Nya taxeringsvärden höjer fastighetsavgifterna på Österlen
161111-Nygatan Tomelilla.jpg
Foto: Hanseric Jonsgården

Taxeringsvärdena stiger rejält för landets småhusägare om två år. Det innebär också att fastighetsavgifterna ökar – på Österlen något mer än genomsnittet för landet. Det visar en prognos från Villaägarnas Riksförbund, som vi bearbetat.

Alla villor och fritidshus taxeras om vart tredje år. Prognosen för taxeringsvärdena 2018, som Villaägarna tagit fram tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån, visar att knappt hälften av landets småhusägare ligger under maxtaket för fastighetsskatt. För dem innebär höjda taxeringsvärden oundvikligen högre fastighetsavgift.

För småhus är takbeloppet för fastighetsavgiften i år 7 412 kronor. Om 0,75 procent av taxeringsvärdet ger en lägre avgift, ska det användas i stället.

Flest får höjning i Tomelilla
På Österlen kommer de nya taxeringsvärdena att beröra flest hushåll i Tomelilla. Där beräknas tre av fyra småhusägare (76 procent) få betala mer i fastighetsavgift 2018. Ökningen stannar på 570 kronor, vilket är en bra bit under riksgenomsnittet på 812 kronor men i nivå med den genomsnittliga ökningen i Skåne.

I Ystad och Simrishamn påverkas färre hushåll, men höjningarna för dem som berörs blir desto högre. I Ystad visar prognosen att fastighetsavgiften ökar med 1 020 kronor och i Simrishamn med 1 028 kronor. Det kan exempelvis jämföras med ökningen på Gotland.
Klicka här för en komplett jämförelselista med landets län och kommunerna på Österlen i en bilaga som Nätverket sammanställt i pdf-format.

Nya taxeringsvärden och högre priser
De nya taxeringsvärdena lär också komma att avspegla sig i priserna på husen. Från 2010 till 2015 ökade huspriserna på Österlen med 23 procent, enligt Lantmäteriets lagfartsstatitik. Och SCB:s senaste statistik visar att ökningarna håller i sig i år. Så här ser de senaste värdena ut:

Kommun Antal köp Medelköpe-skilling tkr Förändring i procent från föregående år
Ystad 47 2 579 +9
Simrishamn 54 2 065 +8
Tomelilla 30 1 437 +33

Om priserna utvecklas i samma takt som hittills och i relation till fastighetstaxeringen kommer en villa i Ystad ha ett genomsnittspris på drygt 3 miljoner kronor 2018. I Simrishamn kommer priserna i snitt att kunna ligga på 2,5 miljoner och i Tomelilla på 1,6 miljoner.

Men priserna påverkas självfallet av fler faktorer än höjda taxeringsvärden. Fortsatt låga räntor, fortsatt bra fart i företagandet (med tillhörande anställningar) och god efterfrågan påverkar också prisutvecklingen.

Det finns även säsongsmässiga och tillfälliga avvikelser. Över sommarperioden i år ökade exempelvis huspriserna med 11 procent i Tomelilla, medan de i stort sett låg stilla i Ystad och minskade med 5 procent i Simrishamn.
Fler aktuella siffror om värden och antal sålda hus finns i en pdf som du får upp genom att klicka här.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar