160225-bostader_osterlen.jpg

Skaplig balans på Österlens bostadsmarknad

I mer än sex av tio kommuner i landet råder det brist på bostäder. På Österlen är läget något bättre, visar en undersökning från Boverket bland landets 290 kommuner.

I Tomelilla och Simrishamn är bedömningen att det råder balans på bostadsmarknaden både nu och på fem års sikt. I Ystad däremot är det för närvarande underskott på bostäder, vilket det också bedöms vara om fem år.

Totalt fanns det bygglov för att påbörja drygt 300 bostadsbyggen förra året på Österlen. Under innevarande år finns planer på drygt 250 nya bostäder. Minskningen beror på färre projekt i Tomelilla och Simrishamn, medan en ökning är planerad i Ystad.

Bostadsunderskott i Ystad
Ystad sällar sig därmed till de 183 kommuner i landet som menar att det råder ett underskott på bostäder på marknaden. Totalt bor drygt 80 procent av Sveriges befolkning i bostadsbristkommuner.

  Prognoser om bostadssituationen Förväntad produktion
  Bostadsmarknaden Bostäder för
Kommun Nu Om 5 år nyanlända äldre  2015 2016
Tomelilla Balans Balans Underskott Underskott 36 25
Simrishamn Balans Balans Underskott Balans 99 40
Ystad Underskott Underskott Underskott Underskott 168 190
 
Ännu besvärligare är det när det gäller bostäder för nyanlända. Drygt åtta av tio kommuner i landet uppger att de har ett underskott när det gäller att klara det behovet. Bland dessa finns samtliga tre kommuner på Österlen.

Betydligt färre kommuner, fyra av tio, uppger att de har ett underskott på särskilda boendeformer för äldre. Här finns dock både Ystad och Tomelilla med bland bristkommunerna.

Hyrorna speglar situationen på marknaden
Tillgången på bostäder märks självfallet också på hyresnivåerna. Här pågår just nu en rikstäckande kartläggning av SVT Nyheter. Enligt denna är hyrorna inte oväntat lägre på Österlen än i övriga landet.

Medelhyran per kvadratmeter i landet som helhet – och även i Skåne – ligger enligt SVT:s enkät på 100 kronor. I Ystad och Simrishamn är kvadratmeterpriset kring 85 kronor och i Tomelilla 75 kronor. Du kan följa enkäten på den här länken.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell
Bild: Google Maps