Medlemmar

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss


Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst genom ökad beställningstrafik på Österlen. Han ser medlemskapet i Nätverket Österlen som ett värdefullt led i den ambitionen

Bergkvarabuss växer och satsar på eldrivna regionalbussar

En modern fordonsflotta, välutbildade förare och dygnet runt-service med lyhördhet inför kunden som adelsmärke. Där har du några av de faktorer som gjort Bergkvarabuss till ett av Sydsveriges största bussbolag. Och expansionen fortsätter …
– Nya avtal gör att vi växer kraftigt de närmaste åren, säger Jens Richard som är företagets trafikområdeschef i Östra Skåne.

Som antyds i ingressen händer det, pandemin till trots, en hel del hos nätverksmedlemmen Bergkvarabuss för tillfället. Nätverket Österlen tog pulsen på trafikområdeschefen för östra Skåne, Jens Richard, vid ett morgonmöte i företagets lokaler på Koppargatan i Ystad. Vid undertecknads besök gapar många av rummen på kontoret tomma men så kommer det inte att vara särskilt länge …

Regionala elbussar
– Vi har vunnit en upphandling för Skånetrafiken som innebär att nuvarande trafikuppdrag utökas med Simrishamn och Sjöbo. De närmaste åren tar vi sedan fler steg i expansionen då ytterligare regiontrafik tillkommer och antalet medarbetare kommer då att öka från 150 till cirka 250, säger Jens som också rapporterar om en annan spännande nyhet kring bolaget.

Bergkvarabuss kommer, som en av de första aktörerna i Sverige, att driftsätta elbussar för regiontrafik, vilket innebär ett stort steg mot ett hållbart samhälle, minskad miljöpåverkan och en förnyelse av kollektivtrafiken.


I samband med satsningen på mer klimatvänliga bussar i regiontrafiken utökar Bergkvarabuss fordonsflottan till Skånetrafiken från 30 till 68 fordon. Dessutom har bolaget ett 50-tal skolbussar i drift.

Började i Småland
Historien om Bergkvarabuss började i mitten av 1970-talet, i den lilla kartflugorten Gökalund i Bergkvara i södra Småland. Där och då, närmare bestämt på nationaldagen 1975, grundade Göran Mellström tillsammans med två kollegor företaget som vid starten endast hade två taxibilar och två bussar i drift. Efter att successivt ha utvecklat verksamheten och etablerat sig över hela södra Sverige, är Bergkvarabuss 46 år senare alltså en tung aktör i den sydsvenska bussbranschen.

– Med ypperlig service, nya bussar, medvetet miljö- och kvalitetsarbete och ett gränslöst tänkande ser vi med tillförsikt på framtiden och hoppas på ytterligare 40 framgångsrika år, sade Göran Mellström i samband med 40-årsjubiléet 2015.

Nätverket viktigt led
Även Jens Richard tror att Bergkvarabuss går en ljus framtid till mötes.

– På bolagsnivå är ambitionen att växa med mer kollektivtrafik, framför allt i västra Sverige där vi har en relativt liten marknadsandel. På Österlen vill vi bli större på beställningssidan.

Medlemskapet i Nätverket Österlen är förstås ett värdefullt led i den ambitionen för den kring Brösarp bördige Jens och hans kollegor.

– Lokal närvaro och förankring är viktigt för oss. Om någon i Nätverket tänker buss så vill vi att de tänker på oss, säger Jens som har ett gediget idrottsintresse och ser väldigt positivt på Nätverket Österlens satsning på elitsatsande idrottsungdomar från regionen.

Erbjuder konferensbuss
– Det känns jättebra att vara med och bidra till att elitsatsande idrottsungdomar får en bra utbildning via Team Nätverket. Bergkvarabuss kör bland annat sju lag i herrallsvenskan, FC Rosengård i damallsvenskan och en del fotbollslag i nordöstra Skåne. Så visst har vi en anknytning till idrotten i vår verksamhet. Vi skulle gärna utveckla liknande samarbeten även inom idrotten på Österlen.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna den konferensbuss som Bergkvarabuss kan erbjuda Nätverket Österlens företagare.

Det är en trevlig produkt som ger möjlighet att utnyttja resan till konferens för att sedan göra annat när man kommer fram till destinationen, säger Jens. 


Konferensbussen ger möjlighet att samtidigt sammanträda och förflytta sig.

Ystad i topp
Bergkvarabuss satsar hårt på kundvård och har lagt ribban högt i de återkommande mätningar av kundnöjdhet som utförs på Skånetrafikens bussar.

– Vi har satt målet att ligga på 8,4 på en 10-gradig skala. Ystad stadstrafik är bäst i Skåne i dessa mätningar och det är på den nivån vi vill ligga hela tiden. Vi investerar kontinuerligt i att förbättra kundservicen.

Ett exempel på detta är satsningen på en förarcoach som åker med och hjälper föraren att utvecklas i kundmötet såväl som i körstilen. I den sistnämnda strävan är eco-driving ett centralt begrepp.

– En bränslesnål körstil innebär oftast att passagerarna åker bekvämt. Detta är något vi kommer att jobba ännu hårdare med i framtiden, säger Jens.

Mänskliga möten
Själv brinner Jens – som har en bakgrund inom det militära och har gjort FN-tjänst i Afrika – starkt för det uppdrag han antog 2016. Det var då han efter en tid i järnvägsbranschen anställdes hos Bergkvarabuss i en roll som successivt har utökats med nya områden.

– I min roll är det stimulerande att försöka påverka verksamheten i positiv riktning, men det är mötena med människor som är det bästa med jobbet. I min vardag träffar jag oftast människor med olika bakgrunder och kulturer. Det tycker jag är oerhört kul och spännande.

Fysiska möten och andra sociala sammanhang trånar vi alla efter så här i kölvattnet av pandemin, så vi hoppas få träffa Jens och hans kollegor på många frukostmöten hos Nätverket Österlen framöver …

Text: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se
Foto: Kostas och Bergkvarabuss

Bergkvarabuss AB
Adress: Koppargatan 17, Ystad
Telefon: 076-7629870
E-post: jens.richard@bergkvarabuss.se
Hemsida: https://bergkvarabuss.se/

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar