160414-arbetsgivaravgifter.jpg

Planera för höjd arbetsgivaravgift för unga

Arbetsgivare kan tjäna flera tusen kronor på att betala ut semesterlöner, övertidsersättningar och förskottslöner till unga medarbetare före sommaren.

Bakgrunden är att arbetsgivaravgifterna för ungdomar födda 1991 och senare höjs från 25,46 procent till 31,42 procent den 1 juni i år. Det innebär att arbetsgivaravgifterna hamnar på samma nivå som för alla andra anställda. Tipset kommer från ekonomiföretaget Vismas nyhetstjänst Visma Infoline.

Semesterlöner och övertid
Den lägre avgiften fram till 1 juni 2016 gäller alla ungdomar, även de som själva är arbetsgivare i ett eget aktiebolag. Arbetsgivare kan därför passa på att betala ut fordringar för övertid, semesterlöner med mera samt eventuella förskott på löner före den 1 juni.

Den som driver enskild näringsverksamhet kan också använda sig av de regler som gäller nu, men det är inte lika lätt att själv påverka vilken avgiftssats som ska användas vid beräkning av egenavgifter på ett överskott av aktiv näringsverksamhet för 2016.

Knepigare i enskild firma
Enskilda näringsidkare födda 1991 eller senare betalar 23,69 procent i egenavgift på inkomster som intjänas under perioden januari-maj 2016 och 28,97 procent på inkomster som intjänas under tiden juni-december 2016.

Det innebär att Skatteverket beräknar egenavgifter enligt den lägre procentsatsen på fem tolftedelar av årets överskott och enligt den högre på sju tolftedelar av överskottet. Dock kan näringsidkaren själv påverka beräkningen genom att visa att den ska göras enligt en avvikande fördelning.

Speciellt med fondöverskott
Visma påpekar att en fråga som inte behandlades närmare när regering och riksdag tog beslut om avgiftshöjningarna är vilken avgiftssats som ska användas på den del av överskottet för innevarande år som beror på en återföring av periodiseringsfond och/eller expansionsfond.

Det kan vara möjligt att den lägre avgiftssatsen kan få användas på hela beloppet om den enskilde begär det och hänvisar till att överskottet uppstått åren innan de nya avgifterna infördes. Denna begäran får då göras i samband med deklarationen nästa vår.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar