header 2023 spring

Företag i Nätverket: Preem Ystad

IMG 20190922 130216304 HDR

Macken – en samlingspunkt för alla

Hos Preem i Ystad kan du tanka både bilen och dig själv …

Stans bästa biltvätt, en skinande ren automattvätthall och ett utbud av mat och dryck som ger många lunchrestauranger en match.
Preem i Ystad är så mycket mer än bara en bensinmack.
– Att ge kunderna bra service är vår vardag och vi gör vårt bästa varje dag, säger Liselotte Löfwall Nilsson.

Det fanns en tid när drivmedel och snus var i stort sett det enda du kunde köpa på en mack.
Det fanns också en tid när Preem i Ystad var på god väg att bli en bortglömd bensinmack med dystra framtidsutsikter.
Idag ser verkligheten radikalt annorlunda ut – både för bensinmacken i allmänhet och Preem i Ystad i synnerhet.

Bred service
Macken som samhällsinstitution, för att börja med det, har förändrats från renodlad bilservice till ett helhetskoncept. Servicen skiljer sig förstås åt från mack till mack, eller i alla fall mellan de olika bolagen, men gemensamt för de flesta är att du inte bara kan tanka, tvätta bilen och hyra släp utan också utföra postärenden, handla livsmedel och inte minst – äta riktigt gott! I alla fall om du befinner dig på ovan nämnda mack i Ystad …

Låt oss återkomma till Preem i Ystads gastronomiska utbud senare i artikeln och först ägna lite uppmärksamhet åt den närmast totala förvandling som macken genomgått de senaste åren. Preem i Ystad har på kort tid gått från en borttynande tillvaro till en bensinmack i toppskick, hyllad av kunder från både när och fjärran. För att förstå och hitta ”hemligheten” bakom det genomgripande ansiktslyftet bokade vi tid med ägaren och nyblivna Nätverket Österlen-företagaren Liselotte Löfwall Nilsson.

Började i torgkiosk
Liselotte, som är uppväxt i Rydsgård, kastade sig ut i arbetslivet omedelbart efter att hon gått ut nian. Karriären började i Torgkiosken i Skurup och har sedan fortsatt i en mängd olika företag och branscher, där Liselotte varit framgångsrik inom i första hand produktion och försäljning. Hennes breda CV inkluderar bland annat jobb med kundtidningar, displayer och tillverkning av medicinsk utrustning. Hon har också drivit en egen outletbutik på Börringe Kloster och med få undantag blivit headhuntad till varje position.

Tog över 2013
2013 tog hon tillsammans med sin man över Preem i Ystad – en mack som då alltså var på väg att förfalla …
– Vi såg väl en potential som ingen annan såg. Jag är uppväxt med den här macken som var en samlingspunkt när jag var barn. Både min och min mans pappa var lastbilschaufförer och stannade ofta här för att tanka med oss i släptåg, så när vi såg annonsen 2013 kändes det lockande att ta över den anrika ”Fina-macken”, säger Liselotte medan hon visar mackens olika lokaler och faciliteter.
Så blev det också.

Städade varje dag
Sex år efter att partneravtalet med Preem tecknades har Liselotte och hennes kollegor inte bara fått verksamheten på fötter igen, de har lyckats återställa bensinmacken till den populära samlingsplats den en gång var. Transformationen har förstås kostat en hel del – både i pengar och tid.
– Jag tror jag städade varje vrå av macken varje dag under de sex månaderna. En ren fysisk miljö är oerhört viktigt både för kunderna och för personalen.
Personalen ja. Vid sidan av hennes egen skicklighet som entreprenör och hennes passion för allt som har med produktion och försäljning att göra, har den sex anställda stora personalens välmående varit en viktig framgångsfaktor i Liselottes hårda arbete med Preem-macken.

Glad personal
– Vi har knappt någon omsättning alls i personalen vilket är smått unikt för en mack. Här finns personer som jobbat på macken i 30 år. Om personalen är lycklig och deras schema fungerar med deras privata situation så gör de ett bättre jobb vilket i sin tur ger oss nöjda och trogna kunder, säger hon.
Enkel och självklar matematik kan tyckas men för Liselotte är pratet om glada medarbetare mer än bara tomma ord. Den goda företagskulturen löper som en röd tråd i hennes ledarskapsfilosofi och understryks av det faktum att Liselotte inte tvekar över att ge personalen semester under den intensiva sommaren då det råder högtryck på macken.
– Jag jobbar som mest under den perioden, det blir långa dagar men jag brinner så mycket för detta så det är inga problem. Och jag har ett fantastiskt team bakom mig.

Familjär stämning
Liselottes närmaste är en viktig del av detta – såväl hennes man som barn och brorsdotter hjälper i olika stor utsträckning till på macken. Och den familjära atmosfären präglar även Preem i Ystad som helhet.
– Genom att hålla en hög servicenivå och alltid ge ett vänligt bemötande försöker vi vara så nära kunden som möjligt. Vi hjälper alla så gott vi kan och ger lite extra omsorg till dem som på grund av bristande erfarenhet eller andra orsaker behöver särskild assistans när de ska utföra service på sina fordon, säger Liselotte medan hon häller upp en mugg uppfriskande islatte till undertecknad.
Just kaffet är en annan detalj som bidrar till att du vid ett besök på Preem-macken faktiskt uppfylls av en mysig ”hemmakänsla”.

Gott kaffe
– Kaffet är alltid på och vi har faktiskt fått mycket beröm av våra kunder som menar att vårt kaffe till och med är godare än på många kaféer, säger Liselotte medan hon glatt hälsar på en kund som stannat till för en kort paus i arbetet.
Kunden heter Daniel Krupa och är en av Preems många ”stammisar”. Så gott som varje morgon stannar han till på Preem i Ystad för att tanka, tvätta bilen eller förse sig själv med bränsle för dagen i form av en smoothie från mackens digra sortiment av mat och dryck.
– Preems frukostpåsar är mycket prisvärda. Jag gillar deras smoothies, särskilt den med jordgubb och banan, säger Daniel som driver ett företag i byggbranschen.

Populär salladsbar
Det stora matutbudet är verkligen något som gör Preem i Ystad till en unik bensinmack. Här finns allt från egenhändigt producerade mackor och ciabattas till vegetarisk bratwurst, maffiga Dallas-burgare och barnsligt goda pannkakor. Salladsbuffén är omåttligt populär både bland sommarturister och närområdets företagare som ofta tittar in på lunchen. Nätverkets reporter testade och gillade för övrigt potatisomeletten och bland stadens byggarbetare är den klassiska ”lundaknaken” en populär frukosttradition.
– Vi är stolta över att kunna erbjuda ett så brett utbud av mat och dryck och inte minst då de vegetariska alternativen, säger Liselott.
– Och så har de Ystads bästa biltvätt, det kan du skriva, fyller Daniel i med ett brett leende innan han med favoritsmoothien i handen hastar ut till den väntande firmabilen.

IMG 20190922 131108590

Ny utrustning
Automattvätten – en så kallad Flex5-maskin från hög ansedda och marknadsledande tillverkaren Istobal – är en av Preem i Ystads senaste och största investeringar. Flex5 är den första och enda portaltvätten på marknaden som kan byta mellan fem och tre borstar utan att ändra maskinen och på bara en arbetsdag.
– I framtiden hoppas vi kunna satsa ännu mer på ny utrustning till macken. Men redan i vinter utökar vi vår redan stora släpvagnspark med ännu fler vagnar, säger Liselotte som sedan en tid tillbaka kan titulera sig medlem i Nätverket Österlen.
– Det är första gången jag går med i ett företagsnätverk och det gör jag för att just Nätverket Österlens koncept känns helt rätt för oss.
Lokalt engagerad
Nätverket är inte den enda lokala organisation som Liselotte och Preem i Ystad är engagerat i. De hjälper bussbolag med frukostpåsar till resorna, är aktiva i Köpmannaföreningen och har inlett ett samarbete med IFK Ystad, vars medlemmar får rabatt på släphyra och biltvätt samtidigt som en del av kostnaden går tillbaka till föreningen. Och när Lilla Tåget rullar genom staden under somrarna är det med uppbackning från Preem i Ystad.
– Jag värnar om Ystad och försöker hjälpa till med det jag kan. Vi stöttar även väktarna och bidrar därmed till en säkrare och tryggare stad.
Liselotte värnar emellertid inte ”bara” om lokala intressen – miljö och hållbarhet är andra ämnen som ligger henne varmt om hjärtat.
Stark miljöpolicy
Som du säkert fått berättat för dig av självaste Gunde Svan i TV, satsar Preem på förnybar bensin och diesel av rester från skogsindustrin för att minska påverkan på miljön. Valet är möjligt tack vare att Preem har egna raffinaderier i Sverige och därför kan välja vilken råvara som gör störst skillnad för klimatet.
– Preems uttalande miljöprofil passar mig och personalen perfekt. Vi är väldigt stolta över att kunderna kan tanka med miljövänliga drivmedel och tvätta sina fordon med Svanen-märkta tvättmedel, säger Liselotte som också avslöjar att de smider ”hemliga planer” inför sommaren 2020.
– Det blir en överraskning men ambitionen är att ge ystadsbor och turister ytterligare en anledning att njuta av Ystad med omnejd …

IMG 20190922 150916834 HDR

Välkomnar alla
Visst låter det spännande? Och i väntan på den godbiten kan du – alldeles oavsett om du äger en bil eller inte – med fördel besöka Preem i Ystad för att njuta av en god och prisvärd lunch eller fika samtidigt som du surfar på mackens trådlösa nätverk eller tar del av senaste nytt från dagens nyhetstidningar.
– Kom hit och prata med oss, som företagare eller privatperson. Vi berättar gärna om vad vi kan hjälpa er med, säger Liselotte vars brinnande entusiasm för macken oundvikligen för tankarna till den på 1980-talet omåttligt populära tv-serien med just namnet ”Macken”.
Och det skulle inte förvåna om hon vid arbetsdagens slut klämmer i med en käck skånskklingande version av Roys klassiska avslutningsreplik ”Hejdå macken, vi ses i môrr’n!”.

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

PREEM YSTAD
Adress: Södra Dragongatan 23.
Öppettider: Måndag - Fredag: 06:00 - 22:00. Lördag: 08:00 - 21:00. Söndag: 08:00 - 21:00.
Telefon: 0411 – 190 00.
E-post: Liselotte.Lofwall@preem.se
Hemsida: www.preem.se

 

preem ystad 225

 

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
DSC 0875
18 oktober - 2023

Företag i Nätverket: Pressbyrån

Pressbyrån har gått från tidningskiosk till helhetsservice Sveriges modernaste kiosk – med landets kanske mest underskattade…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
15 augusti - 2023

Företag i Nätverket: Ystad Golfklubb

Golfklubben som passar för alla smaker och spelnivåer Det är en av Sveriges äldsta golfklubbar, men har kulinariska influenser…
9 juni - 2023

Företag i Nätverket: Sydbuss

Fotbolls-EM och tysk topphandboll i Sydbuss sportsatsning Julmarknad, musikal eller handboll i världsklass? Eller varför inte…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
4 april - 2023

Företag i Nätverket: STC Ystad

STC – mötesplats med gemenskap och glädje i fokus Glöm gamla, kalla och tråkiga källarlokaler – hos STC tränar du på fräscha,…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
25 oktober - 2022

Företag i Nätverket: OA Logistik

Ny nätverksmedlem växer så det knakar De kommer att nå över 10 miljoner i omsättning och har gått från en till 14 anställda på…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
3 oktober - 2019

Företag i Nätverket: Preem Ystad

Macken – en samlingspunkt för alla Hos Preem i Ystad kan du tanka både bilen och dig själv … Stans bästa biltvätt, en skinande…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
16 mars - 2015

Företag i Nätverket: Room Expo

Grönt och skönt hos Roomexpo Högkvalitativa och modernt designade inredningsprodukter, både för hemmet och den offentliga…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
3 oktober - 2014

Företag i Nätverket: Mazars

”Lokal idrott och näringsliv hand i hand” 14 000 medarbetare i 72 olika länder – revisions- och rådgivningsbyrån Mazars är…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
3 mars - 2014

Företag i Nätverket: Mix Megapol

Radiokanalen med hjärtat på rätta stället! Mix Megapol vill komma närmare lyssnarna på Österlen Nyckeln till en bra start på…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar