna tid hann Staffan Olsson inte bara börja spela padel utan även utbilda sig till ölsommelier!
– Jag har länge haft ett stort intresse för öl och det är mitt hobbyprojekt. Just nu har jag tre olika ölsorter som finns att köpa på Systembolaget. Jag håller även i ölprovningar då och då, säger Staffan vars lilla men enligt uppgifter naggande goda kollektion innehåller ölsorter med fyndiga namn som Gurburk, Vete-ranöl och Kul-lager.
Han jobbar med att försöka sälja in ölsorterna till olika restauranger och har inför sitt kommande besök hos Nätverket Österlen bland annat haft kontakt med Daniel Müllern.
– Jag ser fram emot att testa hans senaste krog Tumült när jag är i Ystad.

Vänner i Ystad
Kanske blir det också en visit till det handbollstempel Staffan under sin spelarkarriär aldrig hann stifta bekantskap men som den 26:e april möjligen står som värd för en av de till detta datum schemalagda semifinalerna i herrarnas SM-slutspel.
– Det vore absolut häftigt om det blir så! Handbollen har ju ett starkt fäste i staden och jag har därför många vänner i staden, säger Staffan och nämner tränarkollegan Mats Engblom, Per Carlén och (framför allt) legitimerade sjukgymnasten Jesper Lindgren.
– Jag och Jesper jobbade väldigt tajt ihop när jag var förbundskapten för Sverige och jag är ambassadör för hans företag (som för övrigt är medlem i Nätverket Österlen, reds anm) i Stockholm. Jesper har lovat att visa mig lite utanför Ystad eftersom jag tidigare bara kört igenom Österlen och gärna ser lite mer av regionen, säger Staffan exalterat.

Kognitiva tester
Förutom redan nämnda uppdrag och sidosysslor jobbar Staffan även med företaget Capacio, som utvecklat neurokognitiva tester på hjärnan.
– Det är superspännande! Metoden kan bland annat bidra till att förstå och utveckla spelsinnet. Jag har använt mig av det på landslaget I Nederländerna och kommer att berätta mer om det på frukostmötet.
Vid vilket den nyligen fyllda men lugnt firande 60-åringen också kommer att ge sin syn på ledarskap samt sannolikt även bjuda på en och annan anekdot från sin långa karriär. Kanske får vi veta storyn bakom den sexsiffriga (!) telefonräkningen vid EM 1994 eller om skoltiden då handbollen blev en tillflyktsort eftersom Staffan Olsson periodvis betraktades som ett problembarn.

Fantastisk finalmatch
Den föga smickrande etiketten till trots gick det ju ganska bra för Staffan Olsson, både inom handbollen och i livet i allmänhet. När undertecknad ber honom att bland alla medaljer och titlar plocka ut sina två största höjdpunkter ur karriären – en med tanke på den digra meritförteckningen inte alltför enkel uppgift – lyfter Staffan fram två mästerskapsguld med landslaget.
– Det första VM-guldet 1990 är kanske det allra starkaste minnet. Ruset som gick genom kroppen när slutsignalen gick och vi insåg att vi var världsmästare … Men även EM-guldet 1992 och hela den fantastiska finalmatchen. Trycket i Globen var helt otroligt! Det var första gången jag sett en svensk handbollspublik släppa loss på det sättet.

Gyllene ögonblick i den svenska idrottshistorien såsom som en av våra allra största sporthjältar erinrar sig dem. Morgonen den 26:e april har Du chansen att träffa honom.

 Text: Kostas Foussianis
 press@natverketosterlen.se


FAKTA / Staffan Olsson
Född: 26:e mars 1964 i Uppsala.
Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Familj: Hustrun Marie, barnen Hanna 34 och Henrik 30.
Yrke: Handbollstränare, förbundskapten för Nederländernas handbollslandslag.
Fritid: Brygger öl och spelar padel.
Äter helst: Det mesta, men en fin köttbit uppskattar jag särskilt mycket.
Bästa resa: San Francisco / San Diego med hela familjen.
Förebild: Joakim Thåström.
Aktuell: Gästpratare hos Nätverket Österlen i april 2024.

Den som redan nu vill få en djupare inblick i Staffan Olssons tankar om ledarskap hittar en del matnyttigt i den här videon. Men framför allt – missa inte att anmäla dig till frukostmötet den 26/4!

 

Frukostmöte: Björn Hellberg

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Sprudlande Hellberg spred glädje i årspremiären

Påsk, succé och frukostmöte är tre ord som i många år varit starkt förknippade med Nätverket Österlens årspremiär på Ystads Teater. Skärtorsdagen 2024 utgjorde inget undantag från den fina traditionen. Med tennisoraklet Björn Hellberg som gästpratare och rackettalangen Julia Orswall som morgonens representant för Team Nätverket, svingade vi oss in i en ny spännande säsong med Skånes snabbast växande och kanske mest attraktiva företagsnätverk.

Över 100 mingelsugna företagare fanns på plats vid årets första sammankomst, dit författaren och journalisten Björn Hellberg var inbjuden som gästpratare. Upplevelsen blev förstås inte mindre angenäm av det faktum att den hängivna personalen på Sveriges kanske vackraste teater i vanlig ordning hade dukat upp en lika vackert presenterad som delikat smakande frukostbuffé.

Tresiffrigt medlemsantal
Nätverket Österlen – vars totala medlemsantal nu överstiger 100 – har under vintern växt ytterligare och innan nämnde huvudperson släpptes upp på scenen fick vi träffa ett par av de till ”familjen” nyligen anslutna företagen. Galopptränaren Annika Delinder (läs mer om henne i denna artikel) presenterades tillsammans med Toyota Sydost och därutöver fick vi under vinjetten 180 sekunder stifta bekantskap med mångaåriga medlemmen Mäklarna Ekström och Otto Olssons Bil, den anrika bilfirman som i år uppnår en ålder av respektingivande 100 år! Kontakta oss om Du också vill bli medlem i Nätverket Österlen. Förutom fem frukostmöten med fantastiska föreläsare ingår ett antal andra trevliga aktiviteter. Och framför allt – möjligheten att under trevliga och lättsamma former etablera nya och vårda redan befintliga affärskontakter.

Ambitiös tennistjej
Denna morgon träffade vi även Team Nätverkets stipendiat Julia Orswall som berättade om sin ambitiösa tennissatsning. Julia, som går första året på rikdsidrottsgymnasiet I Båstad, har tävlat och rest en hel del under vintern. Turneringar i bland annat Danmark, Linköping och Sundsvall har avlöst varandra och i förra veckan avslutades den så kallade vintertouren med en tävling i Malmö. Den 17-åriga talangen har flera spännande uppgifter framför sig, närmast i form av inomhus-SM i Göteborg samt USM-slutspelet i lag på hemmaplan i Ystad. Varför inte ta chansen att se Julia spela LIVE i den sistnämnda turneringen, som spelas på Sparbanken Syd Stadion 12–14 april?
– Drömmen är att vinna en Grand Slam-tävling och allra helst Franska Öppna I Paris. Det är min favoriturnering och grus är mitt bästa underlag, säger Julia.

Sköna anekdoter
På Spåret-legendaren, tennisoraklet och (mest av allt) författaren Björn Hellberg levererade sedan ett föredrag i paritet med de åtminstone hos undertecknad högt ställda förväntningarna. Den ödmjuke getlemannen från Laholm – som bland ofantligt mycket annat bevistat smått otroliga 53 raka Wimbledon-turneringar – tycktes trivas i rampljuset, där han bjöd på många sköna anekdoter från sin långa resa inom såväl journalistiken som bok- och tevebranschen. Bland många guldkorn kan nämnas Hellbergs minnen från skoltiden …
– Jag är den i särklass sämste träslöjdseleven genom tiderna i Laholm. Min lärare sa att om han kunde ha strypt mig utan rättsliga påföljder skulle han ha gjort det för länge sedan. Han sa också att den dag jag lämnade slöjdlokalen för sista gången var den lyckligaste i hans liv. Ett exempel på mina tillkortakommanden var den fruktskål jag fått i uppgift att tillverka men som under processens gång krympte en fingerborg.

Språklig virtuos
Om Björn Hellbergs praktiska färdigheter får betraktas som bristfälliga, kan som bekant större kvaliteter tillskrivas honom på det verbala planet. Hellbergs imponerande fingertoppskänsla, kärlek till ordet och språkliga vitalitet – som dock aldrig går utöver korrektheten och respekten för fakta – löpte som en röd tråd även genom morgonens framförande. Bland annat tack vare den leverande legendarens härliga gästprat var vi många som lämnade frukostmötet med en känsla av värme och glädje i sinnet. Kommunikationskonsulten Christer Persson var en av dem som bevistade en sammankomst hos Nätverket Österlen för första gången.
– En perfekt start på dagen! God frukost med bra glutenfria alternativ, mingel med trevliga människor och intressant att få höra om andra företag som blivit medlemmar. Och så var Björn Hellberg fantastisk att lyssna på. En superduper morgon! säger han.

Nätverket Österlen önskar Glad Påsk med förhoppning om att återse såväl gamla som potentiellt nya medlemmar redan den 26:e april då vi är tillbaka med ett nytt frukostmöte på Ystads Teater. Mer information om och inbjudan till den begivenheten – vid vilken vi gästas av handbollslegendaren Staffan Olsson – levereras inom kort.

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

 

Inför frukostmötet: Björn Hellberg

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Omtänksam Hellberg tacksam för omväxlande arbete

Flit, disciplin, noggrannhet och en kronisk kunskapstörst är fundament som utgör själva grunden för Björn Hellbergs långa och framgångsrika karriär som författare och journalist. Men viktigast av allt är plikttrogenheten – den starka drivkraften att ALLTID leverera i tid.
– Allt jag gör utgår från respekten för deadlines, säger På Spåret-legendaren och tennisoraklet i en öppenhjärtig hemma hos-intervju för Nätverket Österlen.

Ett tunt lager av nyfallen pudersnö ligger som ett vitt täcke över Hallands äldsta stad, tillika staden i vilken Björn Hellberg växte upp och fortfarande är bosatt. Det är fläckvis halt på gatorna och den snart 80-årige mångsysslaren iakttar därför en viss försiktighet när han rör sig bland Laholms pittoreska men för dagen ganska tomt gapande gränder. Kommunens för detta, men allt jämnt omtalade och synnerligen underfundiga slogan ”Laholm – The Gateway to Europe”, framstår som dråpligt ironisk i ljuset av det allt annat än myllrande folklivet.

Danskar inventerade
– När danskarna härjade i södra Sverige åkte de runt till alla städer och inventerade. Sedan upprättades en klassificering som baserades på hur mycket städerna påminde om Danmark. Laholm hamnade på första plats. Jag tror att Ystad var tvåa eller trea på listan.
Underhållande kuriosa är en av Björn Hellbergs specialiteter, en begåvning som svenska folket haft förmånen att njuta av under alla år han som parhäst till Ingvar Oldsberg förgyllde frågesportprogrammet På Spåret.

Osannolik Wimbledon-svit
Vid Nätverket Österlens besök hemma hos Björn Hellberg, blir vi bjudna på en kort rundtur i staden han med undantag av tvåa kortare sejourer i Kristianstad respektive Sydney varit trogen sedan ettårsåldern. Vi korsar Stortorget, passerar kyrkan där Björn och hjärtevännen Inger planerar att gifta om sig och blickar an Stadshotellet som med anor från 1882 bara är fem år yngre än Wimbledon – tennisturneringen han utan att missa en enda dag bevakade i 53 (!) raka år innan pandemin 2020 satte stopp för den osannolika sviten. Plötsligt pekar Björn – som förvisso föddes i Borås men som kom till Laholm i ettårsåldern – mot ett stenhus med vitputsad fasad, vilken pryds av en skylt med texten ”Hellbakken”.

Hedersmedborgare i Laholm
Bakom skylten med det norskklingande namnet – som sitter på huset där han bodde som barn – döljer sig naturligtvis en till Björn Hellberg relaterad historia. Året var 1992 och Björn jobbade som TV-kommentator tillsammans med radarpartnern Ingvar Oldsberg under Vinter-OS i Albertville. Norrmännen tyckte att svenskduon var så snäll mot Norges deltagare att de ärades med var sitt norskt hedersnamn; ”Hellbakken” och ”Oldsmo”.
– Visst är det trevligt att få en gata uppkallad efter sig, men mest stolt är jag över att vara en av endast två (bortgångne Johannes Brost är den andra) personer som tilldelats epitetet hedersmedborgare i Laholm. Det är jag väldigt glad för, säger Björn som för övrigt även fått ge namn åt en pralin och som på stadens bibliotek förärats med en ståtlig ”hövdingstol” .

Ömsesidig kärlek
Ingen blir profet i sin egen hemstad hävdar talesättet, men det är uppenbarligen en sanning med viss modifikation. Björn Hellberg älskar Laholm och Laholm älskar Björn Hellberg och den eviga och ömsesidiga kärleken är len som sammet. Trots att Björn i rollen som journalist färdats till platser i både när och fjärran och trots att han genom sin ovan nämnda tjänstgöring vid världens största tennisturnering känner till London som om den pulserande världsstaden vore hans egen ficka, är det alltså lilla Laholm som är hemma. Det är och förblir staden vid Lagan som ligger den trevliga och ödmjuka språkkonstnären närmast om hjärtat.

Bornholm ett paradis
När samtalet glider in på det kommande framträdandet hos Nätverket Österlen visar det sig emellertid att även Ystad och Österlen åtnjuter en inte så ringa grad av beundran hos Björn.
– Ystad och Laholm har många gemensamma drag, båda städerna är exempelvis oerhört välbevarade. Vi stannar oftast till i Ystad när vi åker till Bornholm, som är mitt favoritresmål nummer ett och ett paradis på jorden för Inger och mig, säger Björn som även berättar att han som inbjuden till Bokens dag i Skillinge fattade tycke för det gamla ”lejet” på Österlen.
– Även Håkan Nesser och Herman Lindqvist var på plats och jag minns att Herman var oerhört fascinerad av omgivningarna. ”Det påminner mycket om Provence, bara tjurarna saknas” sade han. Vi har även åkt ångtåget uppe i Brösarp och där är också sagolikt vackert.

Flyttade ifjol
Vi slår oss ner i köket i lägenheten på Torggränd dit Björn och Inger flyttade förra året. Efter 40 år i huset på ”Hellbakken” var den geografiskt sett korta (300 meter) flytten förstås en stor, men delvis på grund av Ingers hälsotillstånd, också nödvändig omställning.
– Det kommer att bli bra här när allt väl är på plats och i ordning, säger Björn lite ursäktande och pekar på alla ouppackade kartonger och travar av böcker som ännu inte tilldelats sina positioner i hyllorna, samtidigt som Inger ställer fram juice och kokosbollar på bordet.
”Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ” lär en viss Cicero en gång ha yppat men den romerske kejsarens bevingade ord kan knappast appliceras på parets Hellbergs nya bostad.

”Tråkig utveckling”
För en som skrivit över 60 fack- och skönlitterära böcker ter sig rapporterna om att yngre generationer läser allt mindre, naturligt nog både skrämmande och märklig.
– Det är en väldigt tråkig utveckling. Framför allt tycker jag synd om alla som utestänger sig från böckernas fascinerande värld. En minskad konsumtion av böcker får också konsekvenser för ordförråd, språkbruk och kunskapsanskaffning, säger Björn medan han omsorgsfullt signerar ett exemplar av sin näst senaste kriminalroman Vena Amoris (2022), i vilken den rundmagade men listige poliskommissarie Sten Wall ställs inför ännu ett svårlöst fall.

Läsglada föräldrar
I Björn Hellbergs eget barndomshem rådde ingen brist på böcker. Precis som journalisten Erik Niva – som menar att just närvaron av böcker i hans akademikerhem var en starkt bidragande orsak till karriärvalet och till att han lyckades fly det lilla borttynande gruvsamhället Malmberget i nordligaste Norrland – upptäckte Björn tidigt böckernas magi.
– Jag växte upp i ett arbetarklasshem men både mamma och pappa läste mycket. Min mor plöjde enorma mängder deckare medan min pappa, som hade en förkärlek för klassisk litteratur, tog mer tid på sig. Han kunde hålla på i en hel månad med en och samma bok.

Bokdebut som 15-åring
Björn själv är still going strong och produktivitetens lampa lyser fortfarande starkt över mannen som skrev sin första roman som 15-åring. Debutboken refuserades visserligen men Björn Hellberg följde sitt motto att aldrig någonsin ge upp utan fortsatte att skriva böcker, parallellt med en snabbt uppväxlande karriär som journalist. Han levererade sitt första alster som 14-åring på Laholms Tidning och resten är som det brukar heta historia. Tre kvarts sekel senare har Björn Hellberg trollbundit svenska bokälskare och tevetittare såväl i tal som skrift med sina djupgående kunskaper sprungna ur en aldrig sinande nyfikenhet och presenterade med en alltid lika träffsäker språklig precision.

Respekt för deadline
Björn kan numera titulera sig både tennisorakel, en etikett han dock inte är helt bekväm med, och inofficiell svensk mästare i boksignering. Faktum är att Björn sätter sin namnteckning på i runda tal 9000 böcker om året under sina turnéer runt om i landet.
– När jag är hemma och skriver är jag disciplinerad men följer inget strikt schema. Allt jag gör utgår från en enda sak – respekten för deadline. Hur jag når målet är inte så viktigt. Jag har inte missat en enda deadline sedan 1959 och det är jag glad och stolt över. Samtidigt är jag tacksam för att jag fått vara frisk, vilket bidragit till att jag lyckats upprätthålla sviten, säger Björn vars till synes osläckbara kunskapstörst varit och är en drivkraft i arbetet.
– Jag känner samma nyfikenhet idag som i tonåren. Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur lite jag kan. Genom nyfikenheten kan nya kunskaper tas i besittning varje dag.

Röd tråd
Jakten på kunskap löper, sida vid sida med kärleken till språket, som en röd tråd genom Björn Hellbergs långa karriär. Men även om den nu inte har reducerats i styrka så har insamlandet av fakta delvis ändrat karaktär. Digitaliseringen underlättar, även Björn Hellberg ”googlar” …
– Jag välkomnar ny teknik men är inte så bra på att använda den även om jag var relativt tidig med att överge skrivmaskinen till förmån för datorn, säger Björn som under Kattis Ahlströms ledning i teveprogrammet Seniorsurfarna för några år sedan, fick hjälp med att vässa sin digitala verktygslåda.

Inte på Facebook
Några sociala medier använder han emellertid inte. Kontakten med familj och vänner sköter Björn fortfarande genom telefonsamtal och fysiska besök. Ett faktum som har det goda med sig att han undslipper det hat och hot som många andra offentliga och digitalt exponerade personer tvingas utstå. Vem som nu skulle vilja helyllekillen Björn Hellberg något ont …
– Jag har varit förskonad från allt sådant, även via mejl. Men så är jag väl en ganska okontroversiell figur som inte lägger mig i andras angelägenheter så mycket.
Lika svårt som Björn Hellberg har att reta upp folk, lika lätt tycks han ha för att sprida värme och glädje omkring sig. Ödmjukheten är inte bara en dygd utan ett livssnöre och trots allt Björn uppnått och åstadkommit finns i honom inte ett embryo till kaxighet.

Ödmjuk karaktär
När vi efter en snabb fika på det i Laholms Missionshus belägna och fyndigt namngivna kaféet Kaffe & Böner sedermera skiljs åt, lägger han handen på min axel och säger:
– Om du vill kan jag läsa igenom texten så att jag inte har sagt några felaktigheter till dig.
Som om risken för det, med tanke på att Björn Hellberg besitter ett fotografiskt minne och är dokumenterat skicklig på att erinra sig fakta, skulle vara större än sannolikheten att Nätverket Österlens reporter rört ihop saker och ting. Ödmjukhet var ordet.
– Jag vill inte framhålla mig själv. Det är bättre att omgivningen får göra sina bedömningar, säger Björn varpå Inger snabbt flikar in att maken ”hellre kryper och gömmer sig i stället”.

Aldrig slentrian
Tacksamhet är en annan attityd och känsla som Björn idkar i sitt sätt att ta sig an livet. Dels i förhållande till de mindre angenäma händelser han varit med om, dels inför alla de positiva erfarenheter han årens lopp har hunnit samla på sig.
– Jag känner mig starkt privilegierad som kunnat ägna mig åt mer än en sak. Medan många är specialiserade i ett enskilt ämne har jag en oerhörd bredd i verksamheten. Skrivandet har alltid varit viktigast, men även tennisen och de andra delarna har betytt mycket för mig. Det ynnest att få jobba inom många olika områden, vilket bland annat innebär att jag aldrig faller in i slentrian oavsett om det handlar om underhållning, idrott eller kriminologi.

Harmonisk barndom
Även när Björns alkoholiserade pappa kommer på tal – ”han var inte nykter vid en enda stor helgdag under min uppväxt” – är det tacksamhet i stället för bitterhet som präglar minnena.
– Min bild av barndomstiden är i stora drag harmonisk. Pappa skötte alltid sitt arbete oklanderligt mellan sina perioder av intensivt drickande. Den disciplinen inger respekt för alkoholism är en svår sjukdom och att då kunna sköta sitt jobb såsom pappa gjorde kräver enorm styrka, säger Björn som inte heller känner att han ångrar eller saknar något i sitt liv.
Däremot skulle han gärna, om han fick leva om detsamma, lära sig att spela piano …
– Det hade varit trevligt att skriva texter på kända melodier och sitta på någon krog och spela en gång i veckan. Jag lyssnar på allt från Schubert och Bellman till Ove Thörnqvist. Den moderna ”artificiella” musiken har jag svårt för, jag tycker att allt låter ungefär likadant.

40 000 artiklar
Likartade kan ingen anklaga Björn Hellbergs texter för att vara. Han har skrivit över 40 000 artiklar, många av dem om tennis, ett ämne som förstås är svårt att undvika i en intervju med den svenska tennisjournalistikens störste pionjär och mästare.
– Jag bevakade tennisen så intensivt under så många år och har skrivit enorma mängder tennisrelaterade texter. De senaste åren har det blivit betydligt mindre och jag ska inte sticka under stol med att det till en betydande del beror på att svensk tennis inte har varit så svag på 100 år, säger Björn som var 21 år ung när han tog båten (!) till Melbourne för att under ett och ett halvt år jobba som frilans och bland annat bevaka tennis i det fjärran kängurulandet.

Skickade texter med posten
Båtresan med fartyget M/S Kirribilli tog 42 dygn och kostade cirka fem procent av den med flyg ombesörjda hemresan, som Björn för övrigt minns som lika seg. Väl på plats varvade han med frenetisk energi sina tennistexter med artiklar utanför sportens sfär. Björn skrev om hajfaran, intervjuade svenska emigranter, med mera, och levererade artiklarna via post till uppdragsgivaren i Sverige. I motsatt riktning skickades tidningar från kontoret på Hallands-Posten, detta för att Björn i en tid utan internet skulle kunna följa med i nyhetsflödet. Kvinnan som ansvarade för dessa utskick skulle senare komma att bli Björns fru …
– Det var ett av mina första uppdrag efter att jag tagit över Björns tjänst på tidningen när han åkte till Australien. Då kände vi ännu inte varandra, berättar Inger glatt.

Australien världsledande
Under tiden ”Down Under” bevakade Björn Grand Slam-turneringen Australian Open två gånger, detta under en period då Australien var världsledande inom tennisen.
– De australiensiska stjärnorna gjorde ett starkt intryck på mig, säger Björn och nämner ikoner som Rod Laver (11 Grand Slam-titlar i singel), Roy Emerson (12) och Ken Rosewall (8) – en legendarisk trio som tillsammans alltså vann totalt 31 GS-titlar och vars framgångar satte djupa och bestående spår i den unge Hellberg.
– De är utan inbördes ranking mina favoritspelare genom tiderna utanför Sverige. Inte bara för sin skicklighet på banan utan även för sina personligheter.

Wilander överraskade
¬– Annars är Mats Wilanders triumf i Öppna Franska 1982, då han 17 år gammal blev tidernas yngste Grand Slam-segrare, mitt största tennisminne i konkurrens med Sveriges sagolika Davis Cup-seger 1984, när gigantiska favoriten USA betvingades i ett fullsatt Scandinavium.
För svenska tennisnostalgiker, till vilka både undertecknad och Björn kan räknas in, ter sig de ljuvliga minnena från 1980-talets succéer såväl avlägsna som ouppnåeliga. 1988 – det ur svensk perspektiv så fabulösa svenska tennisåret året då Växjö-sonen Mats Wilander i en smått surrealistisk småländsk sannsaga vann tre och Stefan Edberg från Västervik den fjärde av de fyra Grand Slam-turneringarna – var 10 (TIO!) svenska spelare rankade bland de 50 bästa i världen. I skrivande stund parkerar Sveriges bäste spelare (Elias Ymer) på plats 160 …

Kommer tillbaka
– Svensk tennis kommer knappast att på nytt nå den status vi hade då. Sättet våra tennishjältar dominerade världsrankingen på var helt osannolikt! Under en period låg exempelvis Joakim Nyström på topp 10 samtidigt som han inte platsade i DC-laget. Det var otroligt roligt att få jobba med tennis under de åren, säger Björn som visserligen inte tror att Sverige kommer att kunna återerövra positionen som en ledande tennisnation, men däremot att vi även framöver lyckas få fram enstaka superstjärnor med mer eller mindre jämna intervaller.
– Svensk tennis har av tradition en stark klubbverksamhet och tack vare den tror jag att vi kommer att komma tillbaka. Men det kan ta lite tid.

Läser och promenerar
Den egna tiden disponerar Björn Hellberg numera ganska jämnt mellan arbete och privatliv även om den förstnämnda delen tenderar vara i majoritet under större delen av året.
– Om mitt liv vore en tårta skulle tre bitar vara arbete, en bit umgänge med familj och vänner och en bit avkoppling i form av främst läsning och promenader. Inger och jag promenerar i våra stråk här i Laholm men även i de städer jag signerar böcker i, säger Björn som vi tror kommer att finna stor tillfredsställelse i att gå längs havet i Ystad när han och Inger, som under vistelsen kommer att bo på Ystads Saltsjöbad, angör stan under Påsken.

Mix av minnen
Vid sitt framförande på teatern väntas Björn bjuda på en mix av sköna anekdoter och djuplodande insikter från sin långa resa genom journalistiken och författarskapet. Böcker till försäljning – givetvis signerade av Björn – lär också finnas till hands, liksom möjligheten att testa tennisoraklet med utmanande faktafrågor om den vita sporten.
– Jag kommer också att berätta om några av de människor jag haft förmånen att jobba med i min karriär och så blir det lite minnen från På Spåret.
Kanske bjuder Björn Hellberg – som i många sammanhang lyft fram och hyllat sin hustru Inger – även på ett och annat värdefullt tips på hur långsiktig kärlek bäst hålls vid liv.

”Bästa som hänt mig”
När vi i slutet av intervjun glider in på just detta ämne, är det som om Björn antingen får något svårare att hitta formuleringarna eller kanske snarare blir än mer mån om att hitta just de rätta. Han pausar lite och när han sedan tar till orda igen gör han det med ökad andaktsfullhet i både röst och tonläge.
– Inger är det bästa som hänt mig i mitt liv, alla kategorier. Vi har haft så roligt och trevligt ihop under så många år och vi har aldrig haft ett enda stort gräl. Det handlar mycket om ömsesidig respekt och att vi lyssnar på varandra, säger Björn och sänder en kärleksfull blick mot kvinnan han växte upp bara hundra meter ifrån men inte träffade förrän i vuxen ålder.

Till och med för en språkvirtuos som Björn Hellberg kan det alltså vara svårt att ens med tusen ord beskriva hur mycket hans kära hustru betyder för honom. Däremot tvekar inte Nätverket Österlens första gästpratare för året när han vid intervjuns slut får frågan om det finns ett enda ord han tycker mer om än alla andra.
– Omtanke. Det tycker jag är fint.
Det passar honom alldeles förträffligt.

Vid tangenterna: Kostas Foussianis.
Foto: Kostas Foussianis och Mats Andersson.

FAKTA/Björn Hellberg
Född: 4 augusti 1944, i Borås.
Bor: Lägenhet i centrala Laholm.
Familj: hustrun Inger, barn och barnbarn.
Yrken: Författare, journalist och underhållare.
Aktuell: Alltid. Bland annat som gästföreläsare hos Nätverket Österlen den 28:e mars.
Äter helst: ”Äter allt och har inga gastronomiska servitut. Svensk husmanskost är favorit.”
Motto: ”Ge aldrig tappt!”.
Förebild: ”Som deckarförfattare var Astrid Lindgrens Kalle Blomqvist en tidig förebild. Den sinnesrike Stieg Trenter var en annan sådan, han inspirerade mig lite extra.” Utanför litteraturen vill jag lyfta fram moder Teresa, Fridtjof Nansen och Anders Eldeman.
Favoritord: Omtanke.

 

Frukostmöte: Bengt Magnusson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

TV-legendar fick stående ovationer hos Nätverket Österlen

För knappt ett år sedan avslutade han sitt yrkesverksamma liv. Fredagen den 29 september satte han punkt för serien av frukostmöten hos Nätverket Österlen 2023. TV-profilen Bengt Magnusson gästade Ystads Teater – och lämnade den till ljudet av stående ovationer …

Det råder knappast någon tvekan om att Bengt Magnusson är en av vårt lands starkaste och mest folkkära tevepersonligheter, i alla fall inte att döma av uppslutningen och stämningen vid Nätverket Österlens sista frukostmöte för året. Teatercaféet och passagerna runt stora scenen var fullproppade av nyfikna och morgonpigga företagare som minglade friskt kring den lika delikat smakande som prydligt uppdukade buffén.

Intressanta presentationer
Innan Bengt Magnusson intog stora scenen fick vi stifta bekantskap med några av Nätverket Österlens medlemsföretag som presenterade sig under vinjetten ”180 sekunder”. Gustav Hansson berättade om Preems koncept och vilka produkter och tjänster de erbjuder, medan Jonas Lundström och Katja Borg representerade medieföretagen Radio Active och Ystads Allehanda. Clara Sundelius från Sparbanken Syd informerade oss om EkonomihälsaPriset, som varje år delas ut till en person, organisation, företag eller initiativ som bidragit till en bättre ekonomihälsa för privatpersoner i Skåneregionen.

Julia till Båstad
Under morgonen träffade vi även Team Nätverkets svingande tennislöfte Julia Orswall som verkligen är under kraftig utveckling för tillfället. Julia har en stark säsong bakom sig och har i höst börjat på tennisgymnasiet i Båstad, med allt vad det innebär.
– Det har varit en stor omställning att flytta och bo ensam. Ny skola, nya lärare, nya klasskamrater. Det har varit tufft men jag kommer nog in i det snart, säger Julia som i hela sitt liv representerat Ystads Tennisklubb och som har Roger Federer som förebild.
Vi i Nätverket Österlen är innerligt stolta över Julia och de andra stipendiaterna som bär vår fana högt i sina ambitiösa satsningar mot eliten.

Många minnen
Bengt Magnusson har under sina drygt 50 år som journalist och programledare givetvis samlat på sig otaliga minnen och varit med om många starka ögonblick. Han inledde sitt eminenta framförande på Ystads Teater med att visa upp några av de nyheter som berört honom mest genom åren. Estonias förlisning 1994, 11:e september-dåden i New York 2001 och tsunamin i Sydostasien på Juldagen 2004, är några av dem. När frukostmötets huvudperson beskrev den sistnämnda händelsen tycktes han darra lite på sin annars så trygga och karaktäristiskt raspiga röst.

Döden i Khao Lak
– När jag kom ner till Khao Lak gick vi runt och tittade på förödelsen. Jag antecknade i mitt block och kände doften av död. Det var en söt, kväljande stank som var oerhört svår att värja sig mot. Lik låg staplade ovanpå varandra, en fruktansvärd syn ...
Desto vackrare är då Bengts minnen från barndomsåren, av vilka de första faktiskt tillbringades i Ystad.
– Mina två första år i livet bodde jag på Klostergatan. Senare blev Ystad en återkommande semesterort för mig, säger Bengt som sedermera flyttade till Malmö och vidare till Norrköping innan han slutligen hamnade i Stockholm, där journalistkarriären tog fart.
Föräldrarna jobbade som journalister så yrkesbanan var till viss del utstakad redan från början, även om Bengt under en period hade ambitioner att bli jurist.

Peppe i publiken
– För mig är nyhetsuppläsare något av det finaste man kan vara. Och jag har fått vara med om så mycket och träffat så många trevliga och intressanta människor.
Med bland andra före detta kollegan och vännen Peppe Eng bland åhörarna i publiken, levererade Bengt Magnusson ett mycket fint framförande med spännande nedslag och sköna anekdoter från den långa karriären. Innan han visade upp hyllningsfilmen som kollegorna producerat till hans ära, hann Bengt bland mycket annat berätta om sina två olympiska spel och om de ganska stora förändringar som journalistyrket i allmänhet och rollen som nyhetsuppläsare i synnerhet, med tiden har genomgått.

Stående ovationer
När han var klar ställde sig publiken på Ystads Teater upp och applåderade den levande och tidigare kedjerökande (!) legendaren. Som med den för honom alltid kännetecknande ödmjukheten tackade för sig och för den av Malva Blommor vackert komponerade buketten. Det var konferencier Anders Nilsson – för dagen utmärkt presterande stand-in till Johanna Härd – som uttryckte det vi alla nog kände inom oss när han sa:
– Tack för allt. Du får aldrig sluta helt, Bengt …

After Work avslutar
Fredagens tillställning på Ystads Teater var visserligen årets sista frukostmöte, men inte det sista som händer i Nätverket Österlen 2023. Vi avslutar nämligen nätverksåret med en härlig After Work på Ystads Saltsjöbad den 20 oktober. Förstklassig underhållning med Elvis-kopian Glenn Wish som dragplåster utlovas liksom god mingelmat och en fantastisk atmosfär! Anmälningsformulär till denna begivenhet skickas ut via e-post inom kort.
Väl mött.

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

 

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Inför frukostmötet: Bengt Magnusson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

TV4-profilen Bengt Magnusson kommer till Ystad!

Han har beskrivits som ”TV4:s pappa”, har jobbat som journalist i 50 år och är en av Sveriges mest folkkära och omtyckta TV-profiler. Den 29 september gästar han Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads Teater.
– Jag minns Ystad med värme, säger Bengt Magnusson som bodde i staden under sina fem första år i livet.

Först Hasse Aro, sedan Sandra Mårtensson och nu, i säsongsepilogen, veteranen Bengt Magnusson. Det har varit ett tydligt TV-tema i Nätverket Österlens lineup av gästpratare under 2023. Även premiärgästen Camilla Ahlgren – manusförfattare till flera kända filmer och serier – hade koppling till ”dumburken”.

Folkkär profil
När vi den 29 september avslutar föredragsdelen av säsongen på Ystads Teater (märk väl att det också blir en After Work senare i höst) gör vi det med en av landets mest folkkära medieprofiler. Bengt Magnusson har jobbat som journalist i 50 år, först inom radio och sedan i många år som nyhetsankare och programledare för TV. Och han ser fram emot framträdandet i Ystad, där han faktiskt tillbringade sina fem första år i livet.
– Jag har fortfarande släkt kvar i staden och jag har lättare att se stadens charm nu än när jag bodde där. Det finns många platser i Ystad som jag minns med värme, säger han.

Ville bli jurist
För många svenskar representerar Bengt Magnusson själva sinnebilden av nyheter i TV4. Han har även lett Vem vill bli miljonär och bland annat jobbat med olika faddergalor. Men det var inte på något sätt självklart för Bengt att satsa på en karriär som journalist.
– Det bara blev så. Under gymnasietiden hade jag funderingar på att bli jurist eller diplomat och jag sökte därför in på pol mag-utbildningen på universitetet. Men sedan blev det journalisthögskolan istället, säger Bengt vars yrkesbana faktiskt började inom radion.

Tre barnbarn
Efter åtta år i etern bytte han till TV och där stannade han fram till pensionen. Sista nyhetssändningen avklarades den 28 december 2022 och sedan dess har Bengt varit en aktiv pensionär med späckad agenda.
– TV4 har varit en fantastisk arbetsplats där jag haft tillfälle att arbeta i olika genrer och med olika typer av program. Jag har dock inte slutat helt utan gör fortfarande en del inhopp. Sedan har jag tre barnbarn så det är inte särskilt svårt att fylla dagarna. Dessutom pockar fritidshuset på ständig uppmärksamhet, säger han.

På frukostmötet kommer ni även att få träffa Team Nätverkets tennistalang Julia Orswall som har en spännande säsong bakom sig, under vilken hon bland annat har spelat SM-slutspel i Båstad. Hjärtligt välkomna!

 

Frukostmöte: Sandra Mårtensson

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

750 miljoner skäl att vara med i Nätverket Österlen …

En är nästan alltid bäst, den andra lägger oftast slantarna på rätt häst. Mathilda Johansson och Sandra Mårtensson – två karismatiska tjejer med starka vinnarskallar – hade huvudrollerna på Nätverket Österlens frukostmöte i Simrishamn. Där det lottades ut ett V75-system med möjlighet att vinna hiskeliga 750 miljoner kronor!

Morgonstund har guld i mund heter det som bekant och det gällde i allra högsta grad på Nordic Sea Winery den här morgonen. För vad kan passa bättre dagen före en V75-jackpot med över 70 miljoner i potten, än att träffa en av landets främsta travtippare – som dessutom intervjuas av en annan spelexpert med digert CV? Då Nätverket Österlen fredagen den 25 augusti arrangerade sitt fjärde frukostmöte för året, var det just denna läckra ingrediens som satte pricken över i:et på en även i övrigt högst uppskattad tillställning.

Uppskattad frukost
Innan travjournalisten och teveprofilen Sandra Mårtensson intog scenen bjöds vi på en i sedvanlig ordning välsmakande och vackert presenterad frukostbuffé. Hög kvalitet i både mat och dryck är något som genomsyrar Nordic Sea Winery framgångsrika koncept och inget undantag gjordes denna morgon. Smaklökarna hos undertecknad log åt det mesta som låg uppdukat men slog små kullerbyttor av lycka i mötet med den gravade laxen.
– Det finns så mycket gott här att det är svårt att välja, tyckte någon.
– Bästa frukosten någonsin, menade en annan.

SM-debut för Mathilda
Vid frukostmötet fick vi också träffa en annan tjej med vinnarmentalitet. Team Nätverkets stipendiat Mathilda Johansson var på plats och berättade som sin karriär inom karaten.
– Jag har haft tävlingsuppehåll under sommaren men nu är det hårdträning inför hösten som gäller. Då ska jag bland annat vara med på mitt första SM, säger Mathilda, som ända sedan hon var knatte har staplat medaljer och pokaler på hög.
Anders Nilsson (som presenterade Sandra Mårtensson) från InterMail svarade för en av morgonens företagspresentationer. Även Michael Flodin och Daniel Karlsson från ystadsföretaget Citcop fick 180 sekunder på sig att berätta om sin verksamhet.

Första föreläsningen
Framträdandet hos Nätverket Österlen var faktiskt Sandra Mårtenssons första föredrag någonsin, men av de premiärnerver hos själv sade sig brottas med syntes intet. Sandra talade intresseväckande och engagerat om sin resa genom travet och medievärlden och hon berättade om sin passion för jobbet som ankare i travsändningarna hos Kanal 75.
– Symbiosen mellan sporten och spelet är verkligen något jag älskar. Jag hade knappt spelat på hästar när jag började jobba med teve men eftersom jag älskar att tävla och vinna så bestämde jag mig för att lära mig allt genom att lära mig av de som var bättre än mig.

Trygg i rollen
Den inställningen har Sandra haft mycket nytta av i livet. Numera känner hon sig trygg i rollen som spelexpert.
– Första gången jag var och spelade in teve var jättejobbig. Jag önskade bara att dagen skulle ta slut och efter det trodde jag aldrig att jag skulle ställa mig framför kamerorna igen, sade Sandra som även bjöd på en del goda råd till travspel i allmänhet och den stundande jackpotomgången i synnerhet.
– Våga gå din egen väg. Ta ställning. Tro på dina idéer. Gör det inte för svårt för dig när det är en stor jackpot. Sikta inte på att ta hem hela potten själv utan spela som du brukar.

Chans till storvinst
Sandra lottade också ut ett V75-system kryddat med boost, som vid vinst ger tio gånger pengarna. Då lördagens jackpot uppgår till närmare 75 miljoner kronor har den lycklige vinnaren av systemet chansen att vinna hela 750 miljoner kronor. Sandra Mårtenssons största vinst för egen del inträffade en blöt och regnig V75-dag på Solvalla i februari 2019.
– Det vräkte ner över Solvalla. Vädret påverkade banan så mycket och i sista sekund ändrade jag spik. Jag vann över 500 000 kronor men jag satt med sex hästar i sista loppet (favoriten vann) så det hade kunnat ge riktigt stora pengar.

Nästa frukostmöte
Från en stor teveprofil till en annan. På nästa frukostmöte får ni nämligen träffa folkkära Bengt Magnusson, känd från TV4 där han var nyhetsankare i över 30 år. Den 29 september träffas vi igen och då är vi tillbaka på Ystads Teater. Mer information om den begivenheten levereras som vanligt på hemsidan inom kort och via e-post till alla som är medlemmar i Skånes trevligaste affärsnätverk.

Text: Kostas Foussianis
Foto: Susanna Bodnar

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

 

Nätverkskalender

Det händer 2025
» 23/5 Frukostmöte Tomelilla
» 23/5 Nätverket Open Golf
» 29/8 Frukostmöte Simrishamn
» 26/9 Frukostmöte Ystad
» 7/11 Magisk AfterWork

Det hände 2025
» Frukostmöte med SaraClaes
» Lunchmöte med Jonas Von Essen
» Nätverket Open Bowling
 

Det hände 2024
» Frukost med Håkan Wifvesson
» Frukost med systrarna Salming
» Frukost med Marlene Hedblom
» Frukost med Staffan Olsson
» Frukost med Björn Hellberg
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» After Work, Ystad

» Se alla aktiviteter

Gilla oss på Facebook

Företag i Nätverket: Min Andelshäst

2 april - 2025
Jessica delar sin dröm – och får andra att fatta galoppen Drömmar föds, frodas och förädlas. För att till slut antingen krossas – eller förverkligas.…

Företag i Nätverket: Österlengruppen

20 mars - 2025
Österlengruppen – en liten koncern med stora ambitioner Det började med en rostig skåpbil och en vilja av stål hos en envis yngling med visionen om…

Lunchmöte: Jonas Von Essen

17 mars - 2025
Minnesvärd och historisk årspremiär hos Nätverket Österlen Du behöver inte heta Jonas von Essen och vara bäst i världen på att komma ihåg saker för…
DSC 0068

Nätverket Open Bowling 2025

10 mars - 2025
Nätverket Open i Bowling vanns av Otto Olssons Bil 2:a blev Däckcenter Ystad som även kammade hem lite "grenpriser" som bl a flest strikes. Team Otto…

Teamträff 2025

25 februari - 2025
Kick off med späckat program för Nätverkets nya Dream Team Tack för allt Hannes, Jacob, Julia, Mathilda och Tova!Välkomna till Team Nätverket…

Företag i Nätverket: Flexergi AB

24 februari - 2025
Flexergi – det lilla företaget som kapar de stora kostnaderna Noggrann kartläggning, personlig service och smart styrning av det installerade…

Historiskt ledarskifte hos Nätverket Österlen

17 januari - 2025
Historiskt ledarskifte hos Nätverket Österlen En epok är över. En annan tar vid. Efter två decennier som driftschef lämnar grundaren Lasse Nilsson nu…

Företag i Nätverket: Carpro Center

17 december - 2024
Ismet kämpar och sliter – för att få andra att glänsa Vill du imponera på dina kollegor och partners med en skinande ren bil? Eller bara känna…

Företag i Nätverket: Säkra AB

5 december - 2024
Lokal närvaro är SÄKRAste framgångskonceptet De är nummer två i Sverige på skade- och företagsförsäkringar och trea i landet när det gäller liv- och…

Företag i Nätverket: Ocab Ystad

25 november - 2024
Ocab räddar värden och månar om världen Ibland händer saker som inte får hända. Du drabbas av en brand eller en akut vattenskada eller upptäcker att…

After Work 2024

21 oktober - 2024
Magiskt avslut på året! Det var höga förväntningar på avslutningskvällen på Ystad Teater när världsshowen ABBA 50 år med The Visitors och Sara Li,…

Företag i Nätverket: Belfor Sweden

4 oktober - 2024
Belfor gör skadan ogjord – över hela världen Snabba, skickliga, stora och starka. Med verksamhet i totalt 57 länder är Belfor det största…