Minskad fart i nyföretagandet på Österlen

160603-nyreg-foretag.jpg
Registreringen av nya företag ökar rejält i Tomelilla, medan Ystad och Simrishamn ligger efter i jämförelse med perioden januari-maj förra året.

Nyföretagandet på Österlen bromsade in något under maj och sedan årsskiftet noterar Bolagsverket ett samlat minus på en dryg procent. Samma period ökade registreringen av nya företag i hela landet med 12,6 procent.

Under januari till och med maj i år registrerades 169 nya företag på Österlen. Motsvarande period förra året var antalet 171, en minskning med 1,2 procent. Av de nya företagen på Österlen i år är 102 aktiebolag mot 101 motsvarande period i fjol.

I maj månad ökade nyföretagandet i landet med 18,2 procent. På Österlen blev det samtidigt en samlad minskning 26,7 procent. Ystad (-44,4 procent) och Simrishamn (-7,7 procent) svarade för månadens minussiffror i området.

Tomelilla fortsätter öka mest


Tomelilla fortsätter däremot att gå på som den starkaste nyföretagarkommunen på Österlen i år. Här har registreringen av nya företag ökat med 88 procent sedan årsskiftet, alltså långt mer än i riket som helhet. Tomelilla har hittills i år fått 32 nya företag jämfört med 17 samma tid förra året.

För Simrishamn och Ystad – de två senaste årens bästa nyföretagarkommuner i landet – går det således en aning trögare i år. Simrishamn har hittills fått 53 nya företag i år mot 54 förra året, medan Ystad bara fått 84 nya företag i år mot 100 de fem första månaderna i fjol.

Sammanlagt innebär detta att kommunerna på Österlen fått 169 nya företag mot 171 vid samma tidpunkt förra året.

Konkurserna fortsatt få
Medan nyföretagandet trots allt fortfarande ligger i nivå med fjolåret fortsätter konkurserna att vara relativt få. De första fem månaderna i år gick 6 företag i konkurs på Österlen jämfört med 23 samma period i fjol.

160603-nyreg-bilar.jpg
Registreringen av nya bensin- eller dieseldrivna bilar. Det är framför allt i Ystad ökningen i år syns. Tomelilla ligger på samma nivå som i fjol och Simrishamn har en liten ökning.

Bilregistreringarna ökar
Vi brukar ju också rapportera hur utvecklingen ser ut när det gäller registreringen av nya personbilar – även det ett mått på konjunkturen. I hela Sverige ökade försäljningen av nya bilar i maj månad med 16,8 procent. På Österlen blev det ett plus på hela 23,8 procent.

Sedan början av året har nybilsförsäljningen i Ystad, Simrishamn och Tomelilla ökat med 8 procent från 950 nyregistreringar perioden januari-maj i fjol till 1 026 i år. Bensin- eller dieseldrivna bilar svarade för 999 av de nya bilarna på Österlen.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar