Julivärme dämpade nyföretagandet på Österlen

160803-julivarme-bilar.jpg
Foto: Lars Fredell

Efter ett första halvår med god utveckling på många fronter tog Österlen semester under juli. Värmen dämpade både nyföretagandet och försäljningen av nya bilar.

I juli registrerades 17 nya företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. Det var 39 procent färre än i juni månad, men samtidigt precis lika många som i juli förra året. Juli är historiskt sett den mest beskedliga nyföretagarmånaden på året.

Sedan början av året har 214 nya företag registrerats på Österlen, att jämföra med 211 vid samma tid i fjol. Det ger ett plus på en dryg procent. I landet som helhet har nyföretagandet ökat med 9,5 procent sedan årsskiftet, enligt Bolagsverkets statistik.

Två starka år
Bortsett från den varma sommarens eventuella effekter på entreprenörsandan i år ska man inte glömma att både Simrishamn och Ystad fick osedvanligt många nya företag 2014 och 2015 – de år de båda kommunerna utsågs till Årets nyföretagarkommun i Sverige.

Av det skälet blir minskningarna extra tydliga i Ystad (-15 procent) och i Simrishamn (-2 procent) hittills i år. Istället är det fortfarande Tomelilla som ångar på med många nya företag. Sedan årsskiftet har man gått från 24 nya företag i fjol till 46 i år, en ökning med 92 procent!

Glädjande är också att konkurserna ligger kvar på en låg nivå. Hittills i år har 9 företag gått i konkurs på Österlen, vilket ska jämföras med 26 företagskonkurser perioden januari-juli förra året. Det motsvarar en minskning med 65 procent. I landet som helhet ligger minskningen i år på 8 procent, enligt Upplysningscentralen, UC.

Stark bilhandel i Ystad
Försäljningen av nya bilar gick ner i Simrishamn (-5,5 procent) och Tomelilla (-16 procent), men ökade rejält i Ystad (+16 procent) under juli månad. Totalt gav det en minskning på Österlen med en knapp procent, medan nybilsförsäljningen i hela landet minskade med drygt 2 procent.

Sedan årsskiftet har antalet nya bilar ökat med 9,1 procent i hela Sverige, medan nybilsförsäljningen på Österlen har ökat med lite blygsammare 6,7 procent. Hittills i år har det sålts 1 461 nya bilar i Ystad, Simrishamn och Tomelilla mot 1 369 vid samma tid i fjol. Bilhandeln i Ystads kommun svarar för hela ökningen.

Drygt en grad varmare
Både när det gäller nyföretagandet och försäljningen av nya bilar ska man också ha i åtanke att juli 2016 hade två arbetsdagar färre än juli 2015. Så det är inte bara varmt väder som spelar in. Och apropå värme, så var dygnsmedeltemperaturen närmare 18 grader i vårt område under juli månad. Det var drygt en grad mer än i fjol.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar