170528-foretagsklimat-osterlen.jpg

Fortsatt godtagbart företagsklimat i Österlens kommuner

Företagens betyg på kommunernas arbete med att förbättra företagsklimatet runt om i landet är i stort sett oförändrat jämfört med de senaste åren. Men på Österlen har det blivit mer ojämnt mellan kommunerna.

Precis som i fjol är Ystad ”bäst i klassen” i vårt område. Kommunen överträffar inte bara grannarna Simrishamn och Tomelilla när det gäller företagens betygsättning utan även riket i stort. Det här framgår av Svenskt Näringsliv årliga undersökning av företagsklimatet i landet.

Mycket att lära av kommunerna
Carola Lemne, Svenskt Näringslivs vd, menar att resultatet visar att regeringen har mycket att lära av duktiga och drivande kommunpolitiker från olika partier runt om i landet.

– Gör det enklare och billigare att anställa, sänk skatten på arbete, bygg ut gymnasieskolans yrkesprogram ytterligare och underlätta rekrytering av utländsk arbetskraft, säger Carola Lemne bland annat i ett pressmeddelande.

Godtagbart – men inte mer
Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet med svar från drygt 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker runt om i Sverige visar som vanligt att politikerna sätter högre betyg på företagsklimatet än företagarna. Betygsskalan går från 1 till 6, där 1 står för Dåligt och 6 för Utmärkt. Gränsen för Godtagbart går vid betyget 3.

På nationell nivå når det genomsnittliga betyget för företagsklimatet 3,73 när omdömena från politiker och företagare vägs samman. Tillsammans kommer kommunerna på Österlen upp i betyget 3,60. Det är det högsta samlade betyget sedan mätningarna startade 2002

Jämfört med den senaste mätningen 2015 har rikssnittet dessutom bara ökat 0,02 procentenheter medan genomsnittet för Österlen har ökat 0,13 procentenheter.

Ystad över riksgenomsnittet

Företagklimatet i Ystad
Ystad hamnar gott och väl över riksgenomsnittet när det gäller företagarnas nöjdhet med ett samlat betyg på nästan 4,03. Här är också skillnaden mellan politikernas betyg (4,28) respektive företagarnas (3,79) minst. Båda betygen har dessutom höjts jämfört med tidigare mätningar sedan 2002.

Tomelilla ligger exakt på riksgenomsnittet med sitt betyg för 2017 på 3,73. Men här spretar betygen å andra sidan mest mellan politikerna (4,26) och företagarna (3,20). Simrishamn ligger kvar under rikssnittet med ett snittbetyg på 3,04. Politikerna är även här mer nöjda (3,55 i betyg) än företagarna (2,54).

Företagsklimatet i Tomelilla

Företagsklimatet i Simrishamn
Både Tomelilla och Simrishamn får sänkta betyg av sina företagare i årets mätning.

Riksrankning presenteras i höst
Undersökningen genomfördes under perioden januari-april i år med en svarsfrekvens bland företagen på 50 procent och bland kommunpolitikerna på 57 procent. För genomförandet svarar opinionsinstitutet Demoskop.

Hela undersökningen med samtliga inbördes rankningar av landets kommuner presenteras i september. Då går det också att jämföra kommunerna på Österlen med övriga riket på punkt för punkt i undersökningsmaterialet. Klicka här för att se hur våra kommuner placerade sig förra hösten.

Vill du se grunddata från 2017 års undersökning klickar du här.

Källa: Nätverket Österlen/Lars Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar