Ystad på väg mot rekord för nyföretagandet

20151007-nyföretagande_ystad_2015.jpg

Under årets tre första kvartal ökade nyföretagandet i landet med 1,5 procent. I Ystad var ökningen hela 52 procent! Det visar siffror som Nätverket Österlen sammanställt från Bolagsverkets senaste statistik.

- Det är naturligtvis väldigt positiva siffror. Vi ser också att merparten av de nya företagen har registrerats i företagsformen aktiebolag, vilket jag tolkar som att det finns en långsiktighet i entreprenörskapet, säger Lotte Kolare (bilden) på Nyföretagarcentrum.

Förra årets antal redan passerat
Perioden januari till och med september förra året registrerades 102 nya företag i Ystad. Motsvarande period i år var antalet 155. Det i sin tur är fler än antalet nya företag hela förra året, då nyföretagandet i kommunen stannade på 142 registreringar.

Av de nya företagen i år är 111 aktiebolag, vilket innebär att 72 procent av nyregistreringarna har gjorts i den företagsformen. I landet som helhet ligger andelen aktiebolag strax under 70 procent.

Alltfler yngre blir företagare
Vilka är det då som startar företag i Ystad? Så här säger Lotte Kolare:

- Alltfler ser ett eget företag som ett alternativ till en tidigare anställning. Här handlar det dessutom ofta om att personerna fått inspiration av andra som gjort likadant och trivs med det. Genom att fler startar eget blir förebilderna helt enkelt fler.

- En annan intressant trend är att alltfler yngre människor blir företagare i Ystad. Tidigare var medelåldern ganska hög, men numera får vi även in 20- och 30-åringar i vårt rådgivningsprogram. Dessutom är det ganska många personer med utländsk bakgrund och erfarenheter som företagare från hemländerna som startar eget, säger Lotte Kolare.

Nyföretagarcentrum har rådgivare och mentorer
I de två andra kommunerna på Österlen är det inte riktigt samma drag i nyföretagandet. Simrishamn – Årets nyföretagarkommun i Sverige 2014 – ligger hittills i år på samma nivå som i fjol med lite drygt 80 nya företag under de tre första kvartalen, medan Tomelilla har ett tapp på nästan 20 procent jämfört med i fjol.

Om du känner någon som tänker starta eget eller själv funderar på att bli egenföretagare, ta gärna kontakt med Nyföretagarcentrum. Du hittar kontaktuppgifterna här:
http://www.nyforetagarcentrum.se/ystad

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar