161103-nyaforetag-jan-okt.jpg
Frisk höstluft i nyföretagandet på Österlen
Den starka återhämtningen står sig för nyföretagandet på Österlen. I oktober ökade registreringen av nya företag med hela 52 procent jämfört med i fjol. I resten av landet minskade nyföretagandet under månaden med nästan 5 procent.

Sedan början av året och fram tills nu har 309 nya företag registrerats i Ystad, Simrishamn och Tomelilla mot 290 förra året. Det ger en sammanlagd ökning med 6,6 procent. Det gör att Österlen – efter en dämpning under sommarperioden – nu åter matchar landet som helhet (plus 6,8 procent) när det gäller ökning av nyföretagandet, enligt Bolagsverkets statistik.

Tomelilla utmärker sig
Fortfarande är det i Tomelilla som det mest positiva händer. Sedan årsskiftet har nyföretagandet i kommunen ökat med 94 procent! Simrishamn är också starkt på gång med ett plus på drygt 16 procent, medan Ystad har ett lika stort minus.

I rättvisans namn ska då påpekas att Ystad har väldigt starka siffror att matcha från 2015, då man utsågs till Årets nyföretagarkommun i Sverige.

I år är våra kommuner inte med och tävlar om den titeln. Alla nominerade kommuner finns längre norrut i landet, men håller trenden i sig kanske Tomelilla kan vara med i matchen nästa år.

Till grund för nomineringarna ligger främst antalet nya företag per tusen invånare i kommunen. Här har Tomelilla nu gått från 2,67 företag förra året till 5,18 i år (grafiken ovan). Få kommuner i landet har motsvarande utveckling.

Konkurserna minskar

Statistiken över konkurser visar även den på en positiv trend. Antalet företag som drabbats av konkurs i vår del av landet har hittills i år halverats jämfört med fjolåret, sedan 16 företag på Österlen gått i konkurs jämfört 32 företagskonkurser vid motsvarande tidpunkt i fjol. I landet som helhet ligger minskningen på 6 procent, enligt Upplysningscentralen, UC.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar