Nya företag på Österlen jan-nov 2016

Österlen på väg mot nytt bra år för nyföretagandet

Nyföretagandet på Österlen kommer att öka mer i år än förra året. Det står redan nu klart sedan Nätverket – med en månad kvar av 2016 – dykt ner i Bolagsverkets statistik. I november ökade registreringen av nya företag med 13 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Sedan början av året har 344 nya företag registrerats i Ystad, Simrishamn och Tomelilla mot 321 vid samma tid förra året. Det ger en ökning under perioden januari till och med november med 7,2 procent. Landet som helhet står fram till och med slutet av november plus 8,1 procent i Bolagsverkets statistik.

Under hela förra året registrerades 356 företag på Österlen. Det innebär att det bara behövs 12 nya företag under december för att vi ska nå samma nivå som i fjol. Eftersom genomsnittet för månaden ligger på 27 nya företag de senaste sex åren är fjolårets notering definitivt i farozonen.

Utjämnad tillväxt
En annan sak som är påtaglig under 2016 är att det skett en utjämning när det gäller hur många nya företag som startats i förhållande till antalet invånare i de tre kommunerna. Tidigare år har någon av kommunerna stuckit iväg före de andra, medan det hittills i år är betydligt jämnare.

 

Nya företag
per invånare

Antal månader
med ökning

Förändring
hittills i år

Tomelilla 5,64 9 +72,1 %
Simrishamn 5,82 5 +16,8 %
Ystad 5,49 2 -13,1 %

Ystads minusstatistik ska sättas i relation till att kommunen hade en ökning av nya företag med hela 45,8 procent förra året, vilket också ledde till att man utsågs till Årets nyföretagarkommun i Sverige.

Få företag går i konkurs
Statistiken över konkurser visar på en fortsatt positiv trend. Antalet företag som drabbats av konkurs har hittills i år halverats jämfört med fjolåret.

Hittills i år har 18 företag på Österlen gått i konkurs jämfört 37 vid motsvarande tidpunkt i fjol, en minskning med 51 procent.

I landet som helhet ligger minskningen stadigt på 6 procent, enligt Upplysningscentralen, UC.

Bland länen är den största minskningen 40 procent (Västmanland), medan hela Skåne minskat med 17 procent i år.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar