Miljömärkt första halvår på Österlen

170707-klematis.jpg

Det blev ett första halvår med både positiva och en del svagare signaler på Österlen. Nyföretagandet svajar lite, men konkurserna är få och försäljningen av miljöbilar ökar.

Första halvåret registrerades totalt 181 nya företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. Det ska jämföras med 199 nya företag under perioden januari-juni 2016 och 200 motsvarande period 2015. Takten i nyföretagandet är alltså något lägre i år än under de båda tidigare åren.

Samma sak gäller för övrigt i hela landet. Efter tre månader i rad med minskat antal nyregistreringar står nyföretagande i Sverige på minus 2,7 procent sedan årsskiftet. På Österlen ligger minskningen i år på 9 procent, enligt Bolagsverkets statistik.

Simrishamn står för ökning
Det finns dock ett undantag. Simrishamn har ett litet plus (+3,4 procent) sedan man fått 60 nya företag första halvåret i år mot 58 i fjol. Däremot ligger både Ystad och Tomelilla på minus – Ystad med 12,1 procent och Tomelilla med 19 procent.

En allmän förklaring till att nyföretagandet minskar är högkonjunkturen. Ju fler som efterfrågas på arbetsmarknaden, desto färre känner sig manade att starta eget.

170707-rotochrut.jpg
Antalet företag som utför ROT- respektive RUT-tjänster på Österlen minskar. ROT-företagen var flest 2014 och RUT-företagen 2015.

Det här förhållandet avspeglar sig delvis även i utvecklingen när det gäller företag som erbjuder ROT- och RUT-tjänster. Vid utgången av förra året fanns det 634 ROT-företag på Österlen. Första halvåret i år har Skatteverket bara betalat ut skattereduktioner till 513 sådana företag.

Färre RUT-företag, mer pengar
På RUT-området, som numera omfattar fler tjänster än tidigare, har antalet registrerade företag på Österlen minskat från 213 i slutet på 2016 till 186 vid halvårsskiftet i år. Trots att företagen är färre har Skatteverket betalat ut mer pengar i år än vid samma tidpunkt i fjol.

Ett positivt tecken på att de drygt 6 100 företag som finns på Österlen i allmänhet går bra är att konkurserna är få. Hittills i år har 5 företag gått i konkurs jämfört med 8 första halvåret i fjol. Detta samtidigt som företagskonkurserna i hela landet hittills ökat med 6 procent jämfört med 2016.

Många nya miljöbilar
Försäljningen av nya bilar i Sverige ökade med 2,2 procent första halvåret i år. På Österlen når bilhandlarna inte riktigt upp till de talen. Nybilsförsäljningen här nere minskade med 5,5 procent från januari till och med juni.

Här finns dock en märkbar skillnad jämfört med övriga landet. Av 1 210 sålda bilar på Österlen i år var 161 miljöklassade, exempelvis eldrivna, elhybrider, laddhybrider eller miljödieslar. Det motsvarar en ökning med drygt 30 procent, medan ökningen var knappt märkbar i landet som helhet.

Mer siffror från första halvåret 2017 finns på ett pdf-ark som du öppnar genom att klicka här!

Källa: Nätverket Österlen/Lars Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar