160518-rotavdrag.jpg
Jonas Edstrand hos Knut Edstrand Byggnads AB har även han märkt att ROT-jobben minskat i år, men menar att man måste se på statistiken över längre tid än bara några månader.

Uppåt för RUT på Österlen – men neråt för ROT



Antalet köpare av ROT-tjänster är färre i år än vid motsvarande tid i fjol, enligt den senaste statistiken från Skatteverket. Det betyder också ett tapp av skattesubventionerade jobb för byggbranschen. Där gläder man sig i stället åt ett ökat byggande.

Den senaste statistiken från Skatteverket visar att köpare av tjänster med ROT-avdrag minskat varje månad det här året jämfört med hur det såg ut i fjol. Utslaget per månad ligger minskningen i Ystad, Simrishamn och Tomelilla sammanlagt på i genomsnitt 5 procent. Samtidigt har antalet utförare blivit 12 procent färre.

- Det är framför allt de mindre uppdragen som blivit färre sedan skattereglerna ändrades vid årsskiftet. Dessutom passade många kunder på att få sina jobb gjorda före årsskiftet, när avdraget på arbetskostnaden var 50 procent och inte som nu 30 procent, säger Jonas Edstrand, vd hos Knut Edstrand Byggnads AB i Smedstorp.

Köpare och utförare av ROT och RUT på Österlen
ROT 2015 2016 Förändring
Köpare 1 077 1 018 - 5 %
Utförare 307 269 - 12 %
RUT 2015 2016 Förändring
Köpare 1 551 1 582 + 2 %
Utförare 97 91 - 6 %

 


Annat byggande ökar
- Jag skulle tro att ROT-jobben kommer att öka något under senare delen av året. Man får ju fortfarande skattereduktion – även om den är mindre – och för många känns det både rätt och tryggt att anlita byggfirmor som lämnar kvitto och garantier på jobben, menar Jonas Edstrand.

För egen och för större delen branschens del ser han inga direkta farhågor för stunden, eftersom det allmänna byggandet tagit fart ordentligt.

- Vi har flera stora projekt både för privata och offentliga uppdragsgivare, säger han.

Statistik över flera år

Jonas Edstrand påpekar också att man bör se statistiken över längre tid. Den sammanställning som Nätverket Österlen gjort av Skatteverkets statistik visar dessutom att både ROT och RUT faktiskt fått starkt fäste på Österlen.

Sedan 2009, när avdragen infördes, och fram till och med 2015, när avdragen reducerades, ökade antalet ROT-köpare på Österlen från 1 550 till drygt 9 600. Under samma period ökade antalet utförare av ROT-tjänster från 400 företag till drygt 700 förra året. Se mer om detta i den bifogade statistikfilen.

Mindre effekt på RUT
När det gäller RUT-tjänsterna – där skatteeffekten inte är lika märkbar – har det genomsnittliga antalet utförare per månad minskat från 97 förra våren till 91 i år, ett minus på 6 procent. Däremot har antalet köpare på Österlen ökat något, från 1 551 per månad i fjol till 1582 i år.

Sedan 2009 har antalet RUT-kunder på Österlen ökat från knappt 700 till nästan 5 800 förra året. Företagen som utför tjänsterna har på helårsbasis ökat från 60 till 200.

För RUT-tjänster, exempelvis städning och trädgårdsarbeten, har regeländringen inte haft samma tydliga effekt som på ROT-området. Innan taket för skattereduktionen vid årsskiftet sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor per person och år var det i praktiken bara några få procent av hushållen som yrkade avdrag för mer än 25 000 kronor. Dessutom har pensionärer fortfarande 50 000 avdragskronor att röra sig med.



Klicka här för komplett statistik för Simrishamn, Tomelilla och Ystad.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar